Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.23.) önkormányzati rendelete

A SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI PÉNZBELI, TERMÉSZETBENI ÉS INTÉZMÉNYI ELLÁTÁSOK HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL SZÓLÓ 14/2013. (XII. 20.) RENDELETE MÓDOSÍTÁSÁRÓL

Hatályos: 2015. 02. 23- 2018. 12. 30

Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 31. cikke (2) bekezdése, 32. cikk (2) bekezdése, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Sztv.) 10.§(1), 25.§(3) b.) pontja, 26.§-a, 32.§ (1) bekezdés b.) pontja, , 33.§ (7) bekezdése, 45.§ (1) bekezdés a)-d) pontja, , 48.§ (4) bekezdése, 60.§  (4) bekezdése, 62.§ (2) bekezdése, 90.§ (3) bekezdése, 92.§(1) és (2) bekezdése 115.§ (3) bekezdése 132.§ (4) bekezdés a) és g) pontjában 140/R §-ában, a gyermekvédelemről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv. (továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2), 20.§ (9) bekezdése, 29.§ (1) és (2), 131.§ (1) bekezdésében és a 148.§ (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a 14/2013. (XII. 20.) rendelete (továbbiakban: R. )módosításáról az alábbi rendeletet alkotja:




1. §


(1) A  R. 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

                           „10. §

A képviselő testület a Szociális  tv. rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként az a rendeletben meghatározott feltételek alapján az települési támogatásokat nyújtja:

a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez lakhatási támogatást,

b) a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére ápolási díjat,

c) temetési segélyt

d) köztemetést

e) természeti erők okozta kárenyhítési támogatás

f) Bursa Hungarica támogatást”


(2)  A R. 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. §

A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújt.

(3)A R. 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. §

   A képviselő-testület a rendkívüli települési támogatást különösen az alábbi célokra állapíthatja meg a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére:

a) a gyermeket nevelő szülő a család anyagi helyzete, vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt,

b) nem gyermek neveléshez kapcsolódóan tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére

c) természeti erők okozta kárenyhítési támogatás


(3) 12. § (1) A képviselő-testület  települési támogatás rendkívüli méltánylást érdemlő esetben évente legfeljebb egy alkalommal a segélyben részesített egy főre számított jövedelmére való tekintet nélkül is megállapíthat.

(4)Az egyedi mérlegelés alapján a (3) bekezdés szerint megállapított segély szociális kölcsön formájában is megállapítható. A kölcsön visszafizetésére 12 hónapnál hosszabb időt megállapítani nem lehet.”


2. §



A R. 13-15. §-ai hatályukat vesztik.


3. §


 A R. 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

16.§

(1)a képviselő-testület lakhatási támogatás formájában települési támogatást állapít meg a szociálisan rászorult személyeknek az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség rendszeres fenntartási költségeinek viseléséhez.

(2)Lakhatási támogatásra a Kánya községben állandó lakcímmel rendelkező személy jogosult, akinek

a)a háztartásában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 170 %-át, egyedül élő esetén a 220 %-át

b)vagyonnal nem rendelkezik

(3)Az Önkormányzat a lakhatási támogatást pénzbeli szociális ellátás formájában nyújtja

(4)A lakhatási támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

a)a közös háztartásban élő személyek jövedelemigazolását és vagyonnyilatkozatát

(5)Lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától

(6)A lakásfenntartási támogatást egy évre kell megállapítani.

(7)A lakhatási támogatás mértéke havi 3000 Ft





4. §.

 A R. 18. §-a az alábbi (3)-(4) bekezdéssel kiegészül:

 „(3) Az önkormányzat által nyújtott ápolási díj havi összege a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott alapösszeg 85%-a.

(4) Az ápolási díj havi összege a más rendszeres pénzellátásban - ide nem értve az Sztv. 42. § (4) bekezdés a) pontja szerinti rendszeres pénzellátásokat, ha a 42. § (4) bekezdésében foglalt feltételek fennállnak - részesülő jogosult esetén az (3) bekezdés szerinti összegnek és a jogosult részére folyósított más rendszeres pénzellátás havi bruttó összegének a különbözete. Ha a különbözet az ezer forintot nem éri el, a jogosult részére ezer forint összegű ápolási díjat kell megállapítani.”




