Edde Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2021. (VI. 4.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott települési támogatásokról

Hatályos: 2021. 06. 05

Edde Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2021. (VI. 4.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott települési támogatásokról

2021.06.05.

Edde Község Önkormányzata Képviselő-testületének feladat –és hatáskörében Edde Község Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, figyelemmel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 45. §. (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I. Fejezet

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya a (2) bekezdésben foglalt kivétellel kiterjed Edde Községben élő és lakóhellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1) – (3) bekezdés szerinti személyekre.

(2) A 1. § vonatkozásában e rendelet hatálya kiterjed a köztemetési költség megtérítésére kötelezettekre tekintet nélkül arra, hogy Edde Község közigazgatási területén rendelkeznek-e lakcímmel.

2. Hatásköri rendelkezések

2. § Edde Község Önkormányzata Képviselő-testülete e rendelet 5. § - 10. §-aiban,- a 10. § (4) bekezdés e) pontja kivételével -, 11. § -14. §-aiban szabályozott ellátások esetén a hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

3. Értelmező rendelkezések

3. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) Család: a Szt. meghatározása1 szerint;

b) Egyedül élő: aki egyszemélyes háztartásban lakik;

c) Háztartás: a Szt. meghatározása2 szerint;

d) Jövedelem: Szt. meghatározása 3szerint;

e) Környezettanulmány: a kérelmező családi és vagyoni viszonyainak, továbbá a kérelem szempontjából lényeges tények, adatok, előírt kötelezettségek teljesítésének esetenkénti helyszíni ellenőrzése;

f) Különös méltánylást érdemlő eset: létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet,

g) Nyugdíjminimum: az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege;4

h) Vagyon: Szt. meghatározása5 szerint.

i) Krízis helyzet: azonnali intézkedést kívánó létfenntartást veszélyeztető rendkívüli helyzet,

4. Eljárási rendelkezések

4. § (1) Az önkormányzat saját hatáskörében nyújtott ellátásaira – az e rendeletben foglalt kivételekkel – a Szt.-ben, valamint a pénzbeli és természetben nyújtott ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendeletben foglaltak megfelelően irányadóak.

(2) A pénzbeli és természetben nyújtott települési ellátások iránti kérelmet, ha magasabb szintű jogszabály vagy e rendelet másként nem rendelkezik év közben folyamatosan az erre rendszeresített formanyomtatványon lehet benyújtani a Somogyjádi Közös Önkormányzati Hivatalba (7443 Somogyjád, Kossuth Lajos utca 42.), valamint Edde Polgármesteri Hivatalba (7443 Edde, Fő utca 47.) (a továbbiakban: Hivatal)

(3) A kérelemhez csatolni kell a kérelmező és a család vagy háztartás tagjainak jövedelméről szóló igazolásokat, melynek irányadó időszakára a Szt.-ben meghatározottakat kell figyelembe venni.

(4) A jövedelem

a) munkaviszonyból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző havi nettó keresetről kiállított munkáltatói igazolással,

b) nyugdíj, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátás esetén a nyugdíjfolyósító szerv által tárgyév elején megküldött elszámolási lappal, vagy az ellátást megállapító határozattal, ezek hiánya esetén nyugdíjszelvénnyel, vagy banki számlakivonattal,

c) álláskeresési támogatás esetén a munkaügyi szerv által kiállított, a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított támogatás összegéről szóló igazolással, ennek hiányában az utolsó havi folyósítás összegét igazoló szelvénnyel vagy bankszámlakivonattal, vagy banki igazolással, vagy az ellátást megállapító határozattal,

d) vállalkozásból származó jövedelem esetén az adóhatóság által kiállított igazolással, és az adóbevallással le nem zárt időszakra vonatkozóan havi bontásban kiállított könyvelői igazolással, ennek hiányában a vállalkozó nyilatkozatával,

e) ösztöndíj esetén a közép-, felsőoktatási intézmény által kiállított igazolással, vagy a számítógépes nyilvántartásból kinyomtatott, és a hallgató aláírásával ellátott adatlappal,

f) a járási hivatal által folyósított ellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvénnyel, bankszámlakivonattal, vagy az ellátást megállapító határozattal,

g) egyéb jövedelem esetén írásban tett nyilatkozattal igazolható.

