Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2010. (VI. 3.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati lakáscélú támogatásokról

Hatályos: 2010. 06. 03

Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2010. (VI. 3.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati lakáscélú támogatásokról

2010.06.03.

Az Önkormányzatokról szóló 1990. LXV. tv. 16 §-a, valamint a lakáscélú támogatásokról szóló 12/2001. (I. 01.) Korm. rendelet 45. §. (1), (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a képviselő-testület a helyi önkormányzati lakáscélú támogatásokról az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Értelmező rendelkezések

1. § (1) Lakásbővítés: a lakás alapterületének növelése, más célt szolgáló területek (helyiségek) hozzákapcsolásával, illetőleg új helyiségek hozzáépítésével, melynek során önálló, új lakás nem keletkezik.

(2) Lakásépítés: üres építési telekre, vagy lebontás után üressé váló telekre történő építkezés, melynek során új, önálló lakás keletkezik.

(3) Fiatal házas: ha a házastársak közül legalább egyik 35 év alatti.

(4) Jövedelem: a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvényben jövedelemként meghatározott vagyoni érték (bevétel) munkavállalói járulékkal, személyi jövedelemadóval, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal, valamint a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvényben elismert költségekkel csökkentett része, függetlenül attól, hogy adómentesnek vagy adókötelesnek minősül. Nem minősül jövedelemnek a temetési segély és az alkalmanként adott átmeneti segély, valamint – a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díj megállapítása kivételével – mozgássérültek közlekedési támogatása, a rokkantsági járadék és a vakok személyi járadéka.

(5) Család: egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó közeli hozzátartozók.

(6) Közeli hozzátartozó: a házastárs, az élettárs, az egyenes ágbeli rokon, az örökbe fogadott, a mostoha – és a nevelt gyermek, az örökbe fogadó, a mostoha- és a nevelőszülő.

(7) Jogos lakásigény: az együttlakó személyek számától függően: két személyig: 1-2 lakószoba, három személy esetén: másfél – két és fél lakószoba, négy személy esetén: kettő – három lakószoba, minden további személy plusz fél lakószoba.

II. Fejezet

2. §

Kamatmentes kölcsön

(1) Zics Község Képviselő-testülete kamatmentes kölcsönt nyújthat a községben legalább 3 éve állandó bejelentett lakosként élő és lakást bővítő, vagy új lakást építő 35 év alatti fiatal házasok, és gyermeküket egyedül nevelő szülők részére.
(2) A kamatmentes kölcsön összege lakásbővítésnél maximum 100.000 Ft, új lakás építésénél maximum 250 000 Ft lehet.
(3) A támogatás összegét a képviselő-testület esetenként a kérelmező szociális és jövedelmi viszonyainak ismeretében állapítja meg.
(4) A képviselő-testület 2011.-től a költségvetési rendeletben, a szociális segély előirányzatának terhére megállapítja a kamatmentes lakástámogatási kölcsön keret összegét.
(5) A visszatérülő kamatmentes kölcsön a keretet nem növeli.

3. § (1) A kamatmentes kölcsön (továbbiakban: támogatás) nyújtható első, saját tulajdonú:

a) önálló lakás építéséhez,

b) lakás vásárlásához,

c) lakásbővítéshez,

d) komfortnélküli lakás, komfortos vagy összkomfortos lakássá történő átépítéséhez. (továbbiakban: lakásépítés)

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben a kérelmező támogatásban akkor részesülhet, ha az alábbi feltételek együttesen fennállnak:

a) a kérelem benyújtásának időpontját megelőzően a kérelmező vagy házastársa összesen három évet meghaladóan zicsi állandó lakhellyel, vagy három évet meghaladóan zicsi telephelyű munkahellyel rendelkezik,

b) a támogatást Zics község belterületén lévő lakás építéséhez (vásárlásához) kívánják igénybe venni,

c) a kérelmező – családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér összegét 150 %-át, gyermeküket egyedül nevelő szülők vagy gyermektelen házasok esetén annak 250 %-át.

