Torvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi zárszámadásról

Hatályos: 2023. 05. 26

Torvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.26.
a 2022. évi zárszámadásról
Végső előterjesztői indokolás
I N D O K O L Á S
a 2022. évi zárszámadásról szóló rendelethez
A 2022. évi költségvetés végrehajtása a következők szerint alakult:
1, Bevételek:
A bevételek összességében 99 %-ra teljesültek (1. melléklet) a módosított előirányzathoz viszonyítva.
Az állami támogatásokat a költségvetési törvényben meghatározottak szerint kaptuk, ezek 100 %-ra teljesültek, a következő csoportosítás szerint:
Helyi önkormányzatok működésének ált. feladatainak és ágazati feladat tám.: 16 274 e Ft
Szociális feladatokhoz való hozzájárulás 10 688 e Ft
Könyvtári és közművelődési feladatok támogatása 2 270 e Ft
Működési célú és kiegészítő támogatás 3 741 e Ft
Elszámolásból származó bevételek 712 e Ft
Mindösszesen 33 685 e Ft
Az egyéb működési célú támogatások közt az önkormányzat a közfoglalkoztatási programjaira, kulturális bérfejlesztési támogatásra, mammográfiai szűrűvizsgálatra kapott költségtérítés, illetve az EFOP pályázat keretében kapott támogatás szerepel.
A működési bevételek 84%-ra teljesültek a módosított előirányzathoz képest, ez a PB gázpalack értékesítéséből, köztemetés visszafizetéseiből, kamatbevételből, földbérleti díjból, sírhely megváltásból, urnafal bérleti díjból, koncessziós díj bevételéből, közüzem elszámolás utáni díjvisszatérítésből származnak.
A 324 e Ft működési célú átvett pénzeszköz a 2021. évi lakossági víz és csatornatámogatás fel nem használt része, amit a DRV ZRT. visszautalt az önkormányzat részére.
A felhalmozási célú bevételek 99 %-ra (4. melléklet) realizálódtak.
Felhalmozási bevételként leutalásra került a Magyar Falu Program keretében az MFP-TFB/2022 kódszámú „Tanya- és falugondnoki buszok beszerzése” rovaton 12 000 e Ft összegű támogatás, a MFP-OJKJF/2022 kódszámú „Óvodai játszóudvar, közterületi játszóterek fejlesztése” címen 5 962 e Ft, illetve VP6-7.2.1-1-21 külterületi utak fejlesztése című pályázat 54 615 e Ft összegben.
A 411 hrsz. és a 413 hrsz. zártkerti ingatlanok 480 e Ft, illetve a 0102/2 hrsz 1 ha 8084 m² szántó értékesítése történt meg 2 350 e Ft összegben.
Az előző évről átfordított felhalmozási maradványunk 15 556 e Ft-ot is felhasználtuk az NMI-s pályázattal kapcsolatos eszközbeszerzésre és a MFP-ÖTIK/2021 faluház felújítására.
A 2022. évi adókivetések március 15. előtt megtörténtek. Az adó befizetésére kamatmentesen két egyenlő részletben van lehetőség, minden év március 15. és szeptember 15. napjáig.
A helyi adókból származó bevétel 2 778 e Ft, az egyéb közhatalmi bevétel 23 e Ft-ra teljesült.
Finanszírozási bevételként az államháztartáson belüli megelőlegezés szerepel 1 182 e Ft összegben.
2, Kiadások:
A működési kiadások 65%-ra teljesültek (3. melléklet).
A működési kiadás személyi juttatásokból, a munkaadókat terhelő járulékokból, dologi kiadásból, ellátottak pénzbeli juttatásaiból, működési célú kiadásokból és az államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetéséből tevődik össze.
A személyi juttatások és a munkaadót terhelő járulékok a választott tisztségviselők, a karbantartó, a falugondnok, az EFOP-1.5.3-16 pályázat keretében foglakoztatott mentor majd közművelődési szakember bére, a könyvtári megbízási díj, a közfoglalkoztatásban résztvevőkkel kapcsolatos kiadásokat érintik, illetve a 2022. évi jutalmakat a dolgozók részére.
A személyi juttatás 94%-ra, a munkaadókat terhelő járulékok 96%-ra teljesült a módosított előirányzathoz képest.
Dologi kiadások 64%-ra teljesültek. E kiadások közt az önkormányzat tulajdonában lévő közterületek és az általa fenntartott épületek, gépek üzemeltetése, működtetése, karbantartása szerepel.
A működési célra átadott pénzeszközök 97%-ban teljesültek (5. melléklet).
A kötelező alapfeladatok ellátásához a Többcélú Kistérségi Társulásnak, a KEK részére az ügyeleti és háziorvosi ellátáshoz járult hozzá az önkormányzat.
A Magyar Államkincstár részére 324 e Ft támogatás visszafizetésére került sor a 2021. évi lakossági víz és csatornatámogatás fel nem használt része után.
