Edde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013(XI.28.) önkormányzati rendelete

a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról és a község köztisztaságának fenntartásáról

Hatályos: 2015. 07. 01- 2018. 11. 29

Edde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013(XI.28.) önkormányzati rendelete

a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról és a község köztisztaságának fenntartásáról1

2015.07.01.

14. § Természetes személy ingatlanhasználó a háztartásban keletkező elkülönítetten gyűjtött egyes a közszolgáltató által nevesített és általa közzétett időpontban veszélyes hulladékát a meghatározott ideiglenes gyűjtőpontokon átadhatja a közszolgáltató részére.

III. Fejezet

1. A közterületek és ingatlanok tisztántartása és rendje

15. § (1) Az ingatlanok és környezetük tisztántartásáról

a) azok tulajdonosa, kezelője, tartós használója, haszonélvezője, ezek megbízottja (a továbbiakban tulajdonos) illetőleg

b) más használatában lévő ingatlanok (ingatlan részek, helyiségek) esetében a bérlő, használó (a továbbiakban használó) köteles gondoskodni

(2) Tulajdonos, használó feladata:

a) A járda teljes területe takarítása, tisztántartása, síkosság mentesítése

b) A járdaszakasz melletti árok és annak műtárgyai (kapubejárók átereszei) tisztántartása

c) A lakó - és emberi tartózkodásra szolgáló más épületek részeinek így különösen az udvarok, jertek, előkertek, lépcsőházak, kapualjak, pince- padlás, továbbá az ingatlanhoz tartozó valamennyi közterületnek nem minősülő terület folyamatos tisztántartása

(3) A járdák tisztítását, csúszásmentesítését reggel 7- 9 óráig kell elvégezni, illetve a tisztántartásról és csúszásmentesítésről folyamatosan gondoskodni kell

(4) A Tulajdonos, használó köteles a járda melletti füves területet rendszeresen kaszálni, a gyommentesítésről folyamatosan gondoskodni. A vegyszeres gyomirtás tilos.

(5) Ha bármilyen szállítmány fel- vagy lerakásakor, illetőleg szállítása közben a közterület beszennyeződne, a szennyezést előidéző, vagy aki részére a szállítás történt, köteles a közterületet azonnal megtisztítani.

(6) Az eb tulajdonosa, sétáltatója köteles a sétáltatott eb ürülékét a közterületről haladéktalanul eltávolítani, összeszedni.

(7) Közterületen gépjárművet mosni, szerelni tilos, kivéve, ha a ott hibásodott meg és elvontatni nem lehet.

16. § (1) A szórakozó- vendéglátó és árusítóhelyek, üzletek előtti járdaszakaszt, közterület részt, az üzlet használója köteles a nyitvatartási idő alatt tisztán tartani, zárás előtt összetakarítani és a keletkezett hulladék elszállításáról gondoskodni.

(2) Az utcai árusok kötelesek a részükre kijelölt helyet és annak közvetlen környezetét tisztán tartani, a hulladékot összegyűjteni és elszállításáról gondoskodni.

(3) Közterületen hirdetményt, plakátot csak e célra rendszeresített hirdetőtáblán szabad elhelyezni.

17. § (1) A 15- 16. §- ban nem szabályozott közterületek, közutak, parkok, játszóterek, valamint az ezekhez vezető járdák, buszvárók tisztántartása, a keletkező hulladék összegyűjtése és elszállítása az önkormányzat feladata.

(2) A közterületen elhelyezett utcai hulladékgyűjtők ürítéséről, tisztántartásáról az önkormányzat gondoskodik.

2. Az avar és zöldhulladék ártalmatlanítása

18. § (1) Zöldhulladékot elsősorban komposztálni kell.

(2) Amennyiben a komposztálás nem lehetséges, évi 2 alkalommal – a megfelelően összegyűjtött és előkészített kerti hulladékot a szolgáltató előre meghirdetett időpontban elszállítja

(3) A megfelelően előkészített, légszáraz zöldhulladék, az emberi egészséget legkevésbé károsító, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon minden szerdán 10- 17 óra között égethető.

(4) A száraz, égetésre előkészített zöldhulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű hulladékot, gumit, vegyszert, veszélyes hulladékot.

III. Fejezet

1. A Közszolgáltató közszolgáltatással kapcsolatos jogai és kötelezettségei

19. § (1) A közszolgáltató köteles a 21. § (1) bekezdés szerinti – kivéve a 20. §-ban meghatározott eseteket - edényzetben vagy a jelölt zsákokban gyűjtött hulladék elszállításához speciális járművet és a szükséges személyzetet biztosítani az ütemezett szállítási napon.

(2) A közszolgáltató köteles a meghatározott járművel, személyzettel, a meghatározott időpontban (hétfői napon) az ingatlanokon keletkezett, gyűjtő edényzetben összegyűjtött hulladékot rendszeresen összegyűjteni, elszállítani és hulladékkezelőnek átadni.

