Osztopán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetben nyújtott települési támogatásokról szóló önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 06. 28- 2015. 06. 29

Osztopán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetben nyújtott települési támogatásokról szóló önkormányzati rendelet módosításáról

2015.06.28.

Osztopán Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, a 12. § (8) bekezdés tekintetében, az Szt. 26. §-ában, a 12. § (8) bekezdés tekintetében, az Szt. 32. § (1) bekezdés b) pontjában, az 5. § (2) bekezdés tekintetében, az Szt. 32. § (3) bekezdésében, az 5. § (6)-(l0) bekezdés tekintetében, a 7. § tekintetében, a 7. § (5) és (9) bekezdések tekintetében, a 8. § (6)–(8) bekezdések tekintetében, a 10–13. § tekintetében, a 14. § (2)–(4) bekezdések tekintetében, valamint a 15. § tekintetében, az Szt. 45. § (1) bekezdés a) pontja tekintetében, a 7. § c) pontja tekintetében, a 8. §, az Szt. 45. § (3) bekezdésében, a 9–13. §, valamint 14. § (1) bekezdése tekintetében, az Szt. 48. § (4) bekezdésében, a 14. § (2) bekezdés tekintetében, az Szt. 132. § (4) bekezdés g) pont, a 6. § bekezdés tekintetében, az Szt. 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a 16. § (1) bekezdés tekintetében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A pénzbeli és természetben nyújtott települési támogatásokról szóló 1/2015(II.24.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő (11) bekezdéssel egészül ki:

2. § A pénzbeli és természetben nyújtott települési támogatásokról szóló 1/2015(II.24.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő (11) bekezdéssel egészül ki:

„(11) Amennyiben a jogosult helyzete köztudomású, úgy a döntésre jogosult hivatalból jövedelemvizsgálat nélkül rendkívüli eseti, valamint eseti gyermekvédelmi támogatást biztosíthat a rendelet 11. § (3) bekezdésében és a 12. § (4) bekezdésében meghatározottak figyelembe vételével.”

3. § A pénzbeli és természetben nyújtott települési támogatásokról szóló 1/2015(II.24.) önkormányzati rendelet 7. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(11) A rendszeres kiadások költségeit:

a) Vezetékes gáz, valamint tűzifa vegyes használata esetén az egy hónapra jutó átlagos kiadást a kérelem beadását megelőző havi gázszámla, valamint az előző fűtési időszak alatt felhasznált tűzifa mennyiségének egy hónapra jutó összege alapján kell számítani. Tűzifa számlájának hiánya esetén a kérelmező írásos nyilatkozata is elfogadható. Vegyes tüzelés használata esetén havi költségként legfeljebb 12.000 Ft vehető figyelembe.

b) Tűzifa használata esetén az előző fűtési időszakban felhasznált tűzifa mennyiség számlái alapján számított egy havi költség. Számla hiányában a kérelmező írásos nyilatkozata is elfogadható. Fatüzelés esetén havi költségként a nyilatkozat szerinti összeg, de legfeljebb havi 8.000 Ft vehető figyelembe költségként.

c) Amennyiben a háztartás PB gázt használ, úgy havi egy db 22 kg-os palack költsége vehető figyelembe havi kiadásként.”

4. § (1) A pénzbeli és természetben nyújtott települési támogatásokról szóló 1/2015(II.24.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdés b) pontja a következő bi) alponttal egészül ki:

(A Képviselő-testület által átruházott hatáskörben az elemi kár elhárításához kapcsolódó eset kivételével a polgármester eseti támogatásra való jogosultságot állapíthat meg kérelemre, vagy hivatalból annak a személynek,

alkalmanként jelentkező többletkiadások, így különösen:)

„bi) téli tüzelő beszerzése”

(2) A pénzbeli és természetben nyújtott települési támogatásokról szóló 1/2015(II.24.) önkormányzati rendelet 11. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Téli tüzelő beszerzéséhez eseti települési támogatásként természetben nyújtott tűzifa biztosítható, az önkormányzat rendelkezésére álló tűzifája mennyiségének erejéig:

a) melyre az Szt. szerinti aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, lakhatási támogatásban, illetve a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő család jogosult, aki a felsorolt ellátások valamelyikére a kérelem benyújtását megelőző hat hónapból legalább egy hónapig jogosult.

b) Természetben nyújtott tűzifa adható kérelemre, vagy hivatalból az a) pontban meghatározott személyeknek.

c) A kérelemre nyújtott támogatásra a települési eseti támogatásra megállapított jövedelemszabályokat kell alkalmazni, amennyiben a kérelmező nem részesül az a) pontban meghatározott ellátások valamelyikében.

d) Amennyiben a polgármester megítélése szerint létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetben van a támogatni kívánt személy, úgy hivatalból, jövedelmére tekintet nélkül nyújtható a tűzifa támogatás.”

5. § A pénzbeli és természetben nyújtott települési támogatásokról szóló 1/2015(II.24.) önkormányzati rendelet

a) 5. § (8) bekezdésében az „Amennyiben” szövegrész helyébe az „A települési eseti támogatás egészében vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A természetbeni szociális ellátás formájáról és módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell. Amennyiben” szöveg,

b) 7. § (1) bekezdésében a „képviselő-testület” szövegrész helyébe a „Képviselő-testület” szöveg, az „ , a háztartás tagjai által” szövegrész helyébe az „az általuk” szöveg és a „(2) bekezdésben meghatározott rendszeres kiadásaik viseléséhez lakásfenntartási támogatást nyújt” szövegrész helyébe a „rendszeres kiadások viseléséhez lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatást biztosíthat” szöveg,

c) 7. § (2) bekezdésében a „lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások körén a villanyáram-, a víz-” szövegrész helyébe a „támogatás villanyáram, a víz” szöveg és a „díját, albérleti díjat, és a tüzelőanyag költségeit kell érteni” szövegrész helyébe a „díjához, albérleti díjhoz, tüzelőanyag költségéhez használható fel” szöveg,

d) 7. § (3) bekezdés nyitó szövegrészében a „Lakásfenntartási támogatásra jogosult” szövegrész helyébe az „A lakhatáshoz kapcsolódó támogatásra” szöveg és az „ , akinek háztartásában:” szövegrész helyébe a „jogosult, akinek a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, egyedül élő esetén a 200 %-át és a lakásfenntartással kapcsolatos igazolt havi rendszeres kiadások mértéke a háztartás nettó összjövedelmének 20 %-át eléri, vagy meghaladja, valamint a háztartás egyik tagja sem rendelkezik vagyonnal.” szöveg,

e) 8. § (1) bekezdésében a „betegellátás keretében” szövegrész helyébe a „betegellátás keretében” szöveg,

f) 11. § (1) bekezdés b) pont bh) alpontjában a „ .” szövegrész helyébe a „ ,” szöveg

lép.

6. § Hatályát veszti a pénzbeli és természetben nyújtott települési támogatásokról szóló 1/2015(II.24.) önkormányzati rendelet

a) 7. § (1) bekezdésében a „települési támogatás keretében” szövegrész és a „ , vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség” szövegrész,

b) 7. § (2) bekezdésében az „amennyiben PB gázt használ a kérelmező, úgy egy db 22 kg-os palack költsége, a” szövegrész,

7. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 2–6. § 2015. június 28-án lép hatályba.