Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/1998. (XI.17.) önkormányzati rendelete

a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

Hatályos: 2013. 07. 16- 2022. 09. 30

Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/1998. (XI.17.) önkormányzati rendelete

a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról1

2013.07.16.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény, az 1995. évi XLII. törvény 2. §-ában kapott felhatalmazás alapján – figyelembe véve a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatást szabályozó 27/1996. (X. 30.) BM rendelet előírásait – a következő rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. §

1. Az önkormányzat képviselő-testülete a kéményseprő-ipari tevékenység ellátására helyi közszolgáltatást szervez, és e tevékenység ellátásáról a helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.
2. A kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás célja az élet- és vagyonbiztonság, valamint a tűzbiztonság óvása érdekében a kémények (égéstermék-elvezetők) rendeltetésszerű és biztonságos működtethetőségének biztosítása.
3. A kéményseprő-ipari közszolgáltatás az önkormányzat egész közigazgatási területére kiterjed.

2. §

1. A kéményseprő-ipari közszolgáltatással érintett kéményt magába foglaló lakás vagy más helyiség tulajdonosa, használója (a továbbiakban együtt: tulajdonos) az 1. § (1) bekezdésben foglalt közszolgáltatást köteles igénybe venni.
2. A kéményseprő-ipari közszolgáltatással kapcsolatos szerződéses jogviszony az ingatlan tulajdonosa és a 3. § (1) bekezdése szerinti szolgáltató között a szolgáltatás igénybevételével jön létre.

3. §

1. Kánya önkormányzat közigazgatási területén a kéményseprő-ipari közszolgáltatás teljesítésére kizárólagos jogot szerzett szolgáltató a Somogy Kéményseprő Mester /Kaposvár/ /továbbiakban szolgáltató/.
2. A tulajdonos a 3. § (1) bekezdésbe megjelölt szolgáltató tevékenységét köteles a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátása során igénybe venni.

Kéményseprő-ipari közszolgáltatási tevékenységek

4. §

1. A kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás keretében a szolgáltatónak a 27/1996. (X. 30.) BM rendeletben meghatározott munkálatokat kell elvégezni az ott meghatározott módon.
2. A kötelezőkéményseprő-ipari közszolgáltatás szervezett ellátása kiterjed a lakásban és más helyiségekben lévő tüzelőberendezések égéstermékeinek elvezetésére szolgáló – épülő vagy már használatban lévő – kémény és tartozékainak (füstcsatorna stb.) ellenőrzésére, tisztítására, műszaki felülvizsgálatára, a használatával összefüggő szakvélemény adására.
3. A kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás nem terjed ki arra a kéményre, amely használaton kívül áll és amelynek bekötőnyílásait és tisztítónyílásait befalazták vagy nem éghető anyaggal tömören, illetőleg egyéb nem oldható szerelési technológiával (kötéssel) lezárták és a kéménytisztítás helyén jól látható módon megjelölték.

A kéményseprő-ipari közszolgáltatási munkák ellátása, a szolgáltató kötelezettségei

5. §

1. A szolgáltató a közszolgáltatási tevékenysége során – valamennyi tulajdonos tekintetében – a jogszabály szerinti kötelezettségeinek folyamatosan köteles eleget tenni.
2. A szolgáltatónak a tevékenység ellátása során rendelkeznie kell:
a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó személyzettel;
a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges nyilvántartási rendszerrel
3. A szolgáltató a munka megkezdése előtt kellő időben – de a munka megkezdését legalább 8 nappal megelőzően – köteles a tulajdonost írásban vagy hirdetmény útján értesíteni.

A kiértesítés

1. Többlakásos, illetve többszintes épület esetén kapualji hirdetmény (plakát) kihelyezésével; laza beépítésű (családi házas) lakóterületeken az utcasarkokon jól látható módon elhelyezett hirdetmény (plakát) kihelyezésével; vagy a helyben szokásos más módon valósul meg.
2. A kiértesítés ismételt esetben (pl. első alkalommal akadályoztatás, zárt lakás) – névre szóló, tanúk előtt postaládába helyezett értesítéssel – vagy hitelt érdemlően bizonyítható más módon történhet.

6. § Tűz- és balesetet (halálesetet) követő vizsgálatok során a szolgáltató köteles együttműködni a hatóságokkal és a rendelkezésre álló adatokat a hatóságnak átadni.

A tulajdonos kötelezettségei

7. §

1. A tulajdonos köteles a bejelentett kéményseprő-ipari munka végzésének időpontjáról a használót értesíteni
2. A tulajdonos köteles a közszolgáltatás ellátásához, a munka akadálytalan, biztonságos végzéséhez szükséges előfeltételeket (pl.: az érintett helyiségekben való bejutás lehetőségét ) biztosítani.
3. A kéményseprő-ipari közszolgáltatás elvégzését a tulajdonos vagy megbízottja az ún. sormunkakönyvben aláírásával igazolja.
4. A koromzsák tisztításakor a tulajdonos köteles a megfelelő gyűjtőedényről, illetve annak ürítéséről gondoskodni.
5. A tulajdonos a kéményseprő-ipari tevékenység végzése során feltárt és írásban tudomására hozott szabálytalanságot köteles haladéktalanul, de legfeljebb 30 napon belül megszüntetni, és a szabálytalanságok megszüntetését a szolgáltatónak bejelenteni.

