Zics Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

A 2020. évi zárszámadásról.

Hatályos: 2021. 05. 31

A 2020. évi zárszámadásról.

Általános indokolás

a 2020. évi zárszámadásról szóló rendelethez

Zics Község Képviselő-testülete a 1/2020. (II.06.) sz. rendeletével jóváhagyta a 2020. évi költségvetést. A költségvetés az év folyamán többször módosításra került, az év közben hozott képviselő-testületi határozatok, pótlólag kapott állami támogatások pénzügyi kihatása következtében.

Az államháztartásról szóló többször módosított 2011. évi CXCV. törvény 91. §. alapján a zárszámadásról a képviselő-testületnek rendeletet kell alkotni. A pénzügyi teljesítést, a vagyon, a maradvány alakulását mutatják be a rendelet mellékletét képező 1-15. mellékletek.

BEVÉTELEK ALAKULÁSA:

A 2020. évi bevételi előirányzatunkat 61.020 e Ft összegben hagyta jóvá a képviselő-testület, év közben ez 74.562 e Ft-ra módosult, a teljesítés, pedig 75.032 e Ft amely 101 %-os teljesítést jelent (1. melléklet), ezen belül a működési bevételek 101 %-ra (3. melléklet) realizálódtak.

Az intézményi működési bevétel, amely az összes bevétel 0,8%-át teszi ki, kamatbevételből, sírhelymegváltásból, közterület bérleti díjból, költségek tovább számlázásából, biztosító által fizetett kártérítésből tevődik össze.

A 2020. évi adókivetések március 15. előtt megtörténtek. Az adó befizetésére kamatmentesen két egyenlő részletben van lehetőség, minden év március 15. és szeptember 15. napjáig.

A helyi adók 164 %-ra teljesültek. Az előző évhez képest a vagyoni adók befizetése 93,5 %-ra teljesült, az iparűzési adó befizetések az előző évihez képest viszont 212,6%-ra teljesültek.

Az átengedett központi adókat (gépjárműadó) a Kormány a 92/2020(IV.6) kormányrendelet alapján az önkormányzatoktól elvonta és a Járványügyi Védekezési Alapba átcsoportosította.

Az állami támogatásokat a költségvetési törvényben meghatározottak szerint kaptuk, ezek 100 %-ra teljesültek, a következő csoportosítás szerint:

Normatív állami hozzájárulás 30.032 e Ft

Kiegészítő támogatások 351 e Ft

A támogatásértékű bevételek összességében 100 %-ra teljesültek.

A működési célú támogatásértékű bevételeknél a teljesítés 8.327 e Ft volt, ebből a közfoglalkoztatás támogatása 3.611 e Ft, EFOP-1.5.3-16-2017-00006 azonosítószámmal nyilvántartott „Humán szolgáltatások fejlesztése Tabon és térségében projekt támogatása 4.716 e Ft volt.

A felhalmozás célú bevétel

Tab Város Önkormányzata által benyújtott VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 kódszámú a „Helyi közutak állapotjavításához szükséges gépek beszerzése Tab, Lulla és Zics települések számára” pályázat a tavalyi évben lezárult. 2020-ban Zics község 83 e Ft önerő támogatásban részesült, melyet Tab Város Önkormányzata finanszírozott.

Zics Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a MFP-ÖTU/2020 kódszámú „Önkormányzati tulajdonú utak felújítása” című felhívásra, mely 9.290 e Ft támogatásban részesült.

A finanszírozási bevételek összege 21.198 e Ft volt, mely az állami megelőlegezésből 1.156 e Ft és a maradvány igénybevételéből 20.042 e Ft tevődik össze.

KIADÁSOK ALAKULÁSA:

A kiadások előirányzata a bevételekhez hasonlóan az év során 61.020 e Ft-ról 74.562 e Ft-ra változott, ehhez viszonyítva a teljesítése 68 %-os, összességében 50.644 e Ft összegre teljesült, ezen belül a működési kiadások teljesítése 60 %-os. (3. melléklet szerint).

A működési kiadások, amelyek az összes kiadás 65 %-át teszik ki, a személyi juttatásokból, a munkaadókat terhelő járulékokból, az ellátottak juttatásaiból, működési célú támogatásértékű kiadásból és átadott pénzeszközből, valamint a dologi kiadásokból tevődik össze.

Dologi kiadások közé tartoznak a helyi hivatal, a közösségi ház, a könyvtár, a köztemető működtetési kiadásai, a közüzemi díjak, üzemeltetési költségek, a postaköltség, a vagyonbiztosítás, a bankköltségek és egyéb szolgáltatási díjak.

A működési célú pénzeszköz átadások összességében 77 %-ban teljesültek (5. melléklet). Az államháztartáson belüli átadások és az államháztartáson kívüli átadások is 77 %-ra teljesültek.

Háziorvosi ügyelet ellátásra 645 e Ft, Koppány-Völgye Többcélú Kistérségi Társulásnak működés célra 308 e Ft került átadásra.

Az önkormányzatnak a helyi önkormányzatok 2019. évi általános működéséhez és ágazati

feladataihoz kapcsolódó támogatások teljes körű elszámolása, valamint a kötött felhasználású

támogatások elszámolása után 212 e Ft visszafizetési kötelezettsége keletkezett, melyből 123 e

Ft a téli rezsicsökkentésre kapott támogatás lakosság által fel nem használt része, 59 e Ft a

lakossági víz- és csatornatámogatás fel nem használt része, valamint 30 e Ft a települési

önkormányzatok szociális feladatainak támogatására kapott, de fel nem használt összege.

Koppány-völgye KEK-nek járóbeteg szakellátásra 0 e Ft, háziorvosi alapellátásra 861 e Ft, a DRV Zrt-nek lakossági víz-és csatornadíj támogatásra 351 e Ft, a Zics Barátai Egyesületének 50 e Ft, Zics Faluért Alapítványnak 50 e Ft került átadásra.

SZOCIÁLIS KIADÁSOK ALAKULÁSA

Az összkiadás 8,2 %-a került kifizetésre szociális juttatásként a lakosságnak az alábbi jogcímekre (6. melléklet ):

Létfenntartási gondok enyhítésére 2.622 e Ft

Lakhatási támogatás 939 e Ft

Kamatmentes kölcsön nyújtása 0 e Ft

Köztemetés 0 e Ft

Szociális étkezés 39 e Ft

Gyermekvédelmi kedvezmény 125 e Ft

Szünidei gyermekétkeztetés 97e Ft

Oktatási intézmény tanulóinak támogatása 322e Ft

Újszülött támogatás 20 e Ft

Összesen: 4.164 e Ft

A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására szociális ellátás nyújtható.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) értelmében a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatnak a feladata.

Az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti feladatait a központi költségvetésből biztosított állami normatív támogatásból, valamint az önkormányzat saját bevételeiből látja el.

Az elmúlt években bekövetkezett hatásköri változások miatt mára már csak két ellátás, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és a szünidei gyermekétkeztetés, amelynek a költségét az állam normatív alapon finanszírozza.

A képviselő-testület a szociális törvényben és az önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján települési támogatást, valamint más pénzbeli támogatásokat nyújt.

Zics Község Önkormányzata - 2015. március hó 1. napjától - Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015. (II.20.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban: helyi rendelet) szabályozza az önkormányzat által nyújtandó és nyújtható ellátási formákat és a jogosultsági feltételeket. Ezek a következők:

Települési támogatások:

Létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás:

Települési támogatásban lehet részesíteni azt a személyt, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó nettó jövedelem az öregségi nyugellátás 150 %-át, egyedülálló esetén 200 %-át nem haladja meg. A települési támogatás egyszeri összege, rászorultsághoz igazodva, maximum 30 e Ft lehet.

Évente legfeljebb egy alkalommal jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható települési támogatás, különösen betegséghez, elemi kár elhárításához, iskoláztatáshoz, hosszabb kórházi kezeléssel járó betegséghez…stb. Az így megállapítható támogatás összege maximum 200.00,- Ft lehet.

2020. évben egyedi kérelem alapján 19 fő részére 790.000,- Ft került kifizetésre települési támogatás létfenntartási gondok enyhítésére.

Évente egy alkalommal, jövedelmi viszonyokra tekintet nélkül a településen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő nyugdíjasokat, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülőket, akik október 31. napjáig a 65. életévüket betöltötték, a képviselő-testület települési támogatásban részesítheti.

A képviselő-testület 74 fő nyugdíjas részére összesen 740.000,- Ft támogatás kifizetését ítélte meg a 2020. évben.

A képviselő-testület évente legfeljebb két alkalommal, hivatalból – jövedelemhatárra való tekintet nélkül – települési támogatásban részesítheti azokat az állandó lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő családokat, amelyben kiskorú gyermek él. A támogatás legalább 2.000,- Ft, legfeljebb 30.000,- Ft lehet gyermekenként.

2020. évben a képviselő-testület 21 család részére ítélt meg a települési támogatást, a részükre kifizetett összeg - összesen 1.000.000,- Ft - 40 kiskorú gyermeket érintetett.

A 2020. évre települési támogatás létfenntartási gondok enyhítésére nyújtható támogatás 125 főre és 1.200.000,- forintra volt tervezve. A nyújtott támogatás összege a tervezettnél 110,83 %-kal magasabb, a támogatottak létszáma pedig a tervezettnél 15,2 %-kal alacsonyabb volt.

A vizsgált időszakban települési támogatás iránti kérelem nem került elutasítására.

Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás:

Zics Község Képviselő-testülete az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás összege, amennyiben az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg, 20.000,- Ft, azonban nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-ánál.

A támogatás iránti kérelemhez a jövedelemigazolásokon kívül csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, és a temetés költségeiről a támogatást kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát.

A 2020. évben nem érkezett elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás iránti kérelem.

Kamatmentes kölcsön céljából nyújtható települési támogatás:

Zics Község Képviselő-testülete - az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig – pénzügyi tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában települési támogatásban (a továbbiakban: kamatmentes kölcsön) részesítheti évente egy alkalommal, legfeljebb 200.000,- Ft-ig azt a rászoruló személyt:

a) akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem az öregségi nyugdíj minimum mindenkori összegének 200 %-át, egyedülálló esetén annak 300 %-át nem haladja meg és

b) rendelkezik olyan jövedelemforrással, amely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.

A 2020. évben kamatmentes kölcsön formájában nyújtott települési támogatás iránti kérelem nem érkezett a képviselő-testülethez.

Lakhatási támogatás céljából nyújtott települési támogatás

A lakhatás elősegítése érdekében annak a rászorulónak nyújtható települési támogatás, akinek nincs az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona, aki egyedülálló és nettó jövedelme nem haladja meg a 80.000,- Ft-ot, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 40.000,- Ft-ot, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem meghaladja a 40.001,- Ft-ot, de a 70.000,- Ft-ot nem haladja meg.

A támogatás összege jövedelemtől függően 5.000,- Ft, 7.000, - Ft, illetve 3.500,- Ft.

2020. december 31-én 18 személy részesült lakhatási támogatás céljából nyújtott települési támogatásban. 2020-ban összesen 939.000,- Ft került kifizetésre lakhatási támogatás céljából nyújtott települési támogatásra.

A vizsgált időszakban 2 kérelem került elutasításra.

A költségvetés tervezésekor 25 háztartás támogatásával, és 1.200.000,- Ft előirányzattal számoltunk.

Ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás

Ápolási célú települési támogatás állapítható meg Zics Község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó nagykorú közeli hozzátartozónak, amennyiben Zics Község Közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó 18. életévét betöltött tartós beteg személy gondozását, ápolását végzi; kora, egészségi állapota alapján alkalmas az ápolt személy gondozási és ápolási igényére tekintettel a feladat ellátására; regisztrált álláskereső és a munkanélküliek ellátására, társadalombiztosítási ellátására, valamint nyugellátásra nem jogosult; a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 35.000,- Ft-ot, egyedülálló esetén a 42.000,- Ft-ot nem haladja meg, és az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkeznek; nem jogosult az Szt. 41. §-a alapján ápolási díjra.

Az ápolási célú települési támogatás a kérelem benyújtásának napjától 12 hónapra kerül megállapításra, összege 15.000,- Ft/hó.

A 2020. évben ápolás céljából nyújtott települési támogatás iránti kérelem nem érkezett a képviselő-testülethez.

Köztemetés:

A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat képviselő-testülete gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.

2020. évben elhunyt személy közköltségen történő eltemettetésére nem került sor.

Szociális étkezésben és nappali ellátásban részesülők támogatása:

A 2020. évben 2 fő támogatást igénylő részesült szociális étkezési díjkedvezményben.

A tervek készítésekor 4 fő támogatásával, 160.000,- Ft összeg előirányzattal terveztünk.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:

Ezen ellátásra jogosultak nem részesülnek havi rendszerességgel pénzellátásban, csak egy évben két alkalommal, augusztusban és novemberben kaptak 2020. évben gyermekenként 6.000,- Ft, illetve a hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyermekek esetében 6.500,- Ft támogatást készpénz formájában.

2020. december hó 31-én 10 gyermek részesült ebben az ellátásban, akik 6 családban nevelkedtek. A 10 rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült gyermek közül 3 fő hátrányos helyzetű, 2 fő halmozottan hátrányos helyzetű volt, részükre alkalmanként 6.500.- forint/fő összegű támogatás került kifizetésre.

A vizsgált időszakban 1 kérelmező esetében került sor eljárás megszüntetésre, a kérelme elbírálásához szükséges iratokat nem csatolta be.

2020. december 31-én 10 gyermek részesült ebben az ellátásban. 2020. évre 10 gyermek támogatásával számoltunk, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre 130.000,- Ft volt a tervezett előirányzat.

A 2020. évben a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak részére 124.500,- Ft támogatás került kifizetésre.

Előző év azonos időpontjában 7 fő részesült rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben. A támogatásban részesítettek száma 42.85 %-kal – növekedett.

Szünidei gyermekétkeztetés:

A szünidei gyermekétkezést, a településen élő hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek igényelhetik.

Az elmúlt évben a településen összesen 3 gyermek vette igénybe az alábbiak szerint:

tavaszi szünetben 3 fő, nyári szünetben 3 fő, őszi szünetben 3 fő igényelte a Falugondnoki Szolgálat által helybe kiszállított, ingyenes étkezést.

Beiskolázási támogatás:

Zics Község Önkormányzat Képviselő-testülete évente legfeljebb egy alkalommal, hivatalból – a beiskolázás anyagi terheinek enyhítése érdekében – családi jövedelemhatár vizsgálata nélkül, támogathatja azokat a Zicsen bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő családokat, amelyekben óvodás, általános iskolás, vagy nappali tagozaton tanuló, első szakma, illetve diploma megszerzésére irányuló jogviszonyban álló gyermek vagy fiatal felnőtt él. A képviselő-testület iskola típusonként, korcsoportonként eltérő támogatást is megállapíthat. Az oktatási intézménynél fennálló jogviszonyról a tanköteles korhatárt betöltött tanulók esetén az intézmény igazolását csatolni kell. A támogatás nyújtható készpénzben, vagy természetbeni juttatás (pl. tankönyv, iskolaszer vásárlás) formájában is.

A 2020. évben 42 tanuló részesült iskola típusonként változó mértékű (4.000,- Ft - 15.000,- Ft), összesen 322.000,- Ft támogatásban.

Újszülöttek támogatása:

Zics községben a képviselő-testület a Zicsen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő, újszülött gyermeket nevelő szülőt egyszeri támogatásban részesítheti. A támogatás összege 20.000,- Ft.

A vizsgált időszakban a településen 1 kisgyermek született, szülei részére 20.000,- Ft került kifizetésre újszülött támogatása címén.

Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj:

Zics Község Képviselő-testülete Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjban részesíti a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerről szóló mindenkor hatályos rendelet szerint kiírt pályázat alapján a felsőoktatásban résztvevő, szociálisan rászoruló hallgatókat.

A pályázati kiírásról és a következő évi támogatások összegéről a pályázat kiírásával egyidejűleg, a csatlakozás feltételeként meghatározott időpontig, évente dönt Zics Község Képviselő-testülete.

2020. évre nem érkezett hallgatói pályázat Bursa Hungarica Ösztöndíjra.

KÖZFOGLALKOZTATÁS

Zics Község Önkormányzata és a Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatal Tabi Munkaerőpiaci Pont hatósági szerződést kötött a 2020. évi közfoglalkoztatás támogatására.

Az Önkormányzatnál 2020-ban a közfoglalkoztatás keretében az alábbi hosszabb időtartamú programokban történt a közfoglalkoztatás:


Program elnevezése

Foglalkoztatottak száma


Program időtartama

Hosszabb időtartamú program-
közterület takarító

6 fő

2019. március 1. –
2020. február 29.

Hosszabb időtartamú program-
közterület takarító

4 fő

2020. március 23. –
2021. február 28.

Hosszabb időtartamú program-
közterület takarító

1 fő

2020. november 1. –
2021. február 28.

2019. március 1-től 2020. február 29-ig hosszabb időtartamú program keretében, 6 fő közterület takarító foglalkoztatásával valósultak meg a programban tervezett feladatok: település karbantartása, kommunális feladatok ellátása, közterületek takarítása, járdák- és buszmegállók takarítása, önkormányzat épületének karbantartása, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, árkok tisztítása, csapadékvíz elvezetésének biztosítása, bozót- és cserje irtás, kültéri faburkolatok festése (buszmegállók, korlátok), mezőgazdasági földutak tisztítása, szociális tűzifa kitermelése, temető karbantartása és gondozása, könyvtár fűtése, hóeltakarítás, síkosság-mentesítés. A támogatás 100%-os volt.

2020. március 23-tól 2021. február 28-ig hosszabb időtartamú program keretében, 4 fő közterület takarító foglalkoztatásával valósultak meg a programban tervezett feladatok: település karbantartása, kommunális feladatok ellátása, járdák- és buszmegállók takarítása, önkormányzat épületének karbantartása, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, árkok tisztítása, csapadékvíz elvezetésének biztosítása, bozót- és cserje irtás, mezőgazdasági földutak tisztítása, temető karbantartása és gondozása, könyvtár fűtése, hóeltakarítás, síkosság-mentesítés. A támogatás 90%-os volt.

2020. november 1-jétől 2021. február 28-ig hosszabb időtartamú program keretében, 1 fő közterület takarító foglalkoztatásával valósultak meg a programban tervezett feladatok: település karbantartása, közterületek takarítása, kommunális feladatok ellátása, járdák- és buszmegállók takarítása, önkormányzat épületének karbantartása, árkok tisztítása, csapadékvíz elvezetésének biztosítása, bozót- és cserje irtás, mezőgazdasági földutak tisztítása, tűzifa kitermelése (gallyazás, fakivágás, darabolás, fa behordás), temető karbantartása és gondozása, hóeltakarítás, síkosság-mentesítés. A támogatás 100%-os volt.

Támogatások

Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 1/2020. (II.6.) számú 2020. évi költségvetési rendeletében foglaltak alapján a Zics Barátai Egyesületnek 50.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott pályázatírás céljára.

Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 1/2020. (II.6.) számú 2020. évi költségvetési rendeletében foglaltak alapján a Zics Faluért Alapítványnak 50.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott gyermekek üdültetésének céljára.

Adóbeszámoló 2020. évről Zics községben

Gépjárműadó adónemben 2004. évtől a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala (BMKH), majd a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH), majd a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság szolgáltat adatokat.

A 2019. évi – csak a 2020. adóév adófizetési kötelezettségét érintő – változásokról a 2020. év elején átadott adatállomány alapján történt meg az adókivetés 2020. január 1. napjától, illetve az adófizetési kötelezettség megszüntetése 2019. december 31. napjával.

A BM minden hónapban az előző havi változásokról küld listát, ez alapján történik az adóztatás.

A 2020. évben a vírushelyzetre hivatkozva az önkormányzatokra jutó 40%-ot a Magyar Államkincstár felé kellett utalni, így ettől a bevételtől elestek az önkormányzatok

Magánszemélyek kommunális adója adónemben a népesség-nyilvántartás adatai, az ingatlan-nyilvántartás adatai, a Földhivataltól igényelt adózási földkönyv, az adóívek kiküldése utáni adategyeztetés alapján valamint önbevallással új kivetés összesen 21 adózónál történt.

Helyi iparűzési adóban. 34 bevallás érkezett a 2019. évről és 2020-ban 5 KATA-s adózót tartottunk nyilván.

Hatósági bizonyítványok, adóigazolás:
Az ügyfél kérelmére különböző eljárásokhoz (pl. pályázat, közbeszerzési eljárás, stb.) kell kiállítani az önkormányzati adóhatóságnak. Kiállítása abban az esetben történhet, amennyiben az adózó folyószámlája tartozást nem mutat. Amennyiben valamilyen hátralék áll fenn, az adózónak be kell fizetnie, ahhoz, hogy kiállítsuk az igazolást részére.

Adó-és értékbizonyítvány

Az adó- és értékbizonyítványok kiállítása hagyatéki eljáráshoz, gyámügyi eljáráshoz, végrehajtási eljáráshoz és egyéb közigazgatási eljáráshoz történik, az önkormányzat illetékességi területén található ingatlanokra vonatkozóan.

2020. évben 24 db adó- és értékbizonyítvány került kiállításra.

Adóhátralékok alakulása 2020. évben

Az adóalanyok számára 2020-ban mindkét félévben küldtünk értesítőt a fizetendő összegekről az adózók részére. (Az első félévit februárban, a második félévit augusztusban.)

Adóalanyok száma adónemenként 2019-2020. évben (fő) :

Adónem

2019

2020

Magánszemélyek komm. adója

230

239

Gépjárműadó

119

123

Helyi iparűzési adó

34

42

Föld bérbeadásából szárm. jöv.

1

1

Összesen

384

405

Az adóív adónemenként tartalmazza az adókötelezettséget, a befizetést és a számlaegyenleget.

A második félévi adóbefizetés után november hónapban 91 hátralékkal rendelkező adózót szólítottunk fel hátralékának befizetésére.

Az intézkedések (felszólítás) hatására csökkent a hátralék összege.

A behajtási munkát növeli a más hatóságok, társulatok által kimutatott és megküldött adók módjára behajtandó köztartozások (gondozási díj, szabálysértési bírság).

A fennálló összes adóhátralék összegei adónemenként 2017.12.31.-2020.12.31. az alábbiak szerint alakultak (e. Ft-ban):

Adónem

2017.12.31.

2018.12.31.

2019.12.31.

2020.12.31.

Magánsz.komm.adója

865

648

870

1.042

Helyi iparűzési adó

63

64

134

456

Gépjárműadó

601

398

200

301

Pótlék

460

103

114

138

Összesen

1.989

1.213

1.318

1.937

Hátralék: a kamatmentes fizetési határidő lejártával esedékessé vált és meg nem fizetett adóösszeg.

A 2018-2019. évre vonatkozóan az adókövetelések (előírás, kivetés) összegei:

Összes követelés (e. Ft)

Fennálló hátralék (e. Ft)

Hátralék a követelés arányában (%)

2019

2020

2019

2020

2019

2020

Önkorm. sajátos bevételei

7.187

8.670

1.318

1.937

18,3%

22,3%

Ebből
-helyi adók

4.849

6.515

1.004

1.498

20,7%

23%

-gépjárműadó
(ebből 0% illeti az önkormányzatot)

2.090

1.971

200

301

9,6%

15,3%

-egyéb bevétel (pótlék)

224

184

114

138

50,9%

75%

Föld bérbeadásából származó jöv.

24

87

0

0

0%

0%

VAGYONGAZDÁLKODÁS

2020-ban beszerzésre került 2 db Acer laptop operációs rendszerrel 280 e ft értékben,1 db bozótvágó 216 e ft értékben, egy Navon navigáció 30 e ft -ért, egy gázzsámoly égővel 161 e ft értékben, hangszóró számítógéphez 3 e ft értékben valamint egy thermo láda a falugondnoki buszhoz 92 e ft értékben. Beszerzésre került még egy kamera a temetőbe 40 e ft értékben.

2020-ban benyújtott pályázatok:

Az MFP-ÖTU/2020 kódszámú „Önkormányzati tulajdonú utak felújítása” című felhívásra Zics Község Önkormányzata 2020.05.08-án pályázatot nyújtott be „Önkormányzati tulajdonú Szabadság utca útburkolatának felújítása Zicsen” címen. A pályázat támogatásban részesült, az erről szóló döntést 2020.07.14-én kapta meg az önkormányzat. Az elnyert támogatás összege 9.289.999,- Ft. A pályázat benyújtására Boros Istvánné egyéni vállalkozóval került szerződés megkötésre bruttó 80.000,- Ft összegben. A kivitelezési munkálatokat az Ökobau Kft. végezte el nettó 7.086.614,- Ft összegben, a fordított áfa 1.913.386 Ft, az éves áfabevallás miatt 2021.januárjában került befizetésre A műszaki ellenőrzési feladatokat Incze Domokos egyéni vállalkozó látta el bruttó 110.000,- Ft összegért. A projektmenedzseri feladatokat Boros Istvánné egyéni vállalkozó biztosította bruttó 210.000,- Ft összegben, ami 2021-ben lett kifizetve. A nyilvánosság és tájékoztatás biztosítására Hatos Roland egyéni vállalkozóval kötött az önkormányzat szerződést bruttó 17.800,- Ft összegben, melynek teljesítése szintén 2021-ben történt. A pályázat elszámolása 2021.04.01-én került benyújtásra. A MFP-ÖTU/2020 kódszámú „Önkormányzati tulajdonú utak felújítása” keretében megvalósuló felújítást az önkormányzat saját erőből folytatta, a kivitelezési munkákat az Ökobau Kft. végezte. A felújítás nettó 9.447.400 ft értékben valósult meg, a fordított áfa,2.550.798.- ft befizetése 2021.januárjában történt meg.

Az EFOP-1.5.3-16-2017-00006 kódszámú „Humán szolgáltatások fejlesztése Tabon és térségében” című pályázat támogatásával kerül megrendezésre 2020.09.26-án a Zicsi falunap. A rendezvényszervezési szolgáltatások biztosítására a BBCOM Hungary Kft-vel bruttó 635.000,- Ft összegű megbízási szerződés került megkötésre, de a járványhelyzet miatt a rendezvény elmaradt a szerződés közös megegyezéssel felbontásra került. 2018. május 1-től egy fő mentor alkalmazásra került (munkaszerződéssel) a projektmegvalósítási időszakára, melynek költsége havonta bruttó 163.935,- Ft + a munkáltatói járulék. A szülőklub megtartására a Nágocsi Zichy Kastély Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft.-vel 370.840,- Ft összegű szerződés került aláírásra 2020.10.12-én.

A TOP-5.3.1-16-SO1-2017-00003 azonosító számú „MÚLTUNK ÖSSZEKÖT – összefogás a Koppányvölgyi falvak közösségeinek megerősítéséért” című pályázat megvalósítása még zajlik.

Kisebb felújítások:

2020.decemberében elkészült a Könyvtár épületének nyílászáró cseréje bruttó 1.035.793,- értékben. A kivitelező Hranyczka László vállalkozó volt.

Többéves kihatással járó kötelezettségek:

Az önkormányzatnak többéves kihatással járó kötelezettségei nincsenek, az önkormányzatnak tulajdonában lévő gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettsége nem áll fenn.(15.melléklet)

Az önkormányzat maradványa:

Az önkormányzat 2020. évi maradványa 24.388 e Ft (8. melléklet), a kötelezettségvállalással csökkentett szabad maradványa 13.740 e Ft.

Az önkormányzat hitelállománya:

Az Önkormányzatnak 2020.12.31-én hitelállománya nincs.

Zics,2021.május 28.

Nagy Jenő Józsefné

polgármester