5.§

A R. 21. § - 25 § -ai helyébe „Rendkívüli települési támogatás” címmel az alábbi rendelkezések lépnek:


„Rendkívüli települési támogatás


21. §

Kánya Község Képviselő-testülete rendkívüli települési támogatásban részesíti a Szociális  tv. 45.§ (3) bekezdésében meghatározott személyeket.


22. §

(1)A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet, illetve az eljárás megindítására vonatkozó kezdeményezést a Kapolyi Közös Önkormányzati Hivatalba lehet benyújtani.

(2)A rendkívüli települési támogatás megállapítása előtt  környezettanulmányt kell készíteni, ha a rendkívüli méltánylást igénylő eset fennállásának megítéléséhez  a kérelmező lakás és egyéb körülményeinek részletes ismerete szükséges.

(3) is megállapítható.


23.§

(1)  Ha a rendkívüli települési támogatás megállapítását az indokolja, hogy a gyermeket nevelő szülő a család anyagi helyzete, vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt, illetve más okból segítségre szorul, a rendkívüli települési támogatás akkor adható, ha az egy főre jutó jövedelem egyedülálló és gyermekét egyedül nevelő szülőnél az öregségi nyugdíjminimum 150 %-át nem haladja meg.

(2) A gyermeknevelést elősegítő rendkívüli települési támogatás egyszeri mértéke a 10.000,-Ft-ot nem haladhatja meg, éves mértéke nem lehet több a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200%-ánál. A gyermeknevelést segítő rendkívüli települési támogatás szociális kölcsön formában nem adható.

(3) Az e §-ban meghatározott rendkívüli települési támogatás megállapításáról a képviselő-testület által átruházott  hatáskörben a polgármester dönt.


24.§

(1)Nem gyermeknevelés támogatása céljából rendkívüli települési támogatásban az  a rászorult részesülhet, akinek a családjában az egy főre jutó a havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 130%-át.

(2)Az (1) bekezdésben megjelölt rendkívüli települési támogatás - rászorultsághoz igazodva - legalább 5.000 Ft, maximum 30.000 Ft lehet.

(3)Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott rendkívüli települési támogatás pénzben és természetben is nyújtható.

(4) Az e §-ban meghatározott rendkívüli települési támogatás megállapításáról a képviselő-testület által átruházott  hatáskörben a polgármester dönt.



25.§

(1)A képviselő-testület rendkívüli települési támogatást  rendkívüli méltánylást érdemlő esetben évente legfeljebb egy alkalommal a támogatásban részesített egy főre számított jövedelmére való tekintet nélkül is megállapíthat. A rendkívüli települési támogatás összege egyedi mérlegelés alapján kerül megállapításra a rendkívüli méltánylást érdemlő körülmény értékelését követően. Az egyedi mérlegelés során a speciális élethelyzetet (betegség, elemi kár, stb.) kell a döntést hozónak figyelembe vennie. A    rendkívüli települési támogatás összege a 150.000 Ft-ot nem haladhatja meg. A döntés előkészítése során minden esetben környezettanulmányozást kell készíteni.

(2)Az egyedi mérlegelés alapján a (1) bekezdés szerint megállapított rendkívüli települési támogatás kölcsön formájában is megállapítható. A kölcsön visszafizetésére 12 hónapnál hosszabb időt megállapítani nem lehet.

(3)A visszafizetés határidejét és a részleteket úgy kell megállapítani, hogy az a visszafizetésre kötelezett és vele együtt élő családja létfenntartását ne veszélyeztesse.


6. §.


A R. 26. § - 29 § -ai helyébe „Temetési segély”  címmel az alábbi rendelkezések lépnek:


„Temetési segély


 26. §

(1)Települési támogatást nyújt a képviselő-testület  annak a temetésre kötelezett személynek illetve annak a temettetést végzőnek, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodik.

(2)A települési támogatás  segély összege nem lehet kevesebb, mint a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-a, de nem haladhatja meg  a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségét. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költségét a képviselő-testület a rendelet alkalmazása során 150.000 forintban állapítja  meg.

