Pusztaszemes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2008. (X.29.) önkormányzati rendelete

a KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL

Hatályos: 2023. 02. 01

Pusztaszemes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2008. (X.29.) önkormányzati rendelete

a KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL1

2023.02.01.

Pusztaszemes Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:2

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja településképi, kereskedelmi, idegenforgalmi, közegészségügyi, köztisztasági valamint közlekedésbiztonsági szempontok figyelembevételével meghatározni a közterület rendeltetésétől eltérő célú használatának szabályait.

(2) A közterületeket azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával, rendeltetésszerűen – mindenki ingyenesen használhatja.

(3) E rendelet alkalmazásában: közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat. A közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok, stb.), a közművek elhelyezése.

A rendelet hatálya

2. § (1) E rendelet területi hatálya kiterjed Pusztaszemes Község közigazgatási területén:

a) Pusztaszemes Község Önkormányzata tulajdonában álló és az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földterületekre;

b) Pusztaszemes Község Önkormányzata tulajdonában álló földterületeknek, illetve építményeknek közhasználatra átadott részére;

c) Magánszemély, vagy jogi személy tulajdonában álló földterület közhasználatra átadott részére.

(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő közterületeket az önkormányzat vagyonáról szóló rendelet tartalmazza.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, akik vagy amelyek állandó, illetve ideiglenes jelleggel a város területén tartózkodnak, tevékenykednek.

A közterület rendeltetésétől eltérő célú használata

3. § Közterületet, mások közterület használatát korlátozó vagy kizáró módon használni, kizárólag a jelen rendeletben szabályozott esetekben és módon, a tulajdonos önkormányzattal kötött bérleti szerződés alapján, közterület bérleti díj ellenében lehetséges, melynek mértékét az 1. számú melléklet tartalmazza.

4. § (1) A zöldterületnek minősülő közterületek az általános szabályoknak megfelelően használhatók.

(2) Ha a zöldterület használata mások használatát korlátozó, vagy kizáró módon, megállapodás alapján történik és ennek során a zöldterületen lévő növényzet károsodása várható a jogosított köteles az önkormányzat részére előzetes kártalanítást fizetni.

(3) A zöldkár minimális mértékét a rendelet 2. számú melléklete állapítja meg, aminek alapján a jogosított és az önkormányzat, illetve az önkormányzati vagyon kezelésével megbízott szerv megállapodást köt a kártalanítás tárgyában.

(4) A jogosított a tevékenység megkezdése előtt köteles igazolni a kártalanítás megfizetésének tényét. A megállapodás alapján fizetett összeg nem mentesíti a jogosultat a ténylegesen okozott kár megtérítése alól.

A bérleti szerződés iránti kérelem

5. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó közterületeket rendeltetésüktől eltérő célra csak közterület-bérleti szerződés alapján szabad használni. A rendeltetéstől eltérő használat ideiglenes jellegű, a bérleti szerződés határozott időtartamra – legfeljebb 1 évre – köthető.

(2) A bérleti szerződés megkötése kérelemre indul. A kérelmet annak kell előterjesztenie, aki a közterületet használni kívánja. A kérelmet a szükséges szakhatósági engedélyekkel együtt – kivételes esetektől eltekintve - a közterület igénybe vétele előtt legalább 15 nappal kell benyújtani.

(3) Ha a közterület igénybevétele építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék elhelyezése céljából szükséges, a bérleti szerződés megkötését a kivitelezést megrendelő ingatlan tulajdonosának a kivitelező vállalkozó megjelölésével, vagy a kivitelezőnek kell kérnie. A közterület igénybevételének befejezése után az eredeti állapot helyreállításáért a bérlő és kivitelező egyetemlegesen felelős.

(4) Kereskedelmi tevékenység folytatásához szükséges közterület-használatra szerződés az üzletek működésének rendjéről valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 133/2007. (VI.13.) Korm. rendelet alapján köthető.

