Jánd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2018 (I.22.) önkormányzati rendelete

a helyi külterületi közutak, azok műtárgyai és tartozékai kezelésének, karbantartásának szakmai szabályairól

Hatályos: 2018. 03. 01

Jánd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2018 (I.22.) önkormányzati rendelete

a helyi külterületi közutak, azok műtárgyai és tartozékai kezelésének, karbantartásának szakmai szabályairól

2018.03.01.

Jánd Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja Jánd Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő helyi külterületi közutak, azok műtárgyai és tartozékai kezelésének részletes szabályozása, annak érdekében, hogy azok rendeltetésszerű használata – az időjárási körülmények függvényében – minél teljesebb körben biztosítható legyen.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya az Önkormányzat közigazgatási területére terjed ki, azaz a Jánd Község közigazgatási területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban önkormányzati tulajdonként nyilvántartott helyi külterületi közutakra.

(2) A rendelet tárgyi hatálya az Önkormányzat kezelésében (továbbiakban: közút kezelője) lévő helyi külterületi közutak, azok műtárgyai és tartozékai (a továbbiakban együtt: külterületi utak) kezelésére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságokra, és szervezetekre, (a továbbiakban: használók) akik a külterületi utat mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és vadászati célból használják.

3. A külterületi közutak korlátozásának esetei

3. § (1) A külterületi utak agyag és vályog talajúak, melyek csapadékvíz csatorna megépítésével és megfelelő karbantartás mellett is bizonyos időszakokban – elsősorban a téli, tavaszi időszakban - vízzel való túl telítettségük miatt nehéz gépjárművekkel nem, vagy alig járhatóak.

(2) A közút kezelője részéről az út állagának megóvása érdekében időszakosan szükségessé válhat a nehézgépjárművek – traktor, tehergépkocsi, stb. - általi közlekedés teljes vagy részleges korlátozása.

(3) A használati korlátozás megvalósítása a főbb bekötő utak torkolati szakaszán elhelyezett figyelemfelhívó és tájékoztató táblákkal valósítható meg.

(4) A tájékoztató táblák egységes tartalmúak és a közúti jelzőtáblákhoz hasonló formátumúak, a felismerhetőség és könnyű értelmezhetőség érdekében.

(5) A korlátozásokról az érintett használókat előzetes tájékoztatási kötelezettség illeti meg a közút kezelőjének részéről. A tájékoztatást az Önkormányzat hirdetőtábláján való kifüggesztés, az Önkormányzat honlapján való megjelenítés és a személyesen érintettek értesítése útján kell megvalósítani. Az értesítés kiterjed a korlátozás várható feloldására is.

(6) Tartós lezárás csak téli időszakban és a tavaszi hóolvadás idején lehetséges. Nyári időszakban felhőszakadást követően legfeljebb 2 napra lehetséges a felszáradás függvényében.

(7) A használati korlátozásról a mezőőr előzetes információja alapján történhet rendelkezés, ami a polgármester hatáskörébe tartozik.

4. § (1) Kellő indok esetén – pl.: átmeneti vagyonvédelmi megfontolások (fakitermelés, betakarítási időszak) miatt - a használati korlátozást a területen érintett tulajdonosi kör is kezdeményezheti.

(2) Az érintett tulajdonosi kör kezdeményezheti a már elrendelt korlátozás feloldását is hasonló szempontok alapján – pl.: faanyag és egyéb termékek kimenekítési hullámtérről, betakarítás halaszthatatlan végrehajtása, stb. – a polgármesternél.

(3) Ebben az esetben azonban az érintetteket az útban okozott kár helyreállításának kötelezettsége terheli.

4. A korlátozás megszegésének jogkövetkezménye

5. § (1) Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg az, aki e rendelet 3. § (2) bekezdésében és a 4. § (3) bekezdésében foglaltakat megszegi.

(2) Aki e rendeletben meghatározott közösségi együttélés magatartási szabályát megszegi vagy megsérti, a rendelet betartását vagy betartatását elmulasztja, természetes személyek esetén egyszáz ezer forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén ötszázezer forint közigazgatási bírsággal sújtható.

(3) A közigazgatási bírságot a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül kell megfizetni Jánd Község Önkormányzata 11744065-15403461-00000000 számú pénzforgalmi számlájára.

(4) A bírság összegének megállapításakor figyelemmel kell lenni a közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartás súlyára, közösségre veszélyes jellegére, a közrend védelmére és a közterületek rendjének biztosítására. A bírság kiszabásánál súlyosító körülményként kell értékelni, ha a magatartást tanúsító személyt korábban hasonló cselekmény vagy mulasztás miatt e rendelet szerinti jogkövetkezmények bármelyikével sújtották.

(5) Amennyiben a magatartás folyamatos mulasztás formájában valósul meg, a bírság ugyanazon magatartás miatt több alkalommal is kiszabható.

6. § E rendelet alapján a közösségi együttélés alapvető szabályait megsértő magatartás elkövetése miatt induló eljárás lefolytatása tekintetében a Képviselő-testület a hatáskör gyakorlását a jegyzőre ruházza át.

6. Záró és hatályba léptető rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet 2018. március 1. napján lép hatályba.