Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2017. (XI. 13.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók elhelyezéséről

Hatályos: 2017. 11. 14

Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2017. (XI. 13.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók elhelyezéséről

2017.11.14.

Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12.} (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a településkép védelme érdekében a következőket rendeli

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja és hatálya

A rendelet célja a település építészeti, városképi, illetve természeti értékeinek védelme és igényes alakítása érdekében az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött reklámok, reklámhordozók, cégérek elhelyezésével kapcsolatban - a helyi adottságok figyelembe vételével - a településképi illeszkedéssel és a településfejlesztési célokkal összefiiggő követelmények kiegyensúlyozott érvényesítése, összességében az épített környezet, a településkép esztétikus kialakítása.
(1) A rendeletet hatálya Kánya község közigazgatási területére terjed ki.
(2) E rendeletet a településképi bejelentési eljárásra és az azzal összefüggő településképi kötelezésre kell alkalmazni.

2. Értelmező rendelkezések

E rendelet alkalmazásában:
a) CityLightformátumú eszköz: olyan függőleges elhelyezésü berendezés, amelynek mérete hozzávetőlegesen 118 cm x 175 cm és hozzávetőlegesen 2 négyzetméter látható, papíralapú reklámközzétételre alkalmas felülettel vagy 72”-90” képátlójú, 16:9 arányú, álló helyzetú digitális kijelzővel rendelkezik;
b) közérdekű molinó: olyan, elsődlegesen a település életének valamely jelentős eseményéről való közérdekű tájékoztatást tartalmazó, nem merev anyagból készült hordozófelületú hirdetmény, amely falra vagy más felületre, illetve két felület között van kifeszítve oly módon, hogy az nem képezi valamely építmény homlokzatának tervezett és engedélyezett részét.
c) közérdekű reklámfelület: olyan reklámhordozó vagy reklámhordozót tartó berendezés, amelyen a reklám közzététele más, egyéb célú berendezés közterületen való létesítésére, fenntartására tekintettel közérdekből biztosított, és amely ezen egyéb célú berendezéstől elkülönülten kerül elhelyezésre;
d) önkormányzati hirdetőtábla: az önkormányzat által a lakosság tájékoztatása céljából létesített és fenntartott, elsődlegesen a település élete szempontjából jelentős információk, közlemények, tájékoztatások, így különösen a település életének jelentős eseményeivel kapcsolatos információk közzétételére szolgáló, közterületen elhelyezett tábla, mely a közérdekű tájékoztatási célt meghaladóan reklámok közzétételére is szolgálhat;
e) útbaigazító hirdetmény: közérdekű információt nyújtó olyan közterületi jelzés, amelynek funkciója idegenforgalmi eligazítás, közösségi közlekedési szolgáltatásról tájékoztatás, vagy egyéb közérdekű tájékoztatás;
f) településképi szempontból jelentős reklám berendezés elhelyezések: reklámtábla, óriásplakát tartó-, illetve hordozó-berendezése, reklámtábla, hirdetőtábla, reklámcélú építési védőháló, molinó, cégér, hirdetőoszlop, citylight berendezés, reklámkorlát.
II. Fejezet

Reklámok elhelyezésére vonatkozó szabályok

1. Reklámok elhelyezésének általános szabályai közterületen és a közterületről látható magánterületen
Kánya közigazgatási területén tiltott valamennyi e rendeletben, a településképről szóló törvényben (a továbbiakban: Tvtv.), valamint a Tvtv. felhatalmazása alapján kiadott, a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm.rendelet) tiltott vagy nem szabályozott reklám közzététele.
(1) Reklámhordozók elhelyezése a hagyományosan kialakult településképet nem változtathatja meg hátrányosan.
(2) Reklámhordozó az épületek utcai homlokzatán — építési reklámháló kivételével — nem helyezhető el.
(3) Magántulajdonban álló ingatlanon elhelyezett reklámhordozó a telekhatárt nem keresztezheti és közvetlenül a telekhatáron nem helyezhető el.
Tvtv., a Korm.rendelet és e rendelet szerint elhelyezhető reklám analóg és digitális felületen, állandó és változó tartalommal is közzétehető.
(5) A közérdekű molinó, az építési reklámháló és a közterület fölé nyúló árnyékoló berendezés kivételével molinó, ponyva vagy háló reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként nem alkalmazható.
(6) Fényreklám kialakításánál az alábbi előírásokat kell együttesen teljesíteni:
a) a reklámok csak alacsony fényintenzitásúak lehetnek,
b) nem alakítható ki villogó effektussal,
c) a lakások rendeltetésszeríí használatát nem zavarhatja,
d) üzlethelyiségenként legfeljebb egy db álló A1 -es méretú kétoldalas vagy fordított „V” alakú mobil reklámtábla helyezhető el a közterületen, mely az üzlet kirakatától maximum 1,5 méterre állhat, a gyalogosforgalmat nem akadályozhatja,
e) belterületen a Korm. rendeletben meghatározott reklám, reklámhordozó szerkezet helyezhető el.
111. Fejezet

