Torvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 27

Torvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.27.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Indokolás
Az Országgyűlés a 2023. évi LV törvénnyel elfogadta Magyarország 2024.évi központi költségvetését.
A 2024 évi költségvetés célja az előző évhez hasonlóan a rezsivédelem és a biztonság megerősítése; a kormány olyan törvénytervezetet készített, amely megvédi az eddigi eredményeket, gondoskodik a magyar családok biztonságáról és növekedési pályán tartja a gazdaságot.
Az elmúlt évekhez hasonlóan Magyarország 2024. évi költségvetése biztosítja hazánk gazdaság-és társadalompolitikai eredményeinek megőrzését és a további célok elérését, mellyel párhuzamosan – a Konvergencia Programban foglalt irányelvekkel összhangban – kiemelten kezeli a pénzügyi stabilitás és a felelős költségvetési gazdálkodás megerősítését. Középpontjában továbbra is – a gazdasági növekedés ösztönzése mellett – a költségvetési hiány és az államadósság további csökkentése áll.
Az állami vagyonnal kapcsolatos bevételi és kiadási előirányzatokat az érvényes államháztartási és ágazati jogszabályok rendelkezéseire figyelemmel, a takarékosság és a célszerűség követelményeit biztosítva kell megtervezni.
A bevételek tervezése során az elérhető összegek reális felmérésére kell törekedni.
A kiadások tervezése tekintetében a tartalmi feladatok finanszírozására kell hangsúlyt helyezni, járulékos kiadások csak a feltétlenül indokolt mértékben terhelhetik a költségvetést.
2024. évi önkormányzati támogatások szabályozása:
A költségvetési törvény értelmében az Országgyűlés támogatást biztosít a helyi önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatására az alábbiak szerint:
A településüzemeltetési feladatok támogatása
Zöldterület-gazdálkodással
kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása
A támogatás a települési önkormányzatokat a zöldterületek, és az azokhoz kapcsolódó építmények kialakításához és fenntartásához kapcsolódóan a belterület nagysága alapján illeti meg, melynek mértéke 26 000Ft /ha.
Közvilágítás fenntartásának
támogatása
A támogatás a települési önkormányzatokat a településen történő közvilágítás biztosításához kapcsolódóan illeti meg. A támogatás meghatározása a településen kiépített kisfeszültségű hálózat kilométerben meghatározott hossza alapján történik, az alábbi, a 2022. évi országosan összesített önkormányzati beszámolóban szereplő „Közvilágítás” kormányzati funkció alapján település kategóriánként számított átlagos, egy kilométerre jutó nettó működési kiadások figyelembevételével 10 001 fő alatti település esettén a támogatás mértéke 335 000 Ft/km.
Köztemető fenntartásáva
l kapcsolatos feladatok támogatása
A támogatás a települési önkormányzatokat a köztemető fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, a 2022. évi országosan összesített önkormányzati beszámolóban szereplő „Köztemető-fenntartás, és -működtetés” kormányzati funkció település kategóriánként számított egy négyzetméterre eső nettó működési kiadások figyelembevételével.
Az így meghatározott támogatás összege legalább 100 000 forint. 10 001 fő alatti település esettén a támogatás mértéke 85 Ft/m2.
Közutak fenntartásának
támogatására
A támogatás a települési önkormányzatokat a közutak fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, a 2022. évi országosan összesített önkormányzati beszámolóban szereplő „Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása” és „Parkoló, garázs üzemeltetése, fenntartása” kormányzati funkciók alapján település kategóriánként számított nettó működési kiadások figyelembevételével. 10 001 fő alatti település esettén a támogatás mértéke 245 000 Ft/km. A településen lévő belterületi út hosszát az OSAP-jelentés „Helyi közutak és hidak adatai” alapján kell figyelembe venni.
Egyéb önkormányzati feladatok
A központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzatok számára a Mötv. 13. §-ában meghatározott egyes kötelező feladatok ellátásához.
a) az 1 000 fő lakosságszámot meg nem haladó azon települések esetében, ahol az egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képesség nem haladja meg a 32 000 forintot: 6,6 millió forint,
b) az 1 000 fő lakosságszám feletti azon települések esetében, ahol az egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képesség nem haladja meg a 32 000 forintot: 8,5 millió forint,
c) az egyéb települések esetében: 4,8 millió forint.
Külterületen élő lakosok
A központi költségvetés támogatást biztosít a lakott külterülettel rendelkező települési önkormányzatoknak a 2023. január 1-jei külterületi lakosok száma alapján.
Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítása:
Az összegyűjtött és a hatóságilag kijelölt lerakóhelyeken igazoltan elhelyezett, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége (m3) után igényelhető 100 Ft/m3 támogatás, amely összeg a fajlagos lakossági ráfordítások (díjak) csökkentéséhez járul hozzá.
- Polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez nyújtott támogatás jogcím
Az előirányzat a polgármesteri illetmény és költségtérítés, valamint az ezekhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó kifizetésére használható fel.
A támogatás a legfeljebb 5000 fő lakosságszámú települési önkormányzatokat illeti meg. A támogatás az önkormányzat lakosságszámát és a polgármesteri tisztség betöltésének módját figyelembe véve
A
települési önkormányzatok
könyvtári és közművelődési
feladataihoz
2 270 000 Ft támogatást kap
Települési önkormányzatok kulturális feladatainak bérjellegű
támogatása jogcím
A jogcím a kulturális feladatokat ellátó intézményekben foglalkoztatottak bérjellegű kiadásainak támogatását szolgálja. Az önkormányzatokat megillető, szervezetenként megállapított támogatás éves összegét a kultúráért felelős miniszter 2023. december 20-áig állapítja meg. A támogatás 12%-nak folyósítása január hónap utolsó munkanapját megelőző második munkanapon, majd ezt követően az Ávr. -ben meghatározottak szerint történik. A támogatás szempontjából kizárólag a „Kulturális szolgáltatások” csoportba tartozó kormányzati funkciókon elszámolt kiadások vehetők figyelembe. A támogatás felhasználási határideje tárgyév december 31-e.
Szociális feladatok támogatása
A támogatás a 35 000 forint egy lakosra jutó adóerő-képességet meg nem haladó települési önkormányzatok egyes szociális jellegű feladataihoz járul hozzá.
- Szünidei gyermekétkeztetés
A támogatás a rászoruló gyermekek Gyvt. 21/C. § (1) bekezdés a) pontjában szereplő gyermekek szünidei étkeztetését biztosító települési önkormányzatokat illeti meg, az étkezési adagok száma alapján. A támogatás összege az egy lakosra jutó adóerő-képességtől függő fajlagos összegek figyelembevételével kerül meghatározásra.
- Falugondnoki szolgáltatás támogatása: a támogatásra az a települési önkormányzat jogosult, amely a falugondnoki vagy a tanyagondnoki szolgáltatást a Szoc.tv. 60. §-a és a Kiegészítő szabályok 5.o) pontja szerinti szakmai szabályoknak megfelelően tartja fenn.
A helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai:
A támogatás öt részből tevődik össze:
Helyi önkormányzatok működési célú költségvetési támogatás: itt van többek között a lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatása.
Helyi önkormányzatok felhalmozási célú költségvetési támogatása: pl. önkormányzati feladat ellátást szolgáló fejlesztések támogatása a könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatás
Önkormányzatok rendkívüli támogatása: amelyre az önkormányzatok működőképességük megőrzése érdekében nyújthatnak be.
Önkormányzati elszámolások
Vis maior támogatás, de ezekre a pályázatokra majd év közben külön lehet pályázni.
Részletes Indoklás
Bevételek:
Működési bevételek:
A működési bevételeknél a tervezhető lehetőségek közt vettük számba a kamat bevételt, koncessziós díjat a szociális kölcsönök és a köztemetések visszafizetését.
Közhatalmi bevételek:
Helyi adók:
Helyi adókból 5 100 e Ft bevétellel számolunk, amely az iparűzési adóból és a magánszemélyek kommunális adójából származik.
Az egyéb közhatalmi bevételek között terveztük a késedelmi pótlék díjakat 50 e Ft összegben.
Állami támogatások:
Az önkormányzatnak állami támogatásból 28 755 e Ft bevétele várható. A támogatás összegeit a 7. melléklet tartalmazza.
1. helyi önkormányzatok működésének támogatása 14 787 e Ft
2. települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása 5 021 e Ft
3. falugondnoki szolgáltatás támogatása 6 047 e Ft
4. kulturális feladatok támogatása 2 270 e Ft
5. települési önkormányzatok kulturális feladatainak bérjellegű: 630 e Ft
Egyéb működési célú bevételek:
Közfoglalkoztatás támogatására 3 069 e Ft-tal terveztünk.
Előző évi maradvány:
Az önkormányzat előző évi működési célú maradványa 32 437 e Ft, ami tartalmazza a 2023-ban elnyert és leutalt REKI támogatás összegét is.