(3)A temetés költségeihez történő hozzájárulást biztosító települési támogatást a temetésre kötelezett  illetve a temetést végző személynek az egy főre jutó jövedelmi és vagyoni viszonyaira tekintet nélkül is megállapíthatja a képviselő-testület, ha az eljárás során bizonyítást nyer, hogy a temetési költségek viselése a temetés költségeinek kifizetését is figyelembe véve a kérelmező vagy családja létfenntartását veszélyezteti.

27. §

 (1) Ha a temetési célú  települési támogatásban részesülő család egy főre jutó havi átlagos jövedelme meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj 150-%-át , akkor a támogatás  visszatérítendő kamatmentes kölcsön formájában is juttatható.

(2) A temetési költséghez való hozzájárulás megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.


28. §

 (1) A temetési költségekhez történő hozzájárulást biztosító települési támogatásra vonatkozó kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 30 napon belül lehet benyújtani a Kapolyi Közös Önkormányzati Hivatalba. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(2) A kérelemhez, a kérelem benyújtásával egyidejűleg csatolni kell a temetés költségeiről- a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla eredeti példányát, az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát, a kérelmező és a vele közös háztartásban élők utolsó havi jövedeleméről szóló igazolást.”


 7. §.


A R. 31 § -a helyébe „Természeti erők okozta kárenyhítési támogatás”  címmel az alábbi rendelkezés lépnek:


„Természeti erők okozta kárenyhítési támogatás


31. §

Kánya Község Képviselő-testülete települési támogatásként természeti erők okozta kárenyhítési támogatást nyújt annak a családnak vagy egyedül álló személynek, akinek a lakhatását  biztosító lakóingatlanát elemi kár érte.

(1)A természeti erők okozta kárenyhítési támogatás folyósítása előtt minden esetben környezettanulmányt kell készíteni, és a kár egész ingatlanhoz viszonyított  arányát meg kell határozni. Amennyiben az ingatlan biztosítva volt, úgy a biztosító által megállapított kárhányad változtatás nélkül alkalmazható.

(2)Természeti erők okozta kárenyhítési támogatás olyan esetekben nyújtható, ahol az ingatlan egészéhez viszonyítottan a kárhányad  eléri a 30 %-ot.

(3) A természeti erők okozta kárenyhítési támogatásra a kérelmet az esemény bekövetkezésétől számított 10 napon belül lehet benyújtani a a Kapolyi Közös Önkormányzati Hivatalba. A kérelemhez, lehetőség szerint csatolni kell olyan dokumentumokat (fotók, biztosító kárfelvételi lap másolata stb.) amelyek a káresemény nagyságát hivatottak bemutatni.

(4) A természeti erők okozta kárenyhítési támogatást csak Kányai állandó lakos vehet igénybe, melynek legmagasabb összege 250.000.-Ft lehet.

(5)A támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.”



8. §.

(1) A R. –ben a III. fejezet és az ahhoz tartozó cím jelölése törlésre kerül.



9. §


A R. 44. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


 „Kánya Község Önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról alkotott 8/2014. (XII. 08.) önkormányzati rendelet 6. számú mellékletének átruházott hatáskörök jegyzéke helyére a III. 11. § következő rendelkezés lép:


„(1) A képviselő-testület az alábbi hatásköreit a polgármesterre ruházza át:

a)elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként  települési támogatás megállapítása,

b)rendkívüli települési támogatás megállapítása.

c)természeti erők okozta kárenyhítési támogatás megállapítása.

  1. Köztemetés költségei megtérítésének kötelezettsége alóli mentesítés

e)Születési támogatás megállapítása



Záró rendelkezés

10. §

Ez a rendelet 2015. március 1.-én lép hatályba.

A rendelet rendelkezéseit a 2015. március 1. után indult eljárásokban kell alkalmazni. A 2015. március 1-jét megelőzően megállapított, települési támogatások körébe tartozó rendszeres jellegű ellátások esetén, mint a gyógyszerkiadásokhoz való hozzájárulás és az ápolási díj,  a módosult rendelkezéseket az ellátások következő első felülvizsgálatakor kell alkalmazni.



 Kánya, 2015. február 23.



