Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2016. (IX.26.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokól szóló 4/2015.(II.20.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2016. 10. 01- 2016. 09. 30

ZICS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

6/2016. (IX.26.)

RENDELETE

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletének módosítására


Zics Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában, 132. § (4) bekezdés d) pontjában, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelete módosításáról az alábbiakat rendeli el:


  1. §


Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló rendelet 4/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 4. § (2) bekezdés d) pontja az alábbiak szerint módosul:


d) a középfokú nevelés-oktatásban részt vevő tanulók, valamint a felsőoktatásban részt vevő hallgatók ösztöndíjának esetében – ha jogszabály másként nem rendelkezik - a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban kapott ösztöndíj összegéről szóló, a középfokú nevelési-oktatási intézmény vagy a felsőoktatási intézmény által kiadott igazolást.


  1. §


A Rendelet 9. §-a az alábbiak szerint módosul:


Évente egy alkalommal jövedelmi viszonyokra tekintet nélkül a településen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező nyugdíjasokat, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülőket, akik október 31. napjáig a 65. életévüket betöltötték, a képviselő-testület települési támogatásban részesítheti, melynek összege legalább 2.000,- Ft, legfeljebb 30.000,- Ft.


  1. §


A Rendelet 6. §-a az alábbi f) ponttal egészül ki:


f) szociális célú tűzifa





  1. §


A Rendelet az alábbi 10/A. §-szal egészül ki:


10/A. §


(1)     Települési támogatásként nyújtott, szociális célú tűzifára elsősorban az Szt. szerinti aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, vagy - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - települési támogatásban (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) részesülő, illetve a Gyvt.-ben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család jogosult, aki a fenti ellátások valamelyikére a kérelem benyújtását megelőző hat hónapból legalább egy hónapig jogosult.


(2)     A szociális célú tűzifa adható kérelemre, vagy hivatalból az (1) bekezdésben meghatározott személyeknek.


(3)     A kérelemre nyújtott szociális tűzifában megállapított települési támogatásra az települési támogatásra megállapított szabályokat kell alkalmazni, amennyiben a kérelmező nem részesül az (1) bekezdésben meghatározott ellátás valamelyikében.


(4)     Amennyiben a polgármester megítélése szerint létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetben van a támogatni kívánt személy, úgy hivatalból, jövedelemre tekintet nélkül nyújtható a szociális tűzifában megállapított települési támogatás.


(5)     Amennyiben a kérelmező az (1) bekezdésben felsorolt ellátások közül az Szt. szerinti aktív korúak ellátására vagy időskorúak járadékára az (1) bekezdésben meghatározott időszakra jogosult, úgy arról az ellátást folyósító szerv igazolását a kéreleméhez csatolni kell.


(6)     A rászorulók részére háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa biztosítására kerülhet sor.


(7)     A szociális tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér a Képviselő-testület.


  1. §


A Rendelet 16. § (7) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


(7) A (3) bekezdés szerinti eljárást hivatalból, a háziorvos, vagy a Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ munkatársának a bejelentésére kell lefolytatni.


  1. §


A Rendelet 22. § (1) bekezdés b) pontja az alábbiak szerint módosul:


b) egészségi állapotuk miatt, akik nyugellátásban, vagy nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban, rehabilitációs ellátásban, egészségkárosodásukra tekintettel rendszeres szociális segélyben részesülnek, két hónapot meghaladóan táppénzben részesülnek,


  1. §


E rendelet 2016. október 1. napján lép hatályba.



Zics, 2016. szeptember 21.






                 Dr. Vanó Szilárd                                                      Nagy Jenő Józsefné

                          jegyző                                                              polgármester












ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


ZICS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletének módosítására


Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról rendelkező 4/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosítását az alábbi ok indokolta.


A szociális étkeztetés esetében a jogosulti kör bővítésre került. Korábban a rehabilitációs ellátásra jogosultak nem vehették igénybe az étkeztetést, holott egészségi állapotuk sok esetben indokolttá tette volna.


A belügyminiszter pályázatot hirdetett a Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló 2015. évi C. törvény 1. melléklet IX. Helyi önkormányzatok támogatásai fejezet 18. A helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatása jogcím szerinti települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatására (a továbbiakban: Pályázat). A Pályázatban meghatározott rászorulók az önkormányzat közreműködésével tűzifában, illetve szénben részesíthetőek.


Zics Község Önkormányzata 2016-ban pályázni kíván szociális célú tűzifára


A Rendelet szociális tűzifa kiosztására vonatkozó szabályozást nem tartalmazott.


Módosításra került a nyugdíjasok települési támogatása is.


A Rendelet megalkotása óta eltelt egy év során néhány, a gyakorlatban felmerült probléma miatt szintén szükséges volt a Rendelet módosítása.



Zics, 2016. szeptember 21.




                                                                                         Nagy Jenő Józsefné

                                                                                              polgármester