Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2019. (II.28.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat és intézményei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2022. 01. 01

Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2019. (II.28.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat és intézményei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

2022.01.01.

Kánya község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (4) bekezdésében, 44. §-45. §-ában, 46. § (3) bekezdésében, 48. § (2)-(4) bekezdésében, 49. § (2) bekezdésében, 50. §-ában, 51. § (2) bekezdésben, 52. § (1) bekezdés n) pontjában, 53. § (1)-(3) bekezdésében, 57. § (1)-(2) bekezdésében, 59. § (2) bekezdésében, 68. § (2)-(3) bekezdésében, 82. § (3) bekezdésében, 84. § (2) bekezdésében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

Az önkormányzat megnevezése, székhelye

1. § (1) Az Önkormányzat megnevezése: Kánya Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat)

(2) Az Önkormányzat székhelye: 8667 Kánya, Fő u. 170.

(3) Az Önkormányzat honlapja: kanya.hu

(4) A Képviselő-testület hivatalának neve: Kapolyi Közös Önkormányzati Hivatal.

(5) A Kapolyi Közös Önkormányzati Hivatal székhelye: 8671 Kapoly, Kossuth u. 56.

(6) A Kapolyi Közös Önkormányzati Hivatal honlapja: kapolyikoh.hu

(7) A Kapolyi Közös Önkormányzati Hivatal működésére külön Szervezeti és Működési Szabályzat vonatkozik.

Az önkormányzat jelképei

2. § (1) Az önkormányzat jelképei: a címer és a zászló.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott címer és zászló leírását és használatának rendjét külön önkormányzati rendelet szabályozza.

(3) A polgármester gondoskodik arról, hogy a település lakossága a nemzeti és a helyi ünnepeket méltó módon megünnepelhesse.

II. Fejezet

Az önkormányzat feladat-és hatásköre

3. § (1) Az Önkormányzat által ellátott kötelező és önként vállalt feladatokat az SZMSZ 1. melléklete tartalmazza. A feladatok ellátásának mértékét és módját – a lakosság igényei és az Önkormányzat anyagi lehetőségei figyelembe vételével- a Képviselő-testület az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(2) Az önkormányzat feladatait a képviselő-testület és szervei látják el.

(3) A Képviselő-testület egyes hatáskörei gyakorlását átruházhatja bizottságaira, a polgármesterre, a jegyzőre. A képviselő-testület által a polgármesterre átruházott hatásköröket az SZMSZ 2. melléklete tartalmazza.

III. Fejezet

A képviselő-testület ülésének összehívása

4. § (1) A képviselő-testület tagjainak száma 5 fő

(2) A képviselő-testület alakuló, rendes és rendkívüli ülést, valamint közmeghallgatást tart.

(3) Az alakuló ülést a választás eredményének jogerőssé válását követő 15 napon belül tartja meg. Az összehívásról a megválasztott polgármester gondoskodik. Az ülést a legidősebb képviselő nyitja meg, amelyet a polgármester eskütételéig a legidősebb képviselő vezet. Az alakuló ülésen a polgármester és a települési képviselők esküt tesznek. A képviselő-testület már az alakuló ülésen dönt az alpolgármester választásáról.

(4) A testület üléseit havonta, illetve szükség szerint tartja. Évente legalább 6 ülést tart és egy közmeghallgatást.

(5) A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, illetőleg tartós akadályoztatásuk esetén a képviselő-testület ülését a legidősebb képviselő hívja össze és vezeti.

(6) Az ülés meghívóját és az előterjesztéseket a képviselőknek, a tanácskozási joggal meghívottaknak és a részvételi joggal jelenlévőknek olyan időpontban kell megküldeni, hogy azok azt az ülés előtt legalább 5 nappal megkapják.

(7) Helyben szokásos (hirdetőtáblán) módon közzé kell tenni: a testületi ülések időpontját, helyét és napirendjét, valamint azt, hogy a napirendek anyagát –az adatvédelmi szabályok betartásával – meg lehet tekinteni a községházban, valamint a Kapolyi Közös Önkormányzati Hivatalban is. A meghívó kifüggesztendő a községházán hirdetőtábláján is.

(8)1 A polgármester rendkívüli testületi ülést köteles összehívni a képviselők legalább ¼-ének vagy bizottságának a napirendet is tartalmazó indítványára a kezdeményezést követő 15 napon belül. Ilyen sürgős, halasztást nem tűrő esetben az ülés előtt 24 órával is kiküldhető a meghívó.

(9) A közmeghallgatást igénylő napirendeket tárgyaló ülések időpontját, helyét legalább 10 nappal az ülés előtt a helyben szokásos módon – nyilvánosságra kell hozni.

A képviselő-testület ülésének vezetése

5. § (1) A képviselő-testület ülése nyilvános. A hallgatóság az ülésen csak a részére kijelölt helyen foglalhat helyet.

