Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 02

Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.02.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Indoklás
Az Országgyűlés a 2023. évi LV. törvénnyel elfogadta a 2024. évi költségvetés alapját képező Magyarország 2024. évi központi költségvetését.
A 2024 évi költségvetés célja az előző évhez hasonlóan a rezsivédelem és a biztonság megerősítése.
A településüzemeltetési feladatok támogatása
Zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása
A támogatás a települési önkormányzatokat a zöldterületek, és az azokhoz kapcsolódó építmények kialakításához és fenntartásához kapcsolódóan a belterület nagysága alapján illeti meg, melynek mértéke 26.000 Ft/ha.
Közvilágítás fenntartásának támogatása
A támogatás a települési önkormányzatokat a településen történő közvilágítás biztosításához kapcsolódóan illeti meg. A támogatás meghatározása a településen kiépített kisfeszültségű hálózat kilométerben meghatározott hossza alapján történik, település kategóriánként számított átlagos, egy kilométerre jutó nettó működési kiadások figyelembevételével.
Köztemető fenntartásával kapcsolatos feladatok támogatása
A támogatás a települési önkormányzatokat a köztemető fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, település kategóriánként számított egy négyzetméterre eső nettó működési kiadások figyelembevételével.
Közutak fenntartásának támogatására
A támogatás a települési önkormányzatokat a közutak fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, település kategóriánként számított nettó működési kiadások figyelembevételével.
Egyéb önkormányzati feladatok
A központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzatok számára a Mötv. 13. §-ában meghatározott egyes kötelező feladatok ellátásához és a polgármesteri illetmény, tiszteletdíj kifizetéséhez.
-Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítása: Az összegyűjtött és a hatóságilag kijelölt lerakóhelyeken igazoltan elhelyezett, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége (m3) után igényelhető 100 Ft/m3 támogatás, amely összeg a fajlagos lakossági ráfordítások (díjak) csökkentéséhez járul hozzá.
Szociális feladatok támogatása
A támogatás a 35 000 forint egy lakosra jutó adóerő-képességet meg nem haladó települési önkormányzatok egyes szociális jellegű feladataihoz járul hozzá.
Kulturális feladatok támogatása
A települési önkormányzatokat a kulturális alapellátás biztosításához, a muzeális intézmények fenntartásához, a nyilvános könyvtári és közművelődési feladatok és közművelődési alapszolgáltatások biztosításához illeti meg.
A települési önkormányzatok könyvtári és közművelődési feladataihoz az önkormányzat 2213, -Ft/fő, de legalább 2 270 000 Ft támogatást kap.
A helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai:
A támogatás három részből tevődik össze:
Helyi önkormányzatok működési célú költségvetési támogatása (pl: itt van többek között a lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatása, a könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatás, rendkívüli önkormányzati költségvetési támogatás)
Helyi önkormányzatok felhalmozási célú költségvetési támogatása: pl. önkormányzati feladat ellátást szolgáló fejlesztések támogatása
Vis maior támogatás
Ezen támogatások egy részét Kormányrendeletek határozzák meg, a támogatások másik részére pedig év közben külön lehet pályázni.
Részletes indokolás
BEVÉTELEK:
Működési bevételek:
Működési bevételeknél a tervezhető lehetőségek közt vettük számba a temetőfenntartási hozzájárulási díjból-, bérleti díjakból, sírhelymegváltásból, kamatbevételből befolyó bevételeket 530 e Ft összegben.
A koncessziós díj bevételére 250 eFt került tervezésre.
Az előző évekhez hasonlóan idén is szeretnénk szerződést kötni a Szépművészeti Múzeummal a Zichy Mihály Emlékház kertfenntartási munkálataira, ehhez 3.465 eFt bevételt terveztünk.
Helyi adók:
Helyi adókból 2.900 eFt bevétellel számolunk, amely 1.400 eFt iparűzési adóból és
1.500 eFt magánszemélyek kommunális adójából származik.
Egyéb közhatalmi bevételek:
Az egyéb közhatalmi bevételek közt terveztük a késedelmi pótlék díjat 10 eFt összegben.
Egyéb működési célú támogatások:
Közfoglalkoztatáshoz kapcsolódóan 2.046 eFt támogatás került tervezésre.
Állami támogatások:
Az önkormányzatnak állami támogatásból 2024-ben 27.139 eFt bevétele várható.
1. Helyi önkormányzatok működésére 21.940 eFt
2. Egyéb szociális feladatok támogatására 2.459 eFt
3. Könyvtári és közművelődési feladatokra 2.270 eFt
4. Kulturális feladatok bérjellegű támogatásra 470 eFt
A támogatás összegeit a 11. melléklet tartalmazza.
