Olcsva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017 (XII.19.) önkormányzati rendelete

A partnerségi egyeztetés szabályairól.

Hatályos: 2019. 02. 21

Olcsva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 1. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a Magyarország alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontban és a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló a 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) 29/A.§-ban kapott feladatellátás érdekében a következőket rendeli el:

I.

Általános rendelkezések

1.§

(1)   Jelen rendeletalkotás célja, hogy a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint a településarculati kézikönyv és településképi rendelet megalkotása során biztosított legyen az érintett partnerek tájékoztatása, véleményezési lehetősége és az elfogadott településrendezési eszközök nyilvánossága.


(2)   E rendelet hatálya Olcsva Község közigazgatási területére, a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia és a településrendezési eszközök dokumentumaira, a településarculati kézikönyvre, a településképi rendeletre, valamint a dokumentumok kidolgozása során az eljárásában közreműködő partnerekre és a véleményezés szabályaira terjed ki.


II.

Az egyeztetésben résztvevők (a továbbiakban Partnerek) köre

2.§

(1) A partnerségi egyeztetésben az alábbi Partnerek vesznek részt:

  1. a településen lakcímmel vagy ingatlantulajdonnal rendelkező lakosok,
  2. valamennyi, a településfejlesztéssel, településrendezéssel összefüggésbe hozható építészeti, mérnöki szakmai érdekképviseleti szervezet,
  3. valamennyi, a településen működő és bejegyzett érdekképviseleti, civil szervezet,
  4. valamennyi, a településen székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet és
  5. valamennyi, a településen működő elismert egyház.


III.

A tájékoztatás módja

3.§

(1)   Partnerségi egyeztetés a Korm. rendeletben meghatározott dokumentumok és eljárások fajtái szerint az alábbi szakaszokban történik:





Dokumentum

(valamint módosításaik)

Egyeztetésének és elfogadásának

eljárási szabályai

Egyeztetési szakasz

„előzetes tájékoztatási szakasz”

„véleményezési szakasz”

1. Településfejlesztési koncepció

1.1. Korm. rend. 30. § szerint

van

partnerségi egyeztetés

van

partnerségi egyeztetés

2. Integrált településfejlesztési stratégia - ITS

2.1. Korm. rend. 30.§ szerint

van partnerségi egyeztetés

van

partnerségi egyeztetés

3. Településrendezési eszközök (településszerkezeti terv -TSZT, helyi építési szabályzat - HÉSZ)

3.1. Teljes eljárás a Korm. rend. 36-40. § szerint

van

partnerségi egyeztetés

van

partnerségi egyeztetés

3.2. Egyszerűsített eljárás a Korm. rend. 41.§ szerint

X

van

partnerségi egyeztetés

3.3. Tárgyalásos eljárás a Korm. rend. 42.§ szerint

X

van partnerségi egyeztetés

3.4.  Állami főépítészi eljárás a Korm. rend. 42/A.§ szerint

X

van

partnerségi egyeztetés

4. Településképi arculati     kézikönyv

4.1. Korm. rendelet 43/A§ szerint

van

partnerségi egyeztetés

van

partnerségi egyeztetés

5. Településképi rendelet

5.1. Korm. rendelet 43/A§ szerint

van

partnerségi egyeztetés

van

partnerségi egyeztetés


(2)   A polgármester a településfejlesztési, településrendezési, valamint településképi dokumentumok készítése, módosítása tekintetében a Olcsva Község hivatalos www.olcsva.hu honlapján (a továbbiakban: honlap), és a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal Olcsvai Állandó Kirendeltsége (a továbbiakban: Olcsvai Állandó Kirendeltsége) Kossuth utca 2. szám alatt, a hirdetőtáblán tájékoztatót tesz közzé, illetőleg lakossági fórumot tart.


(3)   A hirdetményben közölni kell a tájékoztató megjelenésének tárgyát, időpontját és a javaslatok, vélemények beadásának határidejét.


(5)   A lakossági fórum helye és ideje a hirdetőtáblán, vagy a honlapon kerülhet kihirdetésre a lakossági fórumot megelőzően 8 nappal.