(3) A közszolgáltató évente 1 alkalommal gondoskodik a lomtalanítás megszervezéséről, és a lomtalanítás során a közterületre kihelyezett lomhulladék átvételéről, összegyűjtéséről, elszállításáról.

(4) A közszolgáltató évente 2 alkalommal a megfelelően kötegelt zöldhulladékot –előre meghirdetett időpontban elszállítja.

(5) A közszolgáltató a szelektív hulladékgyűjtő pontokról a hulladékot rendszeresen havi egy alkalommal elszállítja.

20. § (1) A közszolgáltató megtagadhatja a hulladék elszállítását, ha:

a) A közszolgáltatást igénybe vevő a szabványostól eltérő gyűjtőedényt használ, amely a járművel való ürítésre nem alkalmas, vagy a gyűjtőedény műszaki állapota lehetetlenné teszi az ürítést

b) Ha a hulladék az ürítés, illetve a szállítás során személyi sérülést, a szállító járműben kárt okozna

c) Érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy a hulladék veszélyes, vagy a szolgáltatás körébe nem tartozó anyagot tartalmaz.

(2) A közszolgáltatás megtagadása esetén a közszolgáltató köteles írásban értesíteni a közszolgáltatást igénybevevőt a megtagadás okáról.

(3) Az ingatlanhasználó a következő szállítási időpontig köteles a megtagadási okot megszüntetni.

2. A hulladékgyűjtő edényzettel kapcsolatos előírások

21. § (1) Az ingatlanhasználó a települési vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedény űrtartalmát a szállítási gyakoriság és a Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014.(XII.31.) Korm,. rendelet ( továbbiakban Hkr.) 7. §-ának figyelembe vételével választja ki. A Hkr.7. §.(1b) szerinti igazolást a jegyző kérelemre adja ki.

(2) A gyűjtőedényeket a hulladékszállítás napján, reggel 6 óráig az ingatlan használója köteles kikészíteni úgy, hogy a fedele lecsukott.

(3) A közszolgáltató hulladékszállítást végző dolgozói kötelesek a gyűjtőedényt ürítés után fedelét lecsukva arra a helyre visszahelyezni, ahol az ürítés előtt volt.

(4) Ha a gyűjtőedényben a hulladékszállítást végző hibájából kár keletkezik, a szolgáltató köteles saját költségén gondoskodni annak kijavításáról, szükség esetén kicseréléséről.

(5) A hulladék zsákban történő szállítási igénye esetén – ha a hulladék mennyiség a gyűjtőedény méretét meghaladja - a hulladéktermelő a közszolgáltató által biztosított, jellel ellátott zsákot az önkormányzat képviselő testületének hivatalában megvásárolhatja.

3. A közszolgáltatási díj megfizetése

22. § (1) Az ingatlanhasználó a teljesített közszolgáltatás alapján a közszolgáltatási díjat utólag a közszolgáltató által negyedévente megküldött számla alapján köteles a szolgáltatónak megfizetni.

(2) A közszolgáltatási díj késedelmes megfizetése esetén a közszolgáltató késedelmi kamatot érvényesíthet.

(3) A közszolgáltatási díjat tartalmazó számla adataival kapcsolatban az ingatlan (tulajdonos,) használó a közszolgáltatónál kifogást emelhet.

(4) Túlszámlázás esetén a közszolgáltató a többletköltséget visszafizeti, vagy írásbeli késedelemre a soron következő esedékes díjfizetési kötelezettségbe beszámítja.

(5) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési hulladékkal kapcsolatban kötelezettségét nem teljesíti, ha a közszolgáltató a közszolgáltatást felajánlja, vagy a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll, vagy a teljesítést igazolja.

(6) Az ingatlanhasználó e rendeletben meghatározott kivételekkel-akkor is köteles közszolgáltatási díjat fizetni, ha a közszolgáltató igazolni tudja, hogy felajánlotta az ingatlanhasználónak a közszolgáltatás nyújtását, a közszolgáltatás nyújtására rendelkezésére állt.

4. Közszolgáltatásokkal összefüggő személyes adatok kezelése

23. § (1) A közszolgáltató kizárólag a közszolgáltatás fenntartása céljából, a következő közszolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony időtartama alatt, valamint e jogviszony megszűnését követően a jogviszonyokban előírt iratmegőrzési kötelezettség időtartama alatt kezelheti a közszolgáltatásokkal érintett ingatlanhasználó a Ht. 38. § (3) bekezdésében meghatározott és a közszolgáltatás ellátásához szükséges személyes adatokat. A közszolgáltató jogosult a jogos igényeinek érvényesítése érdekében az e bekezdésben meghatározott személyes adatok hatósági, bírósági eljárások lefolytatása céljából harmadik személynek átadni.

(2) A közszolgáltató nem jogosult az általa kezelt közszolgáltatással összefüggő személyes adatok nyilvánosságra hozására.

5. Záró rendelkezések

24. § (1) Ezen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépését követően a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról és a közterületek tisztántartásáról szóló 9/2004.(V.24.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

1

Az önkormányzati rendeletet az Edde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 14. §-a hatályon kívül helyezte 2018. november 30. napjával.