Jánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 08. 10

Jánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.08.10.
a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól
Általános indokolás
A szociális jellegű támogatások lakosság részére történő kiutalásához szükséges meghatározni a jogosultsági feltételeket és az eljárásrendet. Mindezeket rendeleti formában kell meghatározni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A településen életvitelszerűen élő és itt bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek részére kerülhet megállapításra ez a természetbeni támogatás. élők anyagi, szociális helyzete többnyire ismert a szociális ügyekkel foglalkozó ügyintéző előtt, valamint általában a benyújtott igazolások, dokumentumok elegendőek az igénylések elbírálásához. A környezettanulmány elvégzése így nem kötelezettség, hanem mint lehetőség maradna a rendelkezések között.
A 2. §-hoz
Meghatározásra kerül, hogy ki lehet jogosult erre a támogatásra. Csak és kizárólag szociálisan rászorult személyek jöhetnek szóba, de az hogy jelen esetben ki minősül annak, azt e rendeletben szükséges meghatározni. Nem indokolt a kérelem benyújtása, illetve a támogatás megállapítása időpontjában is valamely szociális ellátásra jogosult személy jövedelmi helyzetének vizsgálata. Ezt azoknál a személyeknél kell megtenni, akik jövedelme ugyan alacsony, de semmilyen szociális ellátásban nem részesülnek.
Indokolt, hogy egy lakóházban csak egy kérelmező kaphasson tűzifát. Természetesen csak az részesülhet ilyen támogatásban, akinek a lakóházában fával fűtenek. Erre nem alkalmas lakóegység részére ezen támogatás kiutalása nem indokolt.
A 3. §-hoz
A kérelem benyújtásával kapcsolatos adminisztratív jellegű előírások kerülnek itt leszabályozásra. A gyorsabb végrehajtás érdekében javasolt a hatáskört a polgármesterre telepíteni.
A 4. §-hoz
A rendelet a kihirdetését követő napon már hatályba is lépne és jövő év április 30-án hatályát veszti.