Zics Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. (VII.24.) önkormányzati rendelete

A települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról.

Hatályos: 2013. 07. 25- 2014. 02. 03

Zics Község Önkormányzatának Képviselő-testületének

a 9/2008.(XII.08.), 9/2012. (IX. 26.), 5/2013. (VII. 24.) rendelettel módosított

10/2004.(VII. 26.) számú rendelete

A települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról





Zics Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000.évi XLIII.tv. (továbbiakban Hgt.) 21-23.§-aiban foglalt felhatalmazás alapján – figyelemmel a hulladékkal kapcsolatos tevékenység végzésének feltételeiről szóló 213/2001.(XI.14.) Korm.sz.rendelet, valamint a településtisztasági szolgáltatás ellátásáról és a települési folyékony hulladék ártalmatlanításáról szóló 4/1984.(II.1.) ÉVM rendelet előírásaira – az alábbi rendeletet alkotja.


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet célja


1.§


A rendelet célja a szennyvíz közcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlanokon álló építmények használata során keletkező települési folyékony hulladékok összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása.


A rendelet hatálya


2.§


  1. A rendelet tárgyi hatálya a Tv-ben meghatározott települési folyékony hulladék gyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére terjed ki.


  1. A rendelet területi hatálya Zics település közigazgatási területére terjed ki.


  1. A rendelet személyi hatálya kiterjed a települési folyékony hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra, valamint a Zics település kijelölt területén a szolgáltatást igénybe vevő ingatlanok tulajdonosaira, használóira (továbbiakban: tulajdonos) ahol a folyékony hulladék keletkezik.



A települési folyékony hulladék elszállítására irányuló közszolgáltatás ellátásának rendje.


3.§


  1. A rendelet meghatározott területen a kötelező települési folyékony hulladék összegyűjtési, elszállítási és ártalommentes elhelyezési feladatait Bécsi Ferenc Zics, Szabadság u. …..közszolgáltató2010.december 31-ig kizárólagosan jogosult és köteles ellátni, aki kezelője a Nágocs község tulajdonát képező lerakóhelynek.


  1. A szolgáltató köteles a szolgáltatást igénybe vevő részére számlát kiállítani.


  1. A települési folyékony hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésére – jelen rendeletben szabályozott módon- az ingatlan tulajdonosa a szolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.


A szolgáltató kötelezettségei


4.§


  1. Az összegyűjtött szennyvizet az erre a célra kialakított műtárgyban kell a szolgáltatónak ürítenie.


  1. A szolgáltatót a közszolgáltatásból ki kell zárni, amennyiben a folyékony hulladékot nem a 4.§. (1) bekezdés szerint kijelölt helyen üríti le. A kizárólagos képviselő – testület dönt.


  1. A szolgáltató a beérkezett közszolgáltatási igényekről nyilvántartást köteles vezetni.


  1. A szolgáltató a közszolgáltatást a megrendeléstől számított 48 órán belül köteles elvégezni.


  1. A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére a hulladékgazdálkodásról szóló 2000.évi XLIII. törvény (továbbiakban: Hft.) 23.§.g.)pontja alapján és a jelen önkormányzati rendeltben foglalt mértékben és terjedelemben jogosult.


  1. A közszolgáltató a Hgt. 23.§.g.) pontjában meghatározott közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére jogosult.


  1. A közszolgáltatással összefüggő személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.


  1. A közszolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról. Az adatokat védeni köteles különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetőleg sérülés vagy megsemmisülés ellen.


  1. A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos (illetve az ingatlan nyilvántartásban szereplő jogosult) azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, közüzemi díj hátralékok behajtására használhatja fel.


  1. A közszolgáltató nem jogosult az általa kezelt közszolgáltatással összefüggő személyes adat nyilvánosságra hozatalára.




III. FEJEZET


A szolgáltatásra vonatkozó egyéb előírások.


5.§


  1. A települési folyékony hulladék gyűjtése és elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.


  1. A gyűjtésre és szállításra használt eszközökön a szolgáltató azonosító számát, jelét jól olvasható, nagyobb távolságból is beazonosítható módon, az alapszinttől eltérő színű felületen fel kell tüntetni.


  1. Amennyiben a települési folyékony hulladék gyűjtése és szállítása közben szennyeződés keletkezett, a szolgáltatónak a szennyezett területet haladéktalanul meg kell tisztítania és fertőtlenítenie kell.


