Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2018. (II.15.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015.(II.20.) önkormányzati rendeletének módosítására

Hatályos: 2018. 03. 01- 2021. 03. 07

ZICS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

3/2018.(II.15.)

RENDELETE

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletének módosítására



Zics Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelete módosításáról az alábbiakat rendeli el:


  1. §


Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015. (II. 20.) számú rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 19. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


Évente legfeljebb egy alkalommal, hivatalból – beiskolázás anyagi terheinek enyhítése érdekében – családi jövedelemhatár vizsgálata nélkül, támogathatja azokat a Zicsen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő családokat, amelyekben általános iskolás, vagy nappali tagozaton tanuló, első szakma illetve diploma megszerzésére irányuló jogviszonyban álló gyermek vagy fiatal felnőtt él. A támogatás legalább 2.000,- Ft, legfeljebb 20.000,- Ft lehet tanulónként. A képviselő-testület iskola típusonként, korcsoportonként eltérő támogatást is megállapíthat. A támogatás nyújtható készpénzben, vagy természetbeni juttatás, pl. tankönyv, iskolaszer vásárlás formájában is.


  1. §


A Rendelet az alábbi alcímmel és 19/A. §-al egészül ki:


Újszülöttek támogatása


19/A. §


(1)A képviselő-testület a Zicsen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő, újszülött gyermeket nevelő szülőt egyszeri támogatásban részesítheti. A támogatás összege 20.000 Ft.


(2)Az újszülöttek támogatása iránti kérelmet a gyermek születését követő 60 napon belül lehet benyújtani a hivatal szociális ügyintézőjénél.


(3)Az újszülött szülője a támogatás összegének felhasználását a támogatás megállapítását követő 6 hónapon belül köteles igazolni.


(4)A támogatása iránti kérelem elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik.


  1. §


E rendelet 2018. március 1. napján lép hatályba.


Zics, 2018. február 14.





                 Dr. Vanó Szilárd                                                      Nagy Jenő Józsefné

                          jegyző                                                                polgármester














ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


ZICS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletének módosítására


Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról rendelkező 4/2015. (II. 20.) számú rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosítását az alábbi okok indokolták.


A Rendelet megalkotása, módosítása óta eltelt időszakban több, a Rendelet alkalmazhatóságát nehezítő rendelkezésre derült fényt.


A Rendelet lehetővé teszi az állandó zicsi lakhellyel rendelkező családok iskola kezdés előtti támogatását. A településen sokan rendelkeznek lakóhellyel, azonban nem élnek életvitelszerűen a településen. Indokolt a támogatás igénybevételéhez az életvitelszerű településen tartózkodás kikötése.


Új ellátás, az újszülöttek támogatásának bevezetésére került sor.



Zics, 2018. február 14.




                                                                                        Nagy Jenő Józsefné

                                                                                              polgármester