Hitel felvételt 2024 évben nem terveztünk.
KIADÁSOK:
Személyi juttatások között a polgármester, alpolgármester tiszteletdíját, költségtérítését, a képviselő-testület tiszteletdíját, valamint a közfoglalkoztatottak személyi jutatásait tartalmazza.
Az 1 fő temető gondnok és az 1 fő közművelődési szakember munkabére, jutalma is tervezésre került.
Mozgókönyvtár ellátásával kapcsolatos feladatokra megbízási díj került tervezésre.
A falugondnok munkabére, ruházati költségtérítése, jutalma is tervezésre került.
A személyi juttatásokkal kapcsolatosan került tervezésre a munkaadókat terhelő járulékok.
A dologi kiadások között terveztük a közvilágítást, az önkormányzati épületek és az önkormányzat tulajdonában álló gépek karbantartását, a köztemető fenntartásának költségeit, a közutak karbantartását, a közösségi ház és a mozgókönyvtár működési költségeit, az egyéb épületek vagyonbiztosítását, és egyéb szolgáltatási díjakat, valamint ezek áfa-ját. Továbbá a hivatal működési kiadásait, a számlavezető pénzintézet által felszámított bankköltség összegét, a postaköltséget, az önkormányzati ingatlanok vagyonbiztosítását, nyomtatványok, irodaszerek költségeit, a riasztó felügyeleti díját. Terveink közt szerepel a Hősök szobrának karbantartása, az itt lévő kerítés cseréje és fásítás, illetve az önkormányzati hivatal kerítés festése. Az önkormányzat honlap szerkesztésre 500 e Ft összeget különít el. A falugondnoki és közművelődési szakember továbbképzése is tervezésre került.
Az NHSZ Zöldfok Településgazdálkodási és Kommunális Zrt-nek fizetendő 1 731 621 Ft. A Kaposvári Törvényszék a 17.G.40.098/2022/18. számú ügy ítéletében kötelezte az Önkormányzatot kártérítés, kamat és a perköltség megfizetésére.
A működési célú átadásokra tervezett összeg 1 810 e Ft (5. melléklet).
A Koppány-völgye Többcélú Kistérségi társulás feladataihoz való hozzájárulás tervezett összege 255 e Ft.
A „Koppány-Völgye KEK” Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft-vel történő megállapodás alapján 1 500 e Ft működési célú pénzeszköz átadást terveztünk háziorvosi alapellátásra, 15 e Ft-ot pedig az Anyatejes nap támogatására.
A Tabi Takáts Gyula Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolának (alsó tagozat) 20 e Ft támogatással, a Kaposvári Egyházmegyei Karitász - Utolsó Vacsora Plébánia Tab Karitászcsoport részére szintén 20 e Ft támogatással számoltunk.
Felhalmozási kiadások:
2021. évben a testület döntött a Kossuth L.u.-i járda átvételéről, melynek tervezett költsége 300 e Ft, ez továbbra is folyamatban van.
A temetőben urnafal bővítése és körülötte térköves tér kialakítása került tervezésre 2 600 e Ft összegben.
A további tételek az önkormányzat kötelező feladatainak megfelelő színvonalának ellátáshoz kapcsolódik, mint a könyvtár, közművelődés és a falugondnoki szolgálat.
Tervezésre került a településen egy kamera-rendszer kiépítése is 1 914 e Ft összegben, mely érintené a hivatalt, futballpályát, a Szőlőhegyi utat és a Fő utcát is.
A lehetséges új testületi tagok részére, illetve a leselejtezett laptop cseréjére 800 e Ft előirányzatot képeztünk új laptopok beszerzésére.
A hivatal épületéhez klíma kerülne beszerelésre 800 e Ft tervezett költséggel, hogy az önkormányzat a magas gázdíjat kiválthassa a kedvezőbb energiafelhasználású klímaberendezéssel.
A kultúrháznál terasz kerülne kialakításra, illetve járólapozása történne meg 800 e Ft összegben.
A harangláb és a bádogtető felújítására az önkormányzat 1 200 e Ft-ot különített el.
Tartalék:
Az önkormányzat 6 871 e Ft tartalékot képez, melyből 6 821 e Ft általános tartalék,
50 e Ft pedig céltartalék. A tartalékok felett a képviselő-testület rendelkezik.