  1. A szolgáltató köteles járművei tárolására a közegészségügyi, környezetvédelmi és építési előírásoknak megfelelő telephelyet biztosítani.


Az ingatlan tulajdonosának jogai és kötelezettségei


6.§


  1. Az ingatlanon keletkező folyékony hulladék gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezés kialakítását a tulajdonos az ingatlanon belül és az építési hatóság által engedélyezett, külön jogszabályokban  meghatározott módon, vízzáró közműpótló berendezésben köteles gyűjteni, oly módon, hogy az ne idézzen elő talaj- vagy talajvízszennyezést.


  1. Az 1.§.szerinti ingatlan tulajdonosa a települési folyékony hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésére – a Hgt. 12-13.§-ai, illetve a 20-21 §-ai, és a 23.§.b.) pontja alapján – e rendeltben meghatározott a közszolgáltatás ellátására feljogosított hulladékkezelő szolgáltatását köteles igénybe venni.


  1. A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után a szennyvíz-szállító eszköz mérőberendezése alapján köteles e rendelet szerinti díjat megfizetni.


A közszolgáltatási szerződés létrejötte


7.§


  1. A települési folyékony hulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására a szerződés a tulajdonos és a szolgáltató között a szolgáltatás igénybevételével jön létre.


  1. A Hgt. 21.§. (3) bekezdés b.) pontja, illetve a 23.§. b.) pontja alapján a feljogosított közszolgáltató és a szolgáltatást igénybe vevő között – az önkormányzat által a Hgt. 22.§-a alapján a kötelezően szervezett közszolgáltatásra a Ptk. közüzemi szerződésekre vonatkozó szabályai szerinti (Ptk.387-388.§.) szerződéses jogviszony jön létre.


  1. A települési folyékony hulladék elszállítását, a szolgáltatást igénybe vevőnek kell a szolgáltatónál megrendelnie.


  1. A szolgáltatást igénybe vevő a folyékony hulladék elszállítására vonatkozó igényét a közszolgáltatónak személyesen, vagy telefonon jelentheti be.


A közszolgáltatás díja


8.§


[1](1) A közszolgáltatás díját a képviselő-testület határozza meg. A folyékony hulladék gyűjtéséért, elszállításáért és ártalommentes elhelyezéséért a tulajdonos 1400,- Ft/m3 díjat köteles fizetni.


  1. A szolgáltató ármegállapításra vonatkozó kérelmét a megelőző év szeptember 15-ig jelezheti a polgármesteri hivatal felé.


  1. A képviselő-testület a szolgáltatási díjat évente felülvizsgálhatja.


Záró rendelkezések


9.§


  1. [2]
  2. E rendelet kihirdetésének napján lép hatályba, kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik a rendeletnek az önkormányzat hirdetőtábláira történő kifüggesztésével.



Zics, 2004. július 26.



            Fellinger János                                                            Dr. Fekete József

            polgármester                                                                           körjegyző




Záradék:

Az egységes szerkezetbe foglalt rendelet a mai napon hatályos jogszabályi szöveget tartalmazza.


Zics, 2013. július 24.




                        Fellinger János                                                                     Dr. Szűts Dóra

                        polgármester                                                                   jegyző




Általános Indokolás


Az 5/2013.(VII.24.) számú rendelethez




A 2013. június 27. napján kihirdetett, a szippantott szennyvízre vonatkozó rezsicsökkentésről, valamint egyes törvényeknek a további rezsicsökkentéssel összefüggő módosításáról szóló 2013. évi CXIV törvény 1. §-a alapján a vízgazdálkodásról szóló törvény rendelkezései szerint az önkormányzati rendeletben megállapított díjtétel szerint megállapított számlában meghatározott fizetendő szolgáltatási egységre jutó összeg a 2013. július 1-jét követő időszakban teljesített szolgáltatás vonatkozásában nem haladhatja meg a 2013. január 31-én jogszerűen alkalmazott díjtételek és egyéb számlaelemek alapján, ugyanazon feltételekkel számított összeg 90 %-át.




Zics, 2013. július 23.




                                                          




                                                                                              Fellinger János





[1] Módosította az 5/2013. (VII. 24.) rendelet 1. §-a, hatályos 2013. július 25. napjától, rendelkezéseit 2013. július 1. napjától kell alkalmazni.

[2] Hatályon kívül helyezte a 9/2012. (IX. 26.) rendelet 1. § b .) pontja, hatálytalan 2012. október 1. napjától.