Zics Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017. (V.22.) önkormányzati rendelete

A 2016. évi zárszámadásról

Hatályos: 2017. 05. 22- 2021. 03. 07

Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének
5/2017. (V.22.)

RENDELETE

a 2016. évi zárszámadásról





Zics Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése f.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat 2016. évi zárszámadásáról az alábbiakat rendeli el:



I.


A BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK TELJESÍTÉSE


1. §


(1)       Zics Község Önkormányzata Képviselő - testülete a 2016. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót



          75.532 eFt bevétellel (1.sz.melléklet)

                                             66.130 eFt kiadással (1.sz.melléklet)

                                               9.402 eFt maradvánnyal (6.sz.melléklet)

jóváhagyja.


(2)       Az Önkormányzat bevételeit forrásonként és a kiadásokat – ezen belül a kiemelt kiadásokat kormányzati funkciónként részletezve a 2. számú mellékletben foglaltaknak megfelelően hagyja jóvá.


(3)       Az önkormányzat költségvetésében szereplő átadott pénzeszközök teljesítését a 5. sz. mellékletben foglaltaknak megfelelően hagyja jóvá.


2. §


Az Önkormányzat fejlesztési kiadásainak teljesítését 4.746 eFt főösszegben, valamint célonkénti részletezését az 4. számú mellékletben foglaltak szerint határozza meg.






3. §


A képviselő-testület az önkormányzat közvetett támogatásait a 7. számú melléklet szerint fogadja el.


4. §


Az Önkormányzatnak több éves kihatással járó kötelezettsége nincs.


5. §


Az Önkormányzatnak 2016. 12.31-én hitelállománya nincs.





II.


AZ ÖNKORMÁNYZAT VAGYONA



6. §


(1)       Az Önkormányzat 2016. év december 31-i állapot szerinti vagyonát a 8. és 9. számú mellékletben részletezett mérlegadatok alapján 172.862 eFt-ban állapítja meg.


(2)       Az Önkormányzat vagyonleltárát a képviselő-testület a 9.sz. melléklet alapján  jóváhagyja.


7. §


Az Önkormányzat adósságának és az általa nyújtott hitelek állományának kimutatását a 10. sz. mellékletnek megfelelően hagyja jóvá.


8. §


A Stabilitási törvény 10. § (3) bekezdése alapján előírt adósságot keletkeztető ügyletek és saját bevételek összevetését a 14.sz.melléklet szerint állapítja meg.








III.


MARADVÁNY MEGÁLLAPÍTÁSA, JÓVÁHAGYÁSA



9. §


(1)       Az Önkormányzat 2016. évi költségvetési maradványát 9.402 eFt összegben a 6. számú mellékletnek megfelelően hagyja jóvá, melyből 938 eFt a kötelezettséggel terhelt maradvány, ezen belül  924 eFt az államháztartáson belüli  megelőlegezés.


(2)       A helyi önkormányzatok kiegészítő és kötött felhasználású állami támogatások elszámolása után az önkormányzatnak a 2016-os évre vonatkozóan 30 e Ft visszafizetési kötelezettsége keletkezett, melyből 29 e Ft a szünidei gyermekétkeztetés támogatás, 1 e Ft a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítására kapott támogatás.


(3)       Az Önkormányzat  a 2016 évi mérleg szerinti eredményét  -10.124 eFt összeggel hagyja jóvá.




.


IV.



ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


10. §

                       

A rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.




Zics, 2017. május 17.










                        Nagy Jenő Józsefné                                       Dr. Vanó Szilárd
                          polgármester                                                          jegyző






















I N D O K O L Á S

az 5/2017. (V.22.)

a 2016. évi zárszámadásról szóló rendelethez



Zics Község Képviselő-testülete a 2/2016. (II.10.) sz. rendeletével jóváhagyta a 2016. évi költségvetést. A költségvetés az év folyamán többször módosításra került, az év közben hozott képviselő-testületi határozatok, pótlólag kapott állami támogatások pénzügyi kihatása következtében.