Léner Ferenc                                                                                                           Orsós Petra

Polgármester                                                                                                            mb. jegyző




Kihirdetve:


Kánya, 2015. február 23.



                                                                                                             Orsós Petra

                                                                                                                                 mb. jegyző































Általános indokolás

A Magyarország 2015. évi költségvetésének megalapozásáról szóló 2014. évi XCIX. törvény  62-92. §-ai módosították a rászorulók támogatási rendszerét. Az állam által biztosított támogatási formákon túl a rászorulók szociális támogatással való ellátása a jövőben az önkormányzatok feladata lesz. Ezt a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény is rögzíti. Az önkormányzatok szabadon dönthetnek majd a támogatások nagyságáról és formájáról. Az állami felelősségi körbe tartozó ellátások járási hatáskörbe, az önkormányzati ellátások képviselő-testületi hatáskörbe kerülnek.

A módosítással az állami szabályozási hatáskörben nyújtott és az önkormányzatok segélyezéssel kapcsolatos feladatai elválasztásra kerülnek. A szociális törvény csak a kötelező ellátásokra vonatkozó szabályokat tartalmazza. E körbe tartozik az időskorúak járadéka, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, az ápolási díj, az alanyi és normatív közgyógyellátás, valamint az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság.

A módosítást megelőzően kötelező ellátások közül a rendszeres szociális segély mint ellátási forma megszűnik, így az aktív korúak ellátására vonatkozó szabályozás egységessé válik.

A kötelező segélyek közül kikerül a lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési szolgáltatás, azzal, hogy a módosítás hatálybalépésekor már megállapított ellátásokat a módosítás hatálybalépése előtti szabályok szerint nyújtani kell azzal, hogy 2015. január 1-jét követően már csak 2015. február 28-áig állapítható meg lakásfenntartási támogatás.

A kötelező segélyek körén kívül további ellátások nyújtásáról és a jogosultsági feltételekről az önkormányzat szabadon dönthet. A szociális törvény az önkormányzatok által biztosítandó segélyek tekintetében annyit ír elő, hogy az önkormányzat a helyi viszonyokhoz mérten, a krízishelyzetben lévő személyek számára, illetve a helyi szociális problémák kezelésére települési támogatást nyújt. A települési támogatás egyes típusait és jogosultsági feltételeit az önkormányzat rendeletében határozza meg. Ennek megfelelően a méltányossági közgyógyellátásra, a méltányossági ápolási díjra, valamint az önkormányzati segélyre vonatkozó szabályozást a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) a továbbiakban nem tartalmazza.

                                              


Részletes indokolás


Az 1. -2. §-hoz:

Az aktív korú nem foglalkoztatottak együttműködési kötelezettsége szabályaira vonatkozó rendelkezéseket tekintettel arra, hogy az ellátások megállapítása a járási hivatal hatáskörébe tartozik, a Sztv. módosítása csak arra ad felhatalmazást, hogy a  települési önkormányzat rendeletében az aktív korúak ellátására való jogosultság egyéb feltételeként előírhatja, hogy a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja a lakókörnyezete rendezettségének biztosítására vonatkozó, a rendeletében megállapított feltételeket teljesítse. E felhatalmazás hatályon kívül helyezésére vonatkozó javaslatot  tartalmaz  a a területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, ezért nem indokolt az együttműködési kötelezettséggel kapcsolatban a rendeletben szabályokat megállapítani. A 10-14. §-okban a a települési támogatások  szabályozását javasoljuk oly módon, hogy lehetőség szerint az eddigi ellátásokat önkormányzatunknak továbbra is biztosítsa.


A 3. §-hoz

Szükséges az ápolási díjra vonatkozó szabályok kiegészítése a mértékének maghatározásával. A 85%-os mértéket azért javasoljuk, mert 2015. április 1-től csak a 80 %-ot meghaladó mértékben megállapított díj számít a nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati időnek.


A 5.-7. §-okhoz

Az eddig nyújtott rendkívüli szociális ellátások rendkívüli települési támogatás formájában történő megállapításához szükséges módosításokat tartalmazzák.


A 9. §-hoz

Az SZMSZ-ben felsorol átruházott  hatáskörök pontosítását tartalmazza a módosításokkal összhangban.