Bedegkér Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.11.) önkormányzati rendelete

A KÖTELEZŐ KÉMÉNYSEPRŐ-IPARI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL

Hatályos: 2014. 01. 01- 2022. 07. 31

Bedegkér Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.11.) önkormányzati rendelete

A KÖTELEZŐ KÉMÉNYSEPRŐ-IPARI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL1

2014.01.01.

Bedegkér Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, valamint az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 2012. évi XC. tv. 3. §-ában kapott felhatalmazás alapján átvállalja a kötelezően biztosítandó kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátását és a következő rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § 1)Bedegkér Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testülete) a kéményseprő-ipari tevékenység ellátására helyi közszolgáltatást szervez, és e tevékenység ellátásáról a helyi közszolgáltatás útján gondoskodik

2)A kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás (továbbiakban: kéményseprő-ipari közszolgáltatás) célja az élet és vagyonbiztonság, valamint a tűzbiztonság óvása érdekében a kémények (égéstermék-elvezetők) rendeltetésszerű és biztonságos működtetésének biztosítása.
3)A kéményseprő-ipari helyi közszolgáltatás Bedegkér egész közigazgatási területére kiterjed.

2. § 1)A kéményseprő-ipari közszolgáltatással érintett kéményt magában foglaló lakás vagy más helyiség tulajdonosa, használója (a továbbiakban együtt: tulajdonos) az 1. § (1) bekezdésben foglalt közszolgáltatást köteles igénybe venni.

2)A kéményseprő-ipari közszolgáltatással kapcsolatos szerződéses jogviszony az ingatlan tulajdonosa és a 3. § (1) bekezdése szerinti Szolgáltató között a szolgáltatás igénybevételével jön létre.

3. § 1)Bedegkér Község közigazgatási területén a kéményseprő-ipari közszolgáltatás teljesítésére kizárólagos jogot szerzett szolgáltató a Somogy Kéményseprő-Mester Kft. (Kaposvár Ivánfahegyalja u. 21.) (a továbbiakban: Szolgáltató).

2)A tulajdonos a 3. § (1) bekezdésben megjelölt Szolgáltató tevékenységét köteles a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátása során igénybe venni.
Kéményseprő-ipari közszolgáltatási tevékenységek

4. § 1)A kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás keretében a Szolgáltatónak a 63/2012 (XI. 11.) BM rendeletben meghatározott munkálatokat kell elvégezni az ott meghatározott módon.

2)A kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás szervezett ellátása kiterjed a lakásban és más helyiségben lévő tüzelőberendezés égéstermékeinek elvezetésére szolgáló - épülő vagy más használatban levő - kémény és tartozékainak (füstcsatorna stb.) ellenőrzésére, tisztítására, műszaki felülvizsgálatára, a használatával összefüggő szakvélemény adására, az összekötő elemek ellenőrzésére, szükség szerinti tisztítására, a levegőellátás meglétének ellenőrzésére, a 11 KW teljesítmény feletti gáztüzelő berendezések égéstermék CO tartalmának ellenőrzésére.
3)A kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás nem terjed ki arra a kéményre, amely használaton kívül áll, és amelynek minden nyílását befalazták vagy nem éghető anyaggal tömören, illetőleg egyéb nem oldható szerelési technológiával (kötéssel) lezárták és a kéménytisztítás helyén jól látható módon megjelölték.
A kéményseprő-ipari közszolgáltatási munkák ellátása,
a Szolgáltató kötelezettségei

5. § 1)A Szolgáltató a közszolgáltatási tevékenysége során - valamennyi tulajdonos tekintetében - a jogszabály szerinti kötelezettségeinek folyamatosan köteles eleget tenni.