6. § A bérleti szerződés iránti kérelemnek tartalmazni kell:

a) a kérelmező nevét, lakóhelyének, székhelyének címét, adóazonosító számát,

b) a közterület igénybevételének célját és időtartamát,

c) a mezőgazdasági kistermelők és őstermelők esetében az őstermelő igazolvány másolatát, vállalkozó esetén a vállalkozási engedély, cégbírósági végzés másolatát (a folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat másolatát),

d) a közterület nagyságát, helyének és a használat módjának, a napi árusítás időtartamának pontos meghatározását,

e) a folytatni kívánt tevékenységhez szükséges hatósági engedélyeket,

f) út, járda, térburkolat, zöldterület esetén a terület helyreállítására vonatkozó megrendelés egy példányának becsatolását, vagy a kérelmező azon nyilatkozatát és igazolását, hogy a helyreállítást önerőből és kellő szakértelemmel el tudja látni,

g) idényjellegű és alkalmi árusításkor, mobil árusítópult megjelenését ábrázoló tervet, vagy fényképet,

i) rendezvény, vásár esetén továbbá közterületi szemétgyűjtőbe kerülő, a termék jelentős hányadát kitevő hulladékot eredményező áru, (pl.: főtt kukorica) értékesítésére irányuló közterület-használat kérelméhez a közterület fenntartójával kötött megállapodást a terület takarítására, az értékesítésből származó hulladék elszállítására vonatkozóan.

j) azon berendezési tárgyak felállítása és üzemeltetése esetén, melyeknek időszakos felülvizsgálata szükséges, az utolsó érvényes felülvizsgálati szakvéleményt

k) a tüzelőanyag-tárolás és a politikai célú közterület-használat kivételével a közterület tervezett használatát és berendezését bemutató helyszínrajzot valamint műszaki leírást;

l) üzleti előkert létesítése esetén az előkertet és annak berendezéseit, valamint a környezetét is ábrázoló nézetrajzokat vagy távlati képet (esetleg fotómontázst) is;

m) közterületi épületek, pavilonok, hirdető- és információs berendezések esetében ezek – külön jogszabályok által meghatározott tartalmú és formájú – tervdokumentációját;

7. § (1) A bérbeadó nem köt közterület-bérleti szerződést azzal :

- Akivel szemben jogosulatlan vagy szerződésellenes közterület használat miatt 2 éven belül szerződésbontásra, felmondásra (felmondás érvényességének megállapítására) illetőleg kártérítési eljárásra került sor.

- akit jogosulatlan kereskedés miatt 2 éven belül szabálysértési bírsággal sújtottak;

- akinek az önkormányzattal szemben köztartozása, vagy polgári jogi megállapodásból eredő egyéb tartozása van.

(2) A bérleti szerződés nem mentesíti a bérlőt a közterület-használathoz kapcsolódó egyéb hatósági engedélyek és hozzájárulások beszerzése alól.

(3) Közterület-bérleti szerződés egyedi pályázati kiírás alapján a pályázat nyertesével, vagy a bérbeadó illetve a bérlő szerződési ajánlata alapján köthető.

(4) Az alkalmi rendezvények helyét és idejét a bérbeadó esetenként állapítja meg.

8. § Közterület-bérleti szerződés nélkül használható a közterület:

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásakor;

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezésekor;

c) a közterületeken, illetőleg az alatt, vagy felett elhelyezett közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkáknál;

d) a közterületbe a járdaszinttől mért 3,0 m magasságig legfeljebb 10 cm-re, 3,0 m magasság felett legfeljebb 50 cm-re benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdető berendezés (fényreklám), cég- és címtábla elhelyezéséhez;

e) háztartási hulladéktároló edényzetnek kizárólag a szállítás napján történő elhelyezésére;

f) szervezett lomtalanítás előzetesen meghirdetett idejére a háztartási lim-lom elszállítása céljából, rendezett módon történő elhelyezésére.

A közterület használatának módja

9. § (1) Közterületet – az egyéb feltételek megléte esetén is – csak úgy szabad bérbe adni, hogy a szükséges gyalogos közlekedési sáv mindenkor biztosítva legyen.

(2) A bérbeadó a szerződésben kikötheti, hogy a bérlő a közterületen milyen anyagú, színű, formájú és méretű tárgyakat (pavilon, korlát, asztal, pad, szék, napernyő, védőtető, hirdető berendezés stb.) helyezhet el.

(3) A közterületek bérlőinek a közterületet úgy kell használnia, hogy az ne zavarja sem a közterület más részeinek, sem a szomszédos ingatlanoknak a rendeltetésszerű használatát.

