Kánya Község Önkormányzat Polgármesterének 6/2021. (VI.15.) önkormányzati rendelete

szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 10. 01

Kánya Község Önkormányzat Polgármesterének 6/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelete

szociális ellátások helyi szabályairól

Kánya Község Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló – többször módosított - 1993. évi III. tv. 1. §-ának (2) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. §. (4) bekezdésében és 132.§ (4) bekezdés g. pontjában kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról a következőket rendeli el:[1]

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy meghatározza azokat a szociális ellátási formákat, amelyek alkalmazásával az önkormányzat a rászorulók helyzetén javítani kíván és szabályozza a jogosultság feltételeit.

(2)[2] A rendelet személyi hatálya: a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Továbbiakban: Szt.) 3. § (1)–(3) bekezdéseiben foglalt személyekre terjed ki.

A szociális ellátások formái

2. § (1)[3] A képviselő-testület a szociálisan rászorulók részére pénzbeli ellátásokat, természetbeni ellátásokat és szociális szolgáltatásokat biztosít.

(2) A települési támogatásokat az önkormányzat adott évi költségvetésében e célra rendelkezésre álló forrásai mértékéig biztosítja.

Eljárási rendelkezések

3. § (1)[4] Minden kérelmet írásban kell előterjeszteni. A kérelmet a Polgármesterhez kell benyújtani (8667 Kánya, Fő utca 170.)

(2) A pénzbeli és természetbeni ellátásoknál a benyújtandó nyilatkozat és igazolás tartalmának, illetve benyújtásának részletes szabályait az Szt. 10. § (2)-(9) bekezdései tartalmazzák.

(3) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e rendelet megsértésével nyújtott ellátást meg kell szüntetni, az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe-vevővel kapcsolatban az Szt. 17. § és 17/A. §-aiban foglaltak szerint kell eljárni.

Települési támogatás lakhatás céljából

4. § (1)[5] Települési támogatás lakhatás céljából azon háztartás részére állapítható meg, ahol a háztartásban élő és ott lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező személyek egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a 65 000,-Ft/fő összeget.

(2) A kérelemhez a kérelmezőnek csatolni szükséges a saját, valamint a vele egy háztartásban élő személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól szóló igazolásokat.

(3) A települési támogatás ezen formája ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(4)[6] A lakhatást elősegítő település támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától, egy év időtartamra kerül megállapításra. A támogatás összege 5 000 Ft havonta.

Ápolási díj

5. § (1)[7] A képviselő-testület ápolási díjat állapít meg annak a hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi és az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg a 28 500,-Ft/fő, egyedülálló esetén a 42 750,-Ft összeget.

(2) Az ápolási díj megállapítása iránti kérelmet a 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet 4. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. Az ápolási díj megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell az Szt. 43. §-ában és a 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet 25. §-ában meghatározott igazolásokat és szakvéleményt.

(3) Az önkormányzat által nyújtott ápolási díj havi összege a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott alapösszeg 85%-a.

(4) Az ápolási díj havi összege a más rendszeres pénzellátásban - ide nem értve az Sztv. 42. § bekezdés a) pontja szerinti rendszeres pénzellátásokat, ha a 42. § (4) bekezdésében foglalt feltételek fennállnak - részesülő jogosult esetén az (3) bekezdés szerinti összegnek és a jogosult részére folyósított más rendszeres pénzellátás havi bruttó összegének a különbözete. Ha a különbözet az ezer forintot nem éri el, a jogosult részére ezer forint összegű ápolási díjat kell megállapítani.

Települési támogatás az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként

6. § (1)[8] Települési támogatás nyújtható annak a kányai lakóhellyel rendelkező személynek, aki kányai lakóhellyel elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, és jövedelme nem haladja meg a 320 000,-Ft/fő összeget.

(1a)[9] A kérelemhez csatolni kell az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát és a temetés költségeit igazoló számlát.

(2) A települési támogatás összege elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként 15 000 Ft.