A kéményseprő-ipari közszolgáltatás díja

8. §

1. A kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás igénybevételével a tulajdonos díjat köteles fizetni. A kötelező közszolgáltatás díját e rendelet melléklete tartalmazza.
2. A mindenkor érvényes díjról, a díjért végzendő tevékenység feltüntetésével a szolgáltatónak díjjegyzéket kell készíteni.
3. Az egyedi és gyűjtőkémények, valamint azok füstcsatornái közszolgáltatási díjának megállapítása naptári évre történik, melyet – számla ellenében – havi egyenlő részletekben kell megtéríteni.
4. A kéményseprő-ipari közszolgáltatási tevékenységek köréből
a lakó- és közösségi épületekben végzett ellenőrzési, tisztítási és műszaki felülvizsgálati munkák díját az épületek tulajdonosa;
üzemi tüzelőberendezések füstgáz elvezetésére szolgáló kéményekkel kapcsolatos kéményseprő-ipari munkák díját a kémény és tüzelőberendezés használója (üzemeltetője);
minden egyéb kéményseprő-ipari tevékenység díját az igénybe vevő köteles megfizetni.
5. A közszolgáltatás egyéb díjait, beleértve a megrendelésre végzett munkálatok díjait is, a munka elvégzését követően a szolgáltató által benyújtott számla alapján kell megfizetni.
6. Év közben használatba vett vagy megszüntetett kéménynél az időarányos évi díjat a használatbavételt (megszüntetést) követő hó első napján kell érvényesíteni illetve jóváírni.
7. Az ingatlan tulajdonosának változása esetén, a közszolgáltatás díját eltérő megállapodás hiányában, a tulajdonosváltozás hónapjának utolsó napjáig a régi, azután pedig az új tulajdonos köteles megfizetni.
8. A szolgáltató vagy megbízottja által a szolgáltatási díjról kiállított számlát a közszolgáltatás igénybe vevője 15 napon belül köteles kiegyenlíteni. 15 napon túli kiegyenlítés esetén a szolgáltató a megfizetni elmulasztott összeg után a Ptk. által meghatározott mértékű késedelmi kamatot számít fel.
9. A tulajdonost a szolgáltató vagy megbízottja írásban szólítja fel az elmaradt díj, illetve kamat megfizetésére. Az írásbeli felszólítás tulajdonos általi kézhezvételét követő 30 nap eredménytelen elteltével a szolgáltató követelésének jogi úton érvényt szerezhet.
10. A kötelező közszolgáltatás díját tartalmazó számla szolgáltatással összefüggő adataival kapcsolatban a tulajdonos a szolgáltatónál , a számlázással kapcsolatban pedig a díj beszedőjénél kifogást emelhet. Az írásban tett kifogás a szolgáltató – egyet nem értése esetén is – 30 napon belüli írásban válaszolni köteles. Ha a túlszámlázást megállapító kifogásnak a szolgáltató vagy megbízottja helyt ad, a többletösszeget és időarányos kamatait visszafizetni, vagy a tulajdonos kérésére az esedékes díjfizetési kötelezettségbe beszámítja, jóváírja.
11. Nem tagadható meg a közszolgáltatás díjának megfizetése, ha a szolgáltató a közszolgáltatással kapcsolatos kötelességének teljesítésében az időjárás vagy más elháríthatatlan ok akadályozta, és a szolgáltató az akadály elhárulását követően a lehető legrövidebb idő alatt, de legfeljebb 30 napon belül pótolta mulasztását.

9. § A tulajdonos köteles megtéríteni a szolgáltató költségeit, ha a szolgáltató az előírt értesítési kötelezettségének eleget tett, és a munka elvégzésében megakadályozzák vagy a munka elvégzésének feltételeit nem biztosítottak.

Ha a kéményseprő-ipari közszolgáltatás a kéményseprő mulasztásából adódóan marad el, az el nem végzett munka díját és időarányos kamatait vissza kell fizetni.

Szabálysértés

10. §[1]

11. § A szolgáltató tevékenységének ellátása során jogosult teljesítési segédként olyan gazdasági társaságot vagy érvényes egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkező természetes személyt igénybe venni, aki a kéményseprő-ipari közszolgáltatással kapcsolatos tevékenység egyes feladatainak ellátásához megfelelő műszaki felszereltséggel és szakképzett szakemberállománnyal rendelkezik. A teljesítési segéd tevékenységéért a szolgáltató ugyanúgy felel, mint a saját tevékenységéért.

12. § E rendelet 1998. év nov. hó 17. napján lép hatályba.

A rendelet előírásait a hatálybalépéskor nyújtott szolgáltatásokra is alkalmazni kell.
1

Az önkormányzati rendeletet a Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. október 1. napjával.