Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2020. (VII.1.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015.(II.20.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2020. 07. 01- 2021. 03. 07

ZICS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

3/2020.(VII.1.)

RENDELETE

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletének módosítására



Zics Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §- ában, 132. § (4) g) pontjában kapott felhatalmazás alapján Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelete módosításáról az alábbiakat rendeli el:


  1. §


Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 19. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


A képviselő-testület évente legfeljebb egy alkalommal, hivatalból – a beiskolázás anyagi terheinek enyhítése érdekében – családi jövedelemhatár vizsgálata nélkül, támogathatja azokat a Zicsen bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő családokat, amelyekben óvodás, általános iskolás, vagy nappali tagozaton tanuló, első szakma, illetve diploma megszerzésére irányuló jogviszonyban álló gyermek vagy fiatal felnőtt él. A képviselő-testület iskola típusonként, korcsoportonként eltérő támogatást is megállapíthat. Az oktatási intézménynél fennálló jogviszonyról a tanköteles korhatárt betöltött tanulók esetén az intézmény igazolását csatolni kell. A támogatás nyújtható készpénzben, vagy természetbeni juttatás (pl. tankönyv, iskolaszer vásárlás) formájában is.


  1. §


E rendelet 2020. július 1. napján 9 óra 50 perckor lép hatályba.


Zics, 2020. július 1.



     Kónyáné dr. Zsarnovszky Judit                                          Nagy Jenő Józsefné

                          jegyző                                                                polgármester












ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


ZICS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletének módosítására


Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról rendelkező 4/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosítását az alábbi okok indokolták.


A Rendelet megalkotása, módosítása óta eltelt időszakban több, a Rendelet alkalmazhatóságát nehezítő rendelkezésre derült fényt.


A módosítást követően a Rendelet lehetővé teszi azon állandó zicsi lakhellyel és tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő családok támogatását, amelyekben óvodás, általános iskolás, vagy nappali tagozaton tanuló, első szakma, illetve diploma megszerzésére irányuló jogviszonyban álló gyermek vagy fiatal felnőtt él. A tanévkezdés az óvodába induló gyermekek családjaira is jelentős anyagi terhet ró, ezért indokolt volt az óvodás gyermekek családjainak támogatása.


Zics, 2020. július 1.

                                                                                        Nagy Jenő Józsefné

                                                                                              polgármester