Az államháztartásról szóló többször módosított 2011. évi CXCV. törvény 91. §. alapján a zárszámadásról a képviselő-testületnek rendeletet kell alkotni. A pénzügyi teljesítést, a vagyon, a maradvány alakulását mutatják be a rendelet mellékletét képező 1-14 számú mellékletek.


BEVÉTELEK ALAKULÁSA:

A 2016. évi bevételi előirányzatunkat 75.128 eFt összegben hagyta jóvá a képviselő-testület, év közben ez 78.477  eFt-ra módosult, a teljesítés, pedig 75.532  eFt  amely 96 %-os teljesítést jelent (1. sz. melléklet), ezen belül a működési bevételek 96 %-ra (3. sz. melléklet) realizálódtak.


Az intézményi működési bevétel, amely az összes bevétel 6,4 %-át teszi ki, kamatbevételből, sírhelymegváltásból, közterület bérleti díjból, terményértékesítésből, tevődik össze.



A 2016. évi adókivetések március 15. előtt megtörténtek. Az adó befizetésére kamatmentesen két egyenlő részletben van lehetőség, minden év március 15. és szeptember 15. napjáig.

A helyi adók 106 %-ra teljesültek, az átengedett központi adók (gépjárműadó) teljesülése 104 %-os.


Az állami támogatásokat a költségvetési törvényben meghatározottak szerint kaptuk, ezek 100 %-ra teljesültek, a következő csoportosítás szerint:


  • Normatív állami hozzájárulás                       21.741 eFt
  • Kiegészítő támogatások                                    235 eFt



A támogatásértékű bevételek összességében 100 %-ra teljesültek.


A működési célú támogatásértékű bevételeknél a teljesítés 38.197 eFt volt, ebből a közfoglalkoztatás támogatása 37.715 eFt .


A felhalmozás célú bevétel 2016-ben 485 eFt volt, mely egy önkormányzati ingatlan értékesítéséből  származik. ( 4.sz. melléklet )


A finanszírozási bevételek összege 5.921 eFt volt, mely az állami megelőlegezésből 924 eFt és a maradvány igénybevételéből 4.997 eFt tevődik össze.


KIADÁSOK ALAKULÁSA:

A kiadások előirányzata a bevételekhez hasonlóan az év során 75.128 eFt-ról 78.477 eFt-ra változott, ehhez viszonyítva a teljesítése 84 %-os, összességében 66.130 eFt összegre teljesült, ezen belül a működési kiadások teljesítése 85 %-os. (3. számú melléklet szerint).

.

A működési kiadások, amelyek az összes kiadás 92.8 %-át teszik ki, a személyi juttatásokból, a munkaadókat terhelő járulékokból, szociális juttatásokból, működési célú támogatásértékű kiadásból és átadott pénzeszközből, valamint a dologi kiadásokból tevődik össze.

Dologi kiadások közé tartoznak a helyi hivatal, a közösségi ház, a köztemető működtetési kiadásai, a közüzemi díjak, a postaköltség, a vagyonbiztosítás, a bankköltségek és egyéb szolgáltatási díjak.


A működési célú pénzeszköz átadások összességében 92 %-ban teljesültek (5. sz. melléklet).Az államháztartáson belüli átadások 82 %-ra teljesültek, az államháztartáson kívüli átadások 92 %-ra teljesültek.


Koppány-völgye KEK-nek járóbeteg szakellátásra 780 eFt-ot, háziorvosi alapellátásra 861 eFt-ot , a DRV Zrt-nek lakossági víz-és csatornadíj támogatásra 37 eFt-ot , Anyatejes napra 5 e Ft-t, Medicopter alapítványnak 10 eFt-t , Pelso-Kom Kft-nek 94 eFt adtunk át.



