Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2020. (IX.4.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat és intézményei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2019.(II.28.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) módosításáról, kiegészítéséről

Hatályos: 2020. 09. 04- 2020. 09. 04

Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


A R. 4.§ (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„Az alakuló ülést a választás eredményének jogerőssé válását követő 15 napon belül tartja meg. Az összehívásról a megválasztott polgármester gondoskodik. Az ülést a legidősebb képviselő nyitja meg, amelyet a polgármester eskütételéig a legidősebb képviselő vezet. Az alakuló ülésen a polgármester és a települési képviselők esküt tesznek. A képviselő-testület már az alakuló ülésen dönt az alpolgármester választásáról.”


2.§


A R. a következő 10/A.§-al egészül ki:


„Előterjesztés


10/A.§


„(1) Előterjesztést nyújthat be

  1. a polgármester, az alpolgármester, a jegyző;
  2. a képviselő;
  3. az intézményvezető.

(2) Az előterjesztést minden esetben az ülést összehívó polgármesterhez írásban kell benyújtani, az ülést megelőző legalább 15 nappal korábban. Kivételt képez a rendkívüli ülés.”


3.§


A R. 11.§-a a következő (13)-(14) bekezdésekkel egészül ki:


„(13) Amennyiben a képviselő a Mötv. 49. § (1) bekezdésében foglalt, a személyes érintettségre vonatkozó bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, és a szavazás előtt más képviselő javaslatára sem döntött a Képviselő-testület a döntéshozatalból való kizárásáról, az ülés elnöke a bejelentési kötelezettség elmulasztásának tudomására jutását követő rendes képviselő-testületi ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet a személyes érintettségre vonatkozó bejelentési kötelezettség elmulasztásáról, egyidejűleg bejelenti az érintett képviselő személyes érintettségét. Ebben az esetben a Képviselő-testület az érintett döntésből való kizárásáról szóló döntésének meghozatalát követően az adott ügyben megismételt szavazást tart.


(14) A polgármester a Mötv. 68.§ (2) bekezdése alapján amennyiben  képviselő-testület – határozatképtelenség vagy határozathozatal hiánya miatt – két egymást követő alkalommal ugyanazon ügyben nem hozott döntést, a polgármester a Mötv törvény 42. §-ban meghatározott ügyek kivételével – minden ügyben  döntést hozhat. A polgármester a döntésről a képviselő-testületet a következő ülésen tájékoztatja.”


4.§


A R. 13.§ (5) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A Képviselő-testület által elfogadott rendelet/normatív határozat kihirdetése a községháza hivatalos hirdetőtáblájára történő kifüggesztéssel valósul meg. A hirdetményt tizenöt napra kell kifüggeszteni, és azon fel kell tüntetni a kifüggesztés és a levétel napját. A kihirdetés időpontja a kifüggesztés napja.”


5.§


A R. 16.§ (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A közmeghallgatás helyéről, idejéről, az esetleges ismertetésre vagy tárgyalásra kerülő tárgykörökről a község hirdetőtábláin kell tájékoztatást adni a rendezvény előtt legalább 10 nappal.”


6.§

A rendelet kihirdetése napján lép hatályba. A rendelet a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 13.§ (2) bekezdése értelmében a kihirdetését követő napon hatályát veszti.



                              Léner Ferenc                                                         Hajas Endre

                             polgármester                                                                jegyző