Kánya Község Önkormányzat Polgármesterének 6/2021. (VI.15.) önkormányzati rendelete

szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 07. 02- 2021. 09. 30

Kánya Község Önkormányzat Polgármesterének 6/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelete

szociális ellátások helyi szabályairól

Kánya Község Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló – többször módosított - 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.) 1. §-ának (2) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy meghatározza azokat a szociális ellátási formákat, amelyek alkalmazásával az önkormányzat a rászorulók helyzetén javítani kíván és szabályozza a jogosultság feltételeit.

(2) A rendelet személyi hatálya: az Szt. 3. § (1)–(3) bekezdéseiben foglalt személyekre terjed ki.

A szociális ellátások formái

2. § (1) A polgármester a szociálisan rászorulók részére pénzbeli ellátásokat, természetbeni ellátásokat és szociális szolgáltatásokat biztosít.

(2) A települési támogatásokat az önkormányzat adott évi költségvetésében e célra rendelkezésre álló forrásai mértékéig biztosítja.

Eljárási rendelkezések

3. § (1) Minden kérelmet írásban kell előterjeszteni.

(2) A pénzbeli és természetbeni ellátásoknál a benyújtandó nyilatkozat és igazolás tartalmának, illetve benyújtásának részletes szabályait az Szt. 10. § (2)-(9) bekezdései tartalmazzák.

(3) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e rendelet megsértésével nyújtott ellátást meg kell szüntetni, az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe-vevővel kapcsolatban az Szt. 17. § és 17/A. §-aiban foglaltak szerint kell eljárni.

Települési támogatás lakhatás céljából

4. § (1) Települési támogatás lakhatás céljából azon háztartás részére állapítható meg, ahol a háztartásban élő és ott lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező személyek egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a kötelező legkisebb minimálbér havi összegének mindenkori legkisebb összegének 200%-át.

(2) A kérelemhez a kérelmezőnek csatolni szükséges a saját, valamint a vele egy háztartásban élő személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól szóló igazolásokat.

(3) A települési támogatás ezen formája ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(4) A lakhatást elősegítő település támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától, egy év időtartamra kerül megállapításra. A támogatás összege 3 000 Ft havonta.

Ápolási díj

5. § (1) A képviselő-testület ápolási díjat állapít meg annak a hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi és az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedülálló esetén annak 150%-át.

(2) Az ápolási díj megállapítása iránti kérelmet a 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet 4. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. Az ápolási díj megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell az Szt. 43. §-ában és a 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet 25. §-ában meghatározott igazolásokat és szakvéleményt.

(3) Az önkormányzat által nyújtott ápolási díj havi összege a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott alapösszeg 85%-a.

(4) Az ápolási díj havi összege a más rendszeres pénzellátásban - ide nem értve az Sztv. 42. § bekezdés a) pontja szerinti rendszeres pénzellátásokat, ha a 42. § (4) bekezdésében foglalt feltételek fennállnak - részesülő jogosult esetén az (3) bekezdés szerinti összegnek és a jogosult részére folyósított más rendszeres pénzellátás havi bruttó összegének a különbözete. Ha a különbözet az ezer forintot nem éri el, a jogosult részére ezer forint összegű ápolási díjat kell megállapítani.

Települési támogatás az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként

6. § (1) Települési támogatás nyújtható annak a kányai lakóhellyel rendelkező személynek, aki kányai lakóhellyel elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, és jövedelme nem haladja meg kötelező legkisebb minimálbér havi összegének mindenkori legkisebb összegének 200%-át.

(2) A települési támogatás összege elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként 15 000 Ft.

Köztemetés

7. § (1) A köztemetésre az Szt. rendelkezéseit kell alkalmazni azzal, hogy a köztemetés a helyben szokásos legolcsóbb temetés a szükséges kellékek biztosításával.

(2) Az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségeinek megtérítése alól mentesíthető az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:

  • a) az egy főre számított havi családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg, egyedülálló esetén az egy főre számított havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg,
  • b) vagyonnal nem rendelkezik,
  • c) a hagyaték csak hagyatéki teherből áll.

(3) A visszafizetés határidejét és a részleteket a hatósági szerződésben úgy kell megállapítani, hogy az a visszafizetésre kötelezett létfenntartását ne veszélyeztesse.

Természeti erők okozta kárenyhítési támogatás

8. § (1) Kánya község polgármestere települési támogatásként természeti erők okozta kárenyhítési támogatást nyújt annak a családnak vagy egyedül álló személynek, akinek a lakhatását biztosító lakóingatlanát elemi kár érte, és családjában a jövedelem nem haladja meg a kötelező legkisebb minimálbér havi összegének mindenkori legkisebb összegének 200%-át.