(4) A közterületen elhelyezett tárgyakat, valamint a használt közterületet a bérlő köteles rendben és tisztán tartani. A keletkezett hulladék elszállítása a bérlő kötelessége.

(5) A bérlő vagy megbízottja a közterület-bérleti szerződés eredeti példányát köteles a tevékenység folytatásának helyén magánál tartani és azt az ellenőrzésre jogosult személynek bemutatni.

(6) A közterület-bérleti szerződésben a bérlőnek kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a bérlet megszűnésével a közterületet eredeti állapotba visszaállítja.

(7) Építési törmelék tárolására csak azzal köthető közterület-bérleti szerződés, aki vállalja, hogy konténerbe helyezi el a törmeléket.

10. § (1) (1) A bérbeadó nem köthet közterület-bérleti szerződést, kivéve önkormányzati érdekből:

a) üzemképtelen-, roncsjármű, járműkarosszéria tárolására;

b) autóbusz, tehergépkocsi, pótkocsi, utánfutó, lakókocsi, büfékocsi tárolására;

c) sátorgarázsok felállítására, elhelyezésére;

d) szállás-, üdülés céljára szolgáló eszköz, tárgy (utánfutó, lakókocsi, camping, sátor, stb.) felállítására, elhelyezésére;

e) közparkok, közkertek, közterületen lévő füves-, fás zöldfelületek területén járművek, eszközök, használati tárgyak felállítására, elhelyezésére, gépkocsik parkolására;

f) koldulás célját szolgáló eszköz elhelyezésére.

11. § (1) A bérbeadó azzal köt közterület-bérleti szerződést, aki ezen rendelet mellékletében foglalt bérleti díjak megfizetését vállalja.

(2) 6 hónapnál rövidebb időtartamra kötött bérleti szerződés esetén a bérleti díjat a szerződéskötéskor egy összegben, ennél hosszabb időtartalmú bérleti jogviszony esetén a megállapodásban foglaltak szerint kell megfizetni.

(3) Ha pályázat útján történik a közterület használatára a szerződéskötés, akkor a pályázat nyertese által felajánlott díjjal kell a szerződést megkötni.

(4) A bérbeadó az e rendelet mellékletében szereplő bérleti díjaknál alacsonyabb összegű bérleti díjra is szerződést köthet, illetve a bérleti díj fizetésétől eltekinthet, ha

a) a közterület-használat különösen fontos önkormányzati érdeket szolgál;

b) önkormányzati intézmény a közterület-használó;

c) a bérlő a szerződésben olyan módon ellentételezi a bérleti díjat, amellyel az önkormányzat tulajdonában vagyonnövekedést eredményez, vagy önkormányzati feladatot vállal át;

(5) A közterület-bérleti díj meghatározásakor minden megkezdett m2és a hónapokban meghatározott bérlet minden megkezdett hónapja egésznek számít.

Jogosulatlan közterület használat

12. § (1) Aki közterületen közterület-bérleti szerződés nélkül helyez el tárgyakat, a bérbeadó a tulajdonos veszélyére, kárára és költségére azokat elszállíttathatja. Az elszállítás nem mentesíti a közterület jogcím nélküli használóját a szabály, vagy más – jogszabályban előírt – szankciók viselése alól.

(2) A tulajdonos az elszállított tárgyat a megállapított költségek megfizetése után – de csak az eltávolítástól számított 90 napon belül – visszakaphatja. E határidő letelte után csak a tárgy értékesítéséből befolyt, de a megállapított költségekkel csökkentett összegre tarthat igényt.

(3) Az engedély nélküli közterület-használat esetén annak megállapításáról történő értesítést követően kötött megállapodásban a közterület-használati alapdíjra 50 % pótlék állapítandó meg.

(4) Az engedély nélküli használat időtartamára vonatkozóan a közterület-használati alapdíjra 100% pótlék állapítandó meg.

(5) Amennyiben a bérelt közterületet a bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül másnak továbbadja, úgy a bérbeadó jogosult a bérleti szerződést azonnali hatállyal felmondani és a bérlő a bérleti díjon felül 200% pótdíjat köteles fizetni.

A közterület használat megszűnése

13. § (1) Közterület-bérleti szerződés a szerződésben meghatározott idő lejártával megszűnik.