Köztemetés

7. § (1) A köztemetésre az Szt. rendelkezéseit kell alkalmazni azzal, hogy a köztemetés a helyben szokásos legolcsóbb temetés a szükséges kellékek biztosításával.

(2) Az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségeinek megtérítése alól mentesíthető az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:

  • a)[10] az egy főre számított havi családi jövedelem a 38 000,-Ft/fő összeget nem haladja meg,
  • b) vagyonnal nem rendelkezik,
  • c) a hagyaték csak hagyatéki teherből áll.

(3) A visszafizetés határidejét és a részleteket a hatósági szerződésben úgy kell megállapítani, hogy az a visszafizetésre kötelezett létfenntartását ne veszélyeztesse.

Természeti erők okozta kárenyhítési támogatás

8. § (1)[11] A képviselő-testület települési támogatásként természeti erők okozta kárenyhítési támogatást nyújt annak a családnak vagy egyedül álló személynek, akinek a lakhatását biztosító lakóingatlanát elemi kár érte, és családjában a jövedelem nem haladja meg a 130 000,-Ft/fő összeget.

(2) A természeti erők okozta kárenyhítési támogatás folyósítása előtt minden esetben környezettanulmányt kell készíteni, és a kár egész ingatlanhoz viszonyított arányát meg kell határozni.

(3) A természeti erők okozta kárenyhítési támogatásra a kérelmet az esemény bekövetkezésétől számított 10 napon belül lehet benyújtani a Hivatalba. A kérelemhez, lehetőség szerint csatolni kell olyan dokumentumokat (fotók stb.) amelyek a káresemény nagyságát hivatottak bemutatni.

(4)[12] A természeti erők okozta kárenyhítési támogatást csak Kányai lakos vehet igénybe, melynek legmagasabb összege legfeljebb 100 000.-Ft lehet.

Óvodás gyermekek, általános és középiskolai tanulók, felsőoktatásban tanulmányokat folytató hallgatók beiskolázási támogatása

9. § (1)[13] A képviselő-testület Kánya községben lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező és ott életvitelszerűen élő bölcsedés, óvodás gyermekeket, általános és középiskolai tanulókat, felsőoktatásban tanulmányokat folytató hallgatókat beiskolázási támogatásban részesíti, amennyiben a család jövedelme nem haladja meg a 320 000,-Ft/fő összeget.

(2) A beiskolázási támogatás mértéke:

  • a) bölcsődés gyermekenként 50 000,-Ft
  • b) óvodás gyermekenként 4 000,-Ft
  • c) általános iskola alsó tagozatába járó gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekenként 4 000,-Ft
  • d) általános iskola alsó tagozatába járó gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult gyermekenként 6 000,-Ft
  • e) általános iskola felső tagozatába gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekenként 6 000,-Ft
  • f) általános iskola felső tagozatába gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult gyermekenként 8 000,-Ft
  • g) középiskolában tanulmányokat folytató gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekenként 6 000,-Ft
  • h) középiskolában tanulmányokat folytató gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult gyermekenként 8 000,-Ft
  • i)[14] Kánya községben költségvetési szervnél foglalkoztatottak b-h., pontok figyelembevételével egységesen

gyermekenként 10 000,-Ft.

(3) Azon szülők akinek óvodáskorú, illetve iskolai tanulmányokat folytató gyermekei nem a Kányai Kányafészek Óvoda és Konyha, vagy a Kányai általános iskolába íratják gyermekeiket részükre a (2) bekezdésben megállapított beiskolázási támogatás 50%-a adható.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott támogatások kifizetéséről tárgyév augusztus hónapjában a polgármester gondoskodik, kivéve a bölcsődébe járó gyermekek támogatása.

(5) A bölcsődébe járó gyermekek után járó támogatást 50%-ának kifizetését tárgyév augusztus, december hónapokban kell kifizetni egyenlő részletekben.

Gyermek születése esetén nyújtható egyszeri támogatás

10. § (1)[15] A képviselő-testület települési támogatást nyújt gyermek születésére tekintettel azon szülőnek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 320 000,-Ft/fő összeget. A támogatás mértéke 50 000 forint.

