Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017. (VII.13.) önkormányzati rendelete

a hivatali időn és hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezéséről és szolgáltatási díjáról

Hatályos: 2017. 07. 13- 2019. 08. 31

Kánya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében és az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. tv. 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről a következőket rendeli el:


1. §

A rendelet hatálya


A rendelet hatálya Kánya község közigazgatási területén a Kapolyi Közös Önkormányzati Hivatal anyakönyvvezetője közreműködésével történő házasságkötési eljáráshoz kapcsolódóan az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.



2. §

Értelmező rendelkezések


 E rendelet alkalmazása során

  • hivatali helyiség: az önkormányzat Kánya, Fő u. 170. szám alatti épületében található házasságkötő terme.
  • hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés: munkanapokon hétfőtől csütörtökig 7.30 óra előtt, illetve 16:00 óra után, pénteken 7.30 óra előtt, illetve 13.30 után történő házasságkötés.


3.§

A házasságkötés helyszíne


  1. A házasságkötésre kijelölt hivatalos helyiség Kánya, Fő u. 170. szám alatti önkormányzati hivatalban található házasságkötő terme (továbbiakban: hivatali helyiség)
  2. A házasságkötés a hivatali helyiségen kívül az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I.tv. (továbbiakban: At.) szabályai szerint, továbbá a (3) bekezdésben szabályozott feltételekkel engedélyezhető.
  3. A házasságkötés a hivatali helyiségen kívül olyan helyszínen engedélyezhető, ahol a méltó ünnepléshez szükséges feltételek biztosíthatók, különösen
    • a helyszín gondozott, hulladéktól, szaghatástól mentes legyen,
    • közlekedési és egyéb zajok a szertartás méltóságát nem zavarhatják meg,
    • biztosított az anyakönyv és az anyakönyvvezető védelme az időjárási viszonyoktól és sérülésektől,
    • a házasságkötés résztvevői számára megfelelő nagyságú tér álljon rendelkezésre,
    • más tevékenység a szertartást nem zavarhatja meg.
  4. Ha a házasságkötés szabadtéri helyszínen történik, a megfelelő esőhelyszín biztosításáról a kérelmezőnek kell gondoskodni. Az esőhelyszín megjelölése az 5. §-ban meghatározott engedély megadásának feltétele.


4. §

A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötések időpontja


  1. Szabadtéri helyszínen május 2. és október 30. közötti időszakban engedélyezhető hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés.
  2. Hivatali munkaidőn kívül házasságkötés a hétfő- csütörtöki napokon 17.00- 18.00 óra között, pénteken 13.30 és 18 óra között, szombaton 10 és 18 óra között engedélyezhető.


5. §

Hivatali munkaidőn, illetve hivatali helyiségen kívüli

házasságkötésre vonatkozó engedély

  1. A hivatali munkaidőn túli, illetve hivatali helyiségen kívüli házasságkötést a jegyző engedélyezi.
  2. Az anyakönyvvezető a házassági szándék bejelentése alkalmával tájékoztatja az igénybe vevőket ilyen igény felmerülése esetén az e rendeletben foglalt feltételekről.
  3. A házasulók a hivatali munkaidőn kívüli, illetve a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre vonatkozó kérelmet a bejelentéskor jegyzőkönyvbe mondhatják, ennek hiányában legalább az anyakönyvi eseményt megelőző 5 nappal korábban az írásbeli kérelmet kell benyújtani a jegyzőhöz.
  4. Az írásbeli kérelem tartalmazza a házasulók nevét, a házasságkötés kért időpontját, helyét, helyszínét, a szertartáson részt vevők várható létszámát, szabadtéri esemény esetén a tervezett esőhelyszín megjelölését, egyéb, a helyszínre vonatkozó adatokat, információkat.
  5. Az engedélyezés feltétele a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetében az e rendeletben meghatározott díj befizetésének igazolása, kivéve a 6. § (3) bekezdésébe foglalt esetét.