(2) A képviselő-testület

a., zárt ülést tart az Mötv. 46. § (2) bekezdés a-b. pontjaiban meghatározott esetekben.
Amennyiben az érintett nyilatkoztatására nem kerül sor, illetve nem nyilatkozik, a képviselő-testületnek zárt ülést kell tartania. Ha az érintett a zárt ülést követően a nyilvános üléshez való hozzájáruló nyilatkozatát pótolja, avagy a zárt ülés tartását kérő nyilatkozatát visszavonja, akkor a zárt képviselő-testületi ülés őt érintő része a továbbiakban nyilvános ülésnek tekintendő.
Mind előterjesztéshez, mind a jegyzőkönyvhöz csatolni kell az érintett nyilatkozatát, amely alapján megállapítható, hogy az ülés nyíltnak vagy zártnak tekintendő-e.
Minden érintettet önállóan, a többi jelölttől függetlenül megilleti a nyilatkozattétel joga. Amennyiben az érintettek eltérően nyilatkoznak, akkor is zárt ülést kell elrendelni valamennyi érintett vonatkozásában. Ha a személyi ügyek egymástól különválaszthatóak, a képviselő-testület akkor jár el helyesen, ha az egyes személyekre vonatkozó ügyeket külön napirend keretében tárgyalja.
b., zárt ülést rendelhet el az Mötv. 46. § (2) bekezdés c. pontjában meghatározott esetekben.
Ha a képviselő-testület a zárt ülés kérdésében a szavazást elmulasztja, az ülés adott része nem tekinthető zárt ülésnek, és azt utólag sem lehet annak minősíteni. A zárt tárgyaláson meghozott döntés a nyilvánosság elől nem lehet elzárni.
(3)Az ülés résztvevői értelemszerűen megismerhetik a zárt ülésen szereplő előterjesztéseket, illetve – amennyiben csak egyes napirendi pontok tárgyalásánál lehetnek jelen – az adott napirend előterjesztéseit, valamint jegyzőkönyvét.
(4)Biztosítani kell a nyilvánosságot az önkormányzati képviselők, a polgármester összeférhetetlenségi ügyében, a vagyonnyilatkozatával kapcsolatos eljárás során hozott határozatok közül azoknak, amelyek a képviselő mandátumára kihatással vannak. Nyilvánosak azok a határozatok, amelyek a képviselő-testület kinevezési, választási jogkörébe tartozó – külön törvény szerinti – nyilvános adatait tartalmazzák.
(5)A képviselő-testület bizottságainak működésére a képviselő-testület működésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
(6)A zárt ülés dokumentumainak megismerésére jogosultak illetékteleneknek nem adhatnak felvilágosítást azok tartalmáról, számukra azokat nem továbbíthatják, annak megtekintését nem tehetik lehetővé.
(7)A képviselő-testület ülését a polgármester vezeti.
(8)A polgármester a testületi ülés vezetése során:
a., megállapítja, hogy a képviselő-testület ülésének összehívása az SzMSz-ben foglaltak szerint történt, továbbá
b., megállapítja az ülés határozatképességét,
c., előterjeszti az ülés napirendjét,
d., tájékoztatást ad a lejárt határidejű önkormányzati döntések (rendeletek, határozatok) végrehajtásának állásáról,
e., tájékoztatást ad az előző képviselő-testületi ülésen elhangzott bejelentések nyomán tett intézkedésekről,
f., ismertetést ad a részére átruházott hatáskörben hozott döntéseikről.
(9)A képviselő-testület a napirendről vita nélkül határoz.

A tanácskozás rendje

6. § (1) A polgármester a napirendek sorrendjében minden előterjesztés felett külön-külön nyit vitát, melynek során:

a., az előadó a napirendhez a vita előtt szóban kiegészítést tehet,
b., az előadóhoz a képviselő-testület tagjai, a tanácskozási joggal résztvevők kérdéseket tehetnek fel, amelyre az előadó köteles rövid választ adni.
(2)A felszólalásokra a jelentkezés sorrendjében kerülhet sor.
(3)A polgármester soron kívüli felszólalást is engedélyezhet.
(4)Az előterjesztő a javaslatot, illetve a települési képviselő a módosító javaslatát a vita bezárásáig megváltoztathatja, és a szavazás megkezdéséig azt bármikor vissza is vonhatja.
(5)A vita lezárására, a hozzászólások időtartamának a korlátozására a testület bármely tagja tehet javaslatot. E javaslatról a testület vita nélkül határoz. A vita lezárása után a napirend előadója válaszol a hozzászólásokra.
(6)Bármelyik képviselő, illetve a napirend előadója a szavazás megkezdéséig javasolhatja a téma napirendről történő levételét. A javaslatról a képviselő-testület vita nélkül, egyszerű többséggel határoz.

Kérdés, interpelláció

7. § (1) Kérdés: az önkormányzati hatáskörbe tartozó szervezeti, működési, döntési, előkészítési jellegű felvetés vagy tudakozódás.

