Kereki Község Önkormányzat Képviselő-testülete 1/2020. (II. 27.) önkormányzati rendelete

Kereki Község Önkormányzatának 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 05. 30

Kereki Község Önkormányzat Képviselő-testülete 1/2020. (II. 27.) önkormányzati rendelete

Kereki Község Önkormányzatának 2020. évi költségvetéséről

Kereki Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörébe eljárva a következőket rendeli el:

1.A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak Képviselő-testületére terjed ki.

2.Az önkormányzat 2020. évi költségvetése

2 § (1)[1] A Képviselő-testület az önkormányzat 2020. évi költségvetését, egyenlegét

866 265 ezer Ft tárgyévi költségvetési bevétellel,

1 027 512 ezer Ft tárgyévi költségvetési kiadással,

161 247 ezer Ft tárgyévi költségvetési hiánnyal,

162 114 ezer Ft finanszírozási bevétellel

867 ezer Ft finanszírozási kiadással állapítja meg,

amelyből

belső forrásból 8 004 ezer Ft a működési maradvány igénybevétele

941 ezer Ft az ÁHB megelőlegezések

153 169 ezer Ft a fejlesztési maradvány igénybevétele

külső forrásból 0 ezer Ft hitelfelvétel.

a) Ezen belül működési egyenlegét az alábbiak szerint állapítja meg:

· a működési költségvetési bevételeit 73 986 e Ft-ban

· a működési költségvetési kiadásait 90 761 e Ft-ban

· működési egyenlegét 16 775 e Ft hiánnyal állapítja meg, mely finanszírozását az előző évi működési célú pénzmaradvány biztosítja.

Működési kiadásaiból:

a személyi juttatások kiadásait 20 576 e Ft-ban

a munkaadókat terhelő járulékokat 3 622 e Ft-ban

a dologi kiadásokat 44 798 e Ft-ban

ellátottak pénzbeli juttatásait 3 295 e Ft-ban

egyéb működési célú kiadásokat 18 470 e Ft-ban

ebből a működési célú pénzeszközátadásokat 6 548 e Ft-ban

a működési célú általános tartalékot 5 922 e Ft-ban

a céltartalékot 6 000 e Ft-ban

állapítja meg.

b) Felhalmozási célú egyenlegét az alábbiak szerint állapítja meg:

· a felhalmozási költségvetési bevételeit 792 279 e Ft-ban

· a felhalmozási költségvetési kiadásait 936 751 e Ft-ban

· felhalmozási egyenlegét 144 472 e Ft hiánnyal állapítja meg, mely finanszírozását az előző évi felhalmozási célú pénzmaradvány biztosítja.

Felhalmozási célú kiadásaiból:

felújítások összegét 32 471 e Ft-ban

beruházások összegét 159 025 e Ft-ban

egyéb felhalmozási célú kiadások összegét 745 255 e Ft-ban

felhalmozási célú tartalék összegét 11 779 e Ft-ban

a céltartalékot 733 476 e Ft-ban

állapítja meg.

c) Finanszírozási célú bevételeit és kiadásait az alábbiak szerint állapítja meg:

· finanszírozási célú műveletek bevételét 162 114 e Ft-ban

· finanszírozási célú műveletek kiadását 867 e Ft-ban

· finanszírozási célú műveletek egyenlegét 161 247 e Ft-ban

ebből:

- a működést szolgáló finanszírozási célú műveletek

bevételét 8 945 e Ft-ban

kiadását 867 e Ft-ban

- a felhalmozást szolgáló finanszírozási célú műveletek

bevételét 153 169 e Ft-ban

kiadását 0 e Ft-ban

állapítja meg. [1]

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben megállapított tárgyévi költségvetési bevételeket és kiadásokat (működési és felhalmozási célú) mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban az 1. melléklet szerint, az önkormányzat működési bevételét és kiadását összesítve a 2. melléklet szerint, a felhalmozási bevételeket és kiadásokat a 3. melléklet szerint jóváhagyja.