6. §

A házasságkötéshez kapcsolódó szolgáltatás díja


  1. A házasságkötés a hivatali helyiségben és a hivatali munkaidőben díjmentes.
  2. A hivatali munkaidőn, illetve hivatali helyiségen kívül tartott házasságkötés, mint többletszolgáltatás esetén az igénybe vevők az e rendeletben meghatározott díjat kötelesek fizetni, kivéve, ha a hivatali munkaidőn, illetve hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli esemény miatt kerül sor.
  3. A (2) bekezdésben meghatározott rendkívüli eseménynek minősül különösen, ha valamelyik házasuló mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne számára az anyakönyvvezető hivatali helyiségében való megjelenés; ha a házasuló állapota közeli halállal fenyeget; vagy a házasuló szabad mozgásában bíróság vagy más hatóság döntése miatt korlátozva van.
  4.  A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés díja 3.000 Ft/ alkalom
  5. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés díja 3.000 Ft/alkalom
  6. A hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli házasságkötés díja: 5000 forint
  7. A díj ellenében az önkormányzat biztosítja a zeneszolgáltatást a rendelkezésre álló vagy hozott hanghordozó eszközről, az anyakönyvvezetői asztal díszét, a gyertyatartót, 10 főig a pezsgőspoharakat és tálcát.
  8. A (7) bekezdésben meghatározottakon felüli szolgáltatásokért fizetendő díjak:
  • versmondás 1.000 Ft/esemény,
  • gyertyagyújtás, (amennyiben a házasulók gyertyáról nem gondoskodnak) 500 Ft/esemény,
  • pezsgő (amennyiben a házasulók arról nem gondoskodnak) 1.500 Ft/üveg


  1. A díjfizetési kötelezettség abban az esetben áll fenn, ha az igénybe vevők az anyakönyvi eljárás során kérik a (8) bekezdésben meghatározott szolgáltatásokat, illetve azok közül valamely szolgáltatást.

(10) A szolgáltatási díjat legkésőbb a családi eseményt megelőző 5 munkanappal az önkormányzat költségvetési számlájára átutalással, csekken vagy készpénzzel a házipénztárba kell befizetni.

7. §


  1. Az anyakönyvvezető a házasságkötés létesítésére irányuló eljárás során az alkalomhoz illő ünnepélyes öltözetben köteles megjelenni.
  2. Az anyakönyvvezetőt a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetén választása szerint a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvény 98. § -a szerinti szabadidő vagy bruttó 10.000 Ft/esemény összegű díjazás illeti meg.


8. §


  1. E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépést követően bejelentett házasságkötési szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.
  2. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti



Kánya, 2017. július 12.



                  Léner Ferenc                                                   dr. Mezőfi Ágnes

                  polgármester                                                            jegyző



Záradék:

A rendelet kihirdetésre került: 2017. július 13.




                                                                                        dr. Mezőfi Ágnes

                                                                                               jegyző

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS



Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (továbbiakban: At.) 96. §-a alapján a települési önkormányzat felhatalmazást kap, hogy rendeletben határozza meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályait, rendeletben állapíthassa meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékét.



RÉSZLETES INDOKOLÁS


Az 1.§-hoz:

A rendelkezésben a településen a rendelet tárgya szerint érintett személyek és események körében került a rendelet hatálya megjelölésre


A 3. §-hoz:

A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés helyszínét jelöli meg oly módon, hogy nem nevesíti a helyszíneket, hanem azt határozza meg, hogy a helyszínek milyen követelményeknek kell megfelelnie.


A 4. §-hoz:

A hivatalai időn kívüli házasságkötések időpontja a közreműködő anyakönyvvezető és az igénybe vevők érdekeit is szem előtt tartva került meghatározásra.


Az 5. §-hoz:

A hivatali munkaidőn, illetve hivatali helyiségen kívüli házasságkötés jegyzői engedélyezésének feltételeit határozza meg. A feltételek az igénybe vevők részéről könnyen teljesíthetők, nem rónak rájuk indokolatlan adminisztratív terhet és nem eredményezik a bejelentés és az esemény között jogszabályban meghatározott időszak növekedését.


A 6. §-hoz:

A házasságkötéshez kapcsolódó szolgáltatási díjak szolidak, a hivatali helyiségen és hivatali időn kívüli szolgáltatással járó, ténylegesen felmerülő költségeket fedezik.


A 7. §-hoz:

A közreműködő anyakönyvvezető díjazását állapítja meg e rendelkezés.

A díjazás mértékénél a házasságkötés előkészítése, a szertartásra és az azt követő teendőkre fordítandó idő az anyakönyvvezető illetménye szerinti kötelező túlmunka díjazása és a megfelelő megjelenés költségeinek figyelembevételével került megállapításra.