Interpelláció: az SzMSz-ben meghatározott személyek magyarázat-adási kötelezettsége a feladatkörükbe tartozó valamennyi ügyben.
(2)A kérdésre a képviselő-testület ülésén köteles választ adni a megkérdezett. Válaszának elfogadásáról a képviselő-testület akkor határoz vita nélkül, ha a kérdező nem fogadta el a választ.
(3)A képviselő a képviselő-testület ülésén – a napirendek lezárása után – a:
a., polgármestertől,
b., alpolgármestertől,
c., az önkormányzati bizottság elnökétől,
d., a jegyzőtől
önkormányzati ügyben felvilágosítást kérhet (interpellálhat), amelyre az ülésen – vagy legkésőbb 15 napon belül írásban – érdemi választ kell adni.
(4)Ha az interpelláció benyújtására a képviselő-testület ülését megelőzően legalább 5 nappal sor került, úgy arra az ülésen kell érdemi választ adni.
(5)Az interpelláció tárgyának érdemi vizsgálatába az interpelláló képviselőt is be kell vonni. A képviselő-testület részletesen vizsgálatot is elrendelhet, ezzel megbízhatja a polgármestert, az alpolgármestert, az önkormányzati bizottság elnökét.
(6)A képviselő-testület ülésén az interpellációra adott válasz elfogadásáról először az előterjesztő nyilatkozik, majd vita nélkül a testület dönt az elfogadásról. Ha a testület nem fogadja el a választ, annak vizsgálatát a tárgy szerint érintett bizottságra bízza.
IV. Fejezet

Az önkormányzati képviselőkre vonatkozó magatartási szabályokról

8. § (1) A képviselő köteles az ülésen pontosan megjelenni.

(2) A képviselő az ülésre köteles a részére előterjesztésként megküldött anyagot áttekinteni.

(3) Ezen szabályzatban meghatározott a testületi ülésen biztosított hozzászólási jogot szabályszerűen gyakorolni.

Az ülés rendjének fenntartása

9. § (1) A tanácskozás rendjének fenntartásáról a polgármester gondoskodik. Ennek során:

a., figyelmezteti azt a hozzászólót, aki eltért a tárgyalt témától vagy a tanácskozáshoz nem illő, sértő kifejezéseket használ,
b., ismételt figyelmeztetést követően megvonhatja a hozzászólótól a szót,
c., rendre utasíthatja azt a személyt, aki a képviselő-testület tagjához, illetve a képviselő-testület üléséhez méltatlan magatartást tanúsít,
(2)A nyilvános ülésen megjelent állampolgárok a számukra kijelölt helyet foglalják el. A tanácskozás rendjének megzavarása esetén a polgármester rendre utasíthatja a rendzavarót, ismétlődő rendzavarás esetén pedig az érintettet a terem elhagyására is kötelezheti.
(3)A polgármesternek a rendfenntartás érdekében tett intézkedései ellen felszólalni, azokat visszautasítani, velük vitába szállni nem lehet.

A nyilvánosság biztosítása

10. § A képviselő-testület nyilvános vagy zárt ülést tart az Mötv. 46. §-a szerint.

Előterjesztés

10/A. § „(1) Előterjesztést nyújthat be

(2) Az előterjesztést minden esetben az ülést összehívó polgármesterhez írásban kell benyújtani, az ülést megelőző legalább 15 nappal korábban. Kivételt képez a rendkívüli ülés.

a. a polgármester, az alpolgármester, a jegyző;
b. a képviselő;
c. az intézményvezető.

Döntéshozatali eljárás, a szavazás módja

11. § (1) A polgármester az előterjesztésben szereplő és a vitában elhangzott határozati javaslatokat egyenként bocsátja szavazásra. Először a módosító és kiegészítő indítványokról dönt a testület –az elhangzás sorrendjében– majd az egész határozati javaslatról.

(2) A javaslat elfogadásához a jelenlévő települési képviselők több mint a felének igen szavazata szükséges.

(3) A megválasztott képviselők több mint a felének igen szavazata szükséges (a továbbiakban: minősített többség) az Mötv-ben meghatározottakon túl:

a.) gazdasági program, közép- és hosszú távú program, annak végrehajtásáról szóló beszámoló elfogadásához,
b.) gazdasági társaságba történő belépésről, gazdasági társaság üzletrészének átruházásáról szóló döntéshez
c.) kitüntetések és elismerő címek, díszpolgári cím adományozásához,
d.) fegyelmi eljárás megindításához.
(4)A képviselő-testület a döntéseit nyílt szavazással hozza. Titkos szavazást tarthat mindazokban az ügyekben, amelyekben zárt ülést köteles tartani, illetve zárt ülést tarthat. Az alpolgármester választásnál a titkos szavazás kötelező.
(5)A titkos szavazást a jegyző vagy megbízottja bonyolítja le.
(6)A titkos szavazás szavazólappal történik, melyet bélyegzővel kell ellátni.
(7)A jegyző vagy megbízottja összeszámolja a szavazatokat, megállapítja az érvényes és érvénytelen szavazatok számát, a szavazás eredményét, és a szavazásról jegyzőkönyvet készít, mely tartalmazza
- a szavazás helyét, napját, tárgyát,
- a szavazatszámláló nevét,
- a szavazás során felmerült körülményeket,
- a szavazás eredményét,
- a szavazatszámláló aláírását.
(8)Név szerinti szavazást kell elrendelni, ha
a., azt a törvény írja elő,
b., az a képviselő-testület ¾-e indítványozza.
Ügyrendi kérdésekben név szerinti szavazást tartani nem lehet.
(9)A név szerinti szavazás úgy történik, hogy a jegyző vagy megbízottja felolvassa a tagok nevét, s a jelenlévő tagok pedig a nevük felolvasásakor „igen”-nel vagy „nem”-mel szavaznak.
(10)A név szerinti szavazást kötelező jegyzőkönyvben rögzíteni. A külön hitelesített névsort a jegyzőkönyvhöz kell csatolni.
(11)A szavazatok összeszámlálásáról a levezető elnök gondoskodik. Ha a szavazás eredménye felől kétség merül fel, vagy ha az valamelyik települési képviselő indokoltan kéri, az elnök a szavazást köteles megismételtetni.
(12)Szavazategyenlőség esetén az ülés elnöke az adott napirendi pont tárgyalását a soron következő testületi ülésre utalja.
(13)Amennyiben a képviselő a Mötv. 49. § (1) bekezdésében foglalt, a személyes érintettségre vonatkozó bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, és a szavazás előtt más képviselő javaslatára sem döntött a Képviselő-testület a döntéshozatalból való kizárásáról, az ülés elnöke a bejelentési kötelezettség elmulasztásának tudomására jutását követő rendes képviselő-testületi ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet a személyes érintettségre vonatkozó bejelentési kötelezettség elmulasztásáról, egyidejűleg bejelenti az érintett képviselő személyes érintettségét. Ebben az esetben a Képviselő-testület az érintett döntésből való kizárásáról szóló döntésének meghozatalát követően az adott ügyben megismételt szavazást tart.
(14)A polgármester a Mötv. 68. § (2) bekezdése alapján amennyiben képviselő-testület – határozatképtelenség vagy határozathozatal hiánya miatt – két egymást követő alkalommal ugyanazon ügyben nem hozott döntést, a polgármester a Mötv törvény 42. §-ban meghatározott ügyek kivételével – minden ügyben döntést hozhat. A polgármester a döntésről a képviselő-testületet a következő ülésen tájékoztatja.

Rendeletalkotás

13. § (1) A képviselő-testület a törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, további törvény felhatalmazása alapján –annak végrehajtására– önkormányzati rendeletet alkot.

(2) A rendelet-tervezetet és annak indokolását a jegyző készíti elő.

(3) A tárgyban szükséges, érdekképviseleti és egyéb szervezetekkel történő egyeztetést, véleményeztetést a jegyző folytatja le.

(4) A rendelet-tervezetet a polgármester, az alpolgármester, a jegyző terjeszti elő.

(5) A Képviselő-testület által elfogadott rendelet/normatív határozat kihirdetése a községháza hivatalos hirdetőtáblájára történő kifüggesztéssel valósul meg. A hirdetményt tizenöt napra kell kifüggeszteni, és azon fel kell tüntetni a kifüggesztés és a levétel napját. A kihirdetés időpontja a kifüggesztés napja.

Határozathozatal

14. § (1) A képviselő-testület határozatait külön-külön – a naptári év elejétől kezdődően – folyamatos sorszámmal és évszámmal kell ellátni a következők szerint:

Kánya Község Önkormányzat /20...(..) Kt számú határozata
(2)A testületi határozatokról a jegyző nyilvántartást vezet.
(3)A határozat tartalmazza a végrehajtásért felelős szerv nevét, a végrehajtás határidejét.
(4)A végrehajtásért felelősek lehetnek:
a)a polgármester, az alpolgármester,
b)a jegyző.
(5)A határozat végrehajtásáról a felelős a határidő lejárta után, félévente beszámol a Képviselő-testületnek.

A jegyzőkönyv

15. § (1) A képviselő-testület üléséről jegyzőkönyvet kell készíteni, amely a megjelent képviselők és meghívottak nevét, a tárgyalt napirendi pontokat, a tanácskozás lényegét, a szavazás számszerű eredményét és a hozott döntéseket tartalmazza. A jegyzőkönyv elkészítéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A testületi ülésről 1 példányban kell jegyzőkönyvet készíteni, melyet a jegyző kezel és gondoskodik évenkénti beköttetéséről.