(5) A tényállás tisztázásához a Hivatal a kérelemben megjelölt lakcímen környezettanulmányt végezhet. Környezettanulmány készítése különösen akkor indokolt, ha:

a) a jelenlegi és a korábban benyújtott bármely szociális ellátás iránti kérelmek adattartalma ellentmondásban áll egymással;

b) az adatfeldolgozó programban szereplő, a kérelem elbírálásához nélkülözhetetlen adatok eltérőek a kérelemben foglaltaktól;

c) a személyiadat-és lakcímnyilvántartás szerinti adatok eltérnek a kérelemben szereplő adatoktól,

d) az ellátás visszafizetése ügyében méltányossági kérelmet nyújtottak be,

e) elemi kár megállapításához benyújtott kérelem esetén.

(6) A havi rendszerességgel nyújtott pénzbeli ellátásokat utólag, minden hónap ötödik napjáig kell folyósítani. A kifizetés történhet házipénztárból, illetve a jogosult kérelme alapján annak bankszámlájára.

(7) A nem havi rendszerességgel nyújtott pénzbeli ellátás kifizetése legkésőbb a megállapítást követő 15 nap házipénztárból, illetve a jogosult kérelme alapján annak bankszámlájára.

(8) A települési eseti támogatás egészében vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A természetbeni szociális ellátás formájáról és módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.

(9) Amennyiben a kérelmező életkörülményei azt igazolják, a megállapított támogatás felhasználása a Somogyjádi Alapszolgáltatási Központ és "Együtt Könnyebb " Időskorúak Otthona Intézmény családgondozója útján is történhet. Ez esetben a pénz felhasználásáról a családgondozó köteles elszámolni a pénz felvételét követő 10 napon belül a Hivatal szociális ügyintézőjénél.

(10) A havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás bármely okból történő megszüntetése esetén a jogosultságot – az (11) bekezdésben foglalt kivétellel – a határozathozatal hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.

(11) Ha a havi rendszerességgel nyújtott települési támogatásra jogosult az ellátás folyósítása alatt Eddéről elköltözik, a jogosultságot a lakcímváltozás hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.

(12) Krízishelyzet fennállása esetén – ha az igénylő életkörülményei indokolják az azonnali segítséget – a rendkívüli települési támogatás, bizonyítási eljárás nélkül, az igénylő nyilatkozata alapján is megállapítható.

5. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

5. § (1) E rendeletben szabályozott települési támogatás jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevétele esetén a Szt. 17. §-ban foglaltakat kell alkalmazni.

(2) E rendeletben szabályozott ellátási formáknál a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás megtérítését elrendelő végleges határozat kézhezvételét követő 30 napon belül kérelemre, méltányosságból, indokolt esetben, amennyiben a visszafizetés a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyezteti a visszafizetésre kötelezett összeg méltányosságból

a) elengedhető,

b) csökkenthető,

c) részletekben történő megfizetését engedélyezhető.

II. Fejezet

Pénzben vagy természetben rendszeres ellátásként nyújtott települési támogatások

6. Lakhatási támogatás

6. § (1) Lakhatási támogatás a szociálisan rászorulók részére a háztartás tagjai által lakott lakás vagy a nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott települési támogatás.

(2) A támogatás közüzemi közszolgáltatásból eredő díj és díjhátralék, villanyáram és a gázfogyasztás, csatornahasználat, a szemétszállítás díjához, albérleti díjhoz, tüzelőanyag költségéhez használható fel.

(3) Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem a nyugdíjminimum 150 %-át, egyedül élő esetén a 200 %-át nem haladja meg feltéve, hogy a lakásfenntartással kapcsolatos igazolt havi rendszeres kiadások mértéke a háztartás nettó összjövedelmének 15 %-át eléri, vagy meghaladja, valamint a háztartás egyik tagja sem rendelkezik vagyonnal.

(4) A (3) bekezdés szerinti, a lakhatás elismert havi költségénél a benyújtást megelőző 12 hónapra megfizetett

a) elektromos áram,

b) gáz,

c) víz és csatornahasználat,

d) szemétszállítás,

e) tüzelőanyag díjának ,költségének 1/12 -ed részét kell figyelembe venni.

(5) A lakhatási támogatás havi összege, amennyiben:

a) a háztartás egy főre eső jövedelme a nyugdíjminimum 150 %-át nem haladja meg: havi 5 000 Ft,

b) a háztartás egy főre eső jövedelme a nyugdíjminimum 175 %-át nem haladja meg: havi 4 000 Ft,

c) a háztartás egy főre eső jövedelme a nyugdíjminimum 200 %-át nem haladja meg: havi 3 500 Ft,

(6) Lakhatási támogatást elsődlegesen természetbeni ellátásként kell megállapítani és a támogatás összegét a határozatban megjelölt szolgáltató részére havonta kell átutalni. Amennyiben a jogosultnak közüzemi díjtartozása nincs, a lakhatási támogatást pénzbeli ellátásként is meg lehet állapítani.

