Pusztaszemes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (X.22.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2020. 10. 23

Pusztaszemes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (X.22.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

2020.10.23.

Pusztaszemes Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya Pusztaszemes község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező vagy életvitelszerűen Pusztaszemes bejelentett tartózkodási helyen élő

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra,

d) magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre terjed ki.

2. § (1) A képviselő-testület természetbeni juttatásként az arra rászoruló személyek részére térítésmentesen tűzifát biztosít.

(2) Térítésmenetesen, szociális célú tűzifára jogosult, az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén, háztartásonként 1,00 – 4,00 m3 mennyiség erejéig az

a) akinek háztartásában az együtt élő személyek egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 %-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Jövedelem és vagyon tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a)-b) pontjában foglaltakat kell alkalmazni.

b) nyilatkozata szerint fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik.

(3) A kérelem elbírálása során előnyt élvez az, aki a (2) bekezdésben meghatározott feltételek teljesülése esetén

a) aktív korúak ellátásában,

b) időskorúak járadékában,

c) lakhatási települési támogatásban részesül, vagy

d) 65 évnél idősebb, egyedül élő nyugdíjas, vagy

e) családjában a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

(4) A támogatást egy lakóingatlanra egy személy igényelheti, függetlenül a lakóingatlanban élő személyek és háztartások számától.

(5) Nem jogosult szociális tűzifára az a személy, akinek háztartásában 3 m3 mennyiséget meghaladó tűzifa van.

3. § (1) A szociális célú tűzifa igénylésére vonatkozó kérelmet a Balatonföldvári Közös Önkormányzati Hivatalban vagy Pusztaszemes Község Önkormányzati hivatalában lehet benyújtani az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon.

(2) A szociális célú tűzifa igénylésére irányuló kérelmet legkésőbb a tárgyév október 30. napjáig lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A benyújtott kérelem valóságtartalma környezettanulmány készítésével vizsgálható.

(4) A szociális célú tűzifa támogatást a jogosult részére a 2. § (2) bekezdésében megállapított feltételek fennállása esetén a képviselő-testülete állapítja meg.

(5) A szociális célú tűzifa támogatásnak a jogosult részére történő kiszállításáról az önkormányzat térítésmentesen gondoskodik.

(6) A szociális célú tűzifa támogatás kiszállításakor, annak átvételét a jogosult aláírásával átvételi elismervényen köteles igazolni.

4. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Csicsa Dániel
polgármester

Köselingné dr. Kovács Zita
jegyző