Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2009. (II.16.) önkormányzati rendelete

a gyermekek pénzbeli és természetbeni ellátásáról

Hatályos: 2013. 10. 01- 2022. 09. 30

Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2009. (II.16.) önkormányzati rendelete

a gyermekek pénzbeli és természetbeni ellátásáról1

2013.10.01.

Hatályos: 2013. 10. 01

Kánya Község Önkormányzata képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló l997. évi XXXI. törvény (továbbiakban Gyvt.) 18. § (1) –(2), a 20/C. § (4), a 21. § (1) és (3) és a 131. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az önkormányzat által a gyermekek részére nyújtható pénzbeli és természetbeni ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja:

1. 1. §

A rendelet hatálya

(1) A rendelet hatálya kiterjed a Kánya község közigazgatási területén tartózkodó, a Gyvt. 4. § (1) bek. a) pontjában meghatározott személyekre, valamint a Kánya község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező, a Gyvt. 4. § (1) bek. b) pontjában meghatározott személyekre.
(2) A rendelet hatálya az (1) bekezdésben túlmenően kiterjed a település területén jogszerűen tartózkodó, a Gyvt. 4. § (2) bekezdésében meghatározott személyekre is.
(3) E rendeletet kell alkalmazni az (1) és (2) bekezdésben meghatározott személyeken kívül a község területén tartózkodó nem magyar állampolgárságú gyermek védelmében is, ha az ideiglenes hatályú elhelyezés vagy más ideiglenes hatósági intézkedés elmulasztása a gyermek veszélyeztetettségével vagy elháríthatatlan kárral járna.

2. 2. §[1]

A támogatások rendszere

A gyermekek védelmét az önkormányzat a következő pénzbeli és természetbeni ellátásokkal biztosítja:
a. rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény
b. rendkívüli gyermekvédelmi támogatás
c. óvodáztatási támogatás
d. oktatási intézmények tanulóinak nyújtott támogatás
e. születési támogatás”

3. 3. §

Eljárási szabályok

(1) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátások megállapítása iránti kérelmet a szülő vagy más törvényes képviselő (gyám) Kánya-Somogegres-Tengőd Községek Önkormányzatai Körjegyzőségén terjesztheti elő.
(2) A pénzbeli és természetbeni ellátások megállapítását nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, továbbá más családvédelemmel foglalkozó intézmény illetve a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet is kezdeményezheti.
(3) A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles saját, valamint családja, hozzátartozói személyi, és jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, illetve azokat igazolni az alábbi módon:
a. munkáltatói igazolás,
b. álláskeresési támogatásról a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátás igazoló szelvény, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla kivonat, illetve a folyósító szerv igazolás,
c. a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvény, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla kivonat, illetve a folyósító szerv igazolása,
d. vállalkozónál lezárt adóév esetében az illetékes APEH igazolás, a kérelem benyújtását megelőző gazdasági év személyi jövedelemadó alapjáról, még le nem zárt adóév esetén nyilatkozat a kérelem beadását megelőző 12 hónap nettó jövedelméről,
(4) Amennyiben a kérelmező a b) – d) pontban meghatározott igazolást nem csatolja, írásos kérelem esetén a polgármesteri hivatal intézkedik azok beszerzéséről.
(5) A képviselő-testület a gyermekvédelmi ellátások igénylése során az elektronikus ügyintézés lehetőségét kizárja.

4. 4. §

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt a körjegyző a Gyvt. 19. §, 20. § és 20/A. §-ai alapján állapítja meg.

5. 5. §

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

(1) Kánya Község Képviselő-testülete rendkívüli gyermekvédelmi támogatást nyújthat annak a gyermeknek, akinek a családja időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.
2. Elsősorban azokat a gyermekeket, illetve családokat kell alkalmanként rendkívüli támogatásban részesíteni, akiknek az ellátásáról más módon nem lehet gondoskodni, illetve az alkalmanként jelentkező többletkiadások - különösen a szociális válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása, a gyermek fogadásának előkészítéséhez kapcsolódó kiadások, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának, illetve a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése, betegség vagy iskoláztatás - miatt anyagi segítségre szorulnak.
(3) A rendkívüli támogatás megállapított egyszeri összege nem lehet kevesebb 3.000 Ft-nál.
(4) A rendkívüli támogatás megállapított egyszeri legmagasabb összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét nem haladhatja meg.
(5) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás természetbeni ellátás formájában is nyújtható, különösen a védelembe vett gyermekek számára. Természetbeni ellátás különösen az általános iskolás gyermekek tankönyv- és tanszerellátásának támogatása, a tandíj, egészségügyi szolgáltatásért fizetendő térítési díj, illetve egyéb ellátás kifizetésének átvállalása.