(3) A jegyzőkönyv tartalmazza az Mötv-ben meghatározottakon túl :

a., előterjesztésenként a képviselő kérése alapján külön feltüntetve a képviselő véleményét,
b., a napirenden kívül felszólaló nevét, felszólalása lényegét,
c., az elhangzott bejelentések lényegét.
(4)A képviselő-testület ülésének a jegyzőkönyvét a polgármester és a jegyző írja alá.
(5)A választópolgárok –zárt ülés kivételével– betekinthetnek a képviselő-testület előterjesztésébe és ülésének a jegyzőkönyvébe. A zárt ülésről külön jegyzőkönyvet kell 1 példányban készíteni.
(6)A nyílt ülések jegyzőkönyvének elektronikus változatát a kapolyikoh.hu honlapon az elkészültétől számított 5 napon belül a jegyző teszi közzé.
(7)A képviselők vagy más felszólalók a polgármesternél írásban kérhetik a jegyzőkönyv kiigazítását, ha annak tartalma megítélésük szerint nem egyezik meg az általuk előadottakkal. Ha a polgármester a kiigazítási javaslattal nem ért egyet, akkor a képviselő-testülete a hangfelvétel meghallgatását követően dönt a jegyzőkönyv kiigazításáról.

Közmeghallgatás

16. § (1) A képviselő-testület szükség szerint, de legalább évente egy esetben közmeghallgatást tart.

(2) ) A közmeghallgatás helyéről, idejéről, az esetleges ismertetésre vagy tárgyalásra kerülő tárgykörökről a község hirdetőtábláin kell tájékoztatást adni a rendezvény előtt legalább 10 nappal.

(3) A közmeghallgatást a polgármester vezeti, melyről jegyzőkönyv készül, tartalmára, készítésére a képviselő-testület jegyzőkönyvére irányadó szabályok érvényesülnek.

V. Fejezet

Az önkormányzat szervei, azok jogállása, feladatai

A polgármester

17. § (1)2 A polgármester a megbízatását főállásban látja el.

(2) A polgármester vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett.

Az alpolgármester

18. § (1) A képviselő-testület – saját tagjai közül a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére társadalmi megbízatású alpolgármestert választ. Az alpolgármester vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett.

A jegyző

19. § (1) A jegyző –minden páratlan évben a Kapolyi polgármester, minden páros évben a Kányai polgármester irányításával– vezeti a Kapolyi Közös Önkormányzati Hivatalt.

(2) Előkészíti a képviselő-testületi előterjesztéseket.

(3) A jegyző vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett.

(4) A jegyző az Mötv. 81. § (3) bekezdésében felsoroltakon kívüli kiemelt feladatai:

- tájékoztatást nyújt a polgármestereknek, képviselő-testületnek a hatáskörét érintő jogszabályokról, azok változásairól,
- gondoskodik a Kapolyi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselőinek továbbképzéséről,
- a képviselő-testület döntéseiről nyilvántartást vezet (határozatok, rendeletek),
- gondoskodik a módosított, kiegészített önkormányzati rendeletek egységes szerkezetbe történő foglalásáról.
(5)A jegyzői tisztség betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatása esetén a hivatal székhelye szerinti település polgármestere által megbízott hivatali köztisztviselő jogosult a jegyzői feladatokat – a jegyzői tisztség betöltéséig, vagy a jegyző akadályoztatásának megszűnéséig, de legfeljebb 6 hónapig ellátni.

A jegyző jogszabálysértő döntések, működés jelzésére irányuló kötelezettsége

20. § (1) Amennyiben a jegyző észleli, hogy a képviselő testület jogszabálysértő határozatot, vagy rendeletet fogadott el, azonnal – még azon az ülésen, melyen elfogadásra került a döntés- ezt jeleznie kell a képviselő testületnek. Ki kell fejtenie, hogy mely jogszabályi rendelkezéssel ellentétes az elfogadott döntés egésze, vagy csak meghatározott része. Ismertetnie kell a jogszabálysértő döntés következményeit.

(2) Amennyiben a jegyzőnek tudomására jut az önkormányzat, vagy bármely szerve jogszabálysértő működése, úgy a tudomásszerzésétől számított legközelebbi képviselő testületi ülésen fel kell szólítania az önkormányzatot, vagy szervét, hogy hagyjon fel a jogszabálysértő működéssel. Egyben ismertetnie kell, hogy mely jogszabályba ütközik a jogszabálysértő működés. Tájékoztatást kell adnia a jogszabályellenes működés következményeiről.

A képviselő

21. § (1) A képviselő:

a) részt vehet a Képviselő-testület döntéseinek előkészítésében, végrehajtásuk szervezésében és ellenőrzésében,

b) részt vesz a Képviselő-testület ülésein,

c) felszólalhat,

d) indítványt tehet,

e) kérdéseket tehet fel,

f) szavaz a döntést igénylő ügyekben.

(2) A képviselő döntéseit kizárólag saját meggyőződése alapján hozza.

(3) A képviselőt megbízatásával összefüggő feladatainak ellátásában a Kapolyi Közös Önkormányzati Hivatal folyamatosan segíti.