SZOCIÁLIS KIADÁSOK ALAKULÁSA



Az összkiadás 3,7 %-a került kifizetésre szociális juttatásként a lakosságnak az alábbi jogcímekre (12.sz.melléklet ):


Létfenntartási gondok enyhítésére                                     583 eFt

Lakhatási támogatás                                                         1195 eFt

Kamatmentes kölcsön nyújtása                                            70 e Ft

Gyermekvédelmi kedvezmény                                           412 eFt

Étkezési térítési díj kedvezmény                                          37 eFt

Iskolakezdési támogatás                                                    166 e Ft 

                                      Összesen:                                   2.463 eFt




A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására szociális ellátás nyújtható.


A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (továbbiakban: szociális törvény) értelmében a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatnak a feladata.

Az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti feladatait a központi költségvetésből biztosított állami normatív támogatásból, valamint az önkormányzat saját bevételeiből látja el.


Az elmúlt években bekövetkezett hatásköri változások miatt mára már csak két ellátás, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és a szünidei gyermekétkeztetés, amelynek a költségét az állam normatív alapon finanszírozza.


A képviselő-testület a szociális törvényben és az önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján települési támogatást, valamint más pénzbeli támogatásokat nyújt.


Zics Község Önkormányzata - 2015. március hó 1. napjától - Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015. (II.20.) rendeletében (továbbiakban: helyi rendelet) szabályozza az önkormányzat által nyújtandó és nyújtható ellátási formákat és a jogosultsági feltételeket. Ezek a következők:


Települési támogatások:


Létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás:

Települési támogatásban lehet részesíteni azt a személyt, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó nettó jövedelem az öregségi nyugellátás 150 %-át, egyedülálló esetén 200 %-át nem haladja meg. A települési támogatás egyszeri összege, rászorultsághoz igazodva, maximum 30 e Ft lehet.

Évente legfeljebb egy alkalommal jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható települési támogatás, különösen betegséghez, elemi kár elhárításához, iskoláztatáshoz, hosszabb kórházi kezeléssel járó betegséghez…stb. Az így megállapítható támogatás összege maximum 200.00,- Ft lehet.

2016. évben egyedi kérelem alapján 8 fő részére 330.000,- Ft került kifizetésre települési támogatás létfenntartási gondok enyhítésére címen, valamint 13 gyermek családja összesen 58.500,- Ft összegben a gyermekek táboroztatására fordítandó települési támogatásban részesült.

Évente egy alkalommal jövedelmi viszonyokra tekintet nélkül a településen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező, október 31. napjáig a 65. életévüket betöltő nyugdíjasokat, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülőket, a képviselő-testület települési támogatásban részesítheti.

A képviselő-testület 65 fő nyugdíjas részére összesen 195.000,- Ft támogatás kifizetését ítélte meg 2016. évben.


A helyi rendelet alapján az önkormányzat hivatalból, szükség szerint – jövedelemhatárra való tekintet nélkül – települési támogatásban részesítheti a rászoruló, állandó lakóhellyel rendelkező családokat. A támogatást természetben, idényjellegű zöldségben, gyümölcsben vagy haszonállatban lehet nyújtani. Ebben az évben 23 személy családja részesült természetbeni települési támogatásban, összesen 29 kakas került kiosztásra átruházott hatáskörben, a polgármester döntése alapján.


A 2016. évre települési támogatás létfenntartási gondok enyhítésére pénzbeli és természetbeli formájában nyújtható támogatásra, 15 főre 150.000,- Ft volt tervezve. A nyújtott támogatás összege a tervezettnek 4,5-szerese, a támogatottak létszáma pedig a tervezettnek 7,2- szerese volt.

A vizsgált időszakban települési támogatás iránti kérelem elutasítására nem került sor.


Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás:

Zics Község Képviselő-testülete az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás összege, amennyiben az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg, 20.000,- Ft, azonban nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-ánál.

A támogatás iránti kérelemhez a jövedelemigazolásokon kívül csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, és a temetés költségeiről a támogatást kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát.

