Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2018. évi átmeneti gazdálkodásáról

Hatályos: 2018. 01. 01- 2019. 03. 30

Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Kánya Község Önkormányzatának 2018. évi átmeneti gazdálkodásáról a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya a Képviselő-testületre, annak szerveire (polgármester, bizottságok), a Kapolyi Közös Önkormányzati Hivatalra terjed ki 2018. január 1-jétől a 2018. évi költségvetési rendelet hatálybalépéséig.


2. Általános szabályok


2. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazást ad arra, hogy az önkormányzat és költségvetési szervei 2018. január 1-jétől a 2018. évi költségvetési rendelet hatálybalépéséig (a továbbiakban: átmeneti időszakban) a bevételeiket folytatólagosan beszedjék, és a kiadásaikat a 3.§ rendelkezéseinek megfelelően teljesítsék.

(2) Az átmeneti időszakban fizetési kötelezettségvállalás a 4.§ rendelkezéseinek megfelelően keletkezhet.

3. Időarányos teljesítés


3. § (1) Az átmeneti időszakban az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv folyamatos működése, üzemeltetése, valamint kötelező önkormányzati feladat ellátása érdekében felmerülő működési kiadások a 2017. évi költségvetési rendeletben meghatározott – áthúzódó kiadások előirányzatát nem tartalmazó – módosított előirányzat időarányos összegének erejéig teljesíthetőek.


(2) Az átmeneti időszakban hatályos azon szerződések alapján, amelyek értelmében a beszerzés értéke, a szolgáltatás igénybevételének díja az adott évi költségvetési rendeletben a feladatra jóváhagyott előirányzat keretösszegében kerül megállapításra, a 2018. évi költségvetési rendelet elfogadásáig a beszerzésre, a szolgáltatás igénybevételére havonta a 2017. évi költségvetésben szereplő módosított előirányzat időarányos, 1/12 összegéig kerülhet sor.

4. 2018. évi költségvetést terhelő kötelezettségvállalás keletkezése


4. § (1) Az átmeneti időszakban a 2018. költségvetési év kiadási előirányzatait terhelő kötelezettségvállalásra – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel –

a) az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv folyamatos működése, üzemeltetése érdekében felmerülő működési kiadások tekintetében – a 2017. évi költségvetési rendeletben az adott feladatra meghatározott módosított, az előző évről áthúzódó kiadások előirányzatával csökkentett összegű előirányzat erejéig,

b) kötelező önkormányzati feladat ellátása érdekében felmerülő működési kiadások tekintetében – a 2017. évi költségvetési rendeletben az adott feladatra meghatározott módosított, az előző évről áthúzódó kiadások előirányzatával csökkentett összegű előirányzat erejéig,

c) az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről szóló  önkormányzati rendelet „Többéves kihatással járó feladatok előirányzatai” című 6. sz. mellékletében szereplő feladat vonatkozásában – a 2018. évre jóváhagyott összeg erejéig,

d) az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek megvalósítása érdekében az aláírt támogatási szerződés szerinti pénzügyi ütemezésnek megfelelően,

e) a különböző célok finanszírozására elkülönített fizetési számlákat megillető bevételeknek a bevételi forrás felhasználási kötöttségének megfelelő feladatra történő felhasználása érdekében – a rendelkezésre álló forrás összegéig,

f) a költségvetési támogatás, támogatásértékű bevétel, átvett pénzeszköz támogatási célnak megfelelő felhasználása, a támogatott feladat megvalósítása érdekében – ezen bevételi források teljesített, vagy jóváhagyott összegének erejéig,

g) a támogatásban részesített pályázati program megvalósítása érdekében – a támogatási szerződésben biztosított támogatás, valamint a pályázati program megvalósításához vállalt önerő együttes összegének erejéig,

h) az átmeneti időszakban elbírált európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok esetében az elnyert támogatás, valamint a pályázati program megvalósításához vállalt önerő együttes összegének erejéig kerülhet sor.

(2) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, vagy ennek következményei elhárítása céljából a polgármester e rendelet rendelkezéseitől eltérő, a rendeletben nem szereplő kiadásokat teljesíthet és rendkívüli fizetési kötelezettséget írhat elő.


5. Költségvetési létszám


5. § (1) Az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek 2018. évi létszáma tekintetében – kivéve a (2) bekezdésben foglaltakat – az önkormányzat 2017. évi költségvetési rendeletében jóváhagyott létszám az irányadó.

(2) A Képviselő-testület a közfoglalkoztatottak létszáma tekintetében eltérést engedélyez a 2017. évi költségvetésben jóváhagyott létszámtól.


6. Záró rendelkezések


6. § (1) Az átmeneti időszakban folytatott gazdálkodás a 2018. évi költségvetés részét képezi, a beszedett bevételek és teljesített kiadások Kánya Község Önkormányzatának 2018. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletbe beépítésre kerülnek.

(2) Ez a rendelet 2018. január 1-jén lép hatályba, és Kánya Község Önkormányzatának 2018. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet hatálybalépésének napján hatályát veszti.


Kánya, 2017. december 19.


                       Léner Ferenc                                                            dr. Mezőfi Ágnes

                       polgármester                                                                      jegyző


Záradék: 

A rendelet 2017. december  22. napján kihirdetésre került.

                                                                                                           dr. Mezőfi Ágnes 

                                                                                                                 jegyző

Indoklás


A helyi önkormányzatok költségvetésének elkészítésével kapcsolatos eljárás rendjét az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) tartalmazza az alábbiak szerint:

„Áht. 25. § (1) Ha a költségvetési rendeletet a képviselő-testület a költségvetési évben legkésőbb március 15-ig nem fogadta el, az átmeneti gazdálkodásról rendeletet alkot, amelyben felhatalmazást ad, hogy a helyi önkormányzat és költségvetési szervei a bevételeiket folytatólagosan beszedhessék, kiadásaikat teljesítsék.

(2) Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletben meg kell határozni a felhatalmazás időtartamát. A felhatalmazás az új költségvetési rendelet hatálybalépésének napján megszűnik.

(3) Ha a képviselő-testület a költségvetési rendeletet a költségvetési év kezdetéig vagy az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet hatályvesztéséig nem alkotta meg, és az átmeneti gazdálkodásról rendeletet nem alkotott, vagy az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet hatályát vesztette, a polgármester jogosult a helyi önkormányzatot megillető bevételek beszedésére és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítésére.

(4) A (3) bekezdés alapján folytatott gazdálkodásról a képviselő-testület részére a polgármester beszámol. A képviselő-testület az új költségvetési rendeletet az (1) és (3) bekezdés szerint beszedett bevételeket és teljesített kiadásokat az új költségvetési rendeletbe beépítve fogadja el.”

Az Áht. 25.§. (1) bekezdése alapján az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet megalkotása akkor kötelező, amennyiben a Képviselő-testület a költségvetési rendelet a költségvetési év március 15-ig nem fogadja el.

Az Áht. 25.§ (3) bekezdésére figyelemmel azonban az átmeneti gazdálkodásról mégis célszerű rendeletet alkotni.

A fentiek alapján a rendelet megalkotása nélkül egyes kifizetések teljesítésére nem lenne lehetőség, amely nem szolgálná az önkormányzat gazdasági érdekeit, valamint a gazdálkodás szabályozottsága miatt is szükséges a rendelet megalkotása.  

Mellékletek