Állandó bizottság

22. § (1) A képviselő-testület egy állandó bizottságot hoz létre. Az Ügyrendi Bizottság tagjainak száma 3 fő. Az Ügyrendi bizottság feladatait a 3. melléklet határozza meg.

(2) A bizottság belső működési szabályait maga állapítja meg.

(3) A képviselő-testület általa szükségesnek tartott esetben, meghatározott feladat ellátására – ideiglenes bizottságot hoz létre. Az ideiglenes bizottság megbízatása feladatának elvégzéséig, illetőleg az erről szóló jelentésnek a képviselő-testület által történő elfogadásáig tart.

Ideiglenes bizottság

23. § (1) A képviselő-testület általa szükségesnek tartott esetben, meghatározott feladat ellátására ideiglenes bizottságot hoz létre. Az ideiglenes bizottság megbízatása feladatának elvégzéséig, illetőleg az erről szóló jelentésnek a képviselő-testület által történő elfogadásáig tart.

(2) Az ideiglenes bizottság feladatát, megbízatásának terjedelmét, elnevezését, tagjainak számát a Képviselő-testület a bizottság felállításakor határozza meg.

VI. Fejezet

Helyi népszavazás

24. § (1) Helyi népszavazást a település választópolgárai 20%-ának megfelelő számú választópolgár kezdeményezhet.

VII. Fejezet

Az átmeneti gazdálkodás szabályai

25. § (1) Az átmeneti gazdálkodás szabályait a költségvetési év első napjától az elemi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet megalkotásának (kihirdetésnek és hatálybalépésének) napjáig kell alkalmazni (továbbiakban: átmeneti gazdálkodás időszaka).

(2) Felhatalmazást kap a polgármester, hogy az átmeneti gazdálkodás időszakában, az államháztartási törvény és az önkormányzati gazdálkodásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartásával, a Kapolyi Közös Önkormányzati Hivatal munkatársának ellenjegyzése mellett intézkedéseket tegyen az Önkormányzatot megillető bevételek folyamatos beszedésére és a további szabályozási keretek között a felmerülő, indokolt kiadások teljesítésére.

(3) Önkormányzati beruházás, nagyobb beszerzés, felújítás az átmeneti gazdálkodás időszakában kizárólag a képviselő-testület külön, eseti döntése alapján indítható, végezhető, ha a beszerzés, beruházás, felújítás indításához szükséges pénzügyi fedezet az Önkormányzat elkülönített számláján rendelkezésre áll.

(4) Folyamatban lévő beruházás, beszerzés, felújítás esetén kötelezettségvállalásra és pénzügyi teljesítésre kizárólag a képviselő-testület külön, eseti döntésének megfelelően kerülhet sor, a testület által engedélyezett összegnek megfelelő határig abban az esetben, ha a teljesítéshez szükséges pénzügyi fedezet az önkormányzat e célra nyitott elkülönített számláján rendelkezésre áll.

Közzétételi szabályok

26. § (1) A testület a bruttó 5 millió forint értékhatárt meghaladó szerződéseket kötelezően közzéteszi a kapolyikoh.hu honlapon.

(2) Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény mellékletében meghatározott általános közzétételt a kozadat.hu és a kozoshivatal.hu (közérdekű adatok menüpont alatt) honlapon kell biztosítani, melyért a jegyző a felelős.

Záró rendelkezések

27. § (1) A rendelet 2019. április 1. napján lép hatályba, s ezzel egyidejűleg hatályát veszti 8/2014. (XII.8.), 6/2014.(X.21.), 6/2017.(V.31.), 12/2017.(X.5.), 22/2017.(XII.22.) önkormányzati rendeletek.

1. melléklet

Kánya Község Önkormányzata által ellátott kötelező és önként vállalt feladatok felsorolása a vonatkozó jogszabályok alapján
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLX%VIX. törvény 13. S (1) bekezdése alapján a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzatifeladatok különösen:
l. településfejlesztés, településrendezés;

2. településüzemeltetés (köztemetők kialakítása és fenntartása, a közvilágításról való gondoskodás, kéményseprő-ipari szolgáltatás biztosítása, a helyi közutak és tartozékainak kialakítása és fenntartása, közparkok és egyéb közterületek kialakítása és fenntartása, gépjárművek parkolásának biztosítása);

3. a közterületek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közintézmény elnevezése;

4. egészségügyi alapellátás, az egészséges életmód segítését célzó szolgáltatások;

5. kömyezet-egészségügy (köztisztaság, települési környezet tisztaságának biztosítása, rovarés rágcsálóirtás);

6. óvodai ellátás;

7. kulturális szolgáltatás, különösen a nyilvános könyvtári ellátás biztosítása; filmszínház, előadó-művészeti szervezet támogatása, a kulturális örökség helyi védelme; a helyi közművelődési tevékenység támogatása;

8. szociális, gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások;

9. lakás- és helyiséggazdálkodás;