Az Utolsó Vacsora Plébánia Tab Karitász Csoportja részére 30 e Ft, a „Koppány- völgye KEK” Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft. részére az Anyatejes Világnap alkalmából történt átadás.
Az ellátottak pénzbeli juttatásai a módosított előirányzathoz képest 90%-ra teljesültek.
(7. melléklet).
A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására szociális ellátás nyújtható.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) értelmében, a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatnak a feladata.
Az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti feladatait a központi költségvetésből biztosított állami normatív támogatásból, valamint az önkormányzat saját bevételeiből látja el.
2013. január hó 1. napjától - több lépcsőben - számos addig jegyzői hatáskörben lévő szociális ellátás való jogosultság elbírálása a járási hivatal hatáskörébe került.
A 2015. március hó 1. napjától megszűnő ellátások helyébe az önkormányzatok döntésére bízta a jogalkotó, hogy mely élethelyzetekre állapítanak meg települési támogatást, illetve más pénzbeli ellátást. Torvaj Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a Torvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni ellátások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban: helyi rendelet) szabályozza az önkormányzat által nyújtandó és nyújtható ellátási formákat és a jogosultsági feltételeket.
2021. márciusában a Somogy Megyei Kormányhivatal megkereste valamennyi települési önkormányzat jegyzőjét és kérte, azon önkormányzatokat, amelyek eddig jövedelemre való tekintet nélkül nyújtottak szociális rendeletük alapján támogatásokat, hogy 2021. április 30. napjáig módosítsák a helyi szociális rendeletüket, és csak a szociálisan rászorult személyek részére, meghatározott jövedelemhatár alatt folyósítsák a támogatásokat. A fenti kérésnek eleget téve, a létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás, a nyugdíjasok részére nyújtott támogatás, az elemi kárt szenvedettek támogatása, az étkezési térítési díjban részesülők támogatása, az oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekek részére iskolakezdéskor, karácsony előtt nyújtható támogatás és az újszülöttek részére nyújtható támogatás esetén került hatályon kívül helyezésre az a rendelkezés, mely értelmében jövedelemre való tekintet nélkül nyújtható volt a támogatás. A fenti ellátások esetén az ellátásra való jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető jövedelemhatár családos személyek esetén egységesen 130.000 forintban, míg egyedülállók esetén egységesen 150.000 forintban került meghatározásra. Az infláció miatt 2022. 09. hó 15-étől jövedelemhatárok tovább emelése vált szükségessé, így ettől az időponttól az ellátásra való jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető jövedelemhatár családos személyek esetén egységesen 150.000 forintra, míg egyedülállók esetén egységesen 180.000 forintra került emelésre.
Települési támogatások:
Létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás:
A településen 2022. szeptember 15-étől azt a személyt lehetett települési támogatásban részesíteni, akinek családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,- forintot, egyedülálló esetén a 180.000.- forintot. Az így megállapított támogatás összege, rászorultsághoz igazodva, maximum 60.000,- forint lehet.
2022. évben 44 esetben került megállapításra a létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás, valamennyi esetben pénzbeli támogatást nyújtott Torvaj Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat). Az önkormányzat 35 esetben a településen élő nyugellátásban részesülő személyeket részesítette személyenként 60.000,- forint összegű támogatásban, 9 esetben nehéz élethelyzetre került személyek részére nyújtott támogatást. A vizsgált időszakban települési támogatás iránti kérelem elutasítására nem került sor.
Az előző év azonos időszakában 36 fő részesült települési támogatásban.
A költségvetés tervezésekor 47 fő támogatásával számoltunk, 1804 e forint összegben.
Szociális célú tűzifa formában nyújtott települési támogatás:
Települési támogatásként nyújtott, szociális célú tűzifára elsősorban az Szt. szerinti aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, vagy települési támogatásban (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban) részesülő, illetve a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család jogosult, aki a fenti ellátások valamelyikére a kérelem benyújtását megelőző hat hónapból legalább egy hónapig jogosult.
2022. évben 33,5 m3 szociális célú tűzifa került kiosztásra, 20 - a fenti feltételeknek megfelelő - család számára. 2022. évben 20 család támogatásával számoltunk.
Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás:
Torvaj Község Képviselő-testülete az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként 30.000,- forintra támogatást állapított meg az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodó személy részére, amennyiben a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladta meg a 150.000,- forintot, egyedülálló esetén a 180.000.- forintot.
A támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, és a temetés költségeiről a támogatást kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát.
2022. évben elhunyt személy eltemettetésének költségihez való hozzájárulásként 1 fő részére került megállapításra a települési támogatás. Ezen ellátás iránti kérelem elutasítására sem került sor.
2022. évre 3 hozzátartozó segélyezésével számoltunk, 90 e Ft összegben. Előző év azonos időszakában 2 alkalommal került megállapításra a fenti támogatás.
Lakhatási elősegítése érdekében nyújtott települési támogatás:
A lakhatás elősegítése érdekében annak a rászorulónak nyújtható települési támogatás, akinek nincs az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona, valamint akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó nettó jövedelem az 100.000,- Ft-ot nem haladja meg. A támogatás összege jövedelemtől függően 5.000,- forint, illetve 7.000,- forint.
2022. december 31. napján 7 háztartás részesült lakhatási támogatás céljából nyújtott települési támogatásban. Ezen ellátás iránti kérelem elutasításra 1 esetben került sor a vizsgált időszakban.
A költségvetés tervezésekor 8 háztartás támogatásával, és 600 e Ft előirányzattal számoltunk. Előző év azonos időszakában 6 háztartás részesült a fenti támogatásban.
Ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás:
Ápolási célú települési támogatás állapítható meg Torvaj Község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó nagykorú személy részére, amennyiben 18. életévét betöltött tartós beteg közeli hozzátartozója gondozását, ápolását végzi; kereső tevékenységet legfeljebb 4 órában folytat, álláskeresési támogatásban nem részesül; társadalombiztosítási ellátására, valamint nyugellátásra nem jogosult; a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 35.000,- Ft-ot, egyedülálló esetén a 42.000,- Ft-ot nem haladja meg, és az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkeznek; nem jogosult az Szt. 41. §-a alapján ápolási díjra. Az ápolási célú települési támogatás a kérelem benyújtásának napjától 12 hónapra kerül megállapításra, összege 15.000,- Ft/hó.
2022. évben ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás iránt nem érkezett kérelem. A költségvetés tervezésekor 1 fő támogatásával, és 180 e Ft előirányzattal számoltunk.
Elemi kár következményeinek elhárítása céljából nyújtható települési támogatás:
A helyi képviselő-testület az elemi kárt szenvedett, a településen állandó lakóhellyel, vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő személyt rendkívüli települési támogatásban részesítheti, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,- forintot, egyedülálló esetén a 180.000.- forintot.
A rendkívüli települési támogatás egyszeri összege - a rászorultságtól és a kár mértékétől függően – maximum 500.000,- Ft lehet.
2022. évre 1 támogatásra jogosulttal számoltunk, a tervezett összeg 500 e Ft volt. 2022. évben fenti ellátás iránti kérelem nem érkezett.
Köztemetés:
A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat képviselő-testülete gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.