2)A Szolgáltatónak a tevékenység ellátása során rendelkeznie kell
-a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó személyzettel,
-a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges nyilvántartási rendszerrel.
3)A műszaki felülvizsgálat során a kémények (égéstermék-elvezetők) füsttömörségét, élet- és vagyon biztonsági okok miatt minden esetben ellenőrizni kell.
4)A Szolgáltató a munka megkezdése előtt kellő időben - de a munka megkezdését legalább 8 nappal megelőzően - köteles a tulajdonost írásban vagy hirdetmény útján értesíteni.
5)A kiértesítés történhet hirdetmény (plakát), és szórólap formájában is. A kiértesítés ismételt esetben (pl. első alkalommal akadályozatás, zárt lakás stb.) névre szóló, tanúk előtt postaládába helyezett értesítéssel történik.
6)Tűz- és balesetet (halálesetet) követő vizsgálatok során a hatóságokkal a Szolgáltató köteles együttműködni és a rendelkezésre álló adatokat a hatóságoknak átadni.
A tulajdonos kötelezettségei

6. § 1)A tulajdonos köteles a kéményseprő-ipari közszolgáltatási tevékenység ellátásából fakadó munkálatok elvégzését tűrni és a munka akadálytalan, biztonságos végzéséhez szükséges előfeltételeket (pl.: az érintett helyiségekbe való bejutás lehetőségét) biztosítani.

2)A kéményseprő-ipari közszolgáltatás elvégzését a tulajdonos vagy megbízottja az ún. sormunkakönyvben aláírásával köteles igazolni.
3)A koromzsák tisztításakor a tulajdonos köteles megfelelő gyűjtőedényről, illetve annak ürítéséről gondoskodni.
4)Bérlemény esetében a tulajdonos köteles a bejelentett kéményseprő-ipari munka végzésének időpontjáról a használót értesíteni.
5)A tulajdonos a kéményseprő-ipari tevékenység végzése során feltárt és írásban tudomására hozott szabálytalanságot köteles a következő ellenőrzésig megszüntetni, és a szabálytalanságok megszüntetését a Szolgáltatónak bejelenteni.
6)A kémény rendeltetésszerű, biztonságos használatával összefüggő javítási, hibaelhárítási tevékenységet minden, a kémény nyomvonalán érintett tulajdonos tűrni köteles.
A Szolgáltató kiválasztásának szabályai, a szerződés megkötése

7. § 1)A kéményseprő-ipari tevékenységgel kapcsolatos közszolgáltatást nyújtó Szolgáltató kiválasztása nyilvánosan meghirdetett pályáztatással történik.

2)A Képviselő-testület Szolgáltatónak csak egy intézményt (szakvállalkozást) jelöl ki.
3)A pályázati kiírásban rögzíteni kell, hogy a kéményseprő-ipari közszolgáltatás elvégzésére csak az az intézmény vagy szakvállalkozás nyújthat be pályázatot, aki a jogszabályokban foglalt követelményeknek megfelel, továbbá rendelkezik:
-a tulajdonában, kezelésében vagy bérleményében lévő, olyan telephellyel, amely alkalmas a közszolgáltatás végzéséhez szükséges felszerelések, berendezések és eszközök tárolására és karbantartására.
-a közszolgáltatás megszervezéséhez és teljesítéséhez a jogszabályok előírásainak megfelelően képzett és megfelelő létszámú szakemberállománnyal,
-referenciával, amely garantálja, hogy teljes körű és osztatlan szolgáltatási kötelezettségének és felelősségének az egész szolgáltatási időszakban képes eleget tenni.
4)A pályázati felhívás megjelenésének és a pályázat benyújtásának határideje között legalább 45 napnak kell eltelnie. A Szolgáltató kiválasztásáról a Képviselő-testület a benyújtásra nyitva álló határidő lejártát követő 60 napon belül dönt.
5)A pályázat elbírálása során - a szolgáltatás biztonsága érdekében - a Képviselő-testület figyelembe veszi a pályázó jegyzett tőkéjének mértékét, vagy egyéni vállalkozó esetén a pályázó vagyoni helyzetét.

