Jánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjakról

Hatályos: 2024. 03. 01

Jánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjakról

2024.03.01.

Jánd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Jánd Község közigazgatási területén megtartott házasságkötésre és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére terjed ki (a továbbiakban: anyakönyvi esemény).

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) anyakönyvi esemény: házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése,

b) hivatali helyiség: Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal Jándi Állandó Kirendeltségének (Jánd, Tisza utca 1. szám, a továbbiakban: Hivatal) házasságkötő terme, illetve az anyakönyvvezetői iroda,

c) munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény: a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatalban a dolgozókra irányadó munkarenden kívüli időben történő anyakönyvi esemény,

d) többletszolgáltatás: a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény.

3. Eljárási szabályok

3. § (1) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen, illetve munkaidőn kívüli lebonyolítását a jegyző engedélyezi, a kérelmet a házasulandók vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók írásban nyújtják be az anyakönyvvezetőnél legkésőbb az anyakönyvi eseményre történő bejelentkezéskor. Az ehhez szükséges körülmények biztosítása a házasulandók vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók kötelessége.

(2) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény megtartása akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszínen az anyakönyvi esemény ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható.

(3) A hivatali helyszínen kívüli anyakönyvi események lebonyolításakor az anyakönyvi iratok biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.

(4) Ha az időjárási körülmények nem teszik lehetővé a szabadtéren történő házasságkötést, a házasulandók vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók gondoskodnak olyan helyszín biztosításáról, ahol az anyakönyvi esemény iratainak védelme biztosított.

(5) Hivatali helyiségen kívül a Hivatal csak az anyakönyvvezető közreműködését biztosítja.

4. Az anyakönyvi események szolgáltatási díjai

4. § (1) Az anyakönyvi eseményen nyújtott többletszolgáltatásért az 1. mellékletben meghatározott díjat kell fizetni.

(2) Mentes a díjfizetési kötelezettség alól

a) hivatali munkaidőben lebonyolított anyakönyvi esemény,

b) rendkívüli körülmény, különösen a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében az egészségügyi és szociális intézményben vagy lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény.

(3) A többletszolgáltatás díját az anyakönyvi esemény megrendezése előtt legalább 8 nappal korábban kell befizetni Jánd Község Önkormányzata házipénztárába.

(4) Amennyiben az anyakönyvi esemény meghiúsulását 5 munkanappal az anyakönyvi eseményt megelőzően a házasulandók vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók bejelentik, a befizetett szolgáltatási díjat az Önkormányzat 15 napon belül visszafizeti.

5. Az anyakönyvvezető díjazása

5. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt – választása szerint – a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenként bruttó 12 000 Ft díjazás illeti meg.

(2) A hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt – választása szerint – a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenként bruttó 18 000 Ft díjazás illeti meg.

6. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

7. § A rendelet előírásait a hatályba lépést követően indult eljárásoknál kell alkalmazni.

8. § Az 5. §-ban meghatározott díjazás az érintett anyakönyvvezetőt 2024. január 1. napjától illeti meg.

9. § Hatályát veszti az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályozásáról szóló 13/2017 (IX.25.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 3/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelethez

A többletszolgáltatások díjai

A

B

Többletszolgáltatás

Díj

1

Munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény hivatali helyiségben

20 000 Ft

2

Hivatali helyiségen és munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény

30 000 Ft