Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 02

Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.02.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Indokolás
Az Országgyűlés a 2023. évi LV törvénnyel elfogadta Magyarország 2024.évi központi költségvetését.
Az elmúlt évekhez hasonlóan Magyarország 2024. évi költségvetése biztosítja hazánk gazdaság- és társadalompolitikai eredményeinek megőrzését és a további célok elérését, mellyel párhuzamosan – a Konvergencia Programban foglalt irányelvekkel összhangban – kiemelten kezeli a pénzügyi stabilitás és a felelős költségvetési gazdálkodás megerősítését. Középpontjában továbbra is – a gazdasági növekedés ösztönzése mellett – a költségvetési hiány és az államadósság további csökkentése áll.
A 2024 évi költségvetés célja az előző évhez hasonlóan a rezsivédelem és a biztonság megerősítése; a kormány olyan törvénytervezetet készített, amely megvédi az eddigi eredményeket, gondoskodik a magyar családok biztonságáról és növekedési pályán tartja a gazdaságot.
Kiemelten kezeli a pénzügyi stabilitás és a felelős költségvetési gazdálkodás megerősítését. Középpontjában továbbra is – a gazdasági növekedés ösztönzése mellett – a költségvetési hiány és az államadósság további csökkentése áll.
A magyar gazdaság 2024-ben újra az uniós átlag felett, 3,6%-kal növekedhet, míg az infláció éves szintje 5%-ra csökkenhet. A gazdaság-élénkítő lépéseket össze kell hangolni az infláció miatt megemelkedett állami finanszírozási költségekkel.
A helyi önkormányzatok 2024. évi és finanszírozási rendszere
Az önkormányzati feladatok nagyobb részét a klasszikus értelemben vett önkormányzati feladatok (igazgatás, településüzemeltetés, közvilágítás, helyi adóztatás, stb.) teszik ki. E helyi közügyek ellátását 2024-ban is, hasonlóan az előző évekhez egy – a különböző feladatmutatóktól és az önkormányzatok jövedelemtermelő képességétől is függő – általános jellegű támogatás szolgálja. Ugyanakkor továbbra is biztosított a minden általános működés támogatását szolgáló jogcím tekintetében a kiegészítés az alacsony adóerő-képességgel rendelkező önkormányzatok esetében. Az önkormányzati finanszírozás azonban 2024. évi alapelveiben kisebb változások történtek az előző évhez képest, az állam csak kismértékben finanszírozza a költségek emelkedésének különbözetét.
.
A településüzemeltetési feladatok támogatása
Zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása
A támogatás a települési önkormányzatokat a zöldterületek, és az azokhoz kapcsolódó építmények kialakításához és fenntartásához kapcsolódóan a belterület nagysága alapján illeti meg, melynek mértéke 26 000/ha.
Közvilágítás fenntartásának támogatása
A támogatás a települési önkormányzatokat a településen történő közvilágítás biztosításához kapcsolódóan illeti meg 2024.évben kiegészítő támogatásban nem részesülünk.
Köztemető fenntartásával kapcsolatos feladatok támogatása
A támogatás a települési önkormányzatokat a köztemető fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg. A támogatás összege legalább 100 000 forint.
Közutak fenntartásának támogatása
A támogatás a települési önkormányzatokat a közutak fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg
Egyéb önkormányzati feladatok
Az 1000 fő lakosságszámot meg nem haladó települések esetén, ahol az egy lakosra jutó adóerő-képesség nem haladja meg a 32 000 forintot, településenként legalább 6 600 000 Ft.
Külterületen élő lakosok A központi költségvetés támogatást biztosít a lakott külterülettel rendelkező települési önkormányzatoknak a 2022. január 1-jei külterületi lakosok száma alapján, melynek összege 2 550 Ft/fő.
Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítása: Az összegyűjtött és a hatóságilag kijelölt lerakóhelyeken igazoltan elhelyezett, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége (m3) után igényelhető 100 Ft/m3 támogatás, amely összeg a fajlagos lakossági ráfordítások (díjak) csökkentéséhez járul hozzá.
A települési önkormányzatok könyvtári és közművelődési feladataihoz az önkormányzat 2 213 Ft/fő, de legalább 2 270 000 Ft támogatást kap.