A 2016. évben nem érkezett elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás iránti kérelem.


Kamatmentes kölcsön céljából nyújtható települési támogatás:

Zics Község Képviselő-testülete - az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig – pénzügyi tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában települési támogatásban (a továbbiakban: kamatmentes kölcsön) részesítheti évente egy alkalommal, legfeljebb 200.000,- Ft-ig azt a rászoruló személyt:

a) akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem az öregségi nyugdíj minimum mindenkori összegének 200 %-át, egyedülálló esetén annak 300 %-át nem haladja meg és

b) rendelkezik olyan jövedelemforrással, amely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.


A 2016. évben 2 fő részesült kamatmentes kölcsön formájában nyújtott települési támogatásban, részükre összesen 70.000,- Ft került megállapításra. A 2016. évre 5 fő támogatására 400.000,- Ft volt a tervezett összeg.

Ezen időszak alatt kérelem elutasítására nem került sor.


Lakhatási támogatás céljából nyújtott települési támogatás

A lakhatás elősegítése érdekében annak a rászorulónak nyújtható települési támogatás, akinek nincs az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 25.000,- Ft-ot, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó nettó jövedelem meghaladja a 25.001,- Ft-ot, de az 50.000,- Ft-ot nem haladja meg.

 A támogatás összege jövedelemtől függően 2500.-forint, illetve 5.000.- forint.


2016. december 31-én 29 személy részesült lakhatási támogatás céljából nyújtott települési támogatásban.

A vizsgált időszakban 2 kérelem került elutasításra.

A költségvetés tervezésekor 40 háztartás támogatásával, és 1.920.000,- Ft előirányzattal számoltunk.


Ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás

Ápolási célú települési támogatás állapítható meg Zics Község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó nagykorú közeli hozzátartozónak, amennyiben Zics Község Közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó 18. életévét betöltött tartós beteg személy gondozását, ápolását végzi; kora, egészségi állapota alapján alkalmas az ápolt személy gondozási és ápolási igényére tekintettel a feladat ellátására; regisztrált álláskereső és a munkanélküliek ellátására, társadalombiztosítási ellátására, valamint nyugellátásra nem jogosult; a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 35.000,- Ft-ot, egyedülálló esetén a 42.000,- Ft-ot nem haladja meg, és az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkeznek; nem jogosult az Szt. 41. §-a alapján ápolási díjra.

Az ápolási célú települési támogatás a kérelem benyújtásának napjától 12 hónapra kerül megállapításra, összege 15.000,- Ft/hó.


A 2016. évben ápolás céljából nyújtott települési támogatás iránti kérelem nem érkezett a képviselő-testülethez.


Köztemetés:


A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat képviselő-testülete gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.

A 2016. évben köztemetés iránti igény nem jelentkezett.


Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:


Ezen ellátásra jogosultak nem részesülnek havi rendszerességgel pénzellátásban. 2016. évben gyermekenként két alkalommal, augusztusban és novemberben 5800 – 5800 forint támogatást kaptak, Erzsébet utalvány formájában az ellátásra jogosultak. Az utalványokat élelmiszer, ruházat és tanszer vásárlására lehet felhasználni.


2016. december 31-én 32 gyermek részesült ebben az ellátásban. 2016. évre 50 gyermek támogatásával számoltunk, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre 580.000,- Ft volt a tervezett előirányzat.

A vizsgált időszakban 1 kérelem került elutasításra.

Előző év azonos időpontjában 46 fő részesült rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben. A támogatásban részesítettek száma 14 fővel - 30 %-kal – csökkent.


Szünidei gyermekétkeztetés:


Új ellátási forma a szünidei gyermekétkezés, mely ellátást a településen élő hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek igényelhették. 2016. évben az igénylők létszáma évvégére növekvő tendenciát mutatott, összesen 8 gyermek vette igénybe - időszakonként különböző létszámban – a tanév tavaszi, nyári, őszi és téli szünet időszakára biztosított, a Falugondnoki Szolgálat által helybe kiszállított, ingyenes étkezést.