(7) Azon személy esetében, akinél előrefizetős gáz- vagy áramfogyasztást mérő készülék működik, a lakhatási támogatást a készülék működését lehetővé tevő kódhordozó formájában kell nyújtani.

(8) Lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(9) Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet, és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(10) A lakhatási támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától, a már fennálló jogosultság utolsó hónapjában benyújtott kérelmek esetén a korábbi jogosultság lejártát követő hónap első napjától egy év időtartamra kell megállapítani.

(11) A kérelemhez csatolni kell:

a) kérelmező nyilatkozatát a lakásban tartózkodás jogcíméről, valamint a háztartásban élők vagyoni helyzetéről;

b) bérleményben, albérletben élők esetén a bérleti szerződést;

c) a kérelmező, illetve háztartása tagjai nevére szóló, – vagy azon legalább számlafizetőként feltüntetett– lakásfenntartási költségek igazolásául szolgáló számlákat, vagy befizetési bizonylatokat, ezek hiányában szolgáltatói igazolást a (4) bekezdés szerinti időszakra megfizetett díj összegéről.

(12) A rendszeres kiadások költségeit:

a) Vezetékes gáz, valamint tűzifa vegyes használata esetén az egy hónapra jutó átlagos kiadást a (4) bekezdés szerint számított gázfogyasztás, valamint az előző fűtési időszak alatt felhasznált tűzifa mennyiségének egy hónapra jutó összege alapján kell számítani. Tűzifa számlájának hiánya esetén a kérelmező írásos nyilatkozata is elfogadható. Vegyes tüzelés használata esetén havi költségként legfeljebb 12 000.-Ft vehető figyelembe.

b) Tűzifa használata esetén az előző fűtési időszakban felhasznált tűzifa mennyiség számlái alapján számított egy havi költség. Számla hiányában a kérelmező írásos nyilatkozata is elfogadható. Fatüzelés esetén havi költségként a nyilatkozat szerinti összeg, de legfeljebb havi 8000,- Ft vehető figyelembe költségként.

c) Amennyiben a háztartás PB gázt használ, úgy havi egy db 22 kg-os palack költsége vehető figyelembe havi kiadásként.

7. Gyógyszertámogatás

7. § (1) A gyógyszertámogatás szociálisan rászoruló személyek részére rendszeres gyógyszerkiadásaik kiadásaik viseléséhez havi rendszerességgel nyújtott hozzájárulás.

(2) Szociálisan rászorultnak kell tekinteni a gyógyszertámogatásra való jogosultság szempontjából azt a személyt, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a) azt a családban élő személyt, ahol az egy főre számított havi családi jövedelem az nyugdíjminimum 200 %-át, egyedül élő esetén 250 %-át nem haladja meg, továbbá,

b) krónikus betegségéhez közvetlenül kapcsolódó havi rendszeresességgel szedett gyógyszerköltsége a nyugdíjminimum 30 %-át eléri.

(3) A gyógyszertámogatás iránti kérelemhez csatolni kell:

a) krónikus betegségéhez közvetlenül kapcsolódó, havi rendszeresességgel szedett gyógyszereinek költségéről szóló háziorvosi igazolást,

b) a családban élők jövedelemigazolását.

(4) A gyógyszertámogatás havi összege

a) családban élő esetében 4 000,- Ft/hó (figyelemmel a (5) bekezdésben foglaltakra)

b) egyedül élő esetén 5 000,- Ft/hó.

(5) Az egy családban élő személyek részére gyógyszertámogatás címén folyósított ellátás együttesen havonta nem haladhatja meg a 6 000-Ft-ot.

(6) Nem jogosult gyógyszertámogatásra, aki a kérelem benyújtásakor közgyógyellátásban részesül.

(7) Gyógyszertámogatást 12 hónap időtartamra kell megállapítani.

(8) Gyógyszertámogatást a kérelem benyújtásának hónapjától kell megállapítani. Amennyiben a kérelmező gyógyszertámogatásban részesült a jogosultság a lejáratot követő hónaptól állapítható meg.

(9) A gyógyszerköltségek viseléséhez nyújtott támogatás kiskorú gyermek részére a törvényes képviselő kérelmére állapítható meg, ha a (2) bekezdés szerinti feltételeknek a kiskorút nevelő, gondozó család megfelel. E szakasz szerinti igazolásoknak a kiskorú gyermek vonatkozásában kell megfelelniük a jogszabályban előírtaknak.