(2) A támogatásra való jogosultság megállapításához a jövedelem igazolásokon kívül csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.

Rendkívüli települési támogatás

11. § (1)[16] A képviselő-testület rendkívüli települési támogatásban részesíti a Szt. 45. § (3) bekezdésében meghatározott személyeket.

(2)[17] Rendkívüli települési támogatásban az a rászorult részesülhet, akinek a családjában az egy főre jutó a havi jövedelem nem haladja meg a 130 000,-Ft/fő összeget.

(3)[18] A rendkívüli települési támogatás összege 50 000,-Ft.

(4)[19]

(5)[20] A megállapított rendkívüli települési támogatás kamatmentes kölcsön formájában is megállapítható, melynek összege legfeljebb 100 000,-Ft lehet. A kölcsön visszafizetésére 12 hónapnál hosszabb időt megállapítani nem lehet.

(6) A visszafizetés határidejét és a részleteket a hatósági szerződésben úgy kell megállapítani, hogy az a visszafizetésre kötelezett és vele együtt élő családja létfenntartását ne veszélyeztesse.

Szociális szolgáltatások

12. § Az Szt. értelmében szociális alapszolgáltatások:

  • a) falugondnoki szolgáltatás
  • b) étkeztetés
  • c) házi segítségnyújtás
  • d) családsegítés.

Falugondnoki szolgáltatás

13. § (1) Falugondnoki vagy tanyagondnoki szolgáltatás keretében az önkormányzat enyhíti a település intézményhiányából eredő hátrányait, biztosítja az alapvető szükségletek kielégítését célzó szolgáltatásokhoz való hozzájutást, valamint az egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutást, valamint segíti az egyéni és a közösségi szintű szükségletek teljesítését a szakmai programban meghatározottak szerint.

(2) A falugondnoki szolgálat igénybevételének módját és feltételeit külön rendelet szabályozza.

Étkeztetés

14. § (1) Az étkeztetést a képviselő-testület a Házi segítségnyújtást és szociális étkeztetést biztosító alapintézmény útján biztosítja (Kapolyi Alapszolgáltatási Központ).

(2)[21] A képviselő-testület az étkeztetés feltételeit változtatás nélkül, az Szt. 62. §-ban rögzítettek alapján határozza meg.

(3) Azon kérelmezőnek, akinek a nyugdíja 31 351,-Ft és 65 000,-Ft közötti, annak az étkeztetésre megállapított bruttó térítési díjának 50%-át a testület 1 évre átvállalja a kérelem benyújtásának hónapja első napjától.

(4) A kérelmet évente meg kell újítani, melyet a támogatás lejártát megelőző hónapban lehet benyújtani.

Házi segítségnyújtás

15. § (1) A házi segítségnyújtást a képviselő-testület a a Házi segítségnyújtást és szociális étkeztetést biztosító alapintézmény útján biztosítja (Kapolyi Alapszolgáltatási Központ).

(2) A Polgármester az házi segítségnyújtás feltételeit változtatás nélkül, az Szt. 63. §-ban rögzítettek alapján határozza meg.

Családsegítés

16. § (1) A Szt. 64. §-ában szabályozott szolgáltatást az Önkormányzat a Kapolyi Alapszolgáltatási Központ útján biztosítja.

(2) A családsegítő szolgáltatás célja a működési területén élő szociális és mentálhigiénés problémák miatt veszélyeztetett, illetve krízishelyzetbe került személyek, családok életvezetési képességének megőrzése, az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, valamint a krízishelyzet megszüntetésének elősegítése.