Felhalmozási célú támogatás:
Felhalmozási célú támogatásként 2024-ban 72.468 eFt-al terveztünk.
Ebből 3.187 eFt pedig a Balatoni Fejlesztési Tanáccsal kötött támogatói szerződés alapján a P-TF-49/2022 kódszámú „Közösségi tér kialakítása Zalán II.” elnevezésű,
50.094 e Ft a TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00085 kódszámú, Élhető települések elnevezésű,
19.187 e Ft pedig a VP6-19.2.1.-53-1.2-21 kódszámú, „Települési közösségi termelő, illetve feldolgozó kapacitások létrehozása, fejlesztése” című pályázati támogatások összegei.
Maradvány:
Az önkormányzatnak 20.295 eFt előző évi maradványa keletkezett, melyből 3.985 e Ft felhalmozási, 16.310 e Ft pedig működési célú maradvány.
Hitelfelvételt 2024. évben nem terveztünk.
KIADÁSOK:
Személyi juttatások és munkaadói járulék
A személyi juttatások és járulékok között a főállású polgármester bére, költségtérítése, cafetériája, jubileumi jutalma és szabadságmegváltása, az alpolgármester tiszteletdíja, költségtérítése, a hivatalsegéd munkabére, ruházati költségtérítése, járulékai, a kulturális foglalkoztatott és a 2 fő közfoglalkoztatott bére és járulékai szerepelnek. Zöldterület-kezeléssel kapcsolatosan a Zichy Mihály Emlékház kertfenntartási munkálataira 1 fő bére és járuléka lett tervezve. Megbízási díjat terveztünk a kisgépek javítására, karbantartására, illetve a falunap lebonyolítására.
Dologi kiadások között terveztük az önkormányzati épületek működéséhez szükséges kiadásokat és karbantartásait, informatikai és kommunikációs szolgáltatások díjját, közüzemi díjakat, a számlavezető pénzintézet által felszámított bankköltség összegét, a postaköltséget, a nyomtatványok, irodaszerek költségeit. Továbbá terveztük a köztemető fenntartásának költségeit, utak, hidak karbantartását, fenntartásukhoz szükséges költségeket, szennyvízszippantást, a közvilágítást, annak karbantartását. Emellett terveztünk közkutak vízdíját, a különféle szolgáltatások díjait, biztosítási díjat és ezek ÁFA-ját, pályázatokkal kapcsolatos szakmai és egyéb szolgáltatások, illetve nyilvánosság díját, zöldterülettel kapcsolatos kiadásokat, könyvtári és közművelődési költségeket, szolgáltatásokat. Terveztük továbbá az NHSZ Zöldfok Zrt.-nek fizetendő, a Kaposvári Törvényszék ítéletében megállapított kártérítés, perköltség és késedelmi kamat összegét.
Működési célú kiadások
2024. évi elszámolási kötelezettséggel működési célra átadott pénzeszközök
Államháztartáson belüli átadások között tervezzük:
1. Koppány-Völgye Többcélú Kistérségi Társulás (működésre) 242 eFt
2. Tab Város Önkormányzatának óvodaműködésre 250 eFt
Államháztartáson kívüli átadások között tervezzük:
1. „Koppány-Völgye KEK” Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft (Háziorvosi alapellátásra) 382 eFt
2. „Koppány-Völgye KEK” Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft (Anyatejes világnap támogatására) 50 eFt
3. Kaposvári Egyházmegyei Karitász- Utolsó Vacsora Plébánia tabi Karitász részére támogatás 100 eFt
A fenti támogatások összegét az 5. melléklet tartalmazza.
Felhalmozási kiadások:
Beruházásra 59.434 eFt-ot terveztünk,
ebből 350 e Ft a kötelező könyvtári beruházáshoz kapcsolódó eszközbeszerzést,
7.969 e Ft-ért a P-TF-49/2022 kódszámú „Közösségi tér kialakítása Zalán II.” elnevezésű pályázati támogatásból a meglévő fedett közösségi téren kemence kialakítását,
50.535 e Ft-ért a TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00085 kódszámú, Élhető települések elnevezésű pályázati támogatásból kerékpárforgalmi út kialakítását,
580 e Ft-ért a a VP6-19.2.1.-53-1.2-21 kódszámú, „Települési közösségi termelő, illetve feldolgozó kapacitások létrehozása, fejlesztése” elnevezésű pályázati támogatásból eszközbeszerzést terveztünk a felújított feldolgozó műhelybe.