III. Fejezet

Pénzben vagy természetben átmeneti ellátásként nyújtott települési támogatások

8. Rendkívüli települési támogatás

8. § A Képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére e rendeletben meghatározottak szerint rendkívüli települési támogatást

a) halálesetre tekintettel temetési támogatást,

b) eseti támogatást,

c) eseti gyermekvédelmi támogatást,

d) pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő szociális kamatmentes kölcsönt biztosít.

9. Temetési támogatás

9. § (1) Temetési támogatás a temetés vagy hamvasztás (a továbbiakban: temetés) költségeihez nyújtott egyszeri pénzbeli hozzájárulásként állapítható meg.

(2) Kérelemre temetési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott (a továbbiakban: eltemettető), de arra nem volt köteles, vagy köteles volt ugyan, de a temetés költségének viselése saját, vagy családja létfenntartását veszélyezteti.

(3) Temetési támogatásra az az eltemettető jogosult akinek, családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum összegének 325 %-át, egyedülálló személy esetén a nyugdíjminimum összegének 425 %-át.

(4) Nem állapítható meg temetési támogatás, ha:

a) az eltemettető az eltemettetésre – ellenszolgáltatás fejében – szerződésben kötelezettséget vállalt,

b) az elhunyt temetése közköltségen történt,

c) az eltemettető a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. tv. 16. §- a alapján temetési hozzájárulásban részesült.

(5) A temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás összege 25 000 Ft.

(6) A temetési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről az eltemettető nevére kiállított számla másolatát és az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatának másolatát.

(7) ) A temetési támogatás iránti kérelem a haláleset bekövetkezésétől számított két hónapon belül terjeszthető elő. A határidő mulasztása jogvesztő.

10. Eseti támogatás

10. § (1) Eseti támogatásra való jogosultság állapítható meg létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakos létfenntartást veszélyeztető gonddal küzdő személyek részére.

(2) Rendkívüli élethelyzet az Szt. 45. § (4) bekezdésében foglaltakon túl a (3)-(4) bekezdésben maghatározottak.

(3) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet különösen:

a) korházi gyógykezelés,

b) váratlan betegség,

c) baleset,

d) napi megélhetési gondok,

e) megfelelő élelmezés hiánya,

f) önhibán kívüli átmeneti nehéz anyagi helyzet,

g) közgyógyellátásra nem jogosult személy, sürgős gyógyszer szükséglete.

(4) Időszakos létfenntartást veszélyeztető helyzet különösen:

a) munkanélküliség,

b) gyógyászati segédeszköz beszerzése,

c) egyéb rendkívüli, váratlan kiadás mely veszélyezteti a lakhatási és mindennapi megélhetőséget.

d) elemi kár következtében a kérelmező lakhatását biztosító ingatlan és ingósága megrongálódása.

(5) Eseti települési támogatás kérelemre és hivatalból –családvédelemmel foglalkozó intézmény, természetes személy, vagy társadalmi szervezet kezdeményezésére – is megállapítható.

(6) Eseti támogatásra való jogosultság állapítható meg annak, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 250 %-át, egyedül élő esetén 300 %-át.

(7) Eseti támogatás személyenként havonta legfeljebb egy. Egy naptári éven belül legfeljebb négy alkalommal állapítható meg, melynek összege a 20 000,- Ft-ot nem haladhatja meg.

(8) Az eseti támogatás egyszeri összege – a 10. § (4) bekezdés d) pontjában szabályozott eset kivételével – legalább 1 000,- Ft, legfeljebb 5 000,- Ft.

(9) A 10. § (4) bekezdés d) pontjában szabályozott esetben a támogatás összege, legfeljebb 30 000,- Ft.

11. Eseti gyermekvédelmi támogatás

11. § (1) A gyermekek családban történő gondozásának költségeihez gyermekvédelemmel kapcsolatos támogatásként eseti gyermekvédelmi támogatás állapítható meg.

(2) Eseti gyermekvédelmi támogatásban részesíthető a gyermek, ha az őt gondozó család időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, és a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum összegének 200 %-át, gyermekét egyedül nevelő esetében 250 %-át

(3) Időszakos létfenntartási gondnak, valamint létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni, ha a gyermek családjának alkalmanként váratlan többletkiadása jelentkezik, különösen

a) a gyermek és fiatal felnőtt iskoláztatásával, a gyermek óvodai nevelésével, bölcsődei elhelyezésével kapcsolatos egyszeri kiadások,

b) a gyermek betegsége,

c) a gyermek hátrányos helyzete miatt.

