Jánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015. (VII.24.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről

Hatályos: 2015. 09. 01- 2017. 02. 27

Jánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének

9/2015. (VII.24.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről


Jánd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésével, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésével, valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésével kapott felhatalmazással a következőket rendeli el:


1. A rendelet célja és hatálya


1. § A rendelet célja

a) a Jánd község közigazgatási területéhez tartozó termőföldek – ide nem értve az erdőt, a halastavat – őrzését,

b) a termőföldeken lévő, illetve ahhoz tartozó termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, egyéb művelési ágú ingatlanok földmérési jelek védelmét,

c) az illegális hulladéklerakó helyek kialakulásának megakadályozását és

d) a külterület közrendjének közbiztonságának erősítését szolgáló mezei őrszolgálat felállítása, valamint az őrszolgálat működési feltételeinek biztosítása.

2. § (1) A rendelet területi hatálya a Jánd község közigazgatási területéhez tartozó, valamely mezőgazdasági jellegű művelési ágba sorolt területekre terjed ki, kivéve az erdőt és a halastavat. Az érintett területek felsorolását és méretét a rendelet 1. függeléke tartalmazza.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a mezei őrszolgálat feladatait ellátó mezőőrre, a mezőőr feladatainak ellátását irányító polgármesterre, valamint az (1) bekezdésben meghatározott terület használójára, illetve tulajdonosára.


2. A mezei őrszolgálat


3. § (1) Az önkormányzat az 1. §-ban meghatározott feladatok ellátásáról mezei őrszolgálat felállításával gondoskodik, melynek létszáma egy fő.

(2) A mezei őrszolgálat szervezetileg Jánd Község Önkormányzata alá tartozik, a mezőőr feletti munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(3) A mezőőr zöldszínű formaruhát és szolgálati jelvényt visel. A feladatának ellátása során a zöld színű formaruha szolgálati jellegén változtató más ruhaneműt nem viselhet. A mezőőr részére az önkormányzat a 1. melléklet szerinti felszerelést biztosítja.

(4) A mezőőr a működési területén jogosult és köteles különösen:

a) az őrzött vagyont veszélyeztető vagy károsító cselekmény elkövetésén tetten ért személyt személyazonosságának igazolására, a jogellenes cselekmény abbahagyására és a terület elhagyására felszólítani,

b) azt a járművet, amelyről alaposan feltételezhető, hogy azon a működési területről származó jogellenesen szerzett szállítmány van, feltartóztatni, a jármű vezetőjét és a járművön, illetve az abban tartózkodókat Igazoltatni,

c) azt a személyt, aki a nála vagy a feltartóztatott járművön levő szállítmány megszerzésének jogszerűségét nem valószínűsíti, a legközelebbi rendőri szervhez bekísérni,

d) a károsító cselekmény elkövetésén tetten ért személytől a jogellenesen szerzett terményt, terméket, tárgyat, állatot, az elkövetéshez használt eszközt elvenni és azokat a legközelebbi rendőri szervnek átadni,

e) a jogtalanul legeltetett, illetőleg felügyelet nélkül talált állatot a tulajdonosnak átadni.

(5) A mezei őrszolgálat köteles együttműködni a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a kormányhivatal szerveivel, a polgármesteri hivatallal, a működési területén lévő vadásztársasággal, valamint a polgárőrséggel.


3. A mezőőri járulék


4. § (1) Az önkormányzat a mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit a földhasználó – ha ez ismeretlen, a tulajdonos – által kifizetett mezőőri járulékból és a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból fedezi.

(2) A mezőőri járulék összege minden megkezdett hektár után 0 Ft/év.

(3) A mezőőri járulékot két egyenlő részletben, minden év március 15-ig és szeptember 15-ig kell megfizetni az önkormányzat költségvetési számlájára.

(4) A mezőőri járulék megfizetése a földhasználót terheli. Amennyiben a földhasználó ismeretlen vagy a tulajdonossal azonos, a tulajdonos köteles a mezőőri járulékot megfizetni. A használatba adás tényét szükség esetén a tulajdonos hitelt érdemlő módon, okirattal köteles igazolni.

(5) Amennyiben az ingatlannak több használója/tulajdonosa van, a használati/tulajdoni arány szerint kell a járulékot megfizetni.

(6) Mentes a járulékfizetés alól a Magyar Állam és a helyi önkormányzat.

5. § (1) Járulékköteles valamennyi a 2. § (1) bekezdésében meghatározott ingatlan, annak tényleges hasznosításától függetlenül.

(2) A járulékfizetési kötelezettség a használati jog, illetőleg a tulajdonjog megszerzését követő év első napján keletkezik, és annak az évnek az utolsó napján szűnik meg, amikor a használati jog, illetőleg a tulajdonjog megszűnik. E változások bejelentése az érintett földhasználók/tulajdonosok kötelezettsége.

(3) A mezőőri járulékot átruházott hatáskörben a jegyző állapítja meg az illetékes földhivatal és a földhasználói nyilvántartás adatai alapján. A jegyző eljárása során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény előírásait kell megfelelően alkalmazni.

(4) A megállapított mezőőri járulék összegét a Képviselő-testület indokolt esetben csökkentheti vagy elengedheti. Indokolt esetnek minősül, ha a területet ár- vagy belvíz sújtotta, illetőleg más jellegű elemi kár következtében a termés részben vagy egészben megsemmisült.

(5) A mezőőri járulék adók módjára behajtható köztartozásnak minősül.

(6) A mezőőri járulékból befolyt összeg kizárólag a mezei őrszolgálattal kapcsolatos feladatok ellátására használható fel.


4. Vegyes és záró rendelkezések


6. § (1) E rendelet 2015. szeptember 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a mezei őrszolgálat 1 fő mezőőrrel kerül felállításra.


Asztalos István                                                       Dr. Szilágyi Péter

polgármester                                                                       jegyző


1. melléklet a 9/2015. (VII.24.) önkormányzati rendelethez

A mezőőr ruházata és felszerelése

A mezőőri formaruha és annak kihordási ideje:

1 db téli kord- vagy posztóöltöny 24 hónap

1 db bélelhető kabát 36 hónap

1 db esőkabát 24 hónap

1 db kalap 36 hónap

1 db nyakkendő 36 hónap

1 db nyári nadrág 12 hónap

1 db nyári öltöny 12 hónap

1 db sál 36 hónap

1 db téli sapka 36 hónap

1 pár bakancs 12 hónap

1 pár gumicsizma 12 hónap

1 pár kesztyű 12 hónap

4 db ing 12 hónap

8 pár zokni 12 hónap

A mezőőr felszerelési tárgyai: szolgálati igazolvány

1 db szolgálati napló

1 db lőfegyver-tartási engedély

1 db szolgálati célú sörétes lőfegyver

1 db a rendőrségnél rendszeresített könnygázszóró palack

1 db telefon

1 db látcső

1 db vállra akasztható oldaltáska, a töltények, az elsősegélyhez szükséges kötszerek, és egyéb eszközök tárolására

1 db szolgálati jármű


Z Á R A D É K: A rendelet kihirdetésének napja 2015. julius 24. Dr. Szilágyi Péter jegyző