2022. évre 2 köztemetéssel számoltunk, a tervezett összeg 400 e Ft volt. 2022. évben köztemetés elrendelésére 1 esetben, december utolsó előtti munkanapján került sor, viszont a köztemetés összegének a kifizetése csak 2023. évben történt meg.
Előző év azonos időszakában 1 köztemetés volt a településen.
Oktatási intézmények tanulóinak nyújtandó támogatások
Az oktatási, nevelési intézmények tanulói, akiknek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,- forintot, egyedülálló esetén a 180.000.- forintot a következő támogatásokban részesülhetnek:
Étkezési térítési díjkedvezmény
A helyi rendelet értelmében a kettő, vagy több gyermekes, továbbá gyermeküket egyedül nevelő szülők az óvodába és általános iskolába járó gyermekekre tekintettel gyermekenként napi 30 Ft étkezési térítési díjkedvezményben részesülhetnek. E térítési díjkedvezmény csak akkor vehető igénybe, ha a gyermek(ek) más térítési díjkedvezményben nem részesül(nek).
2022. évben étkezési térítési díjkedvezmény iránti igény nem érkezett. 2022. évre 2 gyermek támogatásával számoltunk, 20 e Ft összegben.
Gyermekek iskolakezdés és karácsony előtti támogatása:
A képviselő-testület az oktatási és nevelési intézménybe járó, életvitelszerűen a településen élő, egyéb kedvezményben nem részesülő gyermekeket évente egy alkalommal, támogatásban részesítheti.
A képviselő testület 2022. év augusztus 10-i ülésén döntött (13 gyermek esetében) támogatások odaítéléséről. Az oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekeket személyenként 40.000,- forint támogatásban részesítette a testület.
A költségvetés készítése során 2022. évre a gyermekek esetén 20 támogatási alkalommal számoltunk, 900 e Ft összegben.
Újszülöttek támogatása:
A helyi rendelet értelmében a képviselő-testület a település közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és a lakóhelyén életvitelszerűen élő, újszülött gyermeket nevelő, a gyermekkel egy lakcímen élő szülő részére 30.000,- forint támogatást nyújtott, amennyiben a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladta meg a 150.000,- forintot, egyedülálló esetén a 180.000.- forintot.
2022. évben nem igényelték az újszülöttek támogatását. Előző évben 1 szülő részesült a fenti támogatást.
Bursa Hungarica Ösztöndíj :
A 2022. évben senki nem részesült a településről Bursa Hungarica Ösztöndíjban.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:
Ezen ellátásra jogosultak nem részesülnek havi rendszerességgel pénzellátásban, csak egy évben két alkalommal, augusztusban és novemberben kapnak jelenleg gyermekenként 6000,- forint, illetve 6.500,- forint összegű támogatást. A jogosultak részére fizetendő esetenkénti támogatás összege a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyermekek esetén 6.500,- forint, míg a többi gyermek esetében 6.000,- forint.
2022. december hó 31-én 1 gyermek részesült a településről ebben az ellátásban. Ő nem volt hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű. Ezen ellátás iránti kérelem elutasítására nem került sor a vizsgált időszakban. 2022. évre 4 gyermek támogatásával számoltunk, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre rendelkezésre álló előirányzat 48.000,- forint. Előző év azonos időpontjában 2 fő részesült rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben.
Szünidei gyermekétkeztetés:
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 21/C. § (1) bekezdés a) pontja szerint, a települési önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja.
A településről senki nem vette igénybe 2022. évben a szünidei gyermekétkeztetést. A költségvetés tervezésekor 1 igénylővel és 40 e Ft előirányzattal számoltunk.
Szociális étkezésben részesülők támogatása:
2022. évben a szociális étkezést igénybe vevők közül senki nem részesült jövedelmi helyzetére tekintettel kedvezményben.
A felhalmozási célú kiadások a módosított előirányzathoz képest 82%-ra teljesültek
(4. melléklet).
Pályázatok:
MFP- Közterületi kültéri fitnesz park kialakítása Torvajon
A pályázat beadása előtt környezetvédelmi pályázati tervet kellett készíttetni, amit szükséges volt csatolni a pályázat beadásához. Ezt a pályázati tervet a Kerten Bt. készítette el 150 000 Ft-ért.