(3) A család jövedelmi viszonyaitól függetlenül adható támogatás, ha a kérelmező első önálló lakása építése, illetve vásárlása céljából igényli.

4. § (1) A kérelmező kölcsönben akkor részesülhet, ha a 3. §. (2) bekezdés a) és b) pontjaiban foglaltak együttesen illetve a (2) bekezdés c) pontjaiban meghatározott feltételek valamelyike együttesen fennállnak.

(2) Használt lakás vásárlása esetén akkor adható kölcsön, ha a megvásárolni kívánt lakásvásárláshoz a kérelem benyújtását megelőző 10 éven belül a képviselő-testület nem nyújtott támogatást vagy kölcsönt. A támogatásban, illetve kölcsönben részesült lakásokról a körjegyző folyamatos nyilvántartást vezet.

(3) A kamatmentes kölcsön visszafizetésének ideje maximum 5 év.

(4) A kölcsönt havi egyelő részletekben kell visszafizetni a támogatás kézhezvételét követő harmadik hónaptól kezdődően. Három egymást követő törlesztő részlet vétkes mulasztásból történő elmaradása esetén a folyósított kölcsön még fennálló teljes összegét azonnal vissza kell fizetni.

(5) A havi törlesztő részleteket minden hónap 15. napjáig kell a zicsi önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára befizetni.

(6) Az ingatlan-nyilvántartásba a kölcsön visszafizetéséig az ingatlanra jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni. A képviselő-testület a jelzálogjogot törölteti, ha a kölcsön összegét visszafizették.

5. § Nem adható támogatás, illetve kölcsön (továbbiakban: támogatás) azok részére:

(1) aki már egy alkalommal részesült támogatásban,

(2) aki a támogatásra irányuló kérelmében olyan valótlan adatot közöl, amely számára jogtalan előnyt jelent,

(3) aki a jogos lakásigényének mértékét meghaladó nagyságú lakás épít, bővít, vásárol, komfortos lakást korszerűsít,

(4) aki (a vele együtt élő családtagokat is számítva) üdülőingatlan tulajdonjogával, illetőleg olyan ingó vagyonnal rendelkezik, amelynek értéke a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 100-szorosát meghaladja.

III. Fejezet

6. §

Eljárási rend

(1) A támogatás iránti kérelmet a körjegyzőhöz kell benyújtani.
(2) A kérelemhez mellékelni kell:
a) a kérelmező és a vele együtt élő családtagok 30 napnál nem régebbi jövedelem igazolását, amely a kérelem benyújtásának időpontját megelőző 6 havi nettó átlagkeresetet tartalmazza,
b) a kérelmező nyilatkozatát vagyoni helyzetéről és egyéb jövedelméről,
c) A jogerős építési engedélyt, az ingatlan tulajdoni lap másolatát, illetve az adás-vételi szerződést.
d) a támogatás iránti kérelmet építés esetén a használatbavételi engedély iránti kérelem benyújtásáig, lakásvásárlás esetén az adás-vételi szerződés megkötését követően, de legkésőbb a szerződés megkötésétől számított 30 napon belül kell benyújtani, ha a kérelmező a vételárnak megfelelő összegű saját erővel nem rendelkezik.

7. § (1) A kérelmet a képviselő-testület bírálja el a Polgármester javaslata alapján.

(2) A kérelem elbírálása előtt környezettanulmányt kell készíteni.

(3) A képviselő-testület döntését követően a körjegyző gondoskodik a helyi támogatásban részesülő értesítéséről.

(4) A támogatásban részesülővel a megállapodást a polgármester köti meg és gondoskodik a támogatás utalványozásáról.

(5) A támogatott cél megvalósulását, a befejezést követő 15 napon belül be kell jelenteni a körjegyzőnek.

(6) A támogatás felhasználását a körjegyző a helyszínen ellenőrzi a támogatás kiutalásától számított egy éven belül.