Közfoglalkoztatás:
Torvaj Község Önkormányzata 2024. évben hosszabb időtartamú program keretében 3 fő foglalkoztatásával biztosítaná a település karbantartási (kommunális feladatok ellátása, közterületek és parkok takarítása, gondozása, hulladékgyűjtés, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, temetők karbantartása, árkok tisztítása, bozót- és cserje irtás, önkormányzat épületének karbantartása, hóeltakarítás és síkosság-mentesítés) feladatait, amennyiben a Munkaügyi Központ erre programjaival lehetőséget biztosít. A program támogatottsága várhatóan 80%-os lesz, 2024. március 1-től 2024. november 30-ig.
Áthúzódó programként jelenleg 1 programban folyik a közfoglalkoztatás 2023. december 1-től 2024. február 29-ig, 2 fő közterület takarító látja el feladatát 100% támogatottsággal.
A fenti áthúzódó programmal együtt éves szinten átlagosan 3 fő foglalkoztatását tervezzük közfoglalkoztatási jogviszony keretében a 2024. évi költségvetésben.
Ellátottak pénzbeli juttatásai:
A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli szociális ellátás nyújtható.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: szociális törvény) értelmében a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatnak a feladata.
Az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti feladatait a központi költségvetésből biztosított állami normatív támogatásból, valamint az önkormányzat saját bevételeiből látja el.
Az elmúlt években bekövetkezett hatásköri változások miatt mára már csak két ellátás, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és a szünidei gyermekétkeztetés maradt, amelynek a költségét az állam normatív alapon finanszírozza.
A képviselő-testület a szociális törvényben és az önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján települési támogatást, valamint más pénzbeli támogatásokat állapíthat meg.
Torvaj Község Önkormányzata - 2015. március hó 1. napjától - a Torvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni ellátások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban: helyi rendelet) szabályozza az önkormányzat által nyújtható ellátási formákat és a jogosultsági feltételeket. A helyi rendelet által nyújtható ellátások a következők:
Települési támogatások:
Létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás:
A helyi rendelet 2022. szeptember 14-i módosítása óta települési támogatásban lehet részesíteni azt a személyt, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150 e Ft-ot, egyedülálló esetén a 180 e Ft-ot.
A települési támogatás egyszeri összege, rászorultsághoz igazodva maximum 60 e Ft lehet.
A 2024. évi szociális kiadások fedezésére használható, növekvő állami támogatás figyelembevételével 2024. évre a 2023. évinél 39%-kal magasabb összegben került megtervezésre a létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatásra fordítandó előirányzat, a támogatásban részesítendők számának változatlanul hagyása mellett.
Szociális célú tűzifa önereje és szállítási költsége:
Települési támogatásként nyújtott, szociális célú tűzifára elsősorban a szociális törvény szerinti aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, vagy lakáscélú települési támogatásban részesülő, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család jogosult, aki a fenti ellátások valamelyikére a kérelem benyújtását megelőző hat hónapból legalább egy hónapig jogosult. Másodsorban azok részesülnek e támogatási formában, akiknek a jövedelme a létfenntartási gondok enyhítése céljából nyújtott települési támogatásra való jogosultságnál figyelembe veendő jövedelemhatárt nem haladja meg.
A tűzifa szállítási költségének jelentős emelkedése miatt 2024. évre a 2023. évinél magasabb előirányzattal számoltunk. A támogatásban részesítendők számának változatlanul hagyása mellett.
Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás:
Torvaj Község Képviselő-testülete az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként 30 e Ft települési támogatást állapít meg annak, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, amennyiben a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150 e Ft-ot, egyedülálló esetén a 180 e Ft-ot.
A támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot és a temetés költségeiről a támogatást kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát.
2023. évben elhunyt személy eltemettetése céljából nyújtott települési támogatás iránti kérelem nem érkezett, ezért a 2024. évre a 2023. évivel azonos létszámmal és előirányzattal számoltunk.
Lakhatás elősegítése érdekében nyújtott települési támogatás:
A lakhatás elősegítése érdekében annak a rászorulónak nyújtható települési támogatás, akinek nincs a szociális törvény 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona, valamint akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem az 100 e Ft-ot nem haladja meg. A támogatás összege jövedelemtől függően 5 e Ft, illetve 7 e Ft.
A 2023. évi felhasználás figyelembevételével 2024. évre a 2023. évivel azonos előirányzattal és létszámadattal számoltunk a lakhatás elősegítése érdekében nyújtott települési támogatás tervezése során.
Ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás:
Ápolási célú települési támogatás állapítható meg Torvaj Község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó nagykorú személy részére, amennyiben 18. életévét betöltött tartós beteg közeli hozzátartozója gondozását, ápolását végzi; regisztrált álláskereső és a munkanélküliek ellátására, társadalombiztosítási ellátására, valamint nyugellátásra nem jogosult; a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 35 e Ft-ot, egyedülálló esetén a 42 e Ft-ot nem haladja meg, és a szociális törvény 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkeznek; nem jogosult a szociális törvény 41. §-a alapján ápolási díjra.
Az ápolási célú települési támogatás a kérelem benyújtásának napjától 12 hónapra kerül megállapításra, összege 15e Ft/hó.
2023. évben ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás iránti kérelem nem érkezett, ezért a 2023. évi tervvel egyezően, csak 1 fő támogatásával számoltunk 2024. évre.
Elemi kár következményeinek elhárítása céljából nyújtott települési támogatás:
Torvaj Község Képviselő-testülete az elemi kárt szenvedett, a településen állandó lakóhellyel, vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő személyt rendkívüli települési támogatásban részesítheti, ha a családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150 e Ft-ot, egyedülálló személy esetén a 180 e Ft-ot.
A rendkívüli települési támogatás egyszeri összege - a rászorultságtól és a kár mértékétől függően – maximum 500 e Ft lehet.
2023. évben a fenti támogatás iránti kérelem nem érkezett, ezért a 2023. évivel megegyezően, 1 fő támogatásával és ugyanazzal az előirányzattal számoltunk 2024. évre.
Köztemetés:
A köztemetés megállapításának feltételeit a szociális törvény szabályozza. Köztemetés elrendelésére 2023. évben egy esetben került sor, előző években is 1-3 köztemetés volt a településen, ezért a 2023. évivel megegyezően 2 köztemetéssel számoltunk 2024. évre is, változatlan előirányzat mellett.
Oktatási intézmények tanulóinak nyújtandó támogatások
Étkezési térítési díjkedvezmény
A helyi rendelet értelmében a kettő, vagy több gyermekes, továbbá gyermeküket egyedül nevelő szülők az óvodába és általános iskolába járó gyermekekre tekintettel gyermekenként napi 30,- Ft étkezési térítési díjkedvezményben részesülhetnek, abban az esetben, ha a családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150 e Ft-ot, egyedülálló szülő esetén a 180 e Ft-ot. E térítési díjkedvezmény csak akkor vehető igénybe, ha a gyermek(ek) más térítési díjkedvezményben nem részesül(nek).
2023. évi tervvel megegyezően 2024. évre is 2 gyermek támogatásával számoltunk.
Gyermekek iskola kezdés és karácsony előtti támogatása:
A képviselő-testület az oktatási és nevelési intézménybe járó, életvitelszerűen a településen élő, egyéb kedvezményben nem részesülő gyermekeket évente egy alkalommal, továbbá a torvaji lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő gyermekeket, általános iskolai tanulmányaik befejezéséig évente egy alkalommal, támogatásban részesítheti, abban az esetben, ha a családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150 e Ft-ot, egyedülálló szülő esetén a 180 e Ft-ot.
A 2023. évi tényadatok figyelembevételével, 2024. évre a 2023. évivel megegyező előirányzattal terveztünk, és a támogatásban részesülők várható számát sem változtattuk a 2023. évi tervhez képest.
Újszülöttek támogatása:
A helyi rendelet értelmében a képviselő-testület az újszülött gyermeket nevelő, a gyermekkel egy lakcímen élő szülőt egyszeri 30 e Ft összegű támogatásban részesítheti, abban az esetben, ha a családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150 e Ft-ot, egyedülálló szülő esetén a 180 e Ft-ot.
Az 2023. évben újszülöttek támogatása iránti kérelem nem érkezett, ezért az előző évivel megegyezően 2024. évre is 1 igénylő támogatásával számoltunk.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:
Ezen ellátásra jogosultak nem részesülnek havi rendszerességgel pénzellátásban, csak egy évben két alkalommal augusztusban és novemberben kapnak pénzbeli támogatást.
A jogosultak részére fizetendő esetenkénti támogatás összege a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyermekek esetén 6,5 e Ft, míg a többi gyermek esetében 6 e Ft.
A 2023. évi tényadatok figyelembevételével, 2024. évre az előző évivel megegyezően 2 igénylő támogatásával számoltunk a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény tervezése során.
Szünidei gyermekétkeztetés:
A 2023. évi szünidei gyermekétkezést a településen senki nem vette igénybe, ezért 2024. évre is csak 1 igénylő támogatásával számoltunk.
