Kánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat és intézményei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2019.(II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01
az Önkormányzat és intézményei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2019.(II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló többször módosított 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 44. §-a szerint a polgármester köteles a testületi ülést összehívni a települési képviselők egynegyedének, a képviselő-testület bármely bizottságának vagy a kormánymegbízottnak a rendkívüli testületi ülés összehívására irányuló indítványára, amelyben meg kell határozni a testületi ülés összehívásának indokát.
Az Mötv. 44. §-a értelmében a polgármesternek a rendkívüli ülést a kezdeményezéstől számított 15 napon belüli időpontra kell összehívnia. A rendkívüli ülés e kötelező összehívására vonatkozó törvényi előírásától viszont eltérni nem lehet, azaz 15 napnál rövidebb határidő megállapítása az SZMSZ-ben jogszabálysértő és nem felel meg az alkotmányos követelményeknek.
Az Mötv. szerint az ülés összehívására nyitva álló határidő 15 nap. E határidő szűkítésére, attól való eltérésre a jogszabály nem ad felhatalmazást. Az Alaptörvény 32. cikkének (3) bekezdése is kimondja, hogy az önkormányzati rendelet más jogszabállyal nem lehet ellentétes.
Mindezek értelmében az SZMSZ-ben az Mötv. 44. §-ában rögzített 15 napos határidőnél rövidebb határidő nem határozható meg a polgármester számára az ülés összehívására.