Kereki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2004. (IV.29.) önkormányzati rendelete

A lakásépítés és vásárlás helyi támogatásáról

Hatályos: 2004. 04. 29

Kereki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2004. (IV.29.) önkormányzati rendelete

A lakásépítés és vásárlás helyi támogatásáról

2004.04.29.

2004-04-29-tól

Kereki Község Önkormányzatának képviselő –testülete a 12/2001. ( I.31. ) Kormányrendelet 23. § (2) bekezdése alapján a lakásszerzési támogatás rendszeréről a következő rendeletet alkotja:

1. §

1. A képviselő –testület az első lakását megszerezni kívánó, Kereki községben állandó lakó-hellyel rendelkező állampolgárok lakásépítéséhez és lakásvásárlásához lakásszerzési támoga-tást nyújthat.
2. A támogatás formája:
- kamatmentes kölcsön.
3. A támogatás mértéke:
- kamatmentes kölcsön esetén: 200.000,- Ft –ig terjedhet.

2. §

1. A lakásszerzési támogatás nyújtásának feltételei:
a. Az épülő, megvásárolandó lakás lakószobáinak száma, és építési, vagy vásárlási költsége megfelel a 12/2001. ( I.31. ) Kormányrendelet 3. § (1) –(4) bekezdésében meghatározott méltányolható lakásigény mértékének;
b. A kérelmező 18 - 45 év közötti életkorú;
c. A kérelmező az épülő lakásra vonatkozóan építési engedéllyel, a megvásárolandó lakásra vonatkozóan adásvételi szerződéssel rendelkezik;
d. A kérelmező és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozói első lakásukat kívánják megszerezni, tulajdonukban lakásingatlan nincs és lakásszerzési támogatásban még nem részesültek;
e. A kérelmező és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó jelentősebb vagyonnal nem rendelkeznek.
2. A lakásszerzési támogatás nyújtásának további feltétele lakásépítés támogatása esetén:
- a kérelmező Kereki községben lakótelekkel rendelkezik, vagy a lakótelek tulajdonosa az építkezést jognyilatkozatában engedélyezte,
- a lakás a támogatásban részesülő tulajdonába kerül, és a lakásigényének kiegészítésére szolgál,
- az épülő lakás készültségi foka a kérelem benyújtásakor eléri vagy meghaladja az 50 % -ot.
3. A lakásszerzési támogatás nyújtásának további feltétele lakásvásárlás támogatása esetén:
- A támogatás abban az esetben biztosítható, amennyiben a támogatásra a szerződésben meghatározott vételárrészlet kiegyenlítéséhez van szükség.
4. Az (1) bekezdés e) pont alkalmazása szempontjából jelentősebb vagyon az 1993. évi III. tör-vény 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyon kétszerese.

3. §

1. Kérelmet a képviselő –testülethez címezve, a polgármesteri hivatalhoz kell benyújtani.
2. A kérelemhez csatolni kell a jogerős építési engedélyt, vagy az adásvételi szerződést, az in-gatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapját, vagyonnyilatkozatot, az 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a) pontja szerinti jövedelemigazolásokat, a kérelem benyújtását megelőző három hónapra vonatkozóan, valamint lakásépítés esetén - műszaki vezetőtől, hitelintézettől - igazolást a készültség % -os fokáról.
3. A kérelmet a képviselő –testület bírálja el, és amennyiben a kérelmet megalapozottnak tartja, a kérelmezőt a 2. § (4) bekezdése és jövedelmi viszonyai alapján rászorulónak ítéli, rendel-kezik a kamatmentes kölcsön folyósításáról.

4. §

1. Amennyiben a lakásszerzési támogatásban részesülő a támogatás felvételét követő három é-ven belül a használatba vételi engedélyt nem szerzi meg, vagy a lakást elidegeníti és a köz-ségből elköltözik, a kamatmentes kölcsön még hátra levő részét a jegybanki alapkamat mér-tékével megemelt összegben azonnal köteles visszafizetni.
2. Az (1) bekezdésben foglaltakon túl a kamatmentes kölcsön még hátralevő részét egy összeg-ben vissza kell fizetni, ha a kölcsöntartozás ideje alatt a lakást elidegenítik.

5. § A kamatmentes kölcsönfelvételére és visszafizetésére az alábbi szabályokat kell alkalmazni:

a. A kölcsön felvételéhez egy kezes szükséges;
b. A kölcsön visszafizetését a felvételtől számított harmadik hónapban kell megkezdeni;
c. A kölcsön visszafizetését 50 hónap alatt 4.000,- Ft összegű részletekben kell teljesíte-ni;
d. A kölcsöntartozás fennállásának idejére, Kereki Község javára, a kamatmentes köl-csön összegének erejéig jelzálogjogot kell bejegyeztetni az ingatlannyilvántartásba.

6. § A képviselő –testület az önkormányzat költségvetéséről szóló rendeletben évente meghatározza a tárgyévben lakásszerzési támogatásra felhasználható keretösszeget.

7. § E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

Kereki, 2004. április hó 29.