(4) Az eseti gyermekvédelmi támogatás gyermekenként egy naptári évben legfeljebb négy alkalommal állapítható meg, melynek éves összege a 20 000 forintot nem haladhatja meg.

(5) Az alkalmanként megállapított gyermekvédelmi támogatás egyszeri összege 2 000 forinttól 5 000 forintig terjedhet.

(6) A támogatás összege folyósítható házipénztárból vagy átutalással oktatási-nevelési intézmény folyószámlájára, melyről a megállapító határozatban rendelkezni kell.

12. Pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő szociális kamatmentes kölcsön

12. § (1) Pénzügyi tevékenységnek nem minősülő szociális kamatmentes kölcsön állapítható meg, temetési költséghez kapcsolódó kiadásokra, annak a személynek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem a nyugdíjminimum 250 %-át, egyedül élő esetében a nyugdíjminimum 350 % át nem haladja meg.

(2) Kamatmentes kölcsön összege: legfeljebb 80 000,- Ft.

(3) A kamatmentes kölcsön összege visszafizetésének időtartama legfeljebb 10 hónap. A kölcsönt igénylő és családja jövedelmétől függően kerül megállapításra a visszafizetés időtartama, valamint a havi törlesztő részlet összege.

(4) A megállapított kölcsön visszafizetési kötelezettség a kifizetést követő hónap első napjától esedékes.

(5) A kérelemhez csatolni kell egy fő kézfizető kezes nyilatkozatát, valamint jövedelemigazolását, amennyiben a kérelmező egyedül élő, vagy a családban nincs két fő rendszeres jövedelemmel rendelkező személy.

(6) A kölcsön igénybevételének, visszafizetésének feltételeiről a kérelmezővel, illetve a kézfizető kezessel megállapodást kell kötni

(7) A (6) bekezdésben meghatározott megállapodást az érintettekkel a polgármester köti meg.

(8) Amennyiben a támogatott háromhavi törlesztő részlet befizetését elmulasztja a hátralévő teljes kölcsönösszeg egy összegben az egyéb jogszabályban meghatározott módon kamattal együtt esedékessé, behajthatóvá válik.

(9) Nem részesíthető kamatmentes kölcsönben az a személy, aki korábban nyújtott támogatás összegét neki felróható okból nem fizette vissza.

IV. Fejezet

Köztemetés

13. § (1) A köztemetést az önkormányzat a Szt. 48 §- ában meghatározott feltételek szerint nyújtja. A köztemetést a polgármester rendeli el.

(2) Az Szt.48. §.(3) bekezdés b.) pontjában szabályozott esetben a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelező határozat kézhezvételét követő 30 napon belül benyújtott kérelemre, a polgármester engedélyezheti a köztemetés költségének – maximum 12 havi – részletekben történő törlesztését, ha az eltemettetésre köteles személy,

a) egyedül élő és havi jövedelme a nyugdíjminimum 700%-át nem haladja meg,

b) családjában az egy főre jutó havi jövedelem a nyugdíjminimum 500 %-át nem haladja meg.

(3) Az első részlet visszafizetésének határideje a részletfizetést megállapító határozat véglegessé válását követő 15. nap

V. Fejezet

Méltányossági jogkör gyakorlása

14. § Krízis helyzet fennállása esetén e rendeletben szabályozott ellátások esetében - a lakhatási támogatás és a rendszeres gyógyszertámogatás kivételével - a jövedelmi korlát felső értékhatárától háztartásban élők esetén 150 %-kal, egyedülálló esetén 250 %-kal el lehet térni.

VI. Fejezet

Záró és hatályba léptető rendelkezések

15. § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a pénzbeli és természetben nyújtott települési támogatásokról szóló 8/2019. (XI. 27.) önkormányzati rendelet.

1

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. tv. 4.§ (1) bekezdés c) pontja

2

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. tv. 4.§ (1) bekezdés f.) pontja

3

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. tv. 4.§ (1) bekezdés a) pontja

4

Minden évben hivatalosan közzétett és kihirdetett öregségi nyugdíjminimum legkisebb összege: a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról rendelkező 168/1997.(X.6.) Korm. rendelet (TnyR.) 11.§ szerint .

5

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. tv. 4.§ (1) bekezdés b.) pontja