Felújításra 19.239 e Ft-ot terveztünk, amely a VP6-19.2.1.-53-1.2-21 kódszámú, „Települési közösségi termelő, illetve feldolgozó kapacitások létrehozása, fejlesztése” elnevezésű pályázati támogatásból meglévő, leromlott állapotú épület felújítását és feldolgozó műhellyé alakítását terveztük.
Felhalmozási célú támogatásként 600 eFt lakástámogatás, és 500 eFt védett építmények felújítására nyújtható támogatás került tervezésre.
Finanszírozási kiadásként 1.067 eFt-ot terveztünk, ami az államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetésének összege.
Tartalékok:
2024. évre 3.867 eFt tartalékot képeztünk, melyből 3.817 eFt az általános tartalék,
50 eFt pedig céltartalék.
Közfoglalkoztatás:
Zala Község Önkormányzata 2024. évben hosszabb időtartamú program keretében 2 fő foglalkoztatásával biztosítaná a település karbantartási (kommunális feladatok ellátása, közterületek és parkok takarítása és gondozása, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, temetők karbantartása, árkok tisztítása, bozót- és cserje irtás, önkormányzat épületének karbantartása és fűtése, hóeltakarítás, síkosság-mentesítés) feladatait, amennyiben a Munkaügyi Központ erre programjaival lehetőséget biztosít. A program támogatottsága várhatóan 80%-os lesz.
Áthúzódó programként jelenleg 1 programban folyik a közfoglalkoztatás:
Hosszabb időtartamú programban 2023. december 1-től 2024. február 29-ig, 2 fő közterület takarító látja el feladatát.
A fenti áthúzódó programmal együtt éves szinten átlagosan 2 fő foglalkoztatását tervezzük közfoglalkoztatási jogviszony keretében a 2024. évi költségvetésben.
Szociális kiadások
A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli szociális ellátás nyújtható.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: szociális törvény) értelmében a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatnak a feladata.
Az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti feladatait a központi költségvetésből biztosított állami normatív támogatásból, valamint az önkormányzat saját bevételeiből látja el.
Az elmúlt években bekövetkezett hatásköri változások miatt mára már csak két ellátás, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és a szünidei gyermekétkeztetés maradt, amelynek a költségét az állam normatív alapon finanszírozza.
A képviselő-testület a szociális törvényben és az önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján települési támogatást, valamint más pénzbeli támogatásokat állapíthat meg.
Zala Község Önkormányzata - 2015. március hó 1. napjától - a Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni ellátások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban: helyi rendelet) szabályozza az önkormányzat által nyújtható ellátási formákat és a jogosultsági feltételeket. A helyi rendelet által nyújtható ellátások a következők:
Települési támogatások:
Létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás:
A helyi rendelet 2022. szeptember 14-i módosítása óta települési támogatásban lehet részesíteni azt a személyt, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,-Ft-ot, egyedülálló esetén a 180.000,-Ft-ot.
A települési támogatás egyszeri összege, rászorultsághoz igazodva maximum 60.000,- Ft lehet.
A 2024. évi szociális kiadások fedezésére használható állami támogatás figyelembe vételével 2024. évre a 2023. évinél 9 %-al alacsonyabb összegben került megtervezésre a létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatásra fordítandó előirányzat, változatlan támogatottal számolva.
Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás:
Zala Község Képviselő-testülete az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként 30.000,- Ft települési támogatást állapít meg annak, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, amennyiben a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,-Ft-ot, egyedülálló esetén a 180.000,-Ft-ot.
A támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot és a temetés költségeiről a támogatást kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát.
2024. évre a 2023. évinél kevesebb igénylővel és alacsonyabb előirányzattal számoltunk az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás tervezése során, mivel a tervezettnél kevesebben igényelték a támogatást.
Kamatmentes kölcsön céljából nyújtott települési támogatás
Zala Község Képviselő-testülete - az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig – pénzügyi tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában települési támogatásban (a továbbiakban: kamatmentes kölcsön) részesítheti évente egy alkalommal, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-ának megfelelő összeg erejéig azt a rászoruló személyt, akinek a családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével számított egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át és rendelkezik olyan jövedelemforrással, amely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.
Mivel a fenti támogatásra évek óta nem jelentkezik igény, ezért 2024. évre a 2023. évivel megegyező igénylő támogatásával és előirányzattal számoltunk.
Lakhatás elősegítése érdekében nyújtott települési támogatás
A lakhatás elősegítése érdekében annak a rászorulónak nyújtható települési támogatás, akinek nincs a szociális törvény 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona, valamint akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem az 100.000,- Ft-ot nem haladja meg. A támogatás összege jövedelemtől függően 5.000.- Ft, illetve 7.000.- Ft.
