Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2000. (IV. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

A temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2000. 05. 01
A temetőkről és a temetkezés rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
Indokolás:
2005.évi XXI. törvény módosította a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999.évi XLIII. tv. 40. §. (2), (3), (4) és (5) bekezdését.
A Dél-Dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal észrevételében kifogásolta, hogy a törvény módosítása ellenére nem lett felülvizsgálva a sírhely megváltások díja, nem lett leszabályozva a temetőben vállalkozók által végzett tevékenységhez kapcsolódó temető fenntartási díj, ill. a temetési szolgáltatást végző igénybevételi díja az általa használt építmény, eszközök, közüzemi szolgáltatások után.
A törvényességi észrevétel elfogadásáról a 2007.június 25-i testületi ülésen tárgyalta a képviselő-testület és azt elfogadta, egyúttal határozatával rendelkezett „A temetők, temetkezés rendjéről” szóló rendelet módosításáról és kiegészítéséről.
Zics, 2007. június 25.
Fellinger János
polgármester
Általános indokolás
a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló többször módosított 4/2000. (IV. 18.) számú rendelet módosításához
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII törvény 40. §-ának (3) bekezdése szerint „A (2) bekezdésben meghatározott díjfajtákon belül a köztemetőkre vonatkozó díjak mértékét az önkormányzat rendeletben állapítja meg. A díjmértékeket évente felül kell vizsgálni.”
Mivel a díjak évek óta változatlanok, azok a temető fenntartási költségeket nem fedezik, ezért a díjak emelése szükséges.
A fentiek alapján a rendelet módosítására kerül sor.
Zics, 2015. május 21.
Nagy Jenő Józsefné
polgármester