Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (IX.30.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015.(II.20.) önkormányzati rendeletének módosítására

Hatályos: 2019. 10. 01- 2019. 09. 30




ZICS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

7/2019.(IX.30.)

RENDELETE

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletének módosítására


Zics Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §- ában, 132. § (4) g) pontjában kapott felhatalmazás alapján Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelete módosításáról az alábbiakat rendeli el:


  1. §


Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015. (II. 20.) számú rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 9. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


Évente egy alkalommal, jövedelmi viszonyokra tekintet nélkül a településen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő nyugdíjasokat, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülőket, akik október 31. napjáig a 65. életévüket betöltötték, a képviselő-testület települési támogatásban részesítheti, melynek összege legalább 2.000,- Ft, legfeljebb 30.000,- Ft.


  1. §


A Rendelet 11. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


A képviselő-testület évente legfeljebb két alkalommal, hivatalból – jövedelemhatárra való tekintet nélkül – települési támogatásban részesítheti azokat az állandó lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő családokat, amelyben kiskorú gyermek él. A támogatás legalább 2.000,- Ft, legfeljebb 30.000,- Ft lehet gyermekenként.


  1. §


(1) A Rendelet 15. § (1) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


a) közüzemi díj támogatás a megjelölt szolgáltatóhoz történő utalással,


(2) A Rendelet 15. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


(2) A lakhatás elősegítése érdekében annak a rászorulónak nyújtható települési támogatás, akinek nincs az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona, valamint


  1. aki egyedülálló és nettó jövedelme nem haladja meg a 80.000,- Ft-ot,


  1. akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 40.000,- Ft-ot,


  1. akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem meghaladja a 40.001,- Ft-ot, de a 70.000,- Ft-ot nem haladja meg.


(3) A Rendelet 15. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


(3) A lakhatás elősegítése érdekében nyújtott települési támogatás összege


  1. a (2) bekezdés a) pontja esetén 5.000,- Ft,


  1. a (2) bekezdés b) pontja esetében 7.000,- Ft,


  1. a (2) bekezdés c) pontja esetében 3.500,- Ft.


(4) A Rendelet 15. § (8) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


(8) A közszolgáltatási díjat havonta kell a közszolgáltató részére átutalni. A támogatás havi mértéke a közszolgáltató által meghatározott díj, de nem lehet több, mint a lakhatás elősegítése érdekében nyújtott települési támogatás teljes összege.


  1. §


A Rendelet az alábbi alcímmel és 19/B. §-al egészül ki:


Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj

                            19/B. §


  1. Zics Község Képviselő-testülete Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjban részesíti a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerről szóló mindenkor hatályos rendelet szerint kiírt pályázat alapján a felsőoktatásban résztvevő, szociálisan rászoruló hallgatókat.


(2)   A pályázati kiírásról és a következő évi támogatások összegéről a pályázat kiírásával egyidejűleg, a csatlakozás feltételeként meghatározott időpontig, évente dönt Zics Község Képviselő-testülete. A támogatás összegét a képviselő-testület a következő évi költségvetésében tervezi.


(3) A beérkezett pályázatok elbírálását kizárólag a pályázó szociális helyzete alapján, Zics Község Képviselő-testülete végzi.


(4) Szociálisan hátrányos helyzetűnek azt a pályázót minősíti a képviselő-testület, akinél a vonatkozó hatályos rendelet szerinti szociális körülmények valamelyike fennáll.


(5) A kérelemhez csatolandó mellékleteket, a jövedelemszámításnál figyelembe veendő időszakot - ha jogszabály másként nem rendelkezik - e rendelet 4. § (2) bekezdése tartalmazza.


  1. §


E rendelet 2019. október 1. napján lép hatályba.


Zics, 2019. szeptember 23.





                 Dr. Vanó Szilárd                                                      Nagy Jenő Józsefné

                          jegyző                                                                polgármester

















ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


ZICS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletének módosítására


Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról rendelkező 4/2015. (II. 20.) számú rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosítását az alábbi okok indokolták.


A Rendelet megalkotása, módosítása óta eltelt időszakban több, a Rendelet alkalmazhatóságát nehezítő rendelkezésre derült fényt.


A Rendelet lehetővé teszi az állandó zicsi lakhellyel rendelkező nyugdíjasok támogatását. A településen sokan úgy rendelkeznek lakóhellyel, hogy nem élnek életvitelszerűen a településen. Indokolt a támogatás igénybevételéhez az életvitelszerű településen tartózkodás kikötése.


A Rendelet lehetővé teszi a zicsi lakhellyel rendelkező, kiskorú gyermekeket nevelő családok támogatását. A településen sokan rendelkeznek lakóhellyel, azonban nem élnek életvitelszerűen a településen. Indokolt a támogatás igénybevételéhez az életvitelszerű településen tartózkodás kikötése.


A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény alapján megállapított rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak számában az elmúlt években drasztikus csökkenés figyelhető meg. Ez magyarázható azzal, hogy a minimálbér emelkedett, bevezették, majd kibővítették a családi adókedvezményt, illetve a jogosultság megállapításához szükséges jövedelmi határt 2018. január 1. napjától minimális mértékben (az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 140 %-áról 145 %-ára, míg 130 %-áról 135 %-ra) emelték csak. Míg 2014-ben a garantált bérminimum 118.000,- Ft volt, addig 2019-ben már 195.000,- Ft-ra emelkedett.


A támogatás adható összegének emelése lehetőséget biztosít a családok hathatós támogatására.


A lakhatás elősegítése céljából nyújtott települési támogatás jövedelemhatára, illetve támogatási összeg megemelésre került.


A Képviselő-testület csatlakozni kíván a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázathoz, mely alapján a településen élő, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató hallgatók anyagi támogatására nyílik lehetőség.


A pályázati rendszerhez való csatlakozás, valamint az ösztöndíj odaítélés feltételeit nem tartalmazza a Rendelet.



Zics, 2019. szeptember 23.

                                                                                        Nagy Jenő Józsefné

                                                                                              polgármester