6. 6. §

Óvodáztatási támogatás

1. Az óvodáztatási támogatást a körjegyző a Gyvt. 20/C. §-a valamint a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet 68/F – 68/J §-ai alapján állapítja meg.
[2](2) Védelembe vett gyermek esetében az első alkalommal folyósítandó pénzbeli támogatás helyett a körjegyző az óvodáztatási támogatás természetbeni támogatás formájában történő nyújtásáról rendelkezik.
3. A természetbeni támogatást a körjegyző a családgondozó közreműködésével biztosítja, különösen utcai ruha, utcai cipő, váltóruha, váltócipő, tisztasági csomag formájában.

7. 7. §

Oktatási intézmények tanulóinak nyújtott támogatás

A képviselő-testület az oktatási és nevelési intézményekbe járó gyermek szüleit évente legfeljebb kettő alkalommal az adott évi költségvetése terhére hivatalból a család életkörülményeire és jövedelmi viszonyaira tekintet nélkül támogatásban részesítheti.

7/A. §[3]

Születési támogatás

(1) Kánya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete hivatalból a szülést követő 30 napon belül születési támogatást nyújt a kányai lakóhellyel rendelkező édesanyának.
(2) A születési támogatás összege 20.000 Ft.
(3) A temetési támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.

7/B. §[4]

Személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások

Az önkormányzat az alábbi személyes gondoskodást nyújtó alapellátások biztosítja:
a) gyermekjóléti szolgáltatás
b) gyermekek napközbeni ellátása”

7/C. §[5]

Gyermekjóléti szolgáltatás

(1) A gyermekjóléti szolgáltatás a gyermekeknek és családtagjaiknak nyújtott speciális személyes szociális szolgáltatás, melynek célja célja, hogy elősegítse a gyermekek testi és lelki egészségének megőrzését, családban történő nevelkedését, valamint megelőzze a gyermek veszélyeztetettségét, segítséget nyújtson a kialakult veszélyeztetettség megszüntetésében, illetve a családjából kiemelt gyermek visszahelyezésében.
2. A gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat a Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő Koppány-völgyi Alapszolgáltatási Központon keresztül biztosítja.
(3) A feladatellátás szakmai tartalmát, módját, a biztosított szolgáltatások formáit, körét, rendszerességét az alapszolgáltatási központ szakmai programja tartalmazza.

7/D. §[6]

Gyermekek napközbeni ellátása

(1) A gyermekek napközbeni ellátásaként a családban élő gyermekek életkorának megfelelő nappali felügyeletének, gondozásának, nevelésének, foglalkoztatásának és étkeztetésének megszervezéséről gondoskodik az önkormányzat azon gyermekek számára, akiknek szülei, nevelői, gondozói munkavégzésük, munkaerőpiaci részvételt elősegítő programban, képzésben való részvételük, betegségük vagy egyéb ok miatt napközbeni ellátásukról nem tudnak gondoskodni.
(2) A gyermekek napközbeni ellátása a Tengődi Óvoda kányai tagóvodájában és a Kányai Általános Iskolában illetve a Tabon működő általános iskolákban napközis foglalkozás keretében történik.

7/E. §[7]

Térítési díjak

A Tengődi Óvoda kányai tagóvodájában és a Kányai Általános Iskolában biztosított étkeztetésért e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott térítési díjat kell fizetni.

1. 8. §

Záró rendelkezések

1. E rendelet a 2009. február 15. napján lép hatályba.
2. E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2004. (IV. 14.) és 14/2005. (X. 28.) rendeletei hatályukat vesztik.
1

Az önkormányzati rendeletet a Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte 2022. október 1. napjával.