(6)  Az észrevétel, javaslat, kifogás abban az esetben fogadható be, ha az tartalmazza az egyeztetési eljárás tárgyát, a partner nevét/képviselőjét, címét/székhelyét, illetőleg döntése szerint e-mail címét, telefonszámát. Ezen adatok megadása szükséges az érintett részéről abban az esetben is, ha a lakossági fórumon elhangzott javaslatát, észrevételét kéri jegyzőkönyvbe foglalni.


IV.

A javaslatok, vélemények dokumentálásnak módja


4.§

(1)  A javaslatok, vélemények benyújtásának módja, határideje: javaslatot, véleményt írásos formában az önkormányzati hivatal titkárságán a tájékoztató megjelenésének első napjától számítva településrendezési terv előzetes tájékoztatási szakaszban 21 napon, a véleményezési szakaszban 30 napon, illetve az egyszerűsített eljárás véleményezési szakaszában legalább 15 napon belül, a tárgyalásos eljárás és az állami főépítészi eljárás tervkészítési időszakában legalább 8 napon belül, a településarculati kézikönyv és a településképi rendelt esetében legalább 8 napon belül lehet benyújtani.


(2)  A javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának módja az iratkezelés általános rendje szerint történik.


(3)   A partner a 3.§ (1) bekezdésében meghatározott előzetes tájékoztatóval kapcsolatban kifejtheti előzetes javaslatait a településrendezési eszköz készítésével kapcsolatban.


(4)   Amennyiben a partner a tájékoztatási szakaszban a 3.§ (1) bekezdésében meghatározott határidőn belül részvételi szándékát nem jelzi, az eljárás további - azaz a véleményezési - szakaszában nem vesz részt és kifogást nem emelő véleményezőnek kell tekinteni.


(5)  A partner a véleményezési szakaszban a meghatározott határidőn belül kifejtheti a dokumentummal kapcsolatos, indokolással alátámasztott véleményét, észrevételét.


(6) Valamennyi vélemény az adott településrendezési eszköz ügyiratának részét képezi, és azokat a polgármester az önkormányzati főépítész felé továbbítja.


(7)   Valamennyi beérkezett véleményt - egyeztetés esetén a jegyzőkönyvet is - a Korm. r. 39.§ (2) bekezdésében meghatározott döntés meghozatalához a döntéshozó képviselő-testülettel ismertetni kell.



V.

Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje


5.§


(1) Az elkészített és közzétett dokumentumtervezetre érkezett valamennyi - formai, tartalmi szempontoknak is megfelelő - érdemi észrevételt, javaslatot az önkormányzat főépítésze értékeli, összegezi és eltérő észrevételek, javaslatok esetén a polgármester azok tisztázása érdekében egyeztetést kezdeményezhet.


(2)   Az érintettek meghívásáról a Polgármesteri Hivatal gondoskodik. Az egyeztetésről jegyzőkönyv készül.


(3)   A beérkezett észrevételeket, javaslatokat - egyeztetés esetén a jegyzőkönyvet is - ismertetni kell az Önkormányzat Képviselő-testületével, amelyek elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a Képviselő-testület dönt.


(4)   Amennyiben az állami főépítészi eljárásban, a partnerek részéről nem érkezik észrevétel, javaslat, az Önkormányzat főépítésze - partnerségi egyeztetést lezáró döntésként - ennek tényét írásban rögzíti, és ez esetben képviselő-testületi döntésre nincs szükség.


(5)   A Képviselő-testület - állami főépítészi eljárás esetén az Önkormányzat főépítészének - döntése feltöltésre kerül a honlapra.


(6)   A nyilvántartás módja, az iratkezelés általános rendje szerint történik.





VI.

Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszköz nyilvánosságát biztosító eszközök

6.§

(1)  Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszköz, valamint az elkészült településarculati kézikönyv és településképi rendelet - az elfogadástól számított 15 napon belül – a Polgármesteri Hivatal által feltöltésre kerül a település honlapján.



VII.

Záró rendelkezések


7.§


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit alkalmazni kell a Település Arculati Kézikönyv elkészítésekor.


(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.





                               Huszti József

polgármester

Dr. Szilágyi Péter

jegyző





Záradék:


Ez a rendelet 2017. december 19. napján került kihirdetésre.



                                                                                                                     Dr. Szilágyi Péter

                                                                                                                                jegyző

Mellékletek