Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2006. (II. 23.) önkormányzati rendelete

Zics Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Hatályos: 2006. 02. 23- 2006. 02. 23

Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2006. (II. 23.) önkormányzati rendelete

Zics Község Önkormányzat Képviselő-testülete1

2006.02.23.

3/2006.(II.23.) sz. rendelete

A közművelődésről.

A képviselő-testület a közművelődés intézmény- és tevékenység rendszerének védelme, a civil szerveződések feladatvállalása a közművelődésben, a közművelődés finanszírozási rendszerének szabályozása, a közművelődés feltételeinek biztosítása érdekében – a helyi sajátosságok figyelembe vételével – a helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében, valamint a kulturális javak védelméről és muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997.évi CXL .törvényben (a továbbiakban: Tv.) kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

1. §

.

(1) Az önkormányzat kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javítja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és az azok megvalósításában részt vevő intézmények és szervezetek támogatását.
(2) Az önkormányzat feladatának tekinti az intézményi feltételek biztosítását, a szakmai tevékenység és a szolgáltatás tekintetében eltérő intézmények megfelelő szintű működését. Gondoskodik a közművelődési feladatok ellátásához szükséges színterek intézményi háttér és infrastruktúra feltételeinek megteremtéséről, a már meglévő intézményi háttér felújításáról, fejlesztéséről.
A rendelet kihirdetve: 2006.februér 24.
Dr. Fekete József
körjegyző

A közművelődési rendelet célja.

2. §

.

(1) A rendelet megalkotásával a képviselő-testület célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembe vételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és a finanszírozási elveket, továbbá, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, a község nemzeti és nemzetiségi hagyományainak ápolásához, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez.
(2) Kulturális élethez kötődő további önkormányzati célok:
a.) részben az információs társadalom felé haladás, részben a magyarországi és a magyar nemzetet érintő globális folyamatok értelmezésének segítése,
b.) a nemzeti, regionális és kistérségi stratégiák kialakításakor a község kulturális érdekképviselete az esélyegyenlőség szolgálata,
c.) a község sajátos kulturális értékei jellegzetességeinek megőrzése,
d.) a lakosság közösségi és képességfejlesztő erőinek törekvéseinek szolgálata, támogatása.

A közművelődési feladatok ellátásának

alapelvei és formái

3. §

.

(1) A község minden polgárának és közösségének joga, hogy
a.) megismerje a kulturális örökség javait és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismerete formálásában, valamint – a rendelkezésre álló eszközök útján – ezen értékek védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze,
b.) igénybe vegye az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmények nyújtotta, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő szolgáltatásokat,
c.) gyarapítsa műveltségét, készségét, közösségét, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzat művelődési partnereitől színteret, szakmai szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.
(2) Az önkormányzat közművelődési feladatit az általa fenntartott és működtetett közművelődési intézmények és közművelődési megállapodások útján látja el.
(3) Az önkormányzat fenntartásában működő intézmények egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem kötelezhetik el magukat.
(4) Az önkormányzat közművelődési megállapodást akkor köthet, ha az általa vállalt feladat ellátására nincs intézményi feltétel.
(5) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat, a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet végző gazdasági vállalkozók közreműködését is igénybe veszi.
(6) Az önkormányzat intézményei útján is tájékoztatja a község lakóit a közművelődési lehetőségekről. A megfelelő tájékoztatás érdekében biztosítja annak feltételeit, hogy:
a.) a közművelődési programokat ismertesse a sajtó és az elektronikus média,
b.) az önkormányzati fenntartású intézmények a programjaikat plakátokon, sajá intézményi és önkormányzati hirdetőtáblákon és szórólapokon is tegyék közzé, és műsorfüzeteiket juttassák el a lakossághoz.

Az önkormányzat kötelező és vállalt

közművelődési feladatai

4. §

.