(2) A természeti erők okozta kárenyhítési támogatás folyósítása előtt minden esetben környezettanulmányt kell készíteni, és a kár egész ingatlanhoz viszonyított arányát meg kell határozni.

(3) A természeti erők okozta kárenyhítési támogatásra a kérelmet az esemény bekövetkezésétől számított 10 napon belül lehet benyújtani a Hivatalba. A kérelemhez, lehetőség szerint csatolni kell olyan dokumentumokat (fotók stb.) amelyek a káresemény nagyságát hivatottak bemutatni.

(4) A természeti erők okozta kárenyhítési támogatást csak Kányai lakos vehet igénybe, melynek legmagasabb összege legfeljebb 250 000.-Ft lehet.

Óvodás gyermekek, általános és középiskolai tanulók, felsőoktatásban tanulmányokat folytató hallgatók beiskolázási támogatása

9. § (1) A Polgármester Kánya községben lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező és ott életvitelszerűen élő bölcsedés, óvodás gyermekeket, általános és középiskolai tanulókat, felsőoktatásban tanulmányokat folytató hallgatókat beiskolázási támogatásban részesíti, amennyiben a család jövedelme nem haladja meg a kötelező legkisebb minimálbér havi összegének mindenkori legkisebb összegének 200%-át.

(2) A beiskolázási támogatás mértéke:

  • a) bölcsődés gyermekenként 50 000,-Ft
  • b) óvodás gyermekenként 4 000,-Ft
  • c) általános iskola alsó tagozatába járó gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekenként 4 000,-Ft
  • d) általános iskola alsó tagozatába járó gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult gyermekenként 6 000,-Ft
  • e) általános iskola felső tagozatába gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekenként 6 000,-Ft
  • f) általános iskola felső tagozatába gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult gyermekenként 8 000,-Ft
  • g) középiskolában tanulmányokat folytató gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekenként 6 000,-Ft
  • h) középiskolában tanulmányokat folytató gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult gyermekenként 8 000,-Ft
  • i) Kánya községben költségvetési szervnél foglalkoztatottak a-g., pontok figyelembevételével egységesen

gyermekenként 10 000,-Ft.

(3) Azon szülők akinek óvodáskorú, illetve iskolai tanulmányokat folytató gyermekei nem a Kányai Kányafészek Óvoda és Konyha, vagy a Kányai általános iskolába íratják gyermekeiket részükre a (2) bekezdésben megállapított beiskolázási támogatás 50%-a adható.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott támogatások kifizetéséről tárgyév augusztus hónapjában a polgármester gondoskodik, kivéve a bölcsődébe járó gyermekek támogatása.

(5) A bölcsődébe járó gyermekek után járó támogatást 50%-ának kifizetését tárgyév augusztus, december hónapokban kell kifizetni egyenlő részletekben.

Gyermek születése esetén nyújtható egyszeri támogatás

10. § (1) A polgármester települési támogatást nyújt gyermek születésére tekintettel azon szülőnek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a kötelező legkisebb minimálbér havi összegének mindenkori legkisebb összegének 200%-át. A támogatás mértéke 50 000 forint.

(2) A támogatásra való jogosultság megállapításához a jövedelem igazolásokon kívül csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.

Rendkívüli települési támogatás

11. § (1) Kánya község Önkormányzat Polgármestere rendkívüli települési támogatásban részesíti a Szt. 45. § (3) bekezdésében meghatározott személyeket.

(2) Rendkívüli települési támogatásban az a rászorult részesülhet, akinek a családjában az egy főre jutó a havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 300%-át.

(3) A rendkívüli települési támogatás összege legfeljebb 50 000,-Ft.

(4) Rendkívüli települési támogatást évente legfeljebb két alkalommal lehet adni.

(5) A megállapított rendkívüli települési támogatás kamatmentes kölcsön formájában is megállapítható, melynek összege legfeljebb 150 000,-Ft lehet. A kölcsön visszafizetésére 12 hónapnál hosszabb időt megállapítani nem lehet.

(6) A visszafizetés határidejét és a részleteket a hatósági szerződésben úgy kell megállapítani, hogy az a visszafizetésre kötelezett és vele együtt élő családja létfenntartását ne veszélyeztesse.

Szociális szolgáltatások

12. § Az Szt. értelmében szociális alapszolgáltatások:

  • a) falugondnoki szolgáltatás
  • b) étkeztetés
  • c) házi segítségnyújtás
  • d) családsegítés.

