Kereki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2008. (X.31.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2021. 03. 24

Kereki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2008. (X.31.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról1

2021.03.24.

Kereki Község Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet területi hatálya kiterjed Kereki község közigazgatási területén:

a) Kereki Község Önkormányzata tulajdonában álló és az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földterületekre;

b) Kereki Község Önkormányzata tulajdonában álló földterületeknek, illetve építményeknek közhasználatra átadott részére;

c) magánszemély, vagy jogi személy tulajdonában álló földterület közhasználatra átadott részére.

(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő közterületeket az önkormányzat vagyonáról szóló rendelet tartalmazza.

2. § A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, akik, vagy amelyek állandó, illetve ideiglenes jelleggel a város területén tartózkodnak, tevékenykednek.

A közterület használata, közterület -használati engedély

3. § A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.

4. § (1) Közterületet, mások közterület használatát korlátozó vagy kizáró módon használni, kizárólag a jelen rendeletben szabályozott esetekben és módon, a tulajdonos önkormányzattal kötött bérleti szerződés alapján, közterület bérleti díj ellenében lehetséges, melynek mértékét az 1. számú melléklet tartalmazza.

(2) Közterület -bérleti szerződést kell kötni:

a) a közterületre benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzlet védőtetője, hirdető berendezés (fényreklám), cég- és címtábla elhelyezésére, kivéve a 7. § d) pontjában foglalt esetet

b) mozgó elárusító fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére;

c) önálló hirdető berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére;

d) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék elhelyezésére;

e) alkalmi és mozgó árusításra, illetve cirkuszi-, mutatványos tevékenység, búcsús sátor, körhinta céljára;

f) vendéglátó -ipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra;

g) teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi; díj ellenében személyszállításra szolgáló gépjármű tárolására vonatkozóan;

h) egyéb közterület használat esetén.

5. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó közterületeket rendeltetésüktől eltérő célra csak köz-terület -bérleti szerződés alapján szabad használni. A rendeltetéstől eltérő használat ideiglenes jellegű, a bérleti szerződés határozott időtartamra – legfeljebb 1 évre köthető.

(2) Közterület -bérleti szerződés 6 hónapot meghaladó időtartamra a képviselő-testület hozzájárulásával köthető.

(3) A közterület-bérleti szerződésben bérbeadó az önkormányzat (a továbbiakban: bérbeadó), bérlő pedig bármely magánszemély, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet lehet, aki az e rendeletben foglaltak szerint a bérbeadóval meg-állapodást köt.

6. § A bérbeadó csak azzal köthet közterület -bérleti szerződést, aki a közterületen folytatandó tevékenység végzéséhez szükséges hatósági és szakhatósági engedélyekkel, hozzájárulásokkal ( kereskedelmi, szolgáltató tevékenység végzésére jogosító okirattal, mezőgazdasági termelői tevékenységről szóló igazolással stb. ) rendelkezik és azokat a bérbeadónak bemutatta.

7. § (1) Közterület -bérleti szerződés nélkül használható a közterület:

a) a közút ( járda ) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút ( járda ) közterületének elfoglalásakor;

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezésekor;

c) a közterületeken, illetőleg az alatt, vagy felett elhelyezett közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkáknál;

d) a közterületbe a járdaszinttől mért 3,0 m magasságig legfeljebb 10 cm -re, 3,0 m magasság felett legfeljebb 150 cm -re benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzlet védőtetője, hirdető -berendezés ( fényreklám ), cég- és címtábla elhelyezéséhez;

e) háztartási hulladéktároló edényzetnek kizárólag a szállítás napján történő elhelyezésére;

f) szervezett lomtalanítás előzetesen meghirdetett idejére a háztartási lim–lom elszállítása céljából, rendezett módon történő elhelyezésére.

(2) Kereskedelmi tevékenység folytatásához szükséges közterület-használatra szerződés az üzletek működéséről és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeiről szóló, többször módosított 4/1997. ( I.22. ) Korm. rendelet alapján köthető.

8. § (1) Közterületet – az egyéb feltételek megléte esetén is – csak úgy szabad bérbe adni, hogy a szükséges gyalogos sáv mindenkor biztosítva legyen.

(2) A közterületek bérlőinek a közterületet úgy kell használnia, hogy az ne zavarja sem a közterület más részeinek, sem a szomszédos ingatlanoknak a rendeltetésszerű használatát.

(3) A közterületen elhelyezett tárgyakat, valamint a használt közterületet a bérlő köteles rendben és tisztán tartani. A keletkezett hulladék elszállítása a bérlő kötelessége.

(4) A bérlő vagy megbízottja a közterület -bérleti szerződés eredeti példányát köteles a tevékenység folytatásának helyén magánál tartani és azt az ellenőrzésre jogosult személynek bemutatni.

(5) A közterület -bérleti szerződésben a bérlőnek kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a bérlet megszűnésével a közterületet eredeti állapotba visszaállítja.

9. § A bérbeadó nem köthet közterület -bérleti szerződést, kivéve önkormányzati érdekből:

a) büfékocsi tárolására;

b) sátorgarázsok felállítására, elhelyezésére;

c) lakó-, szállító- és tároló konténer elhelyezésére;

d) szállás-, üdülés céljára szolgáló eszköz, tárgy (utánfutó, lakókocsi, camping sátor, stb.) felállítására, elhelyezésére;

e) műemlékileg vagy egyéb szempontból védett területen.