Eltérés a reklámok elhelyezésére vonatkozó szabályoktól

1. Eltérés jelentősnek minősített eseményről való tájékoztatás érdekében
(1) A polgármester jelentősnek minősített eseményről való tájékoztatás érdekében, a jelentősnek minősített esemény időtartamára, legfeljebb azonban valamennyi jelentős esemény esetén, együttesen naptári évente tizenkét hét időtartamra a vonatkozó jogszabályok szerint településképi bejelentési eljárásban eltérést engedélyezhet a reklám közzétevője számára.
(2) A polgármester döntése nem pótolja, illetve helyettesíti a reklám közzétételéhez szükséges, jogszabályban előírt egyéb hatósági engedélyeket, melyeknek a beszerzése a reklám közzétevőjének feladata.
(3) A reklám közzétevője az eltérést a településképi bejelentési eljárás lefolytatására irányuló írásbeli kérelmével kezdeményezheti.
IV. Fejezet
2. Településképi bejelentési eljárás a reklámok és reklámhordozók elhelyezésére
(1) A településképi bejelentési eljárás az építtető, illetve az építési tevékenységgel érintett telek, építmény, építményrész tulajdonosa (a továbbiakban együtt: kérelmező) kérelmére indul.
(2) A kérelmet Kánya Község Polgármesteréhez a Korm. rendelet 26/B. (2) és (3) bekezdésekben meghatározott tartalommal, a 4. szerinti építési tevékenység megkezdése előtt 15 nappal kell benyújtani, az e rendelet 1. mellékletét képező kérelemmel.
településképi bejelentési eljárás során hiánypótlásra nincs lehetőség.
(4) A Polgárrnester a településképi bejelentési eljárást a Korm. rendeletben meghatározottak szerint folytatja le.
(5) A Polgármester településképi bejelentési eljárásban hozott döntését és a döntés ellenőrzését - amennyiben a településen nincs önkormányzati főépítész jogviszonyban - a Kapolyi Közös Önkormányzati Hivatal készíti elő.
(6) A bejelentés tudomásulvételéről szóló igazolás a kiadásától számított 1 évig érvényes.
(7) A Polgármester településképi bejelentési eljárásban hozott döntése ellen Kánya Község Önkormányzatának Képviselő-testületéhez lehet fellebbezéssel élni.
(l) A kérelemnek és mellékleteinek meg kell felelniük a Korm. rendeletben meghatározott tartalmi és formai követelményeknek.
(2) A bejelentési eljárás során vizsgálni kell, hogy a reklám elhelyezési tevékenység megfelel-e a helyi jellegnek, összhangban van-e az épített és természeti örökséggel, vagy figyelembe veszi-e az átalakuló épített környezetet a reklám-, illetve reklámhordozók, cégérek kialakításával és elhelyezésével kapcsolatos szabályoknak és követelményeknek való megfelelésben.

111. Fejezet

A településképi kötelezési eljárás

1. A településképi kötelezési eljárás alkalmazási köre és a településképi kötelezettségekimage5.jpg
(1) A Polgármester településképi kötelezési eljárást folytat le:
a) a településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése,
b) a településképi bejelentési döntést megelőzően megkezdett, a településképi bejelentési eljárás hatálya alá tartozó építési tevékenység,
c) a településképi bejelentés elmulasztása esetén.
(2) A településképi kötelezettség körébe tartozik a településképet rontó reklámok, reklámberendezések, cégérek megszüntetése, átalakítás vagy elbontás elrendelése.
2. A településképi kötelezési eljárás lefolytatása

10.

(l) A településképi kötelezési eljárás hivatalból indul, az önkormányzati főépítész amennyiben önkormányzati főépítész nincs jogviszonyban, a Polgármester kezdeményezésre.
(2) A Polgármester a településképi kötelezési eljárást a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény szabályai által meghatározottak szerint folytatja le.
(3) A Polgármester településképi kötelezési határozati javaslatát az önkormányzati főépítész - amennyiben önkormányzati főépítész nincs jogviszonyban, a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal - készíti elő.
településképi kötelezésről a polgármester önkormányzati hatósági döntést hoz településrendezési kötelezettségről szóló határozat formájában.
3. A településképi kötelezettség megszegése és végrehajtása esetén alkalmazható bírság esetkörei és mértéke

11.

(1) A településképi kötelezettségek megszegése, illetve a településképi kötelezettség teljesítésének elmaradása esetén a kötelezett 1.000 000 forintig terjedő bírsággal sújtható, a bírság többször kiszabható.
(2) A bírságot a Polgármester jogosult kiszabni.
(3) A bírság az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 42. (3) értelmében, adók módjára behajtható.
IV. Fejezet

Záró rendelkezések 12.

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
(2) E rendelet előírásait a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.