A lakhatás elősegítése érdekében nyújtott települési támogatás tervezése során 2024. évre, a 2023. évi tervvel megegyező számú igénylővel és változatlan előirányzattal számoltunk.
Ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás
Ápolási célú települési támogatás állapítható meg Zala Község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó nagykorú személy részére, amennyiben 18. életévét betöltött tartós beteg közeli hozzátartozója gondozását, ápolását végzi; regisztrált álláskereső és a munkanélküliek ellátására, társadalombiztosítási ellátására, valamint nyugellátásra nem jogosult; a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 35.000,- Ft-ot, egyedülálló esetén a 42.000,- Ft-ot nem haladja meg, és a szociális törvény 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkeznek; nem jogosult a szociális törvény 41. §-a alapján ápolási díjra.
Az ápolási célú települési támogatás a kérelem benyújtásának napjától 12 hónapra kerül megállapításra, összege 15.000,- Ft/hó.
2023. évben ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás iránti kérelem nem érkezett, ezért a 2023. évivel megegyezően, 1 fő támogatásával és változatlan előirányzattal számoltunk 2024. évre.
Köztemetés:
A köztemetés megállapításának feltételeit a szociális törvény szabályozza. 2023. évben 1 köztemetés történt, az előző években azonban nem jelentkezett igény, minderre tekintettel csak 1 fő támogatásával számoltunk 2024. évre. Mivel a költségek az élet minden területére kihatnak, így a 2024. évi előirányzatot 25%-al emeltük az előző évhez képest.
Oktatási intézmények tanulóinak nyújtandó támogatások
Étkezési térítési díjkedvezmény
A helyi rendelet értelmében a kettő, vagy több gyermekes, továbbá gyermeküket egyedül nevelő szülők az oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekekre tekintettel gyermekenként napi 30 Ft étkezési térítési díjkedvezményben részesülhetnek a gyermek 16 éves koráig, utolsó alkalommal abban a tanévben, amelyben a 16. életévét betölti, abban az esetben, ha a családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,-Ft-ot, egyedülálló szülő esetén a 180.000,-Ft-ot. E térítési díjkedvezmény csak akkor vehető igénybe, ha a gyermek (ek) más térítési díjkedvezményben nem részesülnek.
2024. évre a 2023. évi tervvel egyezően, 2 fő támogatásával és változatlan előirányzattal számoltunk.
Gyermekek iskola kezdés és karácsony előtti támogatása:
A képviselő testület az oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekeket évente kettő alkalommal, továbbá a zalai lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő, az adott év december hó 31. napjáig 18. életévét be nem töltő gyermekeket évente egy alkalommal támogatásban részesítheti, abban az esetben, ha a családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,-Ft-ot, egyedülálló szülő esetén a 180.000,-Ft-ot.
A 2023. évi tényadatok figyelembevételével, 2024. évre a 2023. évinél alacsonyabb előirányzattal és kevesebb igénylővel számoltunk a gyermekek iskola kezdés előtti és karácsony előtti támogatásának tervezése során.
Újszülöttek támogatása:
A helyi rendelet értelmében a képviselő-testület az újszülött gyermeket egyszeri 30.000.- Ft összegű támogatásban részesítheti, abban az esetben, ha a családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,-Ft-ot, egyedülálló szülő esetén a 180.000,-Ft-ot.
2024. évre a 2023. évinél alacsonyabb előirányzattal és 2 fő támogatásával számoltunk.
Fiatal házasok támogatása:
A képviselő-testület a településen lakóhellyel rendelkező, 40 év alatti fiatal házasokat egyszeri 20.000 Ft összegű támogatásban részesítheti, abban az esetben, ha a családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,-Ft-ot.
A fenti ellátási forma iránt 2023. évben nem jelentkezett igény, ezért 2024. évre is csak 1 igénylő támogatásával és változatlan előirányzattal számoltunk.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:
Ezen ellátásra jogosultak nem részesülnek havi rendszerességgel pénzellátásban, csak egy évben két alkalommal augusztusban és novemberben kapnak támogatást készpénz formájában. A jogosultak részére fizetendő esetenkénti támogatás összege a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyermekek esetén 6.500,- Ft, míg a többi gyermek esetében 6.000,- Ft.
2024. évre 2023. évivel azonos előirányzattal és létszámadattal számoltunk.
