Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (V.31.) önkormányzati rendelete

nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2024. 05. 01

Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (V.31.) önkormányzati rendelete

nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2024.05.01.

Kánya Község Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (Vgtv.) 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról az alábbi rendeletet alkotja:

A helyi közszolgáltatás tartalma

1. § Az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója (továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) köteles az ingatlanán keletkező, közüzemi csatornahálózatba vagy a helyben való, engedélyezett módon történő tisztítás után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvizet (továbbiakban: hulladék) a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendeletben meghatározott módon gyűjteni, továbbá az annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak átadni.

2. § (1) A közszolgáltatás a Kánya község területén keletkező hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére terjed ki.

(2)1 A közszolgáltatást Csik Dávid egyéni vállalkozó (8669 Miklósi, Rákóczi Ferenc u. 8., a továbbiakban: közszolgáltató) látja el, illetve végzi kizárólagos joggal az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján.

(3) A közszolgáltatásra vonatkozó szerződés az alábbiakat tartalmazza:

- A közszolgáltatási szerződés tárgya, időtartama, területi kiterjedése;
- A közszolgáltató jogai, kötelezettségei;
- Önkormányzat jogai, kötelezettségei;
- A közszolgáltatás díjával kapcsolatos rendelkezések;
- A közszolgáltatási szerződés megszűnésével kapcsolatos rendelkezések.
(4) A közszolgáltató működési területe Kánya település közigazgatási területe, amelyen belül a közszolgáltatást rendszeresen köteles ellátni.
(5) A közszolgáltatási szerződés hatálya alatt a (3) bekezdésben foglalt területen a közszolgáltatón kívül más ilyen tevékenységet nem folytathat.
A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja, a közszolgáltató és a tulajdonos
ezzel összefüggő jogai és kötelezettségei

3. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást az önkormányzattal kötött megállapodás (szerződés), a Vgtv., valamint e rendeletben foglaltak szerint köteles ellátni.

(2) A hulladékot termelő tulajdonos a tevékenysége gyakorlása során keletkező, illetőleg más módon a birtokába kerülő hulladékot köteles gyűjteni, továbbá hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező kezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével, a költség megfizetéséről szóló bizonylat felmutatásával gondoskodni, illetve köteles a közszolgáltatást igénybe venni. A hulladék összegyűjtése, elszállítása, a tulajdonos konkrét megrendelése (előzetes bejelentése) alapján történik.

(3) A közszolgáltatás igénybevételével a tulajdonos és a közszolgáltató között – a Ptk. Közüzemi szabályai szerinti – szerződés jön létre.

(4) A közszolgáltató a tevékenysége végzése során birtokába jutott a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (a természetes személyazonosító adatok, valamint a lakcím) köteles az adatvédelmi szabályoknak megfelelően kezelni.

(5) A közszolgáltató a megrendeléstől számított 24 órán belül köteles a hulladék elszállítására és a DRV Zrt. Tabi Üzemvezetősége által üzemeltetett tabi szennyvíztelepen (010340 hrsz) ártalmatlanítás céljából történő elhelyezésére.

(6) A hulladékot úgy kell szállítani, hogy annak során a környezet ne szennyeződjék. Szállításból eredő szennyeződés esetén a közszolgáltató a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződésmentesítéséről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról köteles gondoskodni.

A közszolgáltatás díja

4. § (1) Az igénybevett és elvégzett szolgáltatás alapján a tulajdonost díjfizetési kötelezettség terheli.

(2) A szolgáltatásnak a közszolgáltató által - egy éves díjfizetési időszakra - alkalmazható legmagasabb egységnyi díjtételeit a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza. A szolgáltató az éves díjkalkulációját a 2. számú melléklet szerint készíti el.

(3) A Közszolgáltatónak a lakosság által a (2) bekezdés szerint fizetendő díj összegét csökkenti a - Magyar Köztársaság mindenkori éves költségvetéséről szóló törvény „helyi önkormányzatok által felhasználható központosított előirányzatok” tárgyú melléklete szerinti a „lakossági települési folyékony hulladék ártalmatlanítása” címén igényelhető - támogatás összege.

(4) Az egységnyi díjtétel a hulladék egy egységére eső begyűjtési díja.

(5) A fizetendő közszolgáltatási díj az egységnyi díjtétel és a begyűjtött szennyvíz térfogatának szorzata.

(6) A közszolgáltatási díjat a közszolgáltatás igénybevevője – a teljesített közszolgáltatás alapján, számla ellenében – utólag köteles megfizetni.

Záró rendelkezések

5. § (1) Ez a rendelet 2013. június 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a települési folyékony hulladék-kezelési közszolgáltatásról szóló 8/2005. (IV. 19.) önkormányzati rendelet.

1. számú melléklet a 7/2013. (V. 31.) önkormányzati rendelethez

A közszolgáltatás díja:
2 967.- Ft/m3 + Áfa (ebből 1 567 Ft/m3 + Áfa az ártalmatlanítás díja).2

2. számú melléklet a 7/2013. (V. 31.) önkormányzati rendelethez

Díjkalkulációs séma:

Költségek és ráfordítások

Mennyiség

Mértékegység

Anyagköltség

Ft

Üzemanyagköltség

Ft

Igénybevett szolgáltatások

Ft

Egyéb szolgáltatások

Ft

Bérköltség

Ft

Személyi jellegű egyéb költségek

Ft

Bérjárulékok

Ft

Értékcsökkenési leírás

Ft

Hulladék ártalmatlanítás költsége

Ft

Értékesítési költségek

Ft

Egyéb ráfordítások

Ft

Költségek és ráfordítások összesen

Ft

Számított nyereség

Ft

Folyékony hulladék egységnyi térfogatásnak szippantási díja

Ft/m3

A fenti díjak Áfá-t nem tartalmaznak.
1

A 2. § (2) bekezdése a Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. számú. melléklet cím szövege a Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.