Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2003. (XII.8.) önkormányzati rendelete

A helyi iparűzési adóról

Hatályos: 2004. 01. 01- 2015. 12. 31

Zics Község Önkormányzat

12/2003.(XII.8.) számú rendelete

A helyi iparűzési adóról.



A helyi adókról szóló módosított 1990.évi C. törvény 1.§. (1) bekezdésében és a 6.§-ában kapott felhatalmazás, valamint a helyi önkormányzatokról szóló – többször módosított – 1990.évi LXV. törvény 16.§.(1) bekezdése alapján Zics Község Önkormányzata a következő rendeletet alkotja:



A rendelet hatálya


1.§.


Az adókötelezettség az önkormányzat illetékességi területén az 1990.évi C. tv-ben meghatározott vállalkozási tevékenység gyakorlására terjed ki.



Az adókötelezettség, az adó alanya.


2.§.


  1. Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység).


  1. Az adó alanya a vállalkozó.


  1. Adóköteles iparűzési tevékenység: a vállalkozó e minőségében végzett nyerség-, illetőleg jövedelemszerzésre irányuló tevékenysége.


  1. A vállalkozó állandó  jellegű iparűzési tevékenységet végez az önkormányzat illetékességi területén, ha ott székhellyel, telephellyel rendelkezik, függetlenül attól, hogy tevékenységét részben vagy egészben székhelyén (telephelyén) kívül folytatja.


  1. Ideiglenes jellegű az iparűzési tevékenység, ha az önkormányzat illetékességi területén az ott székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozó


  1. piaci és vásározó kiskereskedelmet folytat,
  2. építőipari, valamint a nyomvonalas létesítményen végzett


A rendelet kihirdetve: 2003.december 9.

                                                                    Dr. Fekete József

                                                                    körjegyző




kivitelezési és fenntartási munkát, továbbá ezekkel kapcsolatban szerelési, szervezési, lebonyolító, szaktanácsadó, felügyeleti tevékenységet végez, illetőleg természeti erőforrást tár fel vagy kutat, feltéve, hogy a folyamatosan vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül legalább 1 hónap, de 6 hónapot nem halad meg. Ha a tevékenység időtartama a 6 hónapot meghaladja, akkor a tevékenység végzésének helye telephelynek minősül.



Az adómentesség


3.§.


Az önkormányzat Htv. törvényben vagy más jogszabályban biztosított adómentességen felül mentességet nem állapít meg.



Az adókötelezettség keletkezése és megszűnése


4.§.


  1. Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik és a tevékenység megszüntetésének napjával szűnik meg.


  1. Az önkormányzat illetékességi területén ideiglenes (alkalmi) jelleggel végzett iparűzési tevékenység végzésének időtartama az irányadó az adókötelezettség időbeni terjedelmére.


Az adó alapja.


5.§.


  1. Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja az értékesített termék, illetőleg végzett szolgáltatás nettó árbevétele, csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével és a közvetített szolgáltatások értékével,  valamint


  1. 1998.évben az anyagköltség 33 %-ával,
  2. 1999.évben az anyagköltség 66 %-ával,
  3. 2000.évben az anyagköltséggel.


  1. Ha a vállalkozó több önkormányzat illetékességi területén végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet, akkor az adó alapját – a tevékenység sajátosságaira leginkább jellemzően – a vállalkozónak kell a Htv. mellékletében meghatározottak szerint megosztania.


  1. Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adót a tevékenység végzésének naptári napjai alapján kell megállapítani. Minden megkezdett nap egy napnak számít.


Az adó mértéke.


6.§.


  1. Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke az adóalap 1,4 %-a.


  1. Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adóátalány naptári naponként 1000 Ft.


  1. A székhely, illetőleg a telephely szerinti önkormányzathoz az adóévre fizetendő adóból, legfeljebb azonban annak összegéig terjedően – a (4) bekezdésben meghatározott módon – levonható az ideiglenes jellegű tevékenység után az adóévben megfizetett adó.


  1. Az ideiglenes tevékenység után megfizetett adó a székhely, illetve telephely (ek) szerinti önkormányzathoz fizetendő adóból a vállalkozás szintjén képződő teljes törvényi adóalap és az egyes (székhely, illetve telephely(ek) szerinti) önkormányzatokhoz kimutatott törvényi adóalapok arányában vonható le.


Az adóelőleg megállapítása és az adó megfizetése.


7.§.


Az adóelőleg megállapítására és az adó megfizetésére a Htv. 41.§. és a 42.§-aiban foglaltak az irányadók.


Záró rendelkezések.


8.§.


  1. A helyi iparűzési adóra vonatkozó rendelettel nem szabályozott minden kérdésben a helyi adókról szóló – többször módosított – 1990.évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló – többször módosított 2003.évi XCII. törvény hatályos rendelkezéseit, valamint a helyi adókat érintő hatályos törvények rendelkezéseit kell alkalmazni.


  1. Ez a rendelet 2004.január 1.napján lép hatályba. Kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik hirdetőtáblára történő kifüggesztéssel.


Zics, 2003. december 8.


         Fellinger János                                                   Dr. Fekete József

         Polgármester                                                       körjegyző