Edde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

Az év végi települési támogatásról

Hatályos: 2023. 11. 24- 2023. 12. 30

Edde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

Az év végi települési támogatásról

2023.11.24.

Edde Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya – ha törvény vagy e rendelet eltérő szabályt nem állapít meg – azokra a kérelmezőkre terjed ki, akik Edde községben lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek és életvitelszerűen a településen élnek.

(2) A lakcím meghatározása szempontjából a lakcímet igazoló hatósági igazolvány, valamint a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerinti közhiteles hatósági nyilvántartás adatai irányadók.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában a fogalmak tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. §-ának rendelkezései irányadók.

3. Hatásköri rendelkezések

3. § Az e rendeletben szabályozott támogatások megállapításával kapcsolatos hatáskört a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

4. Eljárási rendelkezések

4. § (1) A szociális rászorultságtól függő e rendeletben szabályozott támogatások megállapítására irányuló kérelmeket a Somogyjádi Közös Önkormányzati Hivatal Eddei Ügyfélfogadási Helyén (továbbiakban: Hivatal) (7443 Edde, Fő utca 47.) kell benyújtani.

(2) A támogatást megállapítása iránti kérelmet e rendelet 1. melléklete szerinti igénylőlapokon lehet benyújtani.

(3) E rendelet alapján biztosított pénzbeli ellátás bizonyítási eljárás nélkül, az igénylő büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozata alapján megállapítható.

(4) A támogatásra való jogosultság esetén a támogatás kifizetésére a 4. § szerinti döntés véglegessé válását követően legkésőbb 5 napon belül kerül sor.

5. Év végi települési támogatások formái

5. § (1) A jogosultak részére jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli szociális ellátás nyújtható.

(2) Szociális rászorultság esetén a kérelmezők számára a Képviselő-testület háztartásonként év végi települési támogatást állapít meg.

6. Háztartásoknak nyújtott év végi települési támogatás

6. § (1) Az év végi települési támogatás a szociálisan rászorult háztartások év végi kiadásaikhoz nyújtott egyszeri, pénzbeli ellátás.

(2) A kérelmet 1. melléklet szerinti igénylőlapon 2023. november 27. napja és 2023. december 15. napja között lehet benyújtani.

(3) A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A támogatás mértéke egyedülélők esetén egyszeri 4.000 forint.

(5) A támogatás mértéke háztartásonként, amennyiben a háztartásban élők száma egynél több, egyszeri 7.000 forint.

(6) A kérelmet háztartásonként egy fő jogosult benyújtani.

(7) Az (1) bekezdés alkalmazásában szociálisan rászorulónak minősül a háztartás, ahol háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 170.000 Ft-ot.

7. A támogatás igénybevételének ellenőrzése

7. § (1) A támogatás igénybevételének ellenőrzésével összefüggő feladatokat a Hivatal látja el.

(2) A Hivatal a támogatás igénybevételét a támogatásra való jogosultságot a megállapító döntés véglegessé válásától számított két éven belül ellenőrizheti.

(3) Ha megállapításra kerül, hogy a kérelmező a támogatást jogosulatlanul vette igénybe, a polgármester a támogatottat kötelezi a támogatás megtérítésére.

8. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2023. december 31-én hatályát veszti.

1. melléklet a 10/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendelethez

Igénylőlap háztartások részére nyújtott év végi települési támogatás megállapításához

1. Az igénylő személyes adatai:

1.1. Családi és utóneve: ................................................................................................................

1.2.Születési neve: ........................................................................................................................

1.2. Anyja neve: ...........................................................................................................................

1.3. Születési hely, év, hó, nap: ....................................................................................................

1.4. Lakcíme: ................................település ............................... utca/út/tér ............... házszám

1.5. TAJ száma: …………………………. Telefonszám: ……………………………………....

2. A kérelmet egyedülélőként kívánom benyújtani: IGEN NEM (IGEN válasz esetén a 3. és 4. pont nem töltendő)

3. Az igénylővel közös háztartásban élők száma összesen: ……… fő, melyből

4. A kérelmezővel közös háztartásban élő személyek adatai:

Név / születési név

Születési hely

Születési idő

Anyja neve

TAJ szám

5. Az igénylő háztartásában az egy főre jutó jövedelem: ……………………………. Ft/hó.

6. Nyilatkozatok:

6.1. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben feltüntetett adatok a valóságnak megfelelnek.

6.2. Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul igénybe vett támogatást kamattal növelten vagyok köteles egy összegben visszafizetni.

6.3. Nyilatkozom, hogy a kérelemben feltüntetett személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok.

7. Kijelentem, hogy az év végi települési támogatás megállapítása iránti kérelmemnek teljes egészében helyt adó döntés elleni fellebbezési jogomról lemondok.

8. Dátum: ...................... év ........................... hó........... nap

9. kérelmező aláírása