(1) Az önkormányzat közművelődési feladatait közművelődési szakmai koncepció alapján végzi, amelynek tartalmát a civil szervezetekkel, az intézményekkel s a polgárokkal egyeztetve határozza meg.
(2) Az önkormányzat a községben kialakult művelődési hagyományokra, a község fejlesztésének koncepciójára, valamint az intézmények, civil szervezetek s polgárok tevékenységére alapozva, a közművelődés sajátos eszközrendszerével biztosítja a vállalt feladatainak ellátását.
(3) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatai:
a.) az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási felnőttoktatási lehetőségek megteremtése,
b.) a település környezeti, szellemi művészeti értékeinek hagyományainak feltárása, megismerése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,
c.) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása,
d.) az ismeretterjesztő, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,
e.) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése,
f.) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése,
g.) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,
h.) egyéb művelődési segítő lehetőségek biztosítása.
(4) Az önkormányzat segíti, illetve támogatja továbbá
a.) a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését, a polgárok életminőségének javítását,
b.) a tehetségek és kiemelkedő személyiségeinek értékteremtő tevékenységét,
c.) az időskorú népesség közművelődési lehetőségeit, közösségi életét,
d.) a hátrányos helyzetű rétegek kulturális hátrányainak mérséklését, művelődési kezdeményezéseit,
e.) a gyermekek és a fiatalok művelődését, művészeti tevékenységét és közösségi életét,
f.) a lokálpatriotizmust, a helyi kulturális értékek védelmét,
g.) a humán és közhasznú információs szolgáltatásokat.

Az önkormányzat közművelődési feladat ellátásának

szervezeti keretei

5. §

.

(1) Az önkormányzat közművelődési intézményeket működtet, közművelődési megállapodásokat köt, (közművelődési feladatokat ellátó közalapítványokat hozhat létre), illetve fontos közművelődési feladatokat ellátó szervezeteket támogat.
(2) Az önkormányzat a 4. §. (4) bekezdésében meghatározott feladatait közművelődési intézményén, valamint szükség szerint esetenként közművelődési megállapodásokon keresztül látja el.
(3) Az önkormányzat az intézménye közművelődési feladatainak ellátásában együtt kíván működni:
a.) oktatási intézményeivel,
b.) helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetekkel,
c.) kulturális tevékenységet is végző társaságokkal,
d.) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,
e.) az egyházakkal,
f.) a közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel,
g.) a hasonló szakfeladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel.
(4) A (3) bekezdésben megjelölt intézményekkel, szervezetekkel s magánszemélyekkel sajátos, hiánypótló, az önkormányzati intézmények által nem ellátott közművelődési feladatok teljesítése érdekében az önkormányzat közművelődési megállapodáson alapuló szerződéses kapcsolatot létesíthet.
(5) A (4) bekezdésben meghatározott közművelődési megállapodás megkötéséről a képviselő-testület dönt.
(6) A közművelődési megállapodás kötelező tartalmát e rendelet 1.sz. melléklete tartalmazza.
(7)

A közművelődési tevékenység

irányítása és ellenőrzése.

6. §

.

A Tv. és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

A közművelődési feladatok finanszírozása.

7. §

.

(1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait költségvetésből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint alapítványoktól pályázati úton elnyerhető támogatás.

Hatálybalépés.

8. §

.

E rendelet 2006.február 24. napján lép hatályba.
Zics, 2006. február 23.
Fellinger János Dr. Fekete József
polgármester körjegyző
1.sz.melléklet

A közművelődési megállapodás kötelező tartalma

1.) A megállapodó felek adatai.
2.) Az ellátandó közművelődési szolgáltatás pontos rögzítése.
3.) A feladat ellátásával kapcsolatos kötelezettségek és vállalások rögzítése (épület, helyiség, eszközök, gépek, berendezések leltár szerinti felsorolása, esetleg érték szerinti megállapítása).
4.) A tevékenység, illetve a szolgáltatás helyszínének, időtartalmának, illetve időpontjának a nyitva tartás rendjének meghatározása. A vonatkozó jogszabályok közöttük az önkormányzat rendeleteinek betartására történő figyelemfelhívás.
5.) A szolgáltatást igénybevevő lakossági kör rögzítése (a létszám meghatározásával vagy más módon).
6.) Annak rögzítése, hogy mely szolgáltatás igénybevétele ingyenes, s melyekért kell díjat fizetni.
7.) A feladatellátásért a feladat ellátójának járó díj és a megfizetés módjának rögzítése.
8.) A szolgáltatás ellátásában közreműködő személyek jogszabály szerinti szakképzettségének ellenőrzése.
9.) A megbízás időtartamának határozatlan idejű vagy (napok meghatározásával) határozott idejű rögzítése. A zolgáltaás megkezdésének pontos megállapítása.
10.) A rendes és rendkívüli felmondási szabályok meghatározása.
11.) A megállapodás teljesítéséről szóló beszámolás és elszámolás módjának pontos meghatározása. Annak rögzítése, hogy az önkormányzat szakértői közreműködést is igénybe vehet a feladatellátás minőségének vizsgálatára.
12.) A kapcsolattartó személyek kijelölése.
13.) A megállapodás teljesítésével kapcsolatos viták tárgyalásos úton történő rendezésének vállalása.
1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2006. február 24. napjával.