10. § (1) A bérbeadó nem köthet közterület -bérleti szerződést:

a) tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására;

b) az eseti rendezvények és kitelepülések kivételével szeszesital árusítására;

c) a lakosság nyugalmát vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére;

d) üzemképtelen-, roncsjármű, járműkarosszéria tárolására.

(2) A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:

a) a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező az a jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt;

b) baleset folytán megsérült és elhagyott jármű;

c) műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan, mert hiányos vagy roncs, vagy sérült jármű.

(3) Közterületen üzemképtelen jármű nem tárolható, az üzembentartó vagy tulajdonos az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről 3 napon belül eltávolítani.

11. § (1) A bérbeadó azzal köt közterület -bérleti szerződést, aki ezen rendelet mellékletében foglalt bérleti díjak megfizetését vállalja.

(2) 6 hónapnál rövidebb időtartamra kötött bérleti szerződés esetén a bérleti díjat a szerződéskötéskor egy összegben, ennél hosszabb időtartalmú bérleti jogviszony esetén a megállapodásban foglaltak szerint kell megfizetn

(3) A bérbeadó, a képviselő -testület hozzájárulásával, az e rendelet mellékletében szereplő bérleti díjaknál alacsonyabb összegű bérleti díjra is szerződést köthet, illetve a bérleti díj fizetésétől eltekinthet, ha

a) a közterület-használat különösen fontos önkormányzati érdeket szolgál;

b) a bérlő a szerződésben olyan módon ellentételezi a bérleti díjat, amellyel az önkormányzat tulajdonában vagyonnövekedést eredményez, vagy önkormányzati feladatot vállal át.

(4) A közterület -bérleti díj meghatározásakor minden megkezdett nap, hónap, m2 egésznek számít.

(5) Az engedély nélküli közterület -használat esetén annak megállapításáról történő értesítést követően kötött megállapodásban a közterület -használati alapdíjra egyszeri 5.000,- Ft összegű pótdíj állapítandó meg.

12. § (1) Aki közterületen közterület -bérleti szerződés nélkül helyez el tárgyakat, az önkormányzat a tulajdonos veszélyére, kárára és költségére azokat elszállíttathatja. Az elszállítás nem mentesíti a közterület jogcím nélküli használóját a szabálysértési, vagy más – jogszabályban előírt – szankciók viselése alól.

(2) A tulajdonos az elszállított tárgyat a megállapított költségek megfizetése után – de csak az eltávolítástól számított 90 napon belül – visszakaphatja. E határidő letelte után, amennyiben a tárgyat az önkormányzat értékesítette, csak a tárgy értékesítéséből befolyt, de a megállapított költségekkel csökkentett összegre tarthat igényt.

13. § (1) Közterület -bérleti szerződés a szerződésben meghatározott idő lejártával megszűnik.

(2) A határozott időtartam lejárta előtt azonnali hatályú rendkívüli felmondással élhet a bérbeadó, ha a bérlő

a) a közterületet nem a szerződésben foglalt célra használja;

b) nem, vagy nem csak azt a közterületet használja, amelyre a szerződés alapján jogosultságot szerzett,

c) közterület -bérleti szerződésben vállalt kötelezettségeit súlyosan megszegi, különösen ha az esedékessé váló közterület -bérleti díjat felhívás ellenére sem fizeti meg.

(3) A bérlőt is megilleti a határozott időtartam lejárta előtt a rendkívüli, azonnali hatá-lyú felmondás joga, ha a bérbeadónak felróható okból a közterületet a szerződésben meghatározott célra nem tudja használni

(4) Ha a bérlő érdekkörében felmerülő bármely okból ( pl. betegség, kereskedelmi jogosultság elvesztése, stb. ) a bérelt közterületen a határozott időtartam lejárta előtt tevékenységét megszünteti, egyoldalú felmondással nem élhet, de kezdeményezheti a bérbeadónál a közterület -bérleti szerződés megszüntetését.

13/A. §2 (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, az Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) A közterület filmforgatási célú használatának díja 200 Ft/m2. Ezen meghatározott díj alól mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(4) Turisztikailag kiemelt terület Kereki községben nem kerül meghatározásra.

13/B. §3 (1) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.

(2) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá, ha az az önkormányzati rendezvényeket akadályozza.

(3) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(4) A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

Záró rendelkezések

14. § (1) A közterület bérbeadásával kapcsolatos hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(2) A folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(3) E rendelet 2008. november 1. napján lép hatályba, hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a Kereki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2004.(XII.21.) számú rendeletével módosított 3/2004. III.08.) számú rendelete.

(4) E rendelet a belső piaci szabályozásról szóló, az Európai Parlament és a tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja

Kereki, 2013. október 7.

1

Módosította a 8/2013.(X.7.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2013. szeptember 8. napjától

2

Kiegészítette a 8/2013. (X.7.) Önkormanyzati rendelet I. §-a. Hatályos: 2013. szeptember 8. napjától

3

Kiegészitette a 8/2013. (X.7.) Önkormanyzati rendelet I. §-a. Hatályos: 2013. szeptember 8. napjától