Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2000. (IV. 18.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2000. 05. 01

Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2000. (IV. 18.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezés rendjéről

2000.05.01.

Zics Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999.évi XLIII. törvény 40. §.(1) bekezdésének és 41. §.(3) bekezdésének a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Zics Község Önkormányzatának tulajdonában álló működő temetőre terjed ki, ahol az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti. Zics 104 hrsz. Zics Község Önkormányzata.

2. § Zics Község Önkormányzata az önkormányzat tulajdonában álló temető fenntartásáról és üzemeltetéséről saját maga gondoskodik.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése,Újra-használatbavétele.

3. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra használatba vételére a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezései az irányadóak.

Temetési helyek

4. § (1) A temetési helyek elhelyezkedésére nézve térképet kell készíteni, ami e rendelet mellékletét képezi.

(2) A köztemetőben az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre:

a) egyes sírhelyek,

b) kettős sírhelyek,

c) gyermek sírhelyek,

d) sírboltok,

e) díszsírhelyek

(3) temetőben rendelkezésre álló temetési helyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhelyeknek 210 cm hosszú, 90 cm széles,

b) kettős sírhely: 210 cm hosszú, 160 cm széles,

c) gyermeksírhely: 130 cm hosszú, 60 cm széles,

d) urna földbetemetése esetén sírhely hossza 80 cm, szélessége 60 cm. Sírboltok felszíni méretei: hossza 350 cm, szélessége 250 cm.Sírbolt belső méretei: hossza 230 cm, szélessége 150 cm, mélysége 260 cm. Sírbolt alját és oldalfalait vízbetörés és földnyomás ellen megfelelően ki kell építeni. Felnőtt sírokat egymástól 60 cm-re, a gyermek sírokat 50 cm-re, sírboltokat 100 cm-re kell elhelyezni. Sírhelytáblák között legalább 4 m széles utat kell biztosítani. Az elhamvasztott holttest maradványait tartalmazó urna egyes, kettes és gyermeksírhelyekre helyezhető el.Helyi építési szabályozás hiányában 2 m-nél magasabb síremlék elhelyezését és tervezett méreteit az építési hatóságnak a temető üzemeltetőjének útján be kell jelenteni, aki 15 napon belül nyilatkozhat a méretek korlátozása tárgyában, mennyiben az építési hatóság e határidőn belül nem nyilatkozik, egyetértését vélelmezni kell. Az építési hatóság nyilatkozatának beszerzéséről a temető üzemeltetője gondoskodik.

(4) Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(5) temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama: - egyes sírhely: 25,- kettős sírhely: 25,- gyermek sírhely: 25,- sírbolt:100,- urnafülke, urnasírhely: 10,- urnasírbolt: 60

(6)1 A temetkezési helyek feletti rendelkezési jogért díjat kell fizetni, a díjak mértéke egyes sírhely 3000 Ft, kettős sírhely 6000 Ft, gyermek sírhely 1000 Ft, sírbolt 10.000 Ft, urnasírhely 1500 Ft.

(7) A sírhelyre maximum 3 db urna helyezhető el.

(8)2 A temetkezési szolgáltató(k) kivételével a temetőben vállalkozás szerűen munkát végzők temető fenntartási hozzájárulási díjat fizetnek .A temető fenntartási hozzájárulási díj mértéke 400 Ft minden munkavégzés alkalmával.

(9)3 A temetési szolgáltató az önkormányzat tulajdonát képező létesítmények, oda rendszeresített eszközök igénybevételéért, közüzemi szolgáltatások használatáért, igénybevételéért igénybevételi díjat fizet, az igénybevételi díj mértéke egy-egy temetés alkalmával 1000 Ft.

A temető fenntartása és üzemeltetése.

5. § (1) Zics Község Önkormányzata a temető fenntartói jogosítványa keretében a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerinti felújításáról gondoskodik.

A köztemető infrastrukturális létesítményei.

6. § A tulajdonos köztemetőt fenntartó önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához az alábbi építményekkel, közművekkel, egyéb tárgyi és infrastrukturális feltételekkel rendelkezik: hullaház. A köztemető infrastrukturális létesítményeinek igénybevételéért díjat az önkormányzat nem számít fel.

A temető üzemeltetése.

7. § (1) Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének. (Pad elhelyezése, fa ültetése stb.)

(2) A temetőben munkáját végző vállalkozó (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató, stb.) tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

Temető rendje

8. § A temető látogatók tájékoztatását a temető bejáratánál elhelyezett tábla szolgálja.

(1) temetőkben és azok közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

a) A temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

b) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

c) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.

d) Kutyát - a vak vezető kutya kivételével - a temetőbe bevinni tilos.

e) Építőanyagot a temetőbe szállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

f) A temetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni csak az üzemeltető írásos engedélyével szabad, mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtása.

g) Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat rongálni, eltávolítani tilos.

(9) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyre lehet lerakni, temetőben keletkezett hulladék elszállításáról az önkormányzat gondoskodik.

(10) A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni tilos.

Záró rendelkezések

9. § (1)4

(2) Ez a rendelet 2000. május 1. napján lép hatályba, a rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a körjegyző gondoskodik.

(3) Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az önkormányzat 3/ 1991.(08.28.)számú rendelet hatályát veszti.

„Záradék”

10. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006./ 23/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.5

1

Módosította a 6/2007.(IX.20.), 6/2015.(V.26.) számú rendelet 1. §-a, hatályos 2015. június 1. napjától

2

Módosította a 6/2007.(IX. 20.) számú rendelet.

3

Módosította a 6/2007.(IX. 20.) számú rendelet.

4

Hatályon kívül helyezte a 6/2015. (V.26.) számú rendelet 2. §-a.

5

Módosította a 6/2009.(IX.15.) számú rendelet.