(3) A Képviselő-testület az önkormányzat 2020. évi működési célú támogatásait, pénzeszközátadásait, közvetett támogatásait a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A Képviselő-testület az önkormányzat működési és felhalmozási célú bevételi előirányzatait kiemelt előirányzatonként, ill. az Áht. 23. § (2) bekezdése szerinti feladatonkénti bontásban (kötelező önkormányzati feladatok, nem kötelező önkormányzati feladatok, államigazgatási feladatok) az 5. melléklet szerint, működési és felhalmozási célú kiadásait a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A Képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) A Képviselő-testület a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzatát a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A Képviselő-testület az önkormányzat kiadásait kormányzati funkciók szerinti bontásban a 7. melléklet szerint hagyja jóvá.

(8) A Képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban és összesítve a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

(9) A Képviselő-testület a Stabilitási tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeinek, valamint a Stabilitási tv. 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét a 9. melléklet szerint állapítja meg.

(10) A Képviselő-testület az önkormányzat likviditási tervét a 10. melléklet szerint, EU támogatással megvalósuló projektjeit a 11. melléklet szerint, a 2020-2023. évekre szóló gördülő tervezését a 12. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.

3.A költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módja

3 § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület államilag garantált értékpapír vásárlással, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti pénzintézeti lekötés intézését a Képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedéséről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

4.Általános végrehajtási szabályok

4 § Az önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Balatonföldvári Közös Önkormányzati Hivatal.

5.Előirányzatok módosítása, átcsoportosítása

5 § (1) Az önkormányzat a költségvetését a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt –, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(2) A Képviselő-testület az Áht. szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés - a helyi önkormányzatot érintő módon – az Áht. 14. § (3) bekezdése szerinti fejezetben meghatározott támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(3) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(4) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(5) A helyi önkormányzat költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosításra a Képviselő-testület jogosult.

(6) A polgármester e rendeletben foglaltak szerint 200.000 Ft értékhatárig, költségvetési évben összesen az általános tartalék mértékéig, dönt a forrásfelhasználásról, döntéséről félévente tájékoztatja a Képviselő-testületet.

6.Rendkívüli intézkedések

6 § (1) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a Képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

7. Létszám és bérgazdálkodás

7 § Az önkormányzat alkalmazásában állók részére jutalom címén teljesítményösztönzés, személyi ösztönzés céljából nyújtható juttatás előirányzatát a Képviselő-testület határozza meg, ami nem lehet magasabb az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 12 %-ánál.

8.Záró rendelkezések

8 § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A Képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

[1] A 2. § (1) bekezdés szövege a 4/2020.(X.16.) önk. rendelet 1. § (1) bekezdéssel megállapított szöveg. Hatályos 2020. október 17. napjától.

1. melléklet [2]

1.melléklet.pdf

2. melléklet [3]

2.melléklet.pdf

3. melléklet [4]

3.melléklet.pdf

4. melléklet [5]

4.melléklet.pdf

5. melléklet [6]

5.melléklet.pdf

6. melléklet [7]

6.melléklet.pdf

7. melléklet [8]

7.melléklet.pdf

8. melléklet [9]

8.melléklet.pdf

9. melléklet [10]

9.melléklet.pdf

10. melléklet [11]

10.melléklet.pdf

11. melléklet

11.melléklet.pdf

12. melléklet

12.melléklet.pdf


[1] A 2 § (1) bekezdése a Kereki Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] Az 1. melléklet a Kereki Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[3] A 2. melléklet a Kereki Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.
[4] A 3. melléklet a Kereki Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.
[5] A 4. melléklet a Kereki Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.
[6] Az 5. melléklet a Kereki Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.
[7] A 6. melléklet a Kereki Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.
[8] A 7. melléklet a Kereki Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.
[9] A 8. melléklet a Kereki Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.
[10] A 9. melléklet a Kereki Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (9) bekezdésével megállapított szöveg.
[11] A 10. melléklet a Kereki Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (10) bekezdésével megállapított szöveg.