A pályázatot Boros Istvánné készítette elő 100 000 Ft értékben. A beadott pályázat pozitív elbírálásban részesült. Az Önkormányzat 5 962 444 Ft támogatásban részesült 2022. év áprilisában. A projektmenedzseri feladatokat Boros Istvánné látta el 321.000 Ft összegért, amely tartalmazta a tájékoztatási és nyilvánosság biztosítása feladatokat is. A fitness parkhoz szükséges eszközök a Happy Jump Bt.-től kerültek beszerzésre 5 545 451 Ft összegért. A telepítési és rögzítési munkálatok ellenőrzésével Incze Domokos műszaki ellenőrt bízta meg az Önkormányzat, melyet 80 000 Ft-ért vállalt. A műszaki átadás-ávétel megtörtént 2022. szeptemberében. Az elszámolás benyújtásra került.
MFP- Falugondnoki szolgálathoz régi gépjármű cseréje Torvajon
A pályázatot Boros Istvánné készítette elő 100 000 Ft értékben. A beadott pályázat pozitív elbírálásban részesült. Az Önkormányzat 11 999 999 Ft támogatásban részesült 2022. év áprilisában. A falugondnoki szolgálathoz használt buszt a siófoki Autó-Máté Kft-től vásárolta meg az Önkormányzat, akinek 1 000 000 Ft előleg került átutalásra 2022. júniusában. A busz fennmaradó költsége 2023.évben kerül kiegyenlítésre. 2023.évre marad szintén a projektmenedzser költsége, ami 201 000 Ft-ot jelent.
VP6-Külterületi helyi közutak fejlesztése:
55 723 485 Ft támogatásban részesült az Önkormányzat 2021. év decemberében a VP6-7.2.1.1-21 kódszámú Külterületi helyi közutak fejlesztése című pályázatot illetően. A Kővágó-Ép Kft. benyújtotta az előleg számláját 22 528 873 Ft-ról, majd az 1. részszámláját 5 632 226 Ft összegű kivitelezői munkálatokról, amelyek kifizetésre kerültek. A végszámla is kiküldésre került az Önkormányzat részére 28 161 097 Ft összegről. A műszaki ellenőri feladatokat Incze Domokos e.v. látta el 510 000 Ft-ért. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére Taubert Balázs egyéni vállalkozó benyújtotta az 1 466 408 Ft összegű végszámláját. 85 000 Ft összegért látta el Horváth Tamás e.v. a kötelező nyilvánosság és tájékoztatási feladatokat. 2023.évre a tervezés költsége marad fenn, ami 449 580 Ft-ot jelent. Az elszámolás benyújtására 2023. év I. félévébe kerül sor.
A Magyar Falu Program keretében az MFP-ÖTIK/2021 kódszámú „Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztése” alprogramra Torvaj Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be 3284373554 projektazonosító számon „Torvaji faluház felújítása” címen. A pályázat 2021.07.16-án pozitív elbírálásban részesült. A megítélt támogatási összeg 14 999 986,- Ft, amely átutalásra is került. A pályázat benyújtására Boros Istvánné egyéni vállalkozóval került szerződés megkötésre bruttó 80 000,- Ft összegben. A pályázat beadásához szükséges tervdokumentáció elkészítésére a FOKI-PLAN Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Kft-vel kötött szerződést az önkormányzat bruttó 660 400,- Ft összegben. A műszaki ellenőri tevékenység ellátására Incze Domokos egyéni vállalkozó ajánlatát fogadta el az önkormányzat bruttó 250 000,- Ft értékben. Torvaji Község Önkormányzata és Kővágó-Ép Kft. szerződést kötöttek egymással, melynek összege bruttó 15 955 025,- Ft volt. Berecz Balázs egyéni vállalkozóval létrejött egy megbízási szerződés, amely tartalmazza a projektmenedzseri tevékenységek ellátására kiajánlott összeget, azaz bruttó 386 000,- Ft. A munka elkészült, az elszámolás megtörtént.
Beruházások:
Az önkormányzat saját bevétel terhére a Kossuth L.u.55 hrsz. útburkolat felújítását végezte el
2 500 e Ft összegben, mely munkát a Kővágó-Ép Kft. végezte el.
A 2021. évben megnyert NMI pályázattal kapcsolatosan beszerzésre került biliárdasztal, pingpongasztal és ütő szett, darts tábla és nyíl szett.
A könyvtári beruházással összefüggésben beszerzésre került szén-monoxid érzékelő, ventilátor, projektor és vetítővászon, műfenyő 296 e Ft értékben.
Közfoglalkoztatás
Torvaj Község Önkormányzata és a Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatal Tabi Munkaerőpiaci Pont hatósági szerződést kötött a 2022. évi közfoglalkoztatás támogatására.
Az Önkormányzatnál 2022-ben az alábbi hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programok keretében történt a közfoglalkoztatás:


Program elnevezése

Foglalkoztatottak száma

Támogatások


Program időtartama

Hosszabb időtartamú program –
közterület takarító

3 fő

90%

2021. március 10. –
2022. február 28.

Hosszabb időtartamú program – közterület takarító

2 fő

80%

2022. március 1. –
2022. július 31. –
2022. augusztus 1. –
2022. augusztus 31.

Hosszabb időtartamú program – közterület takarító

2 fő

80 %

2022. szeptember 1.-
2023. február 28.

A 2021. március 10-től 2022. február 28-ig tartó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program keretében, 3 fő közterület takarító foglalkoztatásával valósultak meg a programban tervezett feladatok: település karbantartása, közterületek- és parkok takarítása, kommunális feladatok ellátása, hulladékgyűjtés, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, temetők karbantartása, önkormányzat épületének karbantartása, bozót- és cserje irtás, árok tisztítása, hóeltakarítás és síkosság-mentesítés.
A 2022. március 1-től indult és 2022. augusztus 31-ig tartó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program keretében, 2 fő közterület takarító foglalkoztatásával valósultak meg a programban tervezett feladatok: település karbantartása, közterületek- és parkok takarítása, kommunális feladatok ellátása, hulladékgyűjtés, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, temetők karbantartása, önkormányzat épületének karbantartása, bozót- és cserje irtás, árok tisztítása. A program először 2022. március 1-től 2022. július 31-ig tartott, majd meghosszabbításra került 2022. augusztus 1-től 2022. augusztus 31-ig.
A 2022. szeptember 1-jétől 2023. február 28-ig tartó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program keretében, 2 fő közterület takarító foglalkoztatásával valósultak meg a programban tervezett feladatok: település karbantartása, közterületek- és parkok takarítása, kommunális feladatok ellátása, hulladékgyűjtés, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, temetők karbantartása, önkormányzat épületének karbantartása, bozót- és cserje irtás, árok tisztítása, hóeltakarítás és síkosság-mentesítés.
Támogatások
Torvaj Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 52/2022. (V.18.) számú határozatában foglaltak alapján a Kaposvári Egyházmegyei Karitász részére 30 000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Katolikus Karitász Tabi Csoportjának (Utolsó Vacsora Plébánia Tab Karitászcsoport részére) tartós élelmiszercsomagok és tisztálkodószerek vásárlásának céljára.
Torvaj Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. évi költségvetéséről szóló 2/2022. (II.25.) számú rendeletében foglaltak alapján a „Koppány-Völgye KEK” Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft. részére 5 000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott az Anyatejes táplálás Világnapi ünnepség megrendezésének céljára.
Saját forrásból történő foglalkoztatás
A településüzemeltetési feladatok megnyugtató ellátása érdekében a képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetésében 1 fő karbantartó foglalkoztatásának költségeit biztosította 2022. január 1-től, 2022. december 31-ig. A munkavállaló nemcsak a közterületek rendbetételében működött közre, de gondoskodott a közfoglalkoztatási projektekben beszerzett nagyértékű eszközök biztonságos üzemeltetéséről is (traktor, fűnyíró stb.).
Adóbeszámoló Torvaj 2022
Gépjárműadó: 2021. január 1. napjától az önkormányzati adóhatóság helyett a NAV vette át belföldi gépjárművek adójával kapcsolatos adóztatási feladatokat. Érkezett még 2022-ben is az adózóktól befizetés az önkormányzati számlára. Az eddigi túlfizetéseket rendezni kellett év végén.
Magánszemélyek kommunális adója adónemben a népesség-nyilvántartás adatai, az ingatlan-nyilvántartás adatai, a Földhivataltól igényelt adózási földkönyv, az adóívek kiküldése utáni adategyeztetés alapján, valamint önbevallással új kivetés összesen 8 adózónál 32 167 Ft összegben történt.
Életkor miatti mentességre 2021. évben a Torvaj Község Önkormányzat Képviselőtestületének a magánszemélyek kommunális adójáról szóló többször módosított 3/1992. (III. 23.) rendelete 6. § (1) bekezdése alapján 2 adózó lett jogosult.
Helyi iparűzési adó: 28 állandó helyi iparűzési adó bevallás érkezett a 2021. évről 2022-ben és 6 KATA-s adózót tartottunk nyilván.
Hatósági bizonyítványok, adóigazolás: Az ügyfél kérelmére különböző eljárásokhoz (pl. pályázat, közbeszerzési eljárás stb.) kell kiállítani az önkormányzati adóhatóságnak. Kiállítása abban az esetben történhet, amennyiben az adózó folyószámlája tartozást nem mutat. Amennyiben valamilyen hátralék áll fenn, az adózónak be kell fizetnie, ahhoz, hogy kiállítsuk az igazolást részére.
0 adózónak állítottunk ki adóigazolást.
Adó-és értékbizonyítvány
Az adó- és értékbizonyítványok kiállítása hagyatéki eljáráshoz, gyámügyi eljáráshoz, végrehajtási eljáráshoz és egyéb közigazgatási eljáráshoz történik, az önkormányzat illetékességi területén található ingatlanokra vonatkozóan.
2022. évben 20 db adó- és értékbizonyítvány került kiállításra.
Adóhátralékok alakulása 2022. évben
Az adóalanyok számára 2022-ben mindkét félévben küldtünk értesítőt a fizetendő összegekről az adózók részére. (Az első félévit februárban, a második félévit augusztusban.)
Adóalanyok száma adónemenként 2021-2022. évben (fő):