Szociális étkezésben részesülők támogatása:
2023. évben a településen 1 személy részére került megállapításra kedvezmény, ezért 2024. évre is csak 1 ellátott támogatásával számoltunk.
Településkép védelmével kapcsolatos költségek
Torvaj Község Önkormányzata Képviselő-testülete elfogadta Torvaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 7/2018.(XII.27.) önkormányzati rendeletét, amely 2019. január 1. napján lépett hatályba.
A védett érték karbantartása, állapotának megóvása a tulajdonos kötelezettsége. A védett érték tulajdonosának kérésére a szokásos jókarbantartási feladatokon túlmenő, a védettséggel összefüggésben szükségessé váló, a tulajdonost terhelő munkálatok finanszírozásához az önkormányzat támogatást adhat. A támogatás mértékét a Képviselő-testület évente a költségvetésben határozza meg.
A település főépítésze - alkalmazása hiányában a polgármester - kérelemre szakmai konzultációt biztosít a településképi követelményekről.
Az építtetőnek vagy meghatalmazottjának az építés megkezdése előtt szakmai konzultációt kell kérni:
1. ha a tervezett építési tevékenység a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI.13.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó, egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység alapján történő új lakóépület építése, illetve meglévő épület bővítése történik,
2. közterületen kapubeálló, híd építése, átépítése esetén,
3. új elektronikus hírközlési építmény elhelyezése esetén:
-műtárgynak minősülő antenna szerkezetnél, ha annak bármely irányú mérete a bruttó 6 m-t meghaladja,
-antennatartó szerkezet méretétől függetlenül a szerkezetre antenna felszerelésénél, ha az antenna bármely irányú mérete a 4,0 m-t meghaladja.
Településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni az alábbi esetekben:
1. új építmény építési engedélyezési eljárását megelőzően,
2. meglévő építmény bővítésére, valamint a településképet érintő átalakítására irányuló építési, fennmaradási engedélyezési eljárást megelőzően, amelynél a településrendezési és építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII.7.) Korm. rendelet szerinti területi építészeti-műszaki tervtanácsnak nincs hatásköre, és amennyiben összevont telepítési eljárást, ezen belül telepítési hatásvizsgálati szakaszt nem kezdeményezett az építtető.
Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. mellékletében felsorolt, építési engedély nélkül végezhető építési munkák közül:
1. az épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása estén, amennyiben közterületről látható,
2. szobor, emlékmű, kereszt, emlékjel építése, elhelyezése esetén, ha annak a talapzatával együtt mért magassága nem haladja meg a 6,0 m-t,
3. építménynek minősülő, háztartási hulladék elhelyezésére szolgáló hulladékgyűjtő és -tároló, sorompó, árnyékoló elhelyezése esetén, amennyiben közterületről látható.
A község teljes közigazgatási területére vonatkozóan településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni:
1. védett érték közterületre néző homlokzatán történő színezés, új tetőhéjalás, nyílászáró csere, valamint előtető építése esetén;
2. védett értéken cégér, üzletfelirat stb. elhelyezése tekintetében;
3. reklámok, reklámhordozók elhelyezésével kapcsolatban.
A településképi követelmények megszegése esetén a polgármester felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a jogszabálysértésre és végzésben megfelelő határidőt biztosít a jogszabálysértés megszüntetésére.
A polgármester véleménye a fent meghatározott esetekben az önkormányzati főépítész szakmai álláspontján alapul.
Helyi lakáscélú támogatásra
A támogatás vissza nem térítendő támogatás formájában adható olyan lakás építéséhez vagy vásárlásához, amely a kérelmezők első önálló saját lakástulajdonát képezi, komfort nélküli lakás komfortos vagy összkomfortos lakássá történő átalakításához, valamint lakás felújításához.
A 2024-as évre a lakáscélú rendelet alapján 150 e Ft támogatási összeggel terveztünk.
A 2024. évi közvetett támogatások tervezett összegének indoklása:
Közvetett támogatások tervezésénél az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. 134. § alapján a méltányosság gyakorlásának lehetőségét vettük figyelembe. (10. melléklet)
Több éves kihatással járó kiadások indoklása:
Az önkormányzatnak nincs több éves kihatással járó ügylete. (11. melléklet)
Az Európai Uniós támogatással megvalósuló beruházások alakulása:
Európai Uniós támogatással 2024. évben most nem tervezünk. (9. melléklet)
Torvaj, 2024. február 20.
Léner Péter
polgármester