Bedegkér Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015. (X.22.) önkormányzati rendelete

Szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 10. 22- 2022. 07. 31

Bedegkér Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015. (X.22.) önkormányzati rendelete

Szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól1

2015.10.22.

Bedegkér Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ban kapott felhatalmazás alapján, és a 47. § (3) bekezdése alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. törvény ( a továbbiakban: költségvetési törvény) 1. melléklet IX. Helyi önkormányzatok támogatási fejezet 13. A helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsoló kiegészítő támogatása alapján a következőket rendeli el:

A támogatásra vonatkozó általános szabályok
A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A belügyminiszter által meghirdetett Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. törvény ( a továbbiakban: költségvetési törvény) 1. melléklet IX. Helyi önkormányzatok támogatási fejezet 13. A helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsoló kiegészítő támogatása pályázat keretében szociális célú tüzifa vásárláshoz kiegészítő támogatást biztosított Bedegkér Község Önkormányzata számára.

(2) E rendelet célja, hogy Bedegkér településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, települési támogatás, egyszeri tűzifa juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, megítélés menetét.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Bedegkér közigazgatási területén életvitelszerűen, bejelentett lakó vagy tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárokra.

A támogatás feltételei

2. § (1) A település képviselő-testülete a (2)-(3) bekezdésében meghatározott feltételeknek megfelelő személyek részére támogatást biztosíthat.

(2) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatás keretében előnyben részesíti azt a személyt aki/akinek

a) aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti:

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

ac) települési támogatásra jogosult személy

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(3) A jelen rendelet 2. § (2) bekezdésén foglaltakon túl támogatás nyújtható annak a személynek is, aki jövedelmi és vagyoni miatt aránytalan nehézséget okoz lakásának fűtése. Ezen rászorultság alapján igazolja, hogy a közös háztartásban élők egy főre jutó jövedelme a mindenkori sajátjogú öregségi nyugdíj 150 %-át, egyedül élő esetén 200 %-át nem haladja meg.

(4) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(5) Háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa állapítható meg.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család

a) aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy ilyen tevékenységből jövedelmet vagy tűzifát szerzett,

b) azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) A szociális tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át más személynek, kizárólag saját célra használhatja fel.

4. § (1) Az önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

A támogatás igénylésének menete

5. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás e rendelet 1. számú melléklete szerint benyújtott

kérelemre indul.
(2) A kérelmeket 2015. november 16. napjáig lehet a Kapolyi Közös Önkormányzati Hivatalnál benyújtani.
(3) A kérelmek elbírálása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A Képviselő-testület a támogatásról a soron következő rendes ülésén, de legkésőbb 2015. december 15. napjáig dönt.
(4) A tűzifa átvételét a jogosult e rendelet 2. számú melléklete szerinti átvételi elismervény aláírásával igazolja.

6. § (1) A támogatás kizárólagos forrása a hivatkozott pályázat, az Önkormányzat számára megállapított 1 257 300,-Ft kiegészítő támogatás, valamint az Önkormányzat által biztosított szállítási költség, mint saját forrás.

(2) A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a 4. §-ban meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani.

Záró rendelkezések

7. § (1) E rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével a 17/2013.(XII.27.) számú rendelet 26. §-a hatályát veszti.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

Az önkormányzati rendeletet a Bedegkér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte 2022. augusztus 1. napjával.