Beiskolázási támogatás:


Zics Község Önkormányzat Képviselő-testülete évente legfeljebb egy alkalommal, hivatalból – beiskolázás anyagi terheinek enyhítése érdekében – családi jövedelemhatár vizsgálata nélkül, támogathatja azokat a Zics állandó lakóhellyel rendelkező családokat, amelyekben általános iskolás, vagy nappali tagozaton tanuló, első szakma illetve diploma megszerzésére irányuló jogviszonyban álló gyermek vagy fiatal felnőtt él. A támogatás legalább 2.000,- Ft, legfeljebb 20.000,- Ft lehet tanulónként. A képviselő-testület iskolatípusonként, korcsoportonként eltérő támogatást is megállapíthat. A támogatás nyújtható készpénzben, vagy természetbeni juttatás, pl. tankönyv, iskolaszer vásárlás formájában is.

A 2016. évben 42 tanuló részesült iskola típusonként változó mértékű (3.000,- Ft ill. 5.000,-Ft) összesen 166.000,- Ft támogatásban.


KÖZFOGLALKOZTATÁS



Zics Község Önkormányzata és a Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatal Tabi Munkaerő Piaci Pont hatósági szerződést kötött a 2016. évi közfoglalkoztatás támogatására.

Önkormányzatunknál 2016-ban a közfoglalkoztatás keretében az alábbi START - munka programban, illetve egyéb hosszú időtartamú közfoglalkoztatás keretében történt a foglalkoztatás:

PROGRAM

MEGNEVEZÉSE

LÉTSZÁM

Foglalkoztatás időtartama

Kistérségi startmunka mintaprogram - mezőgazdaság

23 fő

2015.04.01. -  2016.02.29.

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás     tisztítás-technológiai képzés

2 fő


2015.11.20. – 2016.10.31.

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás     tisztítás-technológiai képzés

1 fő

2015.12.10. – 2016.05.31.

Kistérségi startmunka mintaprogram - mezőgazdaság

23 fő

2016.03.01. -  2017.02.28.

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás Közterület takarító

3 fő

2016.04.13. - 2017.02.28

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás    kőműves program

1 fő

2016.09.05. – 2016.11.30.

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás kőműves program

1 fő

2016.12.01. – 2017.01.31.


2015. évről áthúzódott a mezőgazdasági program 23 fő foglalkoztatásával 2015.04.01. napjától 2016. 02. 29. napjáig, a támogatás 100% volt.


A 2015. évről áthúzódó, hosszabb időtartamú 2015.12.10. napjától 2016.05.31. napjáig tartó képzéses programban lévő közfoglalkoztatott elhelyezkedett, ezért nem fejezete be a képzést. A másik áthúzódó hosszabb időtartamú 2015.11.20. napjától 2016.10.31. napjáig tartó képzéses programban résztvevő 2 fő közül 1 fő elhelyezkedett, ezért 1 fő vett részt a tisztítás-technológiai képzésen. A közfoglalkoztatott a képzés idejére mentesítve volt a munkavégzési kötelezettség alól. A programok támogatottsága 100 %-os volt.


2016. évben tovább folytatódott a kistérségi startmunka mintaprogram támogatása keretében a mezőgazdaság program 2016. 03. 01. napjától 2017. 02. 28. napjáig 23 fő foglalkoztatásával. A támogatás közfoglalkoztatotti bér és szociális hozzájárulási adó tekintetében 100 %-os volt. A dologi kiadás 99.186 % -os támogatottságú, az önerő 269.059 Ft volt.


Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás támogatására önkormányzatunk 3 alkalommal nyújtott be kérelmet 5 fő foglalkoztatására. A fluktuáció miatt összesen 9 fő foglalkoztatására került sor, egy személy több programban is részt vett. A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében a támogatás (a közfoglalkoztatotti bér és szociális hozzájárulási adó) 100 %-os volt.