(3) A családsegítő szolgálat az általános segítő szolgáltatás keretében a megelőző tevékenységek körében

  • a) a szociális, életvezetési és mentálhigiénés tanácsadást,
  • b) a családgondozást, így a családban jelentkező működési zavarok, illetve konfliktusok megoldásának elősegítését,
  • c) a veszélyeztetettséget és a krízishelyzetet észlelő jelzőrendszer működtetését, ennek keretében a szociális és egészségügyi szolgáltatók, intézmények, az oktatási intézmények, a gyermekjóléti szolgálat, a pártfogó felügyelői és jogi segítségnyújtó szolgálat, valamint a társadalmi szervezetek, egyházak és magánszemélyek részvételének biztosítását a megelőzésben,
  • d) a humán jellegű civil kezdeményezések elősegítését, közösségfejlesztő, valamint egyéni és csoportos terápiás programok szervezését,
  • e) a tartós munkanélküliek, a fiatal munkanélküliek, az adósságterhekkel és lakhatási problémákkal küzdők, a fogyatékossággal élők, a krónikus betegek, a szenvedélybetegek, a pszichiátriai betegek, a kábítószer-problémával küzdők, illetve egyéb szociális rászorult személyek és családtagjaik részére tanácsadás nyújtását,
  • f) a családokon belüli kapcsolaterősítést szolgáló közösségépítő, családterápiás, konfliktuskezelő, mediációs programokat és szolgáltatásokat, valamint a nehéz élethelyzetben élő családokat segítő szolgáltatásokat.

(4) A családsegítés keretében végzett tevékenységnek- a szolgáltatást igénybe vevő érdekében, mások személyiségi jogainak sérelme nélkül – a szükséges mértékig ki kell terjednie az igénybe vevő környezetére, különösen családjának tagjaira. Kiskorú személyre a családsegítés akkor terjedhet ki, ha

  • a) kiskorú családtagjának ellátása a családsegítés keretében indult, és
  • b) a kiskorú érdekei – a gyermekjóléti szolgáltatás igénybevétele nélkül – e szolgáltatás keretében is megfelelően biztosíthatók.

(5) A családsegítő szolgálat az egyén és család számára nyújtott szolgáltatása térítésmentes.

Záró rendelkezések

17. § (1) A rendelet 2021. július 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre alkalmazni kell.

(2) Az e rendeletben felsorolt ellátások – a szociális szolgáltatások kivételével - igénybevételének elbírálásában a polgármester dönt.

(3) A polgármester által hozott döntés ellen a kézhezvételt követő naptól számított 15 napon belül a képviselő-testülethez lehet fellebbezni.

18. § [22]


[1] A bevezetője a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § a) pont, 3. § a) pontja szerint módosított szöveg.
[2] Az 1. § (2) bekezdése a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.
[3] A 2. § (1) bekezdése a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja szerint módosított szöveg.
[4] A 3. § (1) bekezdése a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.
[5] A 4. § (1) bekezdése a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § e) pontja szerint módosított szöveg.
[6] A 4. § (4) bekezdése a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § f) pontja szerint módosított szöveg.
[7] Az 5. § (1) bekezdése a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § g) pontja szerint módosított szöveg.
[8] A 6. § (1) bekezdése a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § h) pontja szerint módosított szöveg.
[9] A 6. § (1a) bekezdését a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.
[10] A 7. § (2) bekezdés a) pontja a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § i) pontja szerint módosított szöveg.
[11] A 8. § (1) bekezdése a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § j) pontja szerint módosított szöveg.
[12] A 8. § (4) bekezdése a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § k) pontja szerint módosított szöveg.
[13] A 9. § (1) bekezdése a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § l) pontja szerint módosított szöveg.
[14] A 9. § (2) bekezdés i) pontja a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § m) pontja szerint módosított szöveg.
[15] A 10. § (1) bekezdése a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § n) pontja szerint módosított szöveg.
[16] A 11. § (1) bekezdése a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § o) pontja szerint módosított szöveg.
[17] A 11. § (2) bekezdése a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § p) pontja szerint módosított szöveg.
[18] A 11. § (3) bekezdése a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja szerint módosított szöveg.
[19] A 11. § (4) bekezdését a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 3. § c) pontja hatályon kívül helyezte.
[20] A 11. § (5) bekezdése a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § q) pontja szerint módosított szöveg.
[21] A 14. § (2) bekezdése a Kánya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § r) pontja szerint módosított szöveg.
[22] A 18. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.