Falugondnoki szolgáltatás

13. § (1) Falugondnoki vagy tanyagondnoki szolgáltatás keretében az önkormányzat enyhíti a település intézményhiányából eredő hátrányait, biztosítja az alapvető szükségletek kielégítését célzó szolgáltatásokhoz való hozzájutást, valamint az egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutást, valamint segíti az egyéni és a közösségi szintű szükségletek teljesítését a szakmai programban meghatározottak szerint.

(2) A falugondnoki szolgálat igénybevételének módját és feltételeit külön rendelet szabályozza.

Étkeztetés

14. § (1) Az étkeztetést a képviselő-testület a Házi segítségnyújtást és szociális étkeztetést biztosító alapintézmény útján biztosítja (Kapolyi Alapszolgáltatási Központ).

(2) A Polgármester az étkeztetés feltételeit változtatás nélkül, az Szt. 62. §-ban rögzítettek alapján határozza meg.

(3) Azon kérelmezőnek, akinek a nyugdíja 31 351,-Ft és 65 000,-Ft közötti, annak az étkeztetésre megállapított bruttó térítési díjának 50%-át a testület 1 évre átvállalja a kérelem benyújtásának hónapja első napjától.

(4) A kérelmet évente meg kell újítani, melyet a támogatás lejártát megelőző hónapban lehet benyújtani.

Házi segítségnyújtás

15. § (1) A házi segítségnyújtást a képviselő-testület a a Házi segítségnyújtást és szociális étkeztetést biztosító alapintézmény útján biztosítja (Kapolyi Alapszolgáltatási Központ).

(2) A Polgármester az házi segítségnyújtás feltételeit változtatás nélkül, az Szt. 63. §-ban rögzítettek alapján határozza meg.

Családsegítés

16. § (1) A Szt. 64. §-ában szabályozott szolgáltatást az Önkormányzat a Kapolyi Alapszolgáltatási Központ útján biztosítja.

(2) A családsegítő szolgáltatás célja a működési területén élő szociális és mentálhigiénés problémák miatt veszélyeztetett, illetve krízishelyzetbe került személyek, családok életvezetési képességének megőrzése, az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, valamint a krízishelyzet megszüntetésének elősegítése.

(3) A családsegítő szolgálat az általános segítő szolgáltatás keretében a megelőző tevékenységek körében

  • a) a szociális, életvezetési és mentálhigiénés tanácsadást,
  • b) a családgondozást, így a családban jelentkező működési zavarok, illetve konfliktusok megoldásának elősegítését,
  • c) a veszélyeztetettséget és a krízishelyzetet észlelő jelzőrendszer működtetését, ennek keretében a szociális és egészségügyi szolgáltatók, intézmények, az oktatási intézmények, a gyermekjóléti szolgálat, a pártfogó felügyelői és jogi segítségnyújtó szolgálat, valamint a társadalmi szervezetek, egyházak és magánszemélyek részvételének biztosítását a megelőzésben,
  • d) a humán jellegű civil kezdeményezések elősegítését, közösségfejlesztő, valamint egyéni és csoportos terápiás programok szervezését,
  • e) a tartós munkanélküliek, a fiatal munkanélküliek, az adósságterhekkel és lakhatási problémákkal küzdők, a fogyatékossággal élők, a krónikus betegek, a szenvedélybetegek, a pszichiátriai betegek, a kábítószer-problémával küzdők, illetve egyéb szociális rászorult személyek és családtagjaik részére tanácsadás nyújtását,
  • f) a családokon belüli kapcsolaterősítést szolgáló közösségépítő, családterápiás, konfliktuskezelő, mediációs programokat és szolgáltatásokat, valamint a nehéz élethelyzetben élő családokat segítő szolgáltatásokat.

(4) A családsegítés keretében végzett tevékenységnek- a szolgáltatást igénybe vevő érdekében, mások személyiségi jogainak sérelme nélkül – a szükséges mértékig ki kell terjednie az igénybe vevő környezetére, különösen családjának tagjaira. Kiskorú személyre a családsegítés akkor terjedhet ki, ha

  • a) kiskorú családtagjának ellátása a családsegítés keretében indult, és
  • b) a kiskorú érdekei – a gyermekjóléti szolgáltatás igénybevétele nélkül – e szolgáltatás keretében is megfelelően biztosíthatók.

(5) A családsegítő szolgálat az egyén és család számára nyújtott szolgáltatása térítésmentes.

Záró rendelkezések

17. § (1) A rendelet 2021. július 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre alkalmazni kell.

(2) Az e rendeletben felsorolt ellátások – a szociális szolgáltatások kivételével - igénybevételének elbírálásában a polgármester dönt.

(3) A polgármester által hozott döntés ellen a kézhezvételt követő naptól számított 15 napon belül a képviselő-testülethez lehet fellebbezni.

18. § [1]


[1] A 18. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.