Szünidei gyermekétkeztetés:
A szünidei gyermekétkezést a településen 2023. évben nem igényelték, jelenleg rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben sem részesül senki, ezért 2024. évre is csak 1 igénylő támogatásával és változatlan előirányzattal számoltunk.
Szociális étkezésben részesülők támogatása:
Ezen támogatást nem igényelték 2023. évben, ezért változatlan igénylőszámmal és előirányzattal számoltunk a tervezés során.
A településkép védelmével kapcsolatos költségek
Zala Község Önkormányzata Képviselő-testülete elfogadta Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 8/2018.(XII.20.) önkormányzati rendeletét, amely 2019. január 1. napján lépett hatályba.
A védett érték karbantartása, állapotának megóvása a tulajdonos kötelezettsége. A védett érték tulajdonosának kérésére a szokásos jókarbantartási feladatokon túlmenő, a védettséggel összefüggésben szükségessé váló, a tulajdonost terhelő munkálatok finanszírozásához az önkormányzat támogatást adhat. A támogatás mértékét a Képviselő-testület évente a költségvetésben határozza meg.
A védett építmények felújítására nyújtható támogatásokra 2024. évre 500.000 forint költséget tervezünk.
Helyi lakáscélú támogatás
Lakáscélú támogatás (vissza nem térítendő) max: 600.000 Ft
A támogatás vissza nem térítendő támogatás formájában adható olyan lakás építéséhez vagy vásárlásához, ami a kérelmezők első önálló saját lakástulajdonát képezi, komfort nélküli lakás komfortos vagy összkomfortos lakássá történő átalakításához, valamint lakás felújításához.
A 2024. évre a lakáscélú rendelet alapján 600.000 Ft támogatási összeggel terveztünk.
Európai Unios támogatással megvalósuló beruházások:
Élhető települések” TOP Plusz 1.2.1.-21 kódszámú pályázati felhívásra az önkormányzat pályázatot nyújtott be, amely 2023 évben pozitív elbírálásban részesült. A támogatás összege 53.036.690 Ft, melyből 50.094.050 Ft Zala Község Önkormányzatát, 2.942.640 Ft pedig a Somogy Vármegyei Önkormányzatot megillető rész. A támogatásból az önkormányzat egy közel 720 m-es, külterületen vezetendő egyoldali, kétirányú kerékpárforgalmi út kialakítását tervezi. A kerékpárút a település szélét és az attól távolabb eső településrészt (Tölöspuszta, Dózsa György utcától majdnem Zala település tábláig) köti majd össze egymással. A projektben egy kerékpártámasz, kerékpárparkoló elhelyezése is tervezésre került. A projekt megvalósításának összköltsége 57.036.690 Ft, ebből 4.000.000 Ft önerőt terveztünk. A projekt megvalósításának tervezett befejezése 2024.12.31.
A "Települési közösségi termelő, illetve feldolgozó kapacitások létrehozása, fejlesztése” című, VP6-19.2.1.-53-1.2-21 kódszámú pályázati felhívásra az önkormányzat beadta a pályázatát, ami pozitív elbírálásban részesült. A támogatás összege 19.187.085 Ft. A támogatásból az önkormányzat a tulajdonában álló, 69 hrsz-ú ingatlanon álló romos épület felújítását, bővítését és egy közösségi feldolgozó műhely kialakítását és a működéséhez szükséges eszközök beszerzését tervezi megvalósítani. A projekt összköltsége 21.360.820 Ft, melyre 2.173.735 Ft önerőt biztosít az önkormányzat. A projekt befejezésének tervezett időpontja: 2024.11.30.
Az Európai Uniós támogatással megvalósuló beruházásokat a 8.melléklet tartalmazza.
Pályázatok:
A Balatoni Fejlesztési Tanács által meghirdetett, „Településfejlesztési beruházások támogatása” elnevezésű, P-TF-49/2022 kódszámú pályázatra kérelmet nyújtott be az önkormányzat, amelyben pozitív elbírálásban részesült. A támogatás összege 7.172.101 Ft, melyből 2023 évben 3.984.501 Ft előleget megkapott az önkormányzat. A támogatásból az előző évben elkészült fedett többfunkciós közösségi tér bővítését, egy fedett, háztartási célú kemence kialakítását tervezi az önkormányzat. A projekt összköltsége 7.969.002 Ft, melyhez az önkormányzat 796.901 Ft 10%-os önerőt biztosít.
A 2024. évi közvetett támogatások tervezett összegének indoklása:
Közvetett támogatások tervezésénél az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. 134. § alapján a méltányosság gyakorlásának lehetőségét vettük figyelembe. (6. melléklet)
Zala, 2024. február 23.
Kadlicskó Krisztián
polgármester