VAGYONGAZDÁLKODÁS



A falugondnoki buszra vonóhorog került felszerelésre 78.698.-Ft értékben A közfoglalkoztatás keretén belül beszerzésre került egy motoros kasza 126.228.-Ft értékben, öntözőrendszer 76.680.-Ft értékben, motoros sövényvágó 125.000.-Ft értékben valamint egyéb eszközök 181.920.-Ft értékben. Szintén a közfoglalkoztatás keretén belül került sor kerítés építésére, gyümölcsfa telepítésre összesen 1.448.817.-Ft értékben, valamint 800 db jércét és 80 db előnevelt kakast vásároltunk összesen 1.568.000.-Ft értékben. A PELSO-KOM Nonprofit Kft. saját tőke rendezése érdekében a tőke emeléssel kapcsolatosan 90.386.-Ft összeget biztosított a testület. Vásároltunk egy vérnyomásmérőt 11.417.-Ft értékben és egy vércukormérőt 8.080.-Ft értékben, projektort 139.992.-Ft értékben, hűtőszekrényt 43.307.-Ft értékben, valamint egy  kézi mixert 3.142.-Ft értékben.



 Felújítási munkák :


2016. 02 18-án dolomit kő vásárlása bruttó 231.280,-Ft értékben útpadka rendezéséhez.


2016. május 6-án vállalkozási szerződés keretében elkészült a , Petőfi Sándor utcai 1.hrsz /régi volán busz/ garázs tetőszigetelése nettó 247.200,-Ft + ÁFA öszegért.


Zics, Rákóczi Ferenc utcában található áteresz javítási munkálatai nettó 285.790 + ÁFA összegben. A vállalkozási szerződés aláírásra került, a kivitelezési munkálatokat a júliusi hónapban megtörténtek.



Benyújtott pályázatok:



Zics Község Önkormányzata 2016. november 25-én pályázatott nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága által meghirdetett „Kulturális alapellátás támogatására 1000 fő alatti kistelepülések számára” pályázati felhívásra. Az elbírálás 2017-es év elején várható.


2016 novemberében Zics Község Önkormányzata a „Vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztése” című felhívásra Tab várossal és Lulla községgel konzorciumban pályázatot benyújtott be. A projekt benyújtásához szükséges előkészítő munkákra, és a pályázat pozitív elbírálása esetén a projektmenedzsment során felmerülő feladatok elvégzésére a B2010 Kft.-vel 435.000 Ft + ÁFA megbízási díjért szerződést kötött az önkormányzat. A megbízási díj fedezetét a képviselő-testület a 2017. évi költségvetés terhére biztosítja.


2016. novemberben az önkormányzat tervezési szerződést kötött Filotás Antal építésztervezővel bruttó /216.000,-Ft tervezési díjért/ a temetőben lévő ravatalozó felújítására szóló engedélyezési tervek elkészítésével. A tervek elkészültek, az engedélyezés folyamatban van.



Többéves kihatással járó kötelezettségek:


Az önkormányzatnak többéves kihatással járó kötelezettségei nincsenek.



Az önkormányzat maradványa:


Az önkormányzat 2016. évi maradványa 9.402 eFt (6. sz. melléklet), a kötelezettségvállalással csökkentett szabad maradványa 8.464 eFt.

A helyi önkormányzatok kiegészítő és kötött felhasználású állami támogatások elszámolása után az önkormányzatnak a 2016-os évre vonatkozóan 30 e Ft visszafizetési kötelezettsége keletkezett, melyből 29 e Ft a szünidei gyermekétkeztetés támogatás, 1 e Ft a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítására kapott támogatás.




Az önkormányzat hitelállománya:


Az Önkormányzatnak 2016.12.31-én hitelállománya nincs.



                                                                                                                 

Zics,2017. május 17.








                                                                                                 Nagy Jenő Józsefné

                                                                                                       polgármester








Mellékletek