Adónem

2021

2022

Magánszemélyek komm. adója

129

135

Helyi iparűzési adó

31

36

Összesen

160

171

Az adóív adónemenként tartalmazza az adókötelezettséget, a befizetést és a számlaegyenleget.
A második félévi adóbefizetés után november hónapban 36 hátralékkal rendelkező adózót szólítottunk fel hátralékának befizetésére.
Az intézkedések (felszólítás) hatására csökkent a hátralék összege.
A behajtási munkát növeli a más hatóságok, társulatok által kimutatott és megküldött adók módjára behajtandó köztartozások (gondozási díj, szabálysértési bírság).
A fennálló összes adóhátralék összegei adónemenként 2018.12.31.-2022.12.31. az alábbiak szerint alakultak (e Ft-ban):

Adónem

2018.12.31.

2019.12.31.

2020.12.31

2021.12.31.

2022.12.31.

Magánsz. komm. adója

452

499

589

594

562

Helyi iparűzési adó

240

203

178

324

226

Pótlék

118

84

92

120

208

Összesen

1 002

964

1 175

1 311

996

Hátralék: a kamatmentes fizetési határidő lejártával esedékessé vált és meg nem fizetett adóösszeg.
A magánszemélyek kommunális adója tekintetében még mindig kiugróan magas a kintlévőség 2022-es évben 562 e Ft. Ennek a hátraléknak több mint felét a külföldi ingatlantulajdonosok tartozásai teszik ki.
A 2021-2022. évre vonatkozóan az adókövetelések (előírás, kivetés) összegei:

Összes követelés (e Ft)

Fennálló hátralék (e Ft)

Hátralék a követelés arányában (%)

2021

2022

20201

2022

2021

2022

Önkorm. sajátos bevételei

4 728

4 346

1 038

996

22%

23%

Ebből
-helyi adók

4 576

4 070

918

788

20%

19%

-egyéb bevétel (pótlék)

152

276

120

208

79%

75%

A táblázat az év végén fennálló hátralékot, valamint a hátralék arányát a követeléshez képest mutatja.
Közvetett támogatás indoklása:
Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII.Tv.134§ alapján méltányosság címén, az önkormányzat 2022. évben közvetett támogatást nem nyújtott (6. melléklet).
Több éves kihatással járó kötelezettségek:
Az önkormányzatnak nincs több éves kihatással járó kötelezettsége és a tulajdonában lévő gazdálkodó szervezetek működéséből sem származik kötelezettsége. (8. melléklet)
Adósságot keletkeztető ügyletek és saját bevételek alakulásának összevetése:
A Stabilitási törvény 10. § (3) bekezdése alapján előírt adósságot keletkeztető ügyletek és saját bevételek alakulásának az összevetését a 9. melléklet tartalmazza.
Az önkormányzat maradványa:
Az Önkormányzat 2022. évi költségvetési maradványát 37 830 e Ft összegben a 11. mellékletnek megfelelően hagyja jóvá, melyből 12 182 e Ft kötelezettség vállalással terhelt maradvány.
Az önkormányzat hitelállománya:
Torvaj Község Önkormányzatának 2022.12.31-én hitelállománya nincs.
Torvaj, 2023. 05.23.
LénerPéter
polgármester