10. a területén hajléktalanná vált személyek ellátásának és rehabilitációjának, valamint a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása;
I I. helyi környezet- és természetvédelem, vízgazdálkodás, vízkárelhárítás;

12. honvédelem, polgári védelem, katasztrófavédelem, helyi közfoglalkoztatás;

13. helyi adóval, gazdaságszervezéssel és a turizmussal kapcsolatos feladatok;

14. a kistermelők, őstermelők számára - jogszabályban meghatározott termékeik - értékesítési lehetőségeinek biztosítása, ideértve a hétvégi árusítás lehetőségét is;

15. sport, ifjúsági ügyek;

16. nemzetiségi ügyek;

17. közreműködés a település közbiztonságának biztosításában;

18. helyi közösségi közlekedés biztosítása;

19. hulladékgazdálkodás;

21. víziközmú-szolgáltatás, amennyiben a víziközmú-szolgáltatásról szóló törvény rendelkezései szerint a helyi önkormányzat ellátásért felelősnek minősül.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti kötelezó' feladatok alapellátás:
étkeztetés (Szt. 86.Š (l) bekezdés b) pont) házi segítségnyújtás (86.} (l) bekezdés c) pont) családsegítés (86.} (2) bekezdés a) pont) pénzbeli ellátások rendkívüli települési támogatás (45. S) köztemetés (48.9 önként vállaltfeladatok: települési támogatás
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46.S szerinti kötelezőfeladatok
A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi L VII. törvény 4.S szerinti kötelezőfeladatok
A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésró7 és a tűzoltásról szóló 1996. évi XXXI. törvény 29.S szerinti kötelezőfeladatok
- oltóvíz nyerési lehetőség biztosítása.

Az egészségügyró7 szóló 1997. évi CLIV. törvény 152.S szerinti kötelezőfeladatok háziorvosi, házi gyermekorvosi feladatok ellátása, önkormányzati tulajdonú rendelőben, kinevezett közalkalmazott háziorvossal, fogorvosi ellátás, ellátási szerződések alapján alapellátáshoz kapcsolódó ügyelet, ellátási szerződések alapján védőnői szolgálat, saját intézményben, kinevezett közalkalmazottakkal iskola egészségügyi ellátás, saját intézményben, kinevezett közalkalmazottakkal illetve ellátási szerződés alapján.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6.S (1) szerinti kötelezőfeladatok

- az épített környezet, a település tervszerű alakítása és védelme érdekében a törvény és végrehajtási rendeleteinek keretei között településfejlesztési és településrendezési feladatokat lát el.

A gyermekek védelméró7 és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi törvény szerinti kötelezőfeladatok pénzbeli ellátások

- rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény megállapítása (19.9

- természetbeni ellátások, intézményi szolgáltatások gyermekek napközbeni ellátása, (41 .S (l), (2), (3) bekezdés) ezen belül bölcsődei ellátás (94. (3) bekezdésének a) pontja) önkormányzati tulajdonú ingatlanban

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény szerinti kötelezőfeladatok:

óvodai nevelés,

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésró7 szóló 1997. évi CXL. törvény szerinti kötelezőfeladatok:

- települési könyvtári ellátás (64. (l) bekezdése)

- helyi közművelődési tevékenység támogatása (76. (l) bekezdése)

A területfejlesztésró7 és területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény 3.' valamint 22.S (3) bekezdése szerinti önként vállaltfeladat:

- befektetők számára vonzó vállalkozói környezet kialakítása,

- a térségi és helyi közösségek területfejlesztési és területrendezési kezdeményezéseinek elősegítése

Ellátott közfeladatok, szakmai alaptevékenységek besorolása A laptevékenység:

841105 Helyi önkormányzatok és társulások igazgatási tevékenysége

Kormányzati funkciók:

011130

Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége

013320

Köztemető-fenntaflás és —működtetés

013350

Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok

016010

Országgyűlési, önkormányzati és európai parlamenti képviselőválasztásokhoz kapcsolódó tevékenységek

041231

Rövid időtartamú közfoglalkoztatás

041232

Start-munka program — Téli közfoglalkoztatás

041233

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

041237

Közfoglalkoztatási mintaprogram

045160

Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása

064010

Közvilágítás

066020

Város-, községgazdálkodási egyéb szolgáltatások

072111

Háziorvosi alapellátás,

082044

Könyvtári szolgáltatások

082091

Közművelődés — közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

086090

Egyéb szabadidős szolgáltatás,

096015

Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben,

096025

Munkahelyi étkeztetés köznevelési intézményben,

104037

Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

104042

Család és gyermekjóléti szolgáltatások,

107051

Szociális étkeztetés

107055

Falugondnoki, tanyagondnoki szolgáltatás

018010

Önkormányzatok elszámolásai a központi költségvetéssel

018030

Támogatási célú finanszírozási műveletek

107060

Egyéb szociális pénzbeli és természetbeni ellátások, támogatások

091 110

Óvodai nevelés, ellátás szakmai feladatai

091120

Sajátos nevelési igényú gyermekek óvodai nevelésének, ellátásának szakmai feladatai

091 140

Óvodai nevelés, ellátás működtetési feladatai

104030

Gyermekek napközbeni ellátása, családi bölcsőde

104031

Gyermekek bölcsődében és mini bölcsődében történő ellátása

104035

Gyermekétkeztetés bölcsödében

096015

Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben

107051

Szociális étkezetés

096025

Munkahelyi étkeztetés köznevelési intézményben.

a) biztosítja a környezet védelmét szolgáló jogszabályok végrehajtását, ellátja a hatáskörébe utalt hatósági feladatokat;

b) önálló települési környezetvédelmi programot dolgoz ki, amelyet képviselőtestülete (közgyűlése) hagy jóvá;

c) a környezetvédelmi feladatok megoldására önkormányzati rendeletet bocsát ki, illetőleg határozatot hoz;

d) együttműködik a környezetvédelmi feladatot ellátó egyéb hatóságokkal, más önkormányzatokkal, egyesületekkel;

e) elemzi, értékeli a környezet állapotát illetékességi területén, és arról szükség szerint, de legalább évente egyszer tájékoztatja a lakosságot;

f) a fejlesztési feladatok során érvényesíti a környezetvédelem követelményeit, elősegíti a környezeti állapot javítását.

a) a helyi vízi közüzemi tevékenység fejlesztésére vonatkozó - a vízgazdálkodás országos koncepciójával és a jóváhagyott nemzeti programokkal összehangolt - tervek kialakítása és végrehajtása;

b) a közműves vízellátás körében a települési közműves vízszolgáltatás korlátozására vonatkozó terv jóváhagyásáról és a vízfogyasztás rendjének megállapításáról való gondoskodás;

c) a vízgazdálkodási feladatokkal kapcsolatos önkormányzati hatósági feladatok ellátása;

d) a természetes vizek fürdésre alkalmas partszakaszainak és azzal összefüggő vízfelületének kijelölése;

e) a helyi vízrendezés és vízkárelhárítás, az árvíz- és belvízelvezetés.

2. melléklet

A képviselő-testület feladat- és hatásköréből polgármesterre átruházott hatáskörök
A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 10/2018.(XI.21.) önkormányzati rendeletben meghatározott ellátások
a., települési támogatás lakhatás céljából,
b. , ápolási díj,
c., települési támogatás az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként
d. , köztemetés,
e., természeti erők okozta kárenyhítési támogatás,
f., Ovodás gyermekek, általános és középiskolai tanulók, felsőoktatásban tanulmányokat folytató hallgatók beiskolázási támogatása,
g. , gyermek születése esetén nyújtható egyszeri támogatás,
h., rendkívüli települési támogatás.
Az Önkornuinyzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 7/2018.(XI.21.) önkormányzati rendelet 8.S (2) bekezdése alapján
a., gazdasági társaságban az állandó képviselő akadályoztatása esetén eseti meghatalmazás adása a képviseletre,
b., vagyon haszonbérletbe adása,
c., helyiségbérleti szerződés kötése,
d. , területbérleti szerződés megkötése, legfeljebb két éves határozott időtartamra,
e., bérlemény bérlő általi átalakításához, felújításához való hozzájárulás megadása, ezzel kapcsolatos megállapodás kötése,
f., 100 ezer forint egyedi bruttó nyilvántartási értéket meg nem haladó ingó elidegenítése,
g., Kánya község Önkormányzat tulajdonában lévő közterületeken, egyéb ingatlanokon, azok alatt vagy felett, ingatlanokon, ingatlanokban távközlési eszközök létesítésével, elhelyezésével, bővítésével, áthelyezésével összefüggésben a tulajdonosi hozzájárulás, valamint ellenszolgáltatás kérdésében.
Tárgyévi költségvetés terhére3
6 000 000,-Ft értékhatárig szerződések kötése, kötelezettségvállalások, megállapodások aláírása.4

3. melléklet

a., Végzi a polgármesteri és az önkormányzati képviselői vagyonnyilatkozat nyilvántartását és ellenőrzését, lefolytatja a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást (Ökjtv. 10/A.)
b., Ellátja az Mötv.37. §-ában szabályozott összeférhetetlenségi eljárással kapcsolatos feladatokat
a., Végzi a polgármesteri és az önkormányzati képviselői vagyonnyilatkozat nyilvántartását és ellenőrzését, lefolytatja a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást (Ökjtv. 10/A.)
b., Ellátja az Mötv.37. §-ában szabályozott összeférhetetlenségi eljárással kapcsolatos feladatokat
1

A 4. § (8) bekezdése a Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 30.) önkormányzati rendelete 1. §, 2. §-a szerint módosított szöveg.

2

A 17. § (1) bekezdése a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg.

3

A 2. melléklet cím szövegét a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

4

A 2. melléklet cím szövegét a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.