Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2016. (XII.12.) önkormányzati rendelete

A háziorvosi körzetekről szóló 7/2002.(VII.29.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2016. 12. 13- 2016. 12. 12



ZICS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

9/2016.(XII.12.)

RENDELETE

A háziorvosi körzetekről szóló 7/2002.(VII.29.) önkormányzati rendeletének módosítására


Zics Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint az egészségügyi alapellátásokról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a háziorvosi körzetekről szóló 7/2002.(VII.29.) önkormányzati rendelete módosítására az alábbiakat rendeli el:


1. §


Zics Község Önkormányzatának a háziorvosi körzetekről szóló 7/2002.(VII.29.) rendeletének 4. §-a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:


(4) A háziorvosi ügyeletet az önkormányzat a Kisbárapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületével kötött feladatellátási megállapodás alapján a Kisbárapáti összevont változó telephelyű orvosi ügyeleti szolgálat útján látja el.



2. §


E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.



Zics, 2016. december 8.




                        Nagy Jenőné                                                  Dr. Vanó Szilárd

                        polgármester                                                          jegyző






ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


ZICS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

a háziorvosi körzetekről szóló 7/2002. (VII. 29.) önkormányzati rendeletének módosítására


Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének a háziorvosi körzetekről rendelkező 7/2002. (VII.29.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosítását az alábbi ok indokolta.


A Somogy Megyei Kormányhivatal a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 132. § (1) bekezdés a) pontjában biztosított hatáskörében eljárva törvényességi felhívással élt Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének a háziorvosi körzetekről szóló 7/2002.(VII.29.) önkormányzati rendelet vonatkozásában, tekintettel arra, hogy a rendelet az egészségügyi alapellátások körzeteit nem szabályozza teljes körűen, a rendelet nem tartalmazza az alapellátásokhoz kapcsolódó ügyeleti ellátásra vonatkozó rendelkezéseket, holott az egészségügyi alapellátásokról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 5. § (1) bekezdése értelmében a települési önkormányzat az egészségügyi alapellátások körében gondoskodik többek között az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyeleti ellátásról. Több településre is kiterjedő ellátás esetén a körzet székhelyét az érintett települési önkormányzatok erre irányuló megállapodásban határozzák meg.

A háziorvosi ügyeleti ellátás biztosítására Zics Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2013. július 1. napjával kezdődően határozatlan időre feladatellátási megállapodást kötött Kisbárapáti Község Önkormányzatának Képviselő-testületével.


A törvényességi felhívás értelmében a rendeletet az ügyeleti ellátásra vonatkozó rendelkezésekkel ki kellett egészíteni.



Zics, 2016. december 8.




                                                                                              Nagy Jenőné

                                                                                              polgármester