8. § 1)A pályázat alapján kiválasztott Szolgáltatóval a kéményseprő-ipari kötelező közszolgáltatás teljesítésére a polgármester - az Önkormányzat nevében - szerződést köt.

2)A szerződés 5-10 évre szól. A szerződés az aláírás napján jön létre és az aláírást követő év első napjától számított 5.-10. év utolsó napján szűnik meg. A szerződésben a Szolgáltató kötelességeként kell meghatározni e rendeletben, illetve a pályázati kiírásban megjelölt feltételeket, továbbá a benyújtott pályázatban szereplő vállalásokat.
3)A szerződésben rögzíteni kell továbbá különösen:
(a)a kéményseprő-ipari kötelező közszolgáltatás hatályos jogszabályok szerint elvégzendő munkálatait,
(b)a kéményseprő-ipari kötelező közszolgáltatás igazolási és ellenőrzési módját,
(c)a közszolgáltatás finanszírozásának módját és feltételeit,
(d)a szolgáltatónak a lakosság felé irányuló tájékoztatási kötelezettségét,
(e)a szerződés módosításának lehetséges okait és eljárási rendjét.
(f)A szerződés felmondásakor legalább 6 havi ellátási kötelezettséget
(g)A szerződés mellékletét képező dokumentumok (nyilvántartás, folyamatban lévő ügyek) listáját
4)Ha a közszolgáltatási szerződés meghatározott ideje lejár, vagy a Szolgáltató más okból nem képes a közszolgáltatás ellátására, a polgármester legfeljebb 6 hónapi időtartamra megbízást adhat - pályázat nélkül - a közszolgáltatás teljesítésére, amíg a Szolgáltató pályázaton történő kijelölésére nem kerül sor. A Szolgáltatónak a polgármester által adott megbízást a Képviselő-testület határozatával legfeljebb további 6 hónappal meghosszabbíthatja.
5)A szerződés közös megegyezéssel bármikor felmondható. Egyoldalúan akkor mondható fel a szerződés, ha azt a másik fél tartósan és súlyosan megszegi. Súlyos szerződésszegés esetén azonnali hatállyal felmondható a szerződés.
6) A szerződés lejártát megelőzően 6 hónappal vagy felmondását követő 3 hónapon belül a Képviselő-testület újabb pályázatot ír ki a közszolgáltatás ellátására.
7)A Képviselő-testület a kötelező közszolgáltatás ellátásának, valamint a szerződés végrehajtásának tapasztalatait a szerződés tartama alatt évente egyszer értékeli.
A kéményseprő-ipari közszolgáltatás díja

9. § 1)A kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás igénybevételéért a tulajdonos alkalmanként díjat köteles fizetni. A kötelező közszolgáltatás díját e rendelet melléklete tartalmazza.

2)A Szolgáltató vállalja, hogy az éves díjemelés előterjesztésének mértéke a jogszabályok által megengedett díjtétel alatt lesz.
3)A mindenkor érvényes díjról, a díjért végzendő tevékenység feltüntetésével a Szolgáltatónak díjjegyzéket kell készíteni.
4)Az egyedi- és gyűjtőkémények, valamint azok füstcsatornái közszolgáltatási díjának megállapítása naptári évre történik.
5)Azok a szolgáltatás igénybevételére kötelezett tulajdonosok, akik ezt a Szolgáltatótól a tárgyévet megelőző év október 1-ig írásban kérik, a díjat egy összegben, a munka elvégzését követően fizethetik meg.
6)A kéményseprő-ipari közszolgáltatási tevékenységek köréből
(a)a lakó- és közösségi épületekben végzett ellenőrzési, tisztítási és műszaki felülvizsgálati munkák díját az épületek tulajdonosa, illetve bérlője,
(b)üzemi tüzelőberendezések füstgáz elvezetésére szolgáló kéményekkel kapcsolatos kéményseprő-ipari munkák díját a kémény és tüzelőberendezés használója (üzemeltetője),
(c)minden egyéb kéményseprő-ipari tevékenység díját az igénybevevő köteles megfizetni.
7)Év közben használatba vett vagy megszüntetett kéménynél az időarányos évi díjat a használatbavételt (megszüntetést) követő hó első napján kell érvényesíteni, illetve jóváírni.
8)A közszolgáltatás egyéb díjait, beleértve a megrendelésre végzett munkálatok díjait is, a munka elvégzését követően a Szolgáltató által benyújtott számla alapján kell megfizetni.
9)A Szolgáltató vagy megbízottja által a szolgáltatási díjról kiállított számlát a közszolgáltatás igénybevevője 15 napon belül köteles kiegyenlíteni. 15 napon túli kiegyenlítés esetén a Szolgáltató a megfizetni elmulasztott összeg után a Ptk. által meghatározott késedelmi kamatot számít fel.

