Csömend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 4/2022. (III.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 15

Csömend Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.15.
a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 4/2022. (III.9.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Csömend Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 4/2022. (III.9.) önkormányzati rendelete eddig egy alkalommal került módosításra.
A képviselő-testület a 2024. január 23. napján megtartott nyílt, soros ülésén a 2/2024. (I.23.) számú határozatával felkérte a jegyzőt, hogy a rendelet módosítását készítse elő olyan formában, hogy az kerüljön kiegészítésre a születési támogatással az alábbi feltételek szerint:
1. A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester a gyermek születése alkalmából – egyszeri pénzbeli, vagy természetbeni települési támogatás keretében – támogatásban részesítheti azt a gyermeket, akinek legalább egyik szülője a gyermek születését megelőzően, legalább egy éven át Csömend község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és ott életvitelszerűen él, valamint gyermekét saját háztartásában neveli, feltéve, hogy családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege a szociális vetítései alap összegének a tizenötszörösét nem haladja meg.
2. A születési támogatás összege 50.000 Ft.
3. A támogatás iránti kérelmet a gyermek születését követő 90 napon belül lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.
4. Gyermekenként egy kérelem nyújtható be.
5. A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, valamint a szülők és a gyermek lakcímkártyáját.
Magyarország biztonságát szolgál egyes törvények módosításáról szóló 2022. évi L. törvény a következők szerint módosította a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényt: változott a szociális ellátások és támogatások összegének megállapításánál a viszonyítás alap, mely a jövőben nem az öregségi nyugdíj, hanem az ún. szociális vetítési alap lesz. A változás oka, hogy a korábbi elsősorban a nyugdíjszakágazat mutatószáma, a szociális vetítési alap pedig a szociális területen veszi majd figyelembe a szakterület sajátosságait. A szociális vetítési alap összege megegyezik az öregségi nyugdíjminimum összegével, azaz 28.500 Ft.
A fentiek alapján elkészítésre került a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 4/2022. (III.9.) önkormányzati rendeletet módosító rendelet tervezete, mely jelen előterjesztés mellékletét képezi.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit, Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
A tervezett jogszabály jelentősnek ítélt hatásai:
- társadalmi hatása: a rendelet tervezetben foglalt módosítás alapján az önkormányzat bővebb körben tud támogatást biztosítani a településen élő gyermekek részére.
- gazdasági, költségvetési hatása: a rendelet tervezetben foglalt módosítások minimális többlet kiadást jelentenek az önkormányzat számára.
- környezeti, egészségi következménye: nincs.
- adminisztratív terheket befolyásoló hatása: minimális adminisztratív teher jelentkezik.
- a jogszabály megalkotásának szükségessége, elmaradásának várható következménye: a rendelet módosításával szélesebb körben tud támogatást biztosítani az önkormányzat a gyermek részére. A módosítás elmaradása esetén továbbra sem részesülnének támogatásban a település újszülöttjei.
- a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a rendelet módosítás a meglévő szervezeti, személyi, tárgyi és pénzügyi feltételekkel alkalmazható, további feltételek biztosítását nem igényli, a szükséges feltételek rendelkezésre állnak.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Kiegészítő rendelkezést tartalmaz a szociális ellátások rendszerére vonatkozóan.
A 2. §-hoz
Kiegészítő rendelkezést tartalmaz a kérelmek tartalmának meghatározására vonatkozóan.
A 3. §-hoz
Kiegészítő rendelkezést tartalmaz a polgármesteri hatáskörbe átruházott döntések vonatkozásában.
A 4. §-hoz
A születési támogatás beiktatására vonatkozó kiegészítő rendelkezést tartalmaz.
Az 5. §-hoz
A 2. melléklet módosítására vonatkozó rendelkezést tartalmaz.
A 6. §-hoz
A „az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb” szövegrész „a szociális vetítési alap” szövegre való módosításáról rendelkezik.
A 7. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.