Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2011. (III.21.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések és bejegyzett élettársi kapcsolatok szolgáltatási díjáról

Hatályos: 2011. 04. 01- 2017. 07. 12

Kánya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében magállapított jogalkotói hatáskörében eljárva, az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. tvr. 42/A.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a házasságkötések és bejegyzett élettársi kapcsolatok szolgáltatási díjáról az alábbi rendeletet alkotja

1. §

A rendelet hatálya


A rendelet hatálya Kánya község közigazgatási területén történő házasságkötés, továbbá a bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésének eljárása kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.


2. §

Értelmező rendelkezések


 E rendelet alkalmazása során

  • hivatali helyiség: Kánya Község Önkormányzata Körjegyzőségi Hivatalának házasságkötő terme (8667 Kánya, Fő utca 170.);
  • hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése: munkanapokon hétfőtől csütörtökig 7.30 előtt, illetve 16:00 után, pénteken 7:30 előtt, illetve 13:30 után történő házasságkötés.


3.§

A házasságkötés helyszíne


  1. A házasságkötésre, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére (továbbiakban együtt: házasságkötés) alkalmas hivatalos helyiség Kánya Község Önkormányzatának 8667 Kánya, Fő utca 170. szám alatti körjegyzőségi hivatalában található nagyterme.
  2. A házasságkötés a hivatali helyiségen kívül az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. tvr. (továbbiakban: At.) szabályai szerint, továbbá a (3) bekezdésben szabályozott feltételekkel engedélyezhető.
  3. A házasságkötés a hivatali helyiségen kívül olyan helyszínen engedélyezhető, ahol a méltó ünnepléshez szükséges feltételek biztosíthatók, különösen
    • a helyszín gondozott, hulladéktól, szaghatástól mentes legyen,
    • közlekedési és egyéb zajok a szertartás méltóságát nem zavarhatják meg,
    • biztosított az anyakönyv és az anyakönyvvezető védelme az időjárási viszonyoktól és sérülésektől,
    • a házasságkötés résztvevői számára megfelelő nagyságú tér álljon rendelkezésre,
    • más tevékenység a szertartást nem zavarhatja meg.
  4. Ha a házasságkötés szabadtéri helyszínen történik, a megfelelő esőhelyszín biztosításáról a kérelmezőnek kell gondoskodni. Az esőhelyszín megjelölése az engedély megadásának feltétele.

4. §

A házasságkötés ideje


  1. Házasságot kötni hivatali munkaidőben, az e rendeletben előírtak szerint lehet.
  2. Szabadtéri helyszínen május 2. és október 30. közötti időszakban engedélyezhető házasságkötés. A pénteki és szombati házasságkötések hivatali munkaidőn kívül14 óra és 18 óra között engedélyezhető.


5. §

Hivatali munkaidőn, illetve hivatali helyiségen kívüli

házasságkötésre vonatkozó engedély

  1. A hivatali munkaidőn túli, illetve hivatali helyiségen kívüli házasságkötést a jegyző engedélyezi.
  2. Az anyakönyvvezető a házassági szándék bejelentése alkalmával tájékoztatja az igénybevevőket ilyen igény felmerülése esetén az e rendeletben foglalt feltételekről.
  3. A házasulók a hivatali munkaidőn kívüli, illetve a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre vonatkozó kérelmet a bejelentéskor jegyzőkönyvbe mondják, ennek hiányában írásbeli kérelmet nyújtanak be a jegyzőhöz. Az írásbeli kérelem tartalmazza a házasulók nevét, a házasságkötés kért időpontját, helyét, helyszínét, a szertartáson részt vevők várható létszámát, szabadtéri esemény esetén a tervezett esőhelyszín megjelölését, egyéb, a helyszínre vonatkozó adatokat, információkat.
  4. Az engedélyezés feltétele a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetében az e rendeletben meghatározott díj befizetésének igazolása, a 6. § (3) bekezdésében szabályozott kivétellel.


6. §

Díjfizetési kötelezettség


  1. A házasságkötés a hivatali helyiségben és a hivatali munkaidőben díjmentes.
  2. A hivatali munkaidőn, illetve hivatali helyiségen kívül tartott házasságkötés, mint többletszolgáltatás esetén az igénybevevők az e rendeletben meghatározott díjat kötelesek fizetni, kivéve, ha a hivatali munkaidőn, illetve hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli esemény miatt kerül sor.
  3. Az (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli eseménynek minősül különösen, ha valamelyik házasuló mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne számára az anyakönyvvezető hivatali helyiségében való megjelenés; ha a házasuló állapota közeli halállal fenyeget; vagy a házasuló szabad mozgásában bíróság vagy más hatóság döntése miatt korlátozva van.
  4.  A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés díja 2.000 Ft/ esemény, a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés díja 2.000 Ft/esemény.
  5. A díj ellenében az önkormányzat alapszolgáltatásként biztosítja a zeneszolgáltatást a rendelkezésre álló vagy hozott CD-ről, az anyakönyvvezetői asztal díszét, a gyertyatartót, 10 főig a pezsgőspoharakat és tálcát. Versszolgáltatásért 1.000 Ft/esemény, gyertyagyújtásért, (amennyiben a házasulók gyertyáról nem gondoskodnak) 500 Ft/esemény, pezsgőért (amennyiben a házasulók arról nem gondoskodnak) 1.000 Ft/üveg díjat kell fizetni.
  6. Az (5) bekezdésben meghatározott díjfizetési kötelezettség abban az esetben áll fenn, ha az igénybevevők a szolgáltatásokat igénybe kívánják venni.
  7. A díjat számla ellenében a házasságkötés előtt kell az önkormányzat részére készpénzben befizetni.


7. §


  1. Az anyakönyvezető a házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló eljárás során az alkalomhoz illő ünnepélyes öltözetben köteles megjelenni.
  2. Az anyakönyvvezetőt a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetén választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 40.§ (1)-(2) bekezdése szerinti szabadidő vagy bruttó 5000 Ft/esemény összegű díjazás illeti meg.


8. §


E rendelet 2011. április 1-jén lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépést követően bejelentett házasságkötési szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.




Kánya, 2011. március 21.





                  Léner Ferenc                                                Deliné dr. Berta Otília

                  Polgármester                                                          körjegyző


Záradék:


Jelen rendelet kihirdetése 2011. március 21-én megtörtént.




Kánya, 2011. március 22.


                                                                  Deliné dr. Berta Otília

                                                                            körjegyző

Mellékletek