(7) Lakásvásárlás esetén a tulajdonjogot igazoló tulajdoni lap másolatot a bejegyzést követő 15 napon belül be kell mutatni a körjegyzőnek.

8. § (1) A támogatást egy összegben, a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével kell vissza kell fizetni, ha

a) a kérelmező a megállapított támogatást nem arra a célra használta fel, amiért támogatásban részesült,

b) a támogatott cél meghiúsult,

c) a kérelmező a támogatás megállapításához valótlan vagy hamis adatokat közölt, illetve eltitkolt és így jogtalanul vette igénybe a támogatást.

(2) A 4. §. (4) bekezdés szerinti vétkes mulasztás tényét a jegyző bírálja el.

(3) A jogtalanul igénybevett támogatást a tudomásra jutástól számított 15 napon belül kell visszakövetelni.

9. § (1) A támogatás összegét pénzintézet útján kell folyósítani, ha a támogatásban részesülő személy a pénzintézettől kölcsönt vagy lakásépítési kedvezményt vett igénybe.

(2) Egyéb esetben, a támogatásban részesülő lakcímére kell a támogatás összegét utalni.

IV. Fejezet

10. §

Építési telek biztosítása

(1) 1 Zics Község Önkormányzat a tulajdonában álló telkek erejéig a vagyonrendeletében megállapítottak szerint biztosít építési telket a településen építkezni kívánók számára az alábbi feltételekkel:
a) Az Önkormányzat a telkeket jelenlegi közművekkel biztosítja, közművesítés bővítésének költségeit vállalni nem tudja.
b) A kedvezményezett 3 éven belül köteles a lakást felépíteni, melyet lakhatási engedéllyel és a lakásba történő bejelentkezéssel igazol. A 3 éves időtartam kezdetét az Önkormányzat határozza meg az építkező részére, annak függvényében, hogy mikor tudja a telket a kedvezményezett részére építési célra biztosítani.
c) A kedvezményezett a lakhatási engedélyt követően legalább öt évig Zics Község állandó lakosa kell maradjon.
d) A kedvezményezettet terheli az ingatlannal kapcsolatos minden szerződéskötési, átírási költség, ingatlan-nyilvántartási bejegyzéssel kapcsolatos költség, illetve hatósági engedélyek beszerzése.
(2) Amennyiben a kedvezményezett nem tesz eleget a b) pontban foglalt időn belül a beépítési kötelezettségének, de az építkezést megkezdi, a telek piaci áron értékesítésre kerül a részére, ha erre nem tart igényt, a felépítmény az önkormányzat tulajdonába kerül.
(3) Amennyiben a kedvezményezett eleget tesz a b) pontban foglalt időn a beépítési kötelezettségének, de nem jelentkezik be állandó lakosnak a településre, köteles a telek használatáért piaci áron bérleti díjat fizetni.

11. §2

Eljárási rend

(1) A telek biztosítása iránti kérelmet a körjegyzőhöz kell benyújtani.
(2) A kérelmet a képviselő-testület bírálja el a Polgármester javaslata alapján.
(3) A képviselő-testület döntését követően a körjegyző gondoskodik a kedvezményezett értesítéséről.
(4) A kedvezményezettel a megállapodást a polgármester köti meg.
(5) A kedvezményezettnek az építkezés megvalósulását, a befejezést követő 15 napon belül a szükséges dokumentumok bemutatásával be kell jelentenie a körjegyzőnek.

Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet 2010. június 03. napján lép hatályba, előírásait a folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Képviselő-testület hatályon kívül helyezi a 4/1993. (VI. 15.) számú rendeletet.

(3) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.

1

Módosította a 8/2012. (IX. 3.) rendelet 1. §-a, hatályos 2012. szeptember 5. napjától.

2

Módosította a 8/2012. (IX. 03.) rendelet 2. §-a, hatályos 2012. szeptember 5.napjától.