(2) A határozott időtartam lejárta előtt azonnali hatályú rendkívüli felmondással élhet a

bérbeadó, ha a bérlő

- a közterületet nem a szerződésben foglalt célra és a szerződésben meghatározott feltételek szerint használja;

- nem, vagy nem csak azt a közterületet használja, amelyre a szerződés alapján jogosultságot szerzett;

- a közterület-bérleti szerződésben vállalt kötelezettségeit súlyosan megszegi, különösen ha az esedékessé váló közterület-bérleti díjat felhívás ellenére sem fizeti meg.

(3) A bérlőt is megilleti a határozott időtartam lejárta előtt a rendkívüli, azonnali hatályú felmondás joga, ha a bérbeadónak felróható okból a közterületet a szerződésben meghatározott célra nem tudja használni.

(4) Ha a bérlő érdekkörében felmerülő bármely okból (pl. betegség, kereskedelmi jogosultság elvesztése, stb.) a bérelt közterületen a határozott időtartam lejárta előtt tevékenységét megszünteti, egyoldalú felmondással nem élhet, de kezdeményezheti a bérbeadónál a közterület-bérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetését.

13/A. §3 (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, az Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) A közterület filmforgatási célú használatának díja 200 Ft/m2/nap. Ezen meghatározott díj alól mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(4) Turisztikailag kiemelt terület Pusztaszemes községben nem kerül meghatározásra.

13/B. § (1) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.

(2) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá, ha az önkormányzati rendezvényeket akadályoz.

(3) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(4) A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

Záró rendelkezések

14. § E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az 19/2005. (XII.13.) számú rendelet.

15. §4 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Dr. Kiss Pál
címzetes főjegyző

1. melléklet a 9/2008. (X.29.) önkormányzati rendelethez a 9/2008. (X. 29.) önkormányzati rendelethez

Közterület bérleti díjtételek

1.5 ) Közterületre benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzlet védőtetője, cég- címtábla 1000 Ft/m2/hó

2. ) Mozgó elárusító fülke, pavilon 500 Ft/m2/nap

3. ) Önálló hirdető berendezés, tájékoztató tábla 100 Ft/m2/nap

4. ) Építési munkával járó állvány, építőanyag, törmelék 100 Ft/m2/nap

5. ) Cirkusz, mutatványos, körhinta 2500 Ft/nap

6.6 ) Alakalmi és mozgóárusítás, búcsús sátor 10000 Ft/nap

7. ) Vendéglátó, ipari előkert, kitelepülés, üzleti célú szállítás, rakodás esetén göngyöleg elhelyezés 500 Ft/m2/hó

8. ) Mobil posta szolgáltatás esetén a mobil postai szolgáltatás keretébe nem tartozó kereskedelmi tevékenység 1500 Ft/hó

9. ) Teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, pótkocsi, díj ellenében személyszállításra szolgáló gépjármű tárolása 100 Ft/m2/hó

10. ) Egyéb közterület használat Egyedi díjszabás

1. melléklet a 9/2008. (X.29.) önkormányzati rendelethez a 9/2008. (X. 29.) önkormányzati rendelethez

A zöldkár minimális értékének megállapításáról
A növények megsemmisülése, megrongálása esetén fizetendő érték (nettó ár) minimuma:
- gyep 6.000 Ft/m2
- évelő virág 11.600 Ft/m2 virág
- egynyári virág 6.100 Ft/m2
- csoportcserje 8.900 Ft/m2
- felületborító cserje 12.000 Ft/m2
- szoliter cserje 7.400 Ft/m2/db
- fák, fenyők értékének meghatározása: Radó-féle „ Bel- és kültetületi fasorok Eu-módszer szerinti értékelés” alapján történik.
1

A rendeletet módosította a 7/2013.(XI.28.) önkormányzati rendelet.

2

A bevezető a Pusztaszemes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 13/A § -t a 7/2013.(XI.28.) önkormányzati rendelet 2. §-a iktatta be. Hatályos 2013. december 01. napjától.

4

A 15 § -t a 9/2009.(IX.28.) önkormányzati rendelet 6. §-a iktatta be. Hatályos 2009. szeptember 28. napjától.

5

Az 1. melléklet 1. pontja a Pusztaszemes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 1. melléklet 6. pontja a Pusztaszemes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.