Bedegkér Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017. (XI.3.) önkormányzati rendelete

A SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI PÉNZBELI, TERMÉSZETBENI ÉS INTÉZMÉNYI ELLÁTÁSOK HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL SZÓLÓ 17/2013.(XII. 27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL

Hatályos: 2017. 11. 04- 2017. 11. 03

Bedegkér Község Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Sztv.) 10. § (1) bekezdésében és 45. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a 4/2016. (VIII. 3.) és a 2/2015 (II.24.)  önkormányzati rendelettel módosított 14/2013. (XII.16.)  önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:



  1. §

Az Ör. kiegészül:

  1.  a 20/A.  § -al az alábbiak szerint:


Gyermeket nevelő családok és nyugdíjasok  egyszeri, év végi települési támogatása


20/A.  §


  1. A képviselő-testület a jövedelmi és vagyoni viszonyaikra tekintet nélkül évente egy alkalommal év végi települési támogatásban részesítheti az alábbi együttes feltételeknek megfelelő azon  személyeket, akik:
  1. Bedegkér községben lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, és
  2. nyugellátásban, nyugdíj előtti segélyben, rehabilitációs ellátásban, rokkantsági ellátásban részesülnek vagy háztartásukban jövedelemmel nem rendelkező 23 év alatti gyermekükről gondoskodnak..
  1. A támogatás megállapítására irányuló önkormányzati hatósági eljárás hivatalból indul.
  2. A támogatás értéke az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelelő személyenként legfeljebb 10 000 forint.
  3. A támogatás egyedi önkormányzati hatósági határozattal kerül megállapításra.
  4. A támogatás megállapításáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.”



  1. a 20/B. §-al az alábbiak szerint:


Gyermek születése esetén nyújtható egyszeri támogatás


20/B. §


  1. A képviselő-testület jövedelmi és vagyoni viszonyaikra tekintet nélkül a községben lakó vagy tartózkodási hellyel rendelkező szülőket illetve gyermekét egyedül nevelő szülőt gyermekük születésére tekintettel egyszeri, 50000 forint összegű  támogatásban részesíti.
  2. A támogatás kérelemre vagy hivatalból is megállapítható a gyermek születésétől számított 6 hónapon  belül
  3. A támogatásra való jogosultság megállapításához a kérelemre vagy hivatalból indított szociális igazgatási eljárásban be kell szerezni, illetve csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.
  4. A támogatás megállapításáról a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a                polgármester dönt.”




  1. §

Záró rendelkezések


A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Bedegkér, 2017. október 31.



Steinbacher Jenő                                                                                                dr. Mezőfi Ágnes

                  polgármester                                                                                                        jegyző


A rendelet kihirdetve:


Bedegkér, 2017.  november 3.



                                                                                                             dr. Mezőfi Ágnes

                                                                                                                      jegyző



Indokolás



A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi törvény  (Szoc. törvény) e rendelet felhatalmazó rendelkezésben hivatkozott 45. § (1) bekezdése lehetőséget ad arra, hogy a képviselő-testület a törvény rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként, önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján - pénzbeli vagy természetbeni formában - települési támogatást nyújt. Települési támogatás keretében nyújtható támogatásként a  törvény  különösen az alábbiakat jelöli meg:

a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,

b) a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére,

c) a gyógyszerkiadások viseléséhez,

d) a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére.

A Szoc. törvény nem zárja ki ezeken kívül más célú települési támogatás megállapítását.

A képviselő-testület az éves költségvetéséről szóló rendeletében tervezte a településen élők, Ör. -ben meghatározott feltételeknek megfelelő személyek támogatását. Az egyes támogatások megállapításához szükséges  a támogatás nyújtása feltételeinek, eljárási szabályainak önkormányzati rendeletben szabályozása, mely alapján az egyedi önkormányzati hatósági határozatok meghozhatók.

Tekintettel arra, hogy a támogatások valamennyi a rendeletben foglalt feltételeknek megfelelő személyek részére a rendeletben konkrétan megjelölt összegben kerül megállapítására, a támogatásról való döntés polgármesterre történő átruházása indokolt.


Részletes indokolás:


Az 1. §-hoz:

A költségvetésben tervezett forrás figyelembevételével a gyermeket nevelő családok és a nyugdíjasok támogatása javasolható.

Az Ör.-t kiegészítő 18/A. §

(1) bekezdéshez: A bekezdésbe foglalt rendelkezés meghatározza, hogy mikor, mely személyeknek adható és milyen jellegű az év végi támogatás. Fontos hangsúlyozni, hogy a támogatás a megállapítására vonatkozó feltételek megléte esetén is csak adható, mivel megállapítása függ az önkormányzat szociális célra rendelkezésre álló előirányzatától.


A (2) bekezdéshez:  A támogatás nem függ a támogatásban részesülők vagyoni, jövedelmi viszonyaitól, és a támogatottak köre az (1) bekezdésben meghatározott feltételekre tekintettel a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból megismerhető, ezért a támogatás  megállapítása hivatalból történik


A (3) bekezdéshez: A támogatás mértékét  - figyelembe véve, hogy körülbelül …………  fő felelhet meg a feltételeknek – személyenként legfeljebb 10000 forintban határozza meg.


Az (5) bekezdéshez: A támogatotti kör egyértelműen megállapítható, a támogatásra jogosító feltételek objektívek, nagyobb számú határozathozatalra kerül sor, ezért indokolt a döntés polgármester hatáskörébe utalása.



A 2. § -hoz


Az alacsony születésszámra, a településen élők jövedelmi helyzetére tekintettel a családokban gyermekek vállalása gyermek születése a tervezetben javasolt egyszeri szociális juttatással is támogatható.

Az Ör.-t kiegészítő 18/B. §

  1. bekezdéséhez: gyakorlatilag a támogatás személyi hatályát határozza meg az e bekezdésbe foglalt rendelkezés
  2. bekezdéshez: A támogatás nem függ a támogatásban részesülők vagyoni, jövedelmi viszonyaitól, és a támogatottak köre az (1) bekezdésben meghatározott feltételekre tekintettel a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból megismerhető, ezért a támogatásmegállapítása kérelemre vagy hivatalból is történhet
  1. bekezdéshez: A támogatotti kör egyértelműen megállapítható, a támogatásra jogosító feltételek objektívek,ezért indokolt a döntés polgármester hatáskörébe utalása