10. § 1)A tulajdonost a Szolgáltató vagy megbízottja írásban szólítja fel az elmaradt díj, illetve kamat megfizetésére. Az írásbeli felszólítás tulajdonos általi kézhezvételét követő 30 nap eredménytelen elteltével a Szolgáltató követelésének jogi úton érvényt szerezhet.

2)A kötelező közszolgáltatás díját tartalmazó számlaszolgáltatással összefüggő adataival kapcsolatban a tulajdonos a Szolgáltatónál, a számlázással kapcsolatban pedig a díj beszedőjénél kifogást emelhet. A kifogásnak a számla kiegyenlítésével kapcsolatos kötelezettség teljesítésére halasztó hatálya nincs. Az írásban tett kifogásra a Szolgáltató - egyet nem értése esetén is - 30 napon belül írásban válaszolni köteles. Ha a túlszámlázást megállapító kifogásnak a Szolgáltató vagy megbízottja helyt ad, a többletösszeget és időarányos kamatait visszafizeti vagy a tulajdonos kérésére az esedékes díjfizetési kötelezettségbe betudja.
3)Nem tagadható meg a közszolgáltatás díjának megfizetése, ha a Szolgáltató a közszolgáltatással kapcsolatos kötelességének az időjárás vagy más elháríthatatlan ok akadályozta, és a Szolgáltató az akadály elhárulását a lehető legrövidebb idő alatt, de legfeljebb 30 napon belül pótolta mulasztását.
4)Az ingatlan tulajdonosának változása esetén a közszolgáltatás díját eltérő megállapodás hiányában a tulajdonosváltozás hónapjának utolsó napjáig a régi, azután pedig az új tulajdonos köteles megfizetni.

11. § 1)A tulajdonos köteles megtéríteni a Szolgáltató költségeit, ha a Szolgáltató az előírt értesítési kötelezettségének eleget tett, és a munka elvégzésében megakadályozták vagy a munka elvégzésének feltételeit nem biztosították.

2)Ha a kéményseprő-ipari közszolgáltatás a kéményseprő mulasztásából adódóan marad el, az el nem végzett munka díját és időarányos kamatait vissza kell fizetni.
Vegyes, átmeneti és hatálybaléptető rendelkezések

12. § A Szolgáltató tevékenységének ellátása során jogosult teljesítési segédként olyan gazdasági társaságot vagy érvényes egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkező természetes személyt igénybe venni, aki a kéményseprő-ipari közszolgáltatással kapcsolatos tevékenység egyes feladatainak ellátásához megfelelő műszaki felszereltséggel és szakképzett szakemberállománnyal rendelkezik. A teljesítési segéd tevékenységéért a Szolgáltató ugyanúgy felel, mint a saját tevékenységéért.

13. § 1)E rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

2)A rendelt kihirdetésével hatályát veszti az önkormányzat 8/2002. (XII. 11.) önkormányzati rendelete.
1

Az önkormányzati rendeletet a Bedegkér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. augusztus 1. napjával.