Települési önkormányzatok kulturális feladatainak bérjellegű támogatása jogcím
A jogcím a kulturális feladatokat ellátó intézményekben foglalkoztatottak bérjellegű kiadásainak támogatását szolgálja. Az önkormányzatokat megillető, szervezetenként megállapított támogatás éves összegét a kultúráért felelős miniszter 2023. december 20-áig állapítja meg. A támogatás 12%-nak folyósítása január hónap utolsó munkanapját megelőző második munkanapon, majd ezt követően az Ávr. -ben meghatározottak szerint történik. A támogatás szempontjából kizárólag a „Kulturális szolgáltatások” csoportba tartozó kormányzati funkciókon elszámolt kiadások vehetők figyelembe. A támogatás felhasználási határideje tárgyév december 31-e.
Polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez nyújtott támogatás jogcím
Az előirányzat a polgármesteri illetmény és költségtérítés, valamint az ezekhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó kifizetésére használható fel.
A támogatás a legfeljebb 5000 fő lakosságszámú települési önkormányzatokat illeti meg. A támogatás az önkormányzat lakosságszámát és a polgármesteri tisztség betöltésének módját figyelembe véve.
Szociális feladatok támogatása
A támogatás a 35 000 forint egy lakosra jutó adóerő-képességet meg nem haladó települési önkormányzatok egyes szociális jellegű feladataihoz járul hozzá.
Rászoruló gyermekétkeztetés A támogatás a rászoruló gyermekek Gyvt. 21/C. § (1) bekezdés a) pontjában szereplő gyermekek szünidei étkeztetését biztosító települési önkormányzatokat illeti meg, az étkezési adagok száma alapján. A támogatás összege az egy lakosra jutó adóerő-képességtől függő fajlagos összegek figyelembevételével kerül meghatározásra. Zics Község esetében az 1 főre jutó adóerőképesség 21 001-24 000 ft/fő ,így a szünidei gyermekétkeztetés támogatása 513 Ft/étkezési adag.
Falugondnoki szolgáltatás támogatása: a támogatásra az a települési önkormányzat jogosult, amely a falugondnoki vagy a tanyagondnoki szolgáltatást a Szoc.tv. 60. §-a és a Kiegészítő szabályok 5.o) pontja szerinti szakmai szabályoknak megfelelően tartja fenn.
A helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai:
A támogatás öt részből tevődik össze:
Helyi önkormányzatok működési célú költségvetési támogatás: itt van többek között a lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatása.
Helyi önkormányzatok felhalmozási célú költségvetési támogatása: pl. önkormányzati feladat ellátást szolgáló fejlesztések támogatása a könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatás
Önkormányzatok rendkívüli támogatása: amelyre az önkormányzatok működőképességük megőrzése érdekében nyújthatnak be.
Önkormányzati elszámolások
Vis maior támogatás
de ezekre a pályázatokra majd év közben külön lehet pályázni.
Részletes indokolás
BEVÉTELEK:
Működési bevételek:
Az előző évekhez hasonlóan a működési bevételeknél a tervezhető lehetőségek közt vettük számba a kamatbevételt, bérleti díjakat, a kamatmentes kölcsön és a köztemetés törlesztő részleteit valamint az előző évi közüzemi díjak túlfizetésének visszatérítéseit.
Közhatalmi bevételek:
Helyi adók:
Helyi adókból 7 500 e Ft bevétellel számolunk, amely az iparűzési adóból (6 000 e Ft) és a magánszemélyek kommunális adójából ( 1 500 e Ft) származik.
A Kormány 639/2020. (XII.22.) Korm.rendelete a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében tett intézkedései, a 2024 évet már nem érintik, mivel a kis-és középvállalkozások 2024-ra már 1,7%-os iparűzési adót fizetnek.
Az egyéb közhatalmi bevételek közt terveztük a késedelmi pótlék díjat 50 e Ft összegben.
Önkormányzat működési támogatásai:
Az önkormányzatnak állami támogatásból 28696 e Ft bevétele várható. A támogatás összegeit a 11. sz. melléklet tartalmazza.
Helyi önkormányzatok működésére 14512 e Ft
Egyéb szociális feladatok támogatására 5349 e Ft
Falugondnoki feladatok ellátására 6047 e Ft
Szünidei gyermekétkeztetés támogatása 44 e Ft
Könyvtári és közművelődési feladatokra 2270 e Ft
Települési önkormányzatok kulturális 474 e Ft
feladatainak bérjellegű támogatása
Egyéb működési célú támogatás:
Közfoglalkoztatás támogatására 4092 e Ft-t terveztünk (4 fő).
Finanszírozási bevételek :
A TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00023 Élhető települések pályázat megvalósítása 2022-ben elkezdődött, 2024-ben még 500 e Ft pályázati támogatással számolunk.
Zics Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Magyar Falu Program „Önkormányzati tulajdonú ingatlanok fejlesztése, önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó beszerzések” című MFP-ÖTIFB/2024/ÖTIK kódszámú pályázati felhívásra. A pályázat elbírálása 2024.márciusában történik meg.
Maradvány:
Az önkormányzatnak az előző évben 94557 e Ft maradványa keletkezett, melyből működési célú maradvány 28718 e Ft. A felhalmozási maradvány 65839 e Ft, ami a leutalt de még fel nem használt pályázati támogatások összegét, illetve a 2023-ban testületi határozatokban döntött beruházások összegét tartalmazza.
Hitel felvételt 2024. évben nem terveztünk.
KIADÁSOK:
A tervezéshez a vállalt kötelezettségek, a szociális törvényből és az önkormányzati rendeletből adódó feladatok szolgáltatták az alapot.
A kötelező alapfeladatok ellátása jelentősen behatárolja az önkormányzat mozgásterét.
A személyi juttatások között a polgármester illetményét, a polgármester és az alpolgármester költségtérítését, a testületi tagok díjazását terveztük, melynek összege 4 611 e Ft.
Az egyes kulturális tárgyú és egyéb törvények módosításáról szóló 2021. évi CXLVIII. törvény 26. §. (1) bekezdése módosította a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló CLXXXIX. törvény 71. § (1) és (2) bekezdését, amely a polgármesterek illetményének, tiszteletdíjának megállapítására vonatozik. A polgármester tiszteletdíja 2022. január 1-tő1 260 e Ft-ra emelkedett, költségtérítése a tiszteletdíja 15 %-a, mely 39 e Ft, valamint tervezésre került 1 havi illetmény jutalomként.
Tervezésre került a falugondnok bére 4365 e Ft, a közművelődési közalkalmazott bére 4025 e Ft, 100 e Ft jutalom a falugondnoknak és 100 e Ft jutalom a kulturális foglalkoztatottnak valamint 46-46 e Ft ruházati költségtérítés a falugondnoknak és kulturális foglalkoztatottnak.
Megbízási díjak között tervezésre került 1 500 e Ft fűnyírásra, egyéb munkákra valamint 360 e Ft könyvtár üzemeltetésre. Tervezésre került a TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00023 Élhető települések pályázat keretében 120 e Ft megbízási díj egyéb külső személyi juttatásra.
Közfoglalkoztatásban foglalkoztatottak (4 fő) személy juttatásaira 4 803 eFt lett tervezve, ami 80%-ban támogatott és 1023 eFt önerőt jelent.
A munkaadókat terhelő járulékok és a szociális hozzájárulási adó a személyi juttatások után fizetendő, ami összeségében 2 417 e Ft-ot jelent.
A dologi költségek között terveztük a helyi hivatal, működtetési kiadásait, a számlavezető pénzintézet által felszámított bankköltség összegét, a közművek költségeit, a postaköltséget, a tárgyi eszközök karbantartását, az önkormányzati ingatlanok vagyonbiztosításának, díjait.A dologi kiadásokban terveztük a közvilágítást, a közkifolyók vízdíját,utak karbantartását, különféle szolgáltatások díjait és ezek ÁFA-ját, a köztemető fenntartásának költségeit, kulturális feladatok anyag és eszköz költségeit.
Tartalékok:
2024. évre a rendelet tervezet 14 193 eFt tartalékot tartalmaz, ebből 14 143 eFt általános tartalékot és 50 eFt összegben céltartalékot.
2024. évi elszámolási kötelezettséggel működési célra átadott pénzeszközök
Államháztartáson belüli átadások között tervezzük:
-Koppány-Völgye Többcélú Kistérségi Társulás(működésre) 400 eFt
-Bursa Hungarica Ösztöndíj átadás 100 eFt
- Magyar Államkincstár 2023 évi visszafizetés 100 eFt
Államháztartáson kívüli átadások között tervezzük:
-Dr.Papp Imre ( háziorvosi szolgálat) 862 eFt
-"Koppány-Völgye KEK"Egészségügyi Nonprofit Kft.Anyatejes Világnap 10 eFt
-Medicopter Alapítvány 15 eFt
-Rákóczi Szövetség 15 eFt
-Zicsi Szépkorúak-Nyugdíjas Klub 50 eFt
A fenti támogatások összegét az 5. melléklet tartalmazza.
2024. évi közfoglalkoztatás:

Támogatás 80%

Saját erő 20%

Nyitó létszám

3 fő

Záró létszám

3 fő

Kormányzati funkció

041-233

Létszám (átlag)

4 fő

Bér (bruttó:116.000,-Ft)

4.802.400,- Ft

3.841.920,- Ft

960.480,- Ft

Járulék (6,5%)

312.156,- Ft

249.725,- Ft

62.431,- Ft

Összesen

5.114.556,- Ft

4.091.645,- Ft

1.022.911,- Ft

Dologi támogatással

-

Zics Község Önkormányzata 2024. évben hosszabb időtartamú program keretében 4 fő foglalkoztatásával biztosítaná a település karbantartási (kommunális feladatok ellátása, járdák- és buszmegállók tisztántartása, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, árkok tisztítása, csapadékvíz elvezetésének biztosítása, bozót- és cserje irtás, temető karbantartása, önkormányzat épületének karbantartása, könyvtár fűtése, síkosság-mentesítés, hóeltakarítás) feladatait, amennyiben a Munkaügyi Központ erre programjaival lehetőséget biztosít.
A program támogatottsága várhatóan 80%-os lesz.
Áthúzódó programként jelenleg 1 programban folyik a közfoglalkoztatás:
Hosszabb időtartamú programban 2023. december 1-től 2024. február 29-ig, 3 fő közterület takarító látja el feladatát.
A fenti áthúzódó programmal együtt éves szinten átlagosan 4 fő foglalkoztatását tervezzük közfoglalkoztatási jogviszony keretében a 2024. évi költségvetésben.
2024. évi szociális kiadások alakulása:
A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli szociális ellátás nyújtható.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: szociális törvény) értelmében a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatnak a feladata.
Az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti feladatait a központi költségvetésből biztosított állami normatív támogatásból, valamint az önkormányzat saját bevételeiből látja el.
Az elmúlt években bekövetkezett hatásköri változások miatt mára már csak két ellátás, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és a szünidei gyermekétkeztetés maradt, amelynek a költségét az állam normatív alapon finanszírozza.
A képviselő-testület a szociális törvényben és az önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján települési támogatást, valamint más pénzbeli támogatásokat állapíthat meg.
Zics Község Önkormányzata - 2015. március hó 1. napjától - Zics Község Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 4/2015. (II.20.) rendeletében (továbbiakban: helyi rendelet) szabályozza az önkormányzat által nyújtható ellátási formákat és a jogosultsági feltételeket. A helyi rendelet által nyújtható ellátások a következők:
Települési támogatások:
Létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás:
Települési támogatásban lehet részesíteni azt a személyt, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,- Ft-ot, egyedülálló esetén a 180.000,- Ft-ot. A települési támogatás egyszeri összege rászorultsághoz igazodva, maximum 60.000,- Ft lehet.
Évente egy alkalommal kérelemre a településen állandó bejelentett lakóhellyel, valamint tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személyeket a képviselő-testület települési támogatásban részesítheti, amennyiben a meghatározott jövedelmi feltétel teljesül, azaz akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,- Ft-ot, egyedülálló esetén a 180.000,- Ft-ot.
A 2024. évre létfenntartási gondok enyhítésére nyújtható települési támogatás tekintetében 1.170.000,- Ft támogatás kifizetésével számoltunk.
Szociális célú tűzifa:
Települési támogatásként nyújtott, szociális célú tűzifára elsősorban az Szt. szerinti aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, vagy - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - települési támogatásban (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) részesülő, illetve a Gyvt.-ben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család jogosult, aki a fenti ellátások valamelyikére a kérelem benyújtását megelőző hat hónapból legalább egy hónapig jogosult.
Amennyiben 2024. évben kiírásra kerül a pályázat, a csatlakozás esetén felmerülő önkormányzati kiadásokra – önerő, szállítási költség – 150.000,- Ft került tervezésre.
Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás:
Zics Község Önkormányzat Képviselő-testülete az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként, 30.000,- Ft települési támogatást állapít meg annak, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott és a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,- Ft-ot, egyedülálló esetén a 180.000,- Ft-ot.
A támogatás iránti kérelemhez a jövedelemigazolásokon kívül csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, és a temetés költségeiről a támogatást kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát.
2024. évre az előző évivel azonos, azaz 4 hozzátartozó támogatásával számoltunk 120.000,- Ft összegben.
Kamatmentes kölcsön céljából nyújtható települési támogatás:
Zics Község Önkormányzat Képviselő-testülete - az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig – pénzügyi tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában települési támogatásban (a továbbiakban: kamatmentes kölcsön) részesítheti évente egy alkalommal, legfeljebb 200.000,- Ft-ig azt a rászoruló személyt:
a) akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem az öregségi nyugdíj minimum mindenkori összegének 200 %-át, egyedülálló esetén annak 300 %-át nem haladja meg és
b) rendelkezik olyan jövedelemforrással, amely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.
2024. évre kamatmentes kölcsön céljából nyújtható települési támogatás tekintetében a 2023. évre tervezettnél kevesebb létszámmal és pénzügyi adatokkal számoltunk, azaz 3 fővel, 190.000,- Ft összegben.
Lakhatási támogatás céljából nyújtott települési támogatás
A lakhatás elősegítése érdekében annak a rászorulónak nyújtható települési támogatás, akinek nincs az Szt. 4 § (1) bekezdése b) pontja szerinti vagyona, valamint aki egyedülálló és nettó jövedelme nem haladja meg a 100.000,- Ft-ot, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 80.000,- Ft-ot, illetve akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem meghaladja a 80.000,- Ft-ot, de a 100.000,- Ft-ot nem haladja meg. A lakhatás elősegítése érdekében nyújtott települési támogatás összege az egy főre jutó havi jövedelemtől függően 7.000,- Ft, 9.000,- Ft, illetve 5.000,- Ft lehet.
A 2024. évre lakhatási támogatás céljából nyújtható települési támogatás tekintetében a 2023. évre tervezettel azonos létszámmal és pénzügyi adatokkal számoltunk, azaz 1.800.000,-Ft összeggel 35 igénylő esetében.
Ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás
Ápolási célú települési támogatás állapítható meg Zics Község közigazgatásai területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó nagykorú személynek az alábbi feltételek együttes fennállása esetén: az igénylő Zics Község Közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó 18. életévét betöltött tartós beteg közeli hozzátartozó gondozását, ápolását végzi; kora, egészségi állapota alapján alkalmas az ápolt személy gondozási és ápolási igényére tekintettel a feladat ellátására; társadalombiztosítási ellátására, valamint nyugellátásra nem jogosult; családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 35.000,- Ft-ot, egyedülálló esetén a 42.000,- Ft-ot nem haladja meg, és az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkeznek; nem jogosult az Szt. 41. §-a alapján ápolási díjra.
Az ápolási célú települési támogatás a kérelem benyújtásának napjától 12 hónapra kerül megállapításra, összege 15.000,- Ft/hó.
A 2024. évre 2 személy támogatásával számoltunk 180.000,- Ft összegben.
Köztemetés:
A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat képviselő-testülete gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.
A 2024. évre köztemetés tekintetében a 2023. évivel azonos pénzügyi adatokkal, és 1 fővel csökkentett létszámmal számoltunk a megemelkedett szolgáltatási költségeket figyelembe véve, azaz 2 elhunyt eltemettetésének 500.000,-Ft költségével számoltunk.
Szociális étkezésben és nappali ellátásban részesülők támogatása:
A 2023. évi tényadatok figyelembevételével, a szociális étkezésre fordítandó előirányzat 1 személy támogatására 50.000,- Ft összegben terveztünk a 2024. évre.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:
Ezen ellátásra jogosultak nem részesülnek havi rendszerességgel pénzellátásban, csak egy évben két alkalommal augusztusban és novemberben kaptak 2023. évben gyermekenként 6.000, forint, illetve a hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyermekek esetében 6.500, forint támogatást, készpénz formájában.
A 2024. évre az előző évivel azonos létszámmal, azaz 10 fő ellátásra jogosulttal, valamint 150.000,-Ft előirányzattal számoltunk a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény tervezése során.
Beiskolázási támogatás:
A képviselő-testület évente egy alkalommal a beiskolázás anyagi terheinek enyhítése érdekében a Zicsen bejelentetett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő óvódás, általános iskolás vagy nappali tagozaton tanuló, első szakma, illetve diploma megszerzésére irányuló jogviszonyban álló gyermeket vagy fiatal felnőttet nevelő családokat támogatásban részesítheti, amennyiben a helyi rendeletben meghatározott jövedelmi feltétel teljesül, azaz a családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,- Ft-ot, egyedülálló szülő esetén a 180.000,- Ft-ot. A képviselő-testület iskola típusonként, korcsoportonként eltérő támogatást is megállapíthat. Az oktatási intézménynél fennálló jogviszonyról a tanköteles korhatárt betöltött tanulók esetén az intézmény igazolását csatolni kell.
A 2024. évben 50 gyermek beiskolázási támogatásával számoltunk 700.000,- Ft összegben.
Bursa Hungarica Ösztöndíj:
A képviselő-testület Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjban részesíti a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerről szóló mindenkor hatályos rendelet szerint kiírt pályázat alapján a felsőoktatásban résztvevő, szociálisan rászoruló hallgatókat.
A pályázati kiírásról és a következő évi támogatások összegéről a pályázat kiírásával egyidejűleg, a csatlakozás feltételeként meghatározott időpontig, évente dönt a képviselő-testület. A támogatás összegét a képviselő-testület a következő évi költségvetésében tervezi.
A 2024. évre a Bursa Hungarica Ösztöndíj pályázat keretében 3 fő támogatásával számoltunk 100.000,- Ft összegben.
Szünidei gyermekétkeztetés:
A szünidei gyermekétkezést a településen élő hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek igényelhetik.
A 2023. évi tényadatok figyelembevételével a 2024. évre 2 gyermek támogatásával számoltunk100.000,-Ft összegben.
Újszülöttek támogatása:
A Zicsen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő, újszülött gyermeket nevelő szülőt egyszeri támogatásban részesítheti. A támogatás összege 30.000,- Ft.
2024. évben az előző évivel azonos létszámmal és összeggel azaz 3 újszülött gyermek szüleinek támogatásával számoltunk 90.000,-Ft összegben.
Egyéb:
Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 64/2020. (X.13.) számú határozata alapján az Arany János Tehetséggondozó Programban való részvételének támogatására Holczbauer Jázmin tanuló részére 2020. szeptemberétől kezdődően, 5 tanévre, tanévenként 10 hónapra, 2.000,- Ft/hó támogatást biztosít.
Felhalmozási és tőkejellegű kiadások:
2022-ben Zics Község Önkormányzata sikeresen pályázott a TOP Plusz 1.2.1.-21-SO1 kódszámú Élhető települések Aktív rekreációs zöldterületek kialakítása című pályázaton. A pályázati összegből 49 500 e Ft leutalásra került. A projekt megvalósításának határideje 2024.12.31. A project betervezett költsége 2024-ben 45 082 e Ft.
Zics Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Magyar Falu Program MFP-UHJ/2023 kódszámú pályázatán, ahol 9 999 e Ft támogatási összeg került 2023-ban leutalásra. A pályázat keretében a Szabadság utca felújítása valósul meg.
A Szabadság utca fennmaradó szakaszának felújítását önerőből valósítjuk meg, amire 6 941 e Ft-t különítettünk el.
Az alábbi beruházások megvalósítását tervezzük a 2024-es évben:
Temetőben urnafal építése 2 502 eFt.
Egyéb tárgyi eszközök beszerzése 500 eFt
Kötelező könyvtári tárgyi eszköz beszerzés 340 eFt
PALAZ3,5T pótkocsi 3 605 eFt
magasító beszerzése 200 eFt
A 2024. évi közvetett támogatások tervezett összegének indoklása:
Közvetett támogatások tervezésénél az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. 134. § alapján a méltányosság gyakorlásának lehetőségét vettük figyelembe.(6.melléklet)
Több éves kihatással járó kiadások indoklása:
Az önkormányzatnak nincs több éves kihatással járó ügylete.
Az Európai Uniós támogatással megvalósuló beruházások alakulása:
2024. évben az Európai Uniós támogatással megvalósuló beruházásokat a 8. melléklet tartalmazza.
Zics, 2024. 02. 23.
Nagy Jenő Józsefné
polgármester