Osztopán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 16.) önkormányzati rendelete

az év végi pénzbeli települési támogatásról

Hatályos: 2021. 11. 22- 2021. 12. 04

Osztopán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 16.) önkormányzati rendelete

az év végi pénzbeli települési támogatásról

2021.11.22.

Osztopán Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza Osztopán Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által év végén az időskorúak részére biztosított pénzbeli szociális ellátás formáját, mértékét, az igénybevételhez kapcsolódó jogosultsági és eljárási szabályokat.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya – ha törvény vagy e rendelet eltérő szabályt nem állapít meg – azokra a kérelmezőkre terjed ki, akik Osztopán községben lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek és életvitelszerűen a településen élnek.

(2) A lakcím meghatározása szempontjából a lakcímet igazoló hatósági igazolvány, illetőleg a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerinti közhiteles hatósági nyilvántartás adatai irányadók.

Értelmező rendelkezések

3. § (1) E rendelet alkalmazásában a fogalmak tekintetében a Sztv. 4. §-nak rendelkezései irányadók.

Hatásköri rendelkezések

4. § Az e rendeletben szabályozott támogatások megállapításával kapcsolatos hatáskört a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

Eljárási rendelkezések

5. § (1) A szociális rászorultságtól függő e rendeletben szabályozott támogatások megállapítására irányuló kérelmeket a Somogyjádi Közös Önkormányzati Hivatal Osztopáni Állandó Ügyfélfogadási Helyén (továbbiakban: Hivatal) (7444 Osztopán, Fő utca 11.) kell benyújtani.

(2) A támogatást az Önkormányzat által erre a célra rendszeresített formanyomtatványán lehet kérelmezni.

(3) A pénzbeli támogatások kifizetésére a kérelem beadását követő 10 napon belül kerül sor.

Év végi települési támogatások formái

6. § (1) A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli szociális ellátás nyújtható.

(2) Szociális rászorultság esetén a kérelmező számára a Képviselő-testület az arra jogosult személynek pénzbeli ellátásként időskorúak részére nyújtott év végi települési támogatást állapít meg,

II. Fejezet

Pénzbeli ellátás

Időskorúak részére nyújtott évvégi települési támogatás

7. § (1) Az év végi időskorú személyek települési támogatása, szociálisan rászorult idős kort megélt személyek év végi kiadásaikhoz nyújtott egyszeri, pénzbeli ellátás.

(2) Az időskorú személyek támogatása iránti kérelem az Önkormányzat által erre a célra rendszeresített formanyomtatványán nyújtható be 2021. november 22. napja és 2021. december 05. napja között. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) Az időskorú személyek támogatásának mértéke egyszeri 10.000, - forint.

(4) Az (1) bekezdés alkalmazásában szociálisan rászorulónak minősül az személy, aki kérelem benyújtásának (2) bekezdése szerinti határidőig a 65. életévét betölti,

a) akinek jövedelme nem haladja meg a havi 200 000, - Ft-ot, és

b) aki az alábbi ellátások valamelyikében részesül:

ba) öregségi nyugdíj

bb) rokkantsági ellátás

bc) házastársi pótlék.

bd) rehabilitációs ellátás

be) rokkantsági járadék vagy

bf) korhatár alatti ellátás.

(5) Az időskorú személyek támogatása iránti kérelemhez csatolni kell a kérelmező jövedelemigazolását. A támogatás megállapításakor csak kérelmező jövedelmének vizsgálatára kerül sor.

Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet a 2021. november 22. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályát veszti 2021. december 05. napján.