Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2020. (IX.4.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli források átvételéről és az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról

Hatályos: 2021. 01. 01

Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Általános rendelkezések


1.§


(1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden, az államháztartáson kívüli forrás átvételére és–a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel –az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott pénzbeli támogatásra.


(2) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra, letelepedési támogatásokra, Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének a mindenkori költségvetési rendeletének célelőirányzatai terhére nyújtandó támogatások feltételrendszeréről szóló önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó támogatásokra.

II.Támogatás nyújtása államháztartáson kívülre


1. Az átadott támogatás forrása


2. §


Az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg azon költségvetési előirányzatait, amelyek terhére felhalmozási vagy működési célú támogatás nyújtható.

2. A támogatás nyújtásának alapelvei, a támogatás odaítélése


3. §


(1) Önkormányzati támogatás kérelem alapján nyújtható.


(2) Önkormányzati támogatásban az részesülhet, aki, vagy amely szervezet írásbeli kérelmet nyújt be és valamennyi szükséges mellékletet csatol.

4. §


(1) A kérelmet a polgármesternek címezve kell benyújtani. Egymillió forintig a kérelmek elbírálásról a polgármester dönt.


(2) A támogatottal szerződést kell kötni, melyben a pályázatban vagy a döntéshozó által meghatározottak szerint a támogatás célját, vissza nem térítendő támogatás esetén az elszámolás határidejét és formáját, visszatérítendő támogatásnál a visszafizetés ütemezését rögzíteni kell.


(3) Az elszámolást elmulasztó támogatott részére az elszámolási határidő lejártát követő 2 évig önkormányzati támogatás nem folyósítható.


3. Támogatási szerződés módosítása


5. §


(1) A támogatási szerződés módosítására a felhasználás célja és az elszámolási határidő vonatkozásában kerülhet sor, egy alkalommal, a támogatott elszámolási határidő lejárta előtt benyújtott írásbeli kérelmére.


(2) A módosításról 1 millió forintig a polgármester dönt.



III. Államháztartáson kívüli forrás átvétele


6. §


(1) Államháztartáson kívüli forrás átvételéről a Képviselő-testület dönt.


(2) Átvételre felajánlott ingó vagy ingatlan vagyon esetében a képviselő-testületi döntés meghozatalához be kell mutatni annak forgalmi értéket, a vagyon működtetésével, fenntartásával kapcsolatos költségeket és egyéb kötelezettségeket legalább három évre vonatkozóan, továbbá javaslatot kell tenni a hasznosítás mikéntjére és a vagyontárgy besorolására.


(3) A forgalmi érték meghatározásához ingatlan esetében ingatlanforgalmi szakértői véleményt, ingó esetében tárgyszakértői véleményt kell beszerezni.

IV. Záró rendelkezések


7.§


(1) A rendelet 2021. január 1. napján léphatályba.




                            Léner Ferenc